HUR MAN ÅKER SKIDOR PÅ VATTNET

Vittsjö Vattenskidklubb, verksam sedan många år, vill med det här arrangemanget, bland de yngsta, aktualisera och introducera sporten till alla våra unga vittsjöbor. En påminnelse även för dem som är äldre. Alla är välkomna - nybörjare såväl som mer erfarna. Antalet som hörsammat inbjudan till veckans övningar vet jag inte men jag läste mig till att Hannes, Fideli, Noa, Samuel, David och Moa deltar i dagens program för att slutligen få en tur efter den fina motorbåten. En elegant vit båt med en motor om 240 pigga hästkrafter under durken.

 

 

Klara att lägga ut

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kan ju ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är jobbigt i starten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det går ju riktigt bra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till att leda den här introduktionen och undervisningen i vattenskidåkandets ädla och svåra konst fanns Dina Gutrad, Tomas Jensen och Ricki Larsson. Jag hade också nöjet att få sitta med i båten och åse dessa entusiastiska ungdomar, som, efter viss grundutbildning, lyckades följa båten i 28-30 kilometers fart och på sina skidor svänga och accelerera allteftersom centrifugalkraften påbjuder. Det var mycket imponerande. Någon enstaka föll men alla var helhjärtat övertygade om sin egen förmåga och vilja att försöka igen. Ett väl utfört jobb av ledarna således. 

När jag ankom dag två fick jag meddelat att herrarna Tomas och Ricki utövat vattenskidåkning utan skidor – bara på fötterna sades det. En avancerad variant antar jag. De fysikaliska lagarna säger att tyngden och anläggningen av ytan mot vattnet anger hur hög hastigheten skall vara. Utan skidor ökar man farten till cirka 65 kilometer i timmen. Vissa blessyrer lär ha uppstått men dagens utbildningar kunde fortgå och eventuella hältor var försumbara.

Det förtjänas att framhållas att Vittsjö Vattenskidklubb har ett mycket gott rykte bland utövarna av sporten och att klubben bland sina medlemmar har en EM- och VM- deltagare, som tävlat i Florida. Därtill skall han i år delta i SM i Linköping. Vi talar om Andreas Svensson, Hästhult.

Tilläggas bör att Dina Gutrad, Matti Hämäläinen, Sarah Jönsson och Kristian Svensson, alla från Vittsjö, skall delta i Vansbrosimningen till helgen. Den övningen har ju också med vatten att göra och kan därför mycket väl omnämnas i det här sammanhanget eftersom simning även förekommer vid vattenskidåkning.

 

Torr grund-utbildning - hur hålla linan

 

 

 

 

 

 

 

 

Dina visar sin vatten-skidkonst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjöstugan - vilken vy och omgivning

Top