Tallen slog knorr på sig, del 5

Sevärt i Vittsjö del 5.

VITTSJÖ. Knorren är en benämning på en tall som slagit knut på sig själv. Knorren finns vid Västanvägens förlängning utmed gamla landvägen mot Skinnkjortlaliden i Lehult, strax intill Oresjöns strand. 
Åk till Västanvägens slut, gå ett par hundra meter till vänster (söder) så finner du Knor

Knorren har sannolikt tillkommit efter mänsklig eller naturlig påverkan. Toppen kan inte brutits utan någon, något har böjt den mjuka toppen till en ögla, eller knorr. För 60 år sen var knorren inte högre upp utan med ett hopp nåddes själva öglan. Knorren har växt uppåt samtidigt med tallens strävan mot höjden.

Knorren

Tallen som slog knut på sig själv För ett antal år sen var det cykelväg från Västanvägen till Lehult. Numera är denna sträckning mer lämpad som gångväg, den gamla landsvägen från Röke till Vittsjö via Skinnkjortaliden. Denna benämning lär ha tillkommit efter det att en kvinna blev jagad av ylande vargar som kom allt närmare. Hon tog då av sig kjolen av skinn och lämnade den på vägen. Medan vargarna uppehöll sig med klädesplagget flydde kvinnan in i ett torp. (Torp 1 (47) i ”Torp och torpare....”)

I dag finns Knorren några meter upp på tallens stam. Det kan vara värt ett besök för att skåda Knorren.

 

Top