Karta och kompass förde 18000 till Borås

BORÅS, (BJÄRNUM). Den 18 juli sparkades den femtioförsta upplagan av O-Ringen, Sveriges största orienteringstävling, igång i Borås. Under de fem tävlingsdagarna sökte sig drygt 18000 deltagare ut i de västgötska skogarna med karta och kompass som trogna följeslagare.

Tävlingscentrum på Borås Arena under den femte och sista etappen av årets O-Ringen

Från OK Torfinn deltog åtta löpare varav fem stycken fullföljde alla fem etapperna. Den som gjorde bäst ifrån sig var inte helt oväntat Karin Lexell, som slutade på en 14e plats av 47 tävlande i klassen Damer 75.
Det är något speciellt med orientering. Här ställs kombinationen av kondition och koncentration på sin yttersta spets, och det är lika mycket en kamp mot det egna psyket som mot klockan. Och som en av årets O-Ringendeltagare så fint uttryckte det: man blir lika arg när man kommer fram till fel kontroll, som man blir glad, lycklig och stark när man kommer fram till rätt.

Orientering för alla
O-Ringen (kallas även 5-dagars) arrangerades för första gången 1965 och har sedan dess arrangerats årligen på olika platser i Sverige. Till tävlingen söker sig orienterare i alla åldrar från hela världen. Valmöjligheterna är stora, med klasser från allt från inskolning till elit, åldersbestämda tävlingsklasser, motionsklasser, cykelorientering och precisionsorientering. För dem som bara önskar springa enstaka etapper finns ett stort antal öppna klasser.

En liten del av O-ringens camping som var beläget en liten bit norr om Borås.

Lokala framgångar
OK Torfinn kunde i år stoltsera med åtta löpare, varav fem stycken fullföljde alla etapper. Karin Lexell knep i sammandraget en fin 14:e plats i klassen D75 (Damer 75), 82 minuter efter segrande Birgitta Thunell, IFK Lidingö SOK. Karin tror att det var hennes insats under slutat av veckan som gav den fina placeringen. Trots hennes tidigare erfarenheter av terrängen i Borås från O-ringen 1986 gick den första etappen helt åt skogen. ”Terrängen var mycket mer kuperad och bestod av betydligt fler branter och stenar än vad jag kunde minnas” berättade Karin efteråt. Samtidigt tyckte hon att skogen var fin, utan några större partier av mycket ris och avverkningar. Den sista etappen hade Karin betydligt bättre koll på vart hon skulle springa då hon var ensammare ute i skogen och slapp på så vis bli påverkad av vilket håll löparna runt omkring henne sprang åt.
Övriga Torfinnlöpare svarade även de för mycket goda insatser. Torgny Ottosson slutade 49:a (av 99 tävlande) i klassen H60 Kort, Bengt Edvardsson 25:a (av 47) i H80, Stefan Edvardsson 189:a (av 250) i H50 och Lisa Nilsson 79:a (av 108) i D45 Motion. Från OK Torfinn tävlade även Camilla Nilsson, Jessica Karlsson och Betty Ottosson, dock utan att få någon totalplacering.

Tjeckien härnäst
Även om årets O-Ringen lockade över 18000 deltagare var detta drygt 4000 färre än fjolårets 22571 deltagare. Stundande VM tros ha bidragit till att många elitlöpare valde att avstå. Dessutom kan mycket väl den hittills kalla sommaren ha bidragit till att många spontananmälningar uteblev. Önskas orientering i högsommarvärme, likt den som rådde under fjolårets O-Ringen i Kristianstad, får man söka sig till sydligare breddgrader, något som stora delar av OK Torfinns medlemmar har valt att göra. Den tredje augusti bär det av till Tjeckien och Bohemia Orienteering. Här väntar tuff orientering i kraftigt kuperad terräng som stundtals skiljer sig stort från den svenska, med inslag av bland annat grottpartier. Torfinnlöparen Camilla Nilsson ser dock ljust på det hela.    
”Det ska bli både utmanande och roligt att få komma till Tjeckien och springa. Förutom att det utlovas sol och omkring 30 grader hela veckan, är vi fem damer ifrån klubben som springer i klassen D21, vilket ökar motivationen att springa bra. Det kommer att bli en härlig resa till solen, med underbara klubbkamrater och mycket god mat!”

Top