SPÅRAT 1048

 

 • Julstjärnorna på varannan lyktstolpe har kommit på plats i kulturorten. Julgranen Vid Bäckabro håller på att klädas med glittrande ljuspunkter och detta innebär att vi är ännu närmare Ljusets högtid. Enligt uppgift av den som skall kallas ortens avisa går Bjärnum miste om förtändningen. Bjärnum hade också verkligen behövt lite mer upplysning!

Sådana ser stjärnorna eller snökristallerna ut som lyser upp kulturorten.

 

 • Julbordens och jultallrikarnas tid är nu inne på upploppet. Bantingsperioden har börjat för att klara av frosseriet några veckor framåt men jag betalar själv utan att frossa på skattebetalarnas pengar!
 • Måndagen den sjätte då Finland har högtidsdag blir det stor sångarhögtid i Blå Salen i Skansenhemmet. Klockan 14 drar de igång med en eftermiddag full av julsånger. Det blir hembygdsföreningens sånggrupp, Verumskören och PRO kören. Promotor och konferencier blir den populäre och humoristiske allas ”Curre” Nilsson, numera emeritus klockare.
 • Det tog inte lång stund för den tekniskt kunnige datakirurgen att ställa rätt diagnos för att min tekniska utrustning skulle återuppstå efter någon dags coma.
 • Kyrknytt och VittsjöBladet är nu utdelat till alla hushållen. Det är bara att konstatera att jag brister i allmänbildningen! Om det nu var en nyhet?
 • Sparbanken annonserade 1920 om ändrade räntor från nyår.
  På insatta medel betalades 5½ % ränta och på utlånade medel skulle banken ha 6 % ränta. Jämför gärna med dagens räntesatser.
 • År 1940 var renstakningen klar för nya vägen mellan Emmaljunga och Vittsjö sedan länsstyrelsen hade sagt sitt.
 • Folkhushållningen slog till rejält 1940. Bönder som själva framställde ost och smör fick endast sälja detta till ett mejeri. Mjölkseparatorer fick inte lånas ut eller säljas. Tiden var nu inne för avlägsna släktingar och nyvunna vänner att göra bekantskap med bönderna. Då kom stadsbor och samhällsbor och sökte bekantskap som höll sig ända tills kriget var slut!
 • Av de tolv butiker som 1950 annonserade och sina förträffliga varor och tjänster finns inte en enda kvar i dag. Då fanns till exempel både bokhandel och bryggeri samt möbelaffärer. 1955 var det 21 rörelseidkare som erbjöd sina tjänster och två av dessa firmanamn finns kvar i dag.
 • Gamla tider tuffade förbi i lördags då ett ånglok kom skjutande på ett antal personvagnar av äldre modell på väg till Markaryd och förmodligen återvände antikviteterna senare under dagen.
 • Till sist några händelser för 100 år sedan: Då bildades Hårsjö ungdomsförening, då besökte kung Gustaf V Trobecks, då bildades Frisinnade föreningen, då bildades Moderatföreningen, då bildades nykterhetsföreningen NGTO, då blev August Nilsson präst i Vittsjö, då byggdes Snärshult skola, då flyttades skolan i Lönsholma till Snärshult, då såldes sex gårdar på exekutiv auktion, då uppfördes brandkårens spruthus vid Bäckabro och då visades den första spelfilmen. Då hände det mycket, för ett sekel sedan!

 

Kläd dig varmt för att stå emot vinterkylan under senhösten! Vi hörs om en vecka. Ha det bra!

epe

Top