TRE IDROTTSKLUBBAR STARTADE KIEMPELOPPET

 

VITTSJÖ. Samverkan gav positivt resultat. Så kan det sammanfattas då tre idrottsföreningen slog sig samman och arrangerade världens och Vittsjö första Kiempelopp 1980. De tre arrangerande föreningarna var Emmaljunga GoIF, Hästhult AIK och Vittsjö OK. Månader av förberedelser behövdes av de tre aktörerna innan loppet kunde genomföras den 17 februari 1980.

 

 

 

 

 

 

Namnet Kiempe kommer från 100 åringen Ola Kämpe som var bosatt i Hästhult och spåret var givetvis förlagt intill det som en gång var Ola Kämpes torp. Starten av loppet skedde av naturliga skäl i Emmaljunga och framför åkarna låg 33 kilometer rena terrängkörningen genom 15 av församlingens 44 byar. Efter starten var det markerad väg där det gamla mossaspåret fanns men sedan var det backe upp och backe ner i fagra men snörika trakter. Efter första vätskekontrollen fortsatte spåret genom Lönsholma by där portarna var öppna i den kringbyggda gården och spåret gick rakt igenom gårdsplanen. Vid passerandet av ett vattendrag byggdes en tio meter lång bro.

Spurtpriset delades ut i Hästhult där också den sista vätskekontrollen var förlagd. På tidigare skidspår och via Skåneleden fortsatte spåret till medborgarhuset i Vittsjö där kranskullan tog emot i bästa Vasaloppsstil. Segertiden blev 1 timme 58 minuter och 43 sekunder. Omräknat i vasaloppstid skulle det bli något över fyra timmar i Dalarna!

Fem Kiempelopp har klarats av och fler kunde det varit om inte underlaget hade varit allt för magert och mörkt. Vid samtliga lopp var det otroligt många åskådare utmed den långa banan genom flera byar som med hejarop lockade fram en extra ansträngning från löparna. Det sista Keimpeloppet åktes 1987. Kiempeloppet är en positiv händelse där stora saker kan ske genom samverkan och god vilja.


Top