Vilken lördag, både i toppen och i botten av damallsvenska fotbollen. Enormt starkt av Vittsjö som klarade nytt allsvenskt kontrakt 2019. 8:e året i rad, helt otroligt!

STOCKHOLM. En avgörande och tät fotbollsmatch mellan Hammarby och Vittsjö där gästande Vittsjö vann med 3-0 och därmed säkrade kontrakt för 2019.

Clara och Michelle var avgörande i matchen.

Under första halvlek var det Vittsjö som helt klart förde matchen. I den fjärde minuten blev Clara Markstedt nergjord med straff som följd. Denna förvaltade Michelle De Jongh väl med följd att Vittsjö tog ledning med 1-0. Detta var resultatet då lagen gick till pausvila. Glädjande hördes tydligt Vittsjö supporterskara över Hammarby klack. Så borde det vara även på hemmaplan!

Hammarby kommer tillbaka under andra halvlek. Vittsjö hade problem och förlitade sig stundtals på sitt fina försvarsspel. Vittsjö har en skör ledning med 1-0 och verkar för stunden tappat i initiativ. Vittsjö har i detta läge 6-2 vad gäller hörnor. Matchen hettar till och Emma Lundh blir varnad. Clara Markstedt gör sig fri i den 68 minuten och är sånär att utöka Vittsjös ledning. Lisa (Elisabeth) Klinga gör ett fortsatt stabilt arbete i Vittsjös försvar. Under matchens gång rapporteras striden i toppen av tabellen. Hård strid både i topp och i botten. Löpduellerna med Markstedt är det inte många som vinner får Hammarby flera gånger konstatera. I den 72 minuten är Michelle De Joungh väldigt nära att utöka ledningen. Vittsjö har nu tagit över matchen. Just nu är spelet en ”nagelbitare” och samtidigt en riktigt tuff uppgift för domaren. 10 minuter kvar. Just nu Vittsjö kvar o Hammarby ur damallsvenskan. Vittsjö har så här långt inte gjort ett enda byte. Thomas o Matt verkar ha koll på läget i matchen från bänken. I den 83 minuten gör Michelle De Jongh enkelt 2-0 till Vittsjö. Målet är troligen avgörande för Vittsjös 8:e år i damallsvenskan kommande år 2019. I den 87 minuten rasar Hammarby helt ihop. Clara Markstedt rundar Hammarbys målvakt och sätter 3-0 till Vittsjö. Nu är matchen slut spelmässigt. Amanda Persson avlöser Emma Lundh i den 89 minuten.
Domaren blåser av matchen med 3-0 till Vittsjö på matchtavlan.

Detta betyder att den enda "byn" i svenska elitfotbollsserien för damer kommer för 8:e året i rad vara med och tampas om guldet. Ett stort Grattis till alla, framförallt spelarna men även till Thomas och Matt som lagt ner massor av arbete på laget. Jag kommer att finnas på plats med kamera o anteckningsblock även nästa år.

Nu får vi hoppas att laget/ spelarna stannar kvar även kommande säsong.

Thomas Mårtensson, Vittsjös tränare var glad och lättad över segern och att laget nu är kvar i damallsvenskan. Detta för 8.e året i rad. Dessutom är laget det enda laget från landsbygden, enda "Byn" i serien säger Thomas. Detta innebär naturligtvis problem vad gäller närhet till sponsorer. Vi får hoppas fler bidragsgivare finner just Vittsjö värt att satsa på. Vad gäller fortsatt arbete i VGIK för Thomas eller Matt Ross är just nu för tidigt att gå in på menar Thomas.

Nu är det upp till Erika Nilsson att skapa nytt lag för kommande säsong, avslutade Thomas Mårtensson via telefon från Stockholm.