NOA ERÖVRADE SLALOMGULD I JUNIOR SM

 

VITTSJÖ. Det blev SM silver 2014, det blev SM brons 2015 och det blev SM guld i år 2016! Valörerna gäller slalom med vattenskidor och medaljören är Noa Johansson, bosatt i Hårsjö.

I denna by bor även andra medaljörer. Fader Tommy blev dubbel mästare i skytte 1982 och faster Carina som blev Skånemästare i skytte. Även Tommy blev Skånemästare i sin klass.

Guldmedaljören Noa Johansson vilar ut i klubbstugan.

För 17årige Noa Johansson väntar fortsättning på vattenskidgymnasiet i Fagersta. Där finns flera kamrater som tävlar med vattenskidor men endast Noa från Vittsjö har tagit guld i denna skola. Fortsatta studier i gymnasiet kan framöver ge ytterligare utmärkelser. Satsningen för Noas del är helt och hållet på vattenskidor. För skolans räkning åkte han i våras till Florida för en månads träning på de stora vattnen.

Noa var i sju års ålder då han som medlem i Vittsjö Vattenskidklubb började sin glidande strävan mot högre valörer. Givetvis är han fortfarande medlem i sin modersklubb. Många lediga stunder används till träningsrundor på Vittsjöns yta. Intresset för vattenskidor har ökat och nästan dagligen är det upp emot 20 åkare som tar sin köbiljett. Troligen kommer intresset för åkning och medlemskap att öka då det finns en guldmedaljör inom klubben.

Vid SM tävlingen för juniorer gäller det att passera sex bojar på vattenytan. Tävlingen avgjordes i Ambjörnarp i Västergötland. Draglinans längd är från början 18 meter men kortas efter hand. Efter hand höjs hastigheten till högst 58 km/tim eller något över 30 knop. De åkare som klarar dessa moment får övergå till kortare lina mellan båt och åkare. Noa har ”kapat” linan till 12 meter men i framtiden kommer nog linan att kapas ytterligare. Avgörande är då den som åker på snabbaste tid. Sen är det liksom sluttävlat i juniorklassen 17 år i år för Noa. Nästa steg uppåt blir deltagande i U21 där åldern är upp till 21 år. Sen blir det senior!

Guldmedaljören med sin guldskida.

Strax efter skolstarten i Fagersta kommer Noa att delta i SM för seniorer som avgörs i Linköping. Åldersklassen för seniorer är 22 år och uppåt men Noa har fått löfte att ställa upp trots sina 17 år.

EM för i år är redan avgjort men till nästa års EM finns Noa från Vittsjö med i tävlingen. Han har dock fyra år kvar att tävla i juniorklassen. Det är enbart äran och medaljer som räknas då det inte utgår något tillskott i börsen vid vinst. Fredagen var vilodag för Noa men han fanns vid klubbhuset i Sjöstugan. Där finns alltid något att uträtta och förbättra. Krafter skall samlas för deltagande i en tävling i Mariestad på lördag och söndag.

En åkare på Vittsjön som kanske också har guld i sikte.

Not. Det var redan år 1979 som Noas fader, Tommy som 14 åring segrade i skytte DM i Skåne. Då var det sex kilometer på skidor med två skjutstationer. På eftermiddagen segrade han i Hästhult AIK:s längdåkning, 7,5 kilometer på skidor. Sen dröjde det ända till 1982 då syskonen Carina och Tommy blev Skånemästare i skidskytte i tävling vid Herrevadskloster. Dagen innan hade de båda syskonen segrat som klubbmästare på skidor hos Hästhult AIK!
Top