Bäckalids handelsträdgård blomstrade 1930

Sevärt i Vittsjö del 17.

VITTSJÖ. Pihls blomsterhandel öppnade i Vittsjö 1946 och upphörde 1982. Långt tidigare hade Sven Pihl stort intresse för frukt och blommor i Boalt.

Där grundade han Bäckalid handelsträdgård. Då investerade Sven i en cykelkärra och trampade runt i närliggande byar där han saluförde sina alster. Det var plantor till allehanda köksväxter som morötter, rödbetor, palsternackor och annat som tillhör hushållen på landsbygden. I mycket unga barnaår kom Sven till sjukhuset i Kristianstad. Han hade någon åkomma som läkarna inte rådde på. Sjuksköterska Hulda Johansson var anställd på sjukhuset och förbarmade sig över Sven. Med läkarnas godkännande ” adopterade” Hulda den sjuke Sven och tog honom med till sitt hem i Boalt, Vittsjö.

Sven Pihl var ägare till Pihl blomsterhandel.

Hulda Johansson var tämligen okänt namn och är det fortfarande. Däremot Syster Hulda eller doktor Hulda är eller var välbekant på den tiden. Hulda och hennes syster Eva bodde i föräldrahemmet.

Eva Johansson t v Sven Pihl och syster Hulda Johansson

Syster Hulda var drygt 30 år då hon tog med sig femåriga Sven till hemmet i Boalt. Syster Hulda hade sin egen medicinering (kanske örtmedicin?). Syster Hulda rekvirerade havssand till Boalt. Denna sand värmdes upp och Sven fick ligga i varm havssand som byttes ut då och då för den rätta värmen. Kanske värmdes sanden upp i bostadens sättugn! Med tiden tillfrisknade Sven och klarade av skolgången utan problem. Syster Hulda fick inte skriva ut medicin på recept. Hon kontaktade sin bekante läkare doktor ”S” som skrev ut recept att avhämta medicinen i Vittsjö!

Denna skylt finns ännu kvar på ”handelsboden”.

Sin första anställning hade Sven på en snickerifabrik och sen hos en trädgårdsmästare och då väcktes tanken att trädgårdsmästare skulle han bli. Han slutade sin anställning och började odlingar i Boalt och snart hade han namngett sitt företag till Bäckalids handelsträdgård. Befintlig åkermark bearbetades och där odlades grönsaker. Tämligen stor areal användes till bärbuskar, vinbär och hallon. Ännu finns förvildade buskar kvar. Fortfarande finns namnet Bäckalid på kartan. Namnet Bäckalid finns anbringat på en skylt på uthuset.

Se kartskiss Bäckalid.

Sven annonserade om sitt företag men det blev inte så många kunder som fann vägen till Bäckalid. Då köpte Sven en så kallad cykelkärra samt cyklade runt i byarna där han bjöd ut plantor och grönsaker. Affärerna blomstrade upp som grönsaker i trädgården och då började Sven att köra omkring med häst och vagn för att bjuda ut sina ekologiskt odlade grönsaker.
Verksamheten blomstrade och snart var Sven leverantör till företag i Vittsjö som sålde hans produkter vidare.

År 1946 övertog Sven Kroons blomsterhandel med firmanamnet Pihls blomsterhandel. Ruth och Sven Pihl avyttrade blomsterhandeln 1982. Under flera år hade han begravningsbyrå och där hade han god hjälp av (fostermor) syster Hulda.

Not: Sven Pihl *1916- † 1999. Hulda Johansson *1889- † 1967. Kuriosa: Det berättas att den som fått behandling mot halsfluss blev ”immun”! Syster Hulda doppade en lång gåsfjäder i fotogen och drog sen fjädern några gånger i halsen!

 

Top