HÖVDINGELOPPET BLEV SUCCÈ FÖR VERUMS GOIF

VERUM/MÖLLERÖD. Mördarbacke och Kärleksdal, inom synavstånd var två platser som 95 anmälda löpare hade att stifta bekantskap med vid premiären av Hövdingeloppet. Verums GOIF var arrangör av detta första terränglopp väster om Verum med Ola Johnsson som ansvarig ledare för det historiska loppet.

alt

Starten har gått i historiens första Hövdingelopp

Hövdingeloppet har sitt ursprung från Göingehövdningen Svend Povuelsen som stred för det danska riket i Skåne i slutet av 1600-talet. Han anses vara född i Verum och var under sin aktiva tid anförare och ledare för ett av Snapphanebanden i Göinge. Numera finns Göingehövdningen att beskåda som en staty utanför kyrkan i Verum sedan 2010.

Hövdingeloppet, det första i nutida benämning var ett arrangemang på helt lokal nivå med Verums GOIF som initiativtagare och arrangör. Det var en chansning. Denna chansning slog väl ut och lär följas av flera lopp efter årets framgång. En eloge till Verums GOIF, denna lilla förening i den lilla byn som arrangerar ett stort arrangemang.
Samling skedde intill Vieåns porlande vattenströmmar där Ola Johnsson informerade om dagens evenemang med tio kilometers löpning i fager men kuperad Göingeterräng. Från Mölleröd var det endast några hundra meter till dagens mest ansträngande etapp att ta sig uppför den lokala Mördarbacken och sen var det lättare nerför där Kärleksdalen passerades utan uppehåll eller andra utsvävningar! Banan sträckte sig norrut till Flädet där den enda vätskekontrollen fanns. Passage i Gundrastorp för vidare färd intill Truedatorp och Malseröd till målet i skogsgläntan vid Mölleröd.
Först under måltavlan var Danske medborgaren Anders Spanggaard med sommarstuga i Hemmeströ. Tiden efter tio kilometer var 37 minuter och 37 sekunder. Han var tämligen ovan med denna sorts löpning då han tar sina löprundor i Köpenhamns tätort.  Han bedömde Mördarbacken som en tämligen hård passage där stadskrafterna togs ut. I övrigt ansåg han banan vara så perfekt den kunde bli. På andra plats i denna herrklass kom Johan Tärnhuvud 34 sekunder senare och ytterligare två minuter och 21 sekunder senare kom Fredrik Pilkvist in och fick sin medalj.

Hans Holmberg var historisk medaljöverlämnare till Kim Dahlberg.

Fyra yngre medlemmar från GOIF stor redo med gul(d)medalj att hänga om nacken på varje löpare som närmade sig målfållan. Det kan noteras att samtliga löpare i Hövdingeloppet satte banrekord!
I damklassen segrande Vittsjöbördiga Anna Sjödin (Lohmin) på 45.07 följd av Jeanette Enhelm Hansen på 47.26 och trea blev Linnea Estvik på 50.42.

alt

Anna Sjödin (34) var första kvinnliga segraren i första Hövdingeloppet.

I flickklassen fanns endast en deltagare och det var Ebba Fransson kom noterade 1.07.01 på stoppuret.
I klass Pojkar var det hemmasonen Tim Dahlberg som noterade 48.27 följd av tvåan Algot Westmark på 1.01.27.

Ola Johnsson delade ut priser och dessutom utlottades ett antal priser på löparnas startnummer. Den lekamliga utdelningen efter målgång var korv med bröd medan övriga deltagare fick betala med guldpeng, dock inte med mynt från Göingehövdingens tid i trakten.

Medaljskörden väntar att delas ut till samtliga deltagare i det första Hövdingeloppet.

Jag vann världens första Hövdingelopp kan Anders Spanggaard skryta med.

Vid nästa års Hövdingelopp är det nog ett måste med kölapp till fika/korvståndet.


Några bilder från dagen;

Top