Norge semester 1974

NORGE. Lite bilder från vår första semester med barn o tält. 

SAAB hade på den tiden reklam för möjligheten att övernatta i bilen

Vi körde med en specialinredd Saab herrgårdsvagn inredd så att barnen kunde ligga o sova med skydd mellan stolarna så de inte kunna flyga fram vid inbromsning, samt skjutbara gardiner för sidofönsterna så dom i lugn o ro kunde läsa Kalle Anka tidningarna. (Så har man inte barn i bil idag för nu vet vi bättre).

Färden gick först till Norrköping och motellboende, dagen efter blev det besök på Kolmårdens Djurpark för att nästa dag styra kosan mot Stockholm o Märsta för att leverera ett lastbilschassi för påbyggnad.

Nästa natt blev det invigning av tältet i Säter. Färden gick sedan via Ornässtugan och en vattenkälla med kran söder om Leksand till Rättvik. I Rättvik har jag gått på skola i 7 månader så där var mycket att återuppleva o visa för barnen.

I Rättvik var det folkdansfestival med deltagare från flera länder. Vi var och gick på den 700 meter långa ångbåtsbryggan, vi var även vid Springkällan där vattnet sprutar rakt upp i luften.

Springkällan blev till efter att man borrat efter olja, olja kom det inte men väl vatten med bra tryck som man pluggade med 2 munstycke så det blev 2 vattenstrålar vilket kan vara verkligt fint särskilt på vintern beroende på hur det fryser till.

Styggforsen med stående skiffer efter ett meteoritnedslag för mer än 377 tusen år sen tittade vi på. Vi körde via Mora, Orsa o Särna till en jaktstuga någon stans i skogen där vi bodde för natten och även grillade korv.

Dagen efter körde vi in i Norge och fick se en natur som vi aldrig tidigare upplevt.

Att uppleva Trollstigen med dess slingrande serpentin väg och Geirangers 7 systrar vars vatten forsar ner över bergssidan var fantastiskt.

I Norge bodde vi mestadels i hytter eller även på en fäbod för det var billigt.

Det gick att köra i Norge även med en SAAB tvåtaktare fast det var mycket nerför backar.

 

Top