Spårat i Vittsjö vecka 742.

spårat.jpg
 • Tiden börjar närma sig bäst före datum för bidrag till hembygdsföreningens årsbok som är den 31 oktober. Dessutom är vecka 45 sista vecka för införande i Vittsjöbladet. Kom gärna i god tid med dina bidrag.
 • Det närmar sig även för Hultatorp syföreningens årliga försäljning som blir i den gamla skolan fredag den 26 oktober. Det blir den 93 auktionen för den gamla ärevördiga syföreningen. Det brukar också vara en samlingspunkt för skolans elever under gångna år.
 • Nu är det slutklubbat beträffande datum för Lion Clubs Vittsjödag 2008. Flera alternativ har varit aktuella men nu är det fastslagit att den stora dagen nästa år bli den 14 juni, efter skolslutet och före midsommar. Boka in denna dag redan nu! Årets Vittsjödag var enbart en förövning av vad som skall komma.
 • Helt i onödan tömdes frysboxen inför älgjakten. Det blev inget att fylla de tomma utrymmen med. Knappast några spår i markerna där det var lugnt och fridfullt. Dessutom kom vi ifrån allt arbete med slakten. För övrigt gillar jag inte älgkött särskilt mycket!
 • Om allt går vägen kommer det även i fortsättningen att delas ut premier till åk 6 genom Stephens fond. Styresmännen i metropolen hade nämligen lagt varsel om permutation och då skulle fondens medel överföras till allmän kassa. Därmed skulle det också vara slut på premieutdelningen. Styrande inom kyrkan var inte intresserade att ta över fondens verksamhet men nu har en annan seriös sammanslutning uttalat intresse. Jag hoppas för allas del att fonden får leva kvar i Vittsjö så som det önskades 1924.
 • Vid oktobermarknaden 1902 fanns det tydligen ingen tågförbindelse till Vittsjö under förmiddagen. Däremot var det två avgångar från Vittsjö klockan 18 och 21. Kunde det vara så att det fanns busar på kvällen som behövde hjälp hem?
 • Potatisplockare söktes 1902 till en gård utanför köpingen Hessleholm. Daglönen var 120 öre! Troligen var det ingen åtta timmars arbetsdag vid den tiden.
 • År 1907 fanns det endast en telefon i Vittsjö och den var placerad i järnvägsstationen och hade förbindelse med Bjärnum. Ett antal affärsmän lyckades få samman sju abonnenter vilket var tillräckligt för en telefonväxel i samhället. Ett år senare kom växeln till Selins hus. Emmaljunga hade dock fått sin telefonväxel redan 1906.
 • Året var 1926 då styresmännen i Vittsjö beslutade att sänka den kommunala skatten från 7:80 till 7:45.
 • Det är 70 år sedan invigningskors och andra målningar togs fram i kyrkan. Vissa målningar fanns under fem lager puts men knackades varligt fram. De framtagna korsen antas ha tillkommit på 1200-talet.

vigningskors-1.jpg
Bilden visar några av målningarna som nu är synliga i kyrkan.
 

 • Jakten på älg 1952 blev inte vad en 75 årig jägare från Markaryd hade tänkt sig vid jakt i Emmaljunga. Mannen skulle hjälpa en kamrat och tappade sitt gevär. En dumdumkula gick in i mannens ena ben som måste amputeras.
 • Det jäste på soptippen i Vittsjö 1977. En intill soptippen boende klagade på odör från tippen och att sopor blåste omkring. Någon grävning efter misstänkta gifttunnor förekom inte.
 • De fem etablerade partierna kände sig säkra på fortsatt mandat i kyrkofullmäktige 1982. Därför uppgjordes en gemensam samlingslista på kandidater från partierna för att alla föreslagna skulle känna sig säkra. Sen kom ryktet i gång att en så kallad spränglista var på gång. Då spred sig oron bland de etablerade. Varje parti gick då fram med var sin lista. Tryggheten var bruten då spränglistan tog hand om tre mandat i kyrkofullmäktige. Kyrka och politik hör inte samman!
 • Det jäste lite varstans även 1987. Hårda ord var gällande då det gällde en gränstvist i Porrarp och det var lika intensiva ord då det gällde etablerande av flyktingförläggning på Trobecks pensionat.
 • Barns lek med tändstickor orsakade en omfattande brand i returpapperslager vid Vittsjöhallen 1992.
 • Det var premiär för Europas yngsta riksdagsman, Gustav Fridolin vid frågestund i riksdagen 2002. Numera har Fridolin övergått till annan verksamhet.
 • En tid var det populärt att som medlem lämna Svenska kyrkan. Helt annorlunda var det vid söndagens gudstjänst i Vittsjö helgedom. Då välkomnades tre medlemmar med blommor och applåder till församlingen.

Var rädd om dig!

epe

Top