Reportage

Emmaljungabröd ?

Hej!
En gång i tiden körde bagaren från ”Emmaljunga- bröd” runt i bygderna och sålde sitt jättegoda grova bröd. Han kom till oss i Övre Gällareböke i Markaryd på torsdagarna. Det luktade gott och smakade kanon!

Sen har ju tiden gott och i mina efterforskningar är bageriet numera avvecklat. Har letat efter receptet, men ingen verkar veta något. Kollande också i Bjärnum, men de visste väldigt lite.

Kanska någon vet vad som hände och var det finns en beskrivning av det goda brödet!

Med vänlig hälsning,
Lars Ohlsson

Vet du något i detta skicka då gärna info till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Öppet hus hos Wittsjö Hembygdsförening

VITTSJÖ. Under samtliga söndagar under juli månad kommer det att vara ”öppet hus” vid Vittsjö museum.

 

 

Ett trettiotal personer hade premiärdagen trotsat regnskurarna och tagit sig till den gamla skolbyggnaden utmed Verumsvägen.

 

Här fanns massor av intressanta saker att beskåda. Gamla prylar av olika slag väckte stort intresse. Vrakdelar från det engelska flygplanet som med besättning 1944 störtade vid Höjalen studerades.

 

Även album med bilder från orten var intressanta, man satte sig i de bekväma stolarna för att genom bilderna och kanske återuppleva minnen.
I ett skåp fanns mängder med pärmar fyllda med tidningsklipp kopplade till Vittsjöbygden, även dessa studerades flitigt.

Läs mer: Öppet hus hos Wittsjö Hembygdsförening

Rapsfjäril

Rapsfjäril är en av de allmänt förekommande dagfjäril i Norden.

Den trivs i de flesta levnadsmiljöer och uppträder i två generationer per säsong i den största delen av landet och kan förekomma i tre generationer i södra delarna av Sverige.

Värdväxt är korsblommiga växter som till exempel löktrav och ängsbräsma. Rapsfjäril är en relativt liten fjäril, med ett vingspann på 35 till 45 millimeter. Vingarna är på översidan mestadels vita, med inslag av grått eller svart; undersidan är gulaktig med grön pudring utmed vingribborna. Den gula färgen och pudringen på undersidan av bakvingen är svagare i den andra generationen. Framvingen slutar i en mörk fläck framåt.

Rapsfjärilen liknar släktingarna kålfjäril och rovfjäril, men hos dessa arter är pudringen på undersidan av vingarna inte koncentrerad kring vingribborna.

Larven har korta hår och är grön med gula ringar. Puppan är antingen helt grön eller gulvit och täckt av svarta fläckar.

Rapsfjärilen är fotograferad i Vittsjö.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se

 

Världens minsta filmmuseum

TOMELILLA. Världens minsta filmmuseum öppnade den 1 juli 2006. På 17 kvadratmeter kan besökaren få möjlighet att uppleva det mesta som radarparet Hasse & Tage, det vill säga Hasse Alfredsson och Tage Danielsson, producerat under nästan 50 års tid.

På 13 monitorer visas filmklipp från alla de odödliga filmer de skapat och i mängder av skåp, lådor och glasmontrar visas diverse rekvisita, manuskript och andra saker från deras filmer, revyer och sketcher.

 

 

 

Av dem som är tillräckligt gamla för att ha upplevt allt detta under de båda herrarnas levnadstid får nog de flesta flera déjaà vu-upplevelser. Det är helt otroligt så mycket som får plats i denna minimala lokal och det tar sin lilla tid att utforska allt som finns därinne. Även yngre besökare får en spännande upplevelse i detta ovanliga museum.

Läs mer: Världens minsta filmmuseum

Larm om villabrand i Vittsjö

VITTSJÖ. Klockan 17.48 larmades räddningstjänsten till en villabrand i Västanskogen vid Karl Perssons väg.

Redan efter sju minuter var räddningsvärnet från Vittsjö på plats. Då slog det ut lågor från skorstenen.

Efter hand anslöt styrkor från Bjärnum och Hässleholm. Räddningstjänsten fick snabbt kontroll över branden och meddelade att det enbart brunnit i skorstenen.

Ingen person har skadats och det har heller inte blivit någon rökutveckling i huset.

 

721 på vägkyrkan i Farstorp

FARSTORP. Vägkyrkan i Farstorp ökade i år till hela 721 besökare under elva dagar. Pastor Dan-Inge Olsson från Sösdala drog 80 personer till själva finalen – en omväxlande sång- och musikandakt.

Dan-Inge Olsson

- Vi är mycket nöjda med årets vägkyrka, säger kyrkvärden Ulla Stridsberg från Lur. Det har varit många dagar med väldigt många besökare, flera gånger cirka 60 – 80.

Kollekten vid vägkyrkan inbringade enbart i kontanter drygt 20 000 kronor – och till detta ska läggas pengar via swish. Medlen går till hjälpverksamheten i Ukraina.

25 personer har jobbat helt ideellt med sommarens verksamhet i Farstorp. De flesta har bakat kakor. Enbart hembakat har serverats i församlingshemmet.

Välkände Dan-Inge Olsson lockade i år ännu fler besökare än i fjol. Han bjöd på ett mycket omväxlande program, med både tal, sång och musik. Dan-Inge sjöng bland annat ”Han är min sång och min glädje”, ”Fattig bonddräng” och ”Stad i ljus”.

Utställande konstnär Gunilla Blomqvist från Osby sålde några tavlor. Där fanns också böcker om Farstorp, liksom hantverk.

Flera av årets besökare har uttryckt önskemål, om att få se kyrkans flagga – mellan kyrkan och församlingshemmet – hissad under nästa års vägkyrka. De ansvariga i kommittén har nu lovat att ta upp detta vid ett möte framöver.

- Vägkyrkan i lilla Farstorp förtjänar flaggan i topp, sammanfattar ett par besökare från Hässleholm.

 

Svinrot

Svinrot (Scorzonera humilis) är en art i familjen korgblommiga växter.

Växtens stjälkar kan bli upp till 4 decimeter långa. Svinrot har ofta en ensam blomkorg. Stjälken är bladig och särskilt upptill är stjälken vitluden.

Svinroten kan särskiljas från andra växter med liknande blad (exempelvis svartkämpar) genom att det ur ett avbrutet blad tränger fram vit mjölksaft. Svinrot kan breda ut sig i täta mattor genom att individer förökar sig vegetativt och de enskilda individerna är då ofta kloner av några få ursprungsindivider. Sådana mattor kan vara uppåt 100-150 år gamla. Rötterna under sådana mattor är ofta tätt sammanbundna och sammanflätade och de stora rötterna kan lagra mycket näring.

Läs mer: Svinrot

Ett av många utflyktsmål på lagom avstånd

HISHULT. Vill berätta om ett relativt nytt ställe i alla fall med ny regi där det vankas ”gofika” men också danska smörrebröd. Denna lilla pärla finns i kvarnen i Hishult, några mil härifrån byn. Gå in och läs på deras sida www.kvarnenkornhult.com --gällande öppettider och annat smått och gott.

Det är lätt att hitta dit det ligger precis vid vägen som går genom samhället Hishult, byn är inte så stor. En härlig uteplats finns i trädgården men även gott om plats inne i själva huvudbyggnaden. Det finns en liten gårdsbutik där det finns lite av varje som är här och närproducerat, både saft, sylt, smycken men också chans att köpa frö från sommarblomster och grönsaker även honung från gården intill. En smak av trädgården som kommer fram i deras sortiment. Men nu så går vi in igen för det var ju eftermiddagskaffe som var på tapeten.

Läs mer: Ett av många utflyktsmål på lagom avstånd

Tjärblomster

Tjärblomster (Viscaria vulgaris) är en art i familjen nejlikväxter.

Den förekommer naturligt i Europa, till Kaukasus och västra Sibirien. I Skandinavien växer den i Norge upp till höjd med svenska Härjedalen på upp till 1000 meters höjd. I Sverige vanlig till Värmland och Uppland men förekommer sällsynt upp till Ångermanland, Västerbotten och även i Torne lappmark.

Tjärblomster är en vanlig flerårig ört, som ofta växer i bestånd som bildar tuvor på torr mark som klippor, hällar, vägskärningar och liknande.

Läs mer: Tjärblomster

Byvandring i Emmaljunga

EMMALJUNGA. Ca 30 personer samlades lördagen den 28 juni framför Folkets hus-byggnaden för en byavandring.

Karin Persson hälsade välkommen och sedan berättade Claes Ruderstam om namnet Emmaljunga och om historien fram till samhällets födelsedag, nämligen den 23 juli 1892, då det första tåget rullade in på stationen. Här fanns då egentligen bara två hus, Eneroda-Nissens torp och lite längre bort Nils Troedssons gård. Resten var skog och mossar. I folkmun kallades samhället Ödeljunga.

Under byggandet av banan och stationsområdet upprättades det just här där vi står ett tältläger för den stora arbetsstyrkan, som erfordrades för nedschaktning av grusåsarna och utfyllnad för järnvägsbanken. Troligtvis var det hög stämning här på lördagskvällarna, så det blev kanske startskottet för glada evenemang på denna plats även i fortsättningen!

Läs mer: Byvandring i Emmaljunga

Stjärnmagnolia

Stjärnmagnolia (Magnolia stellata) är en art i magnoliasläktet och i familjen magnoliaväxter som i enstaka fall spritt sig utanför trädgårdar.

 

Växten är relativt liten och blir en 1-2½ meter hög buske som blommar med doftande vita blommor under april och maj månader.

Den växer som trädgårdsväxt i växtzon 3 och under goda förhållanden i växtzon 4 upp till Sundsvallstrakten.

Läs mer: Stjärnmagnolia

Loppis – ett sommarnöje för många

SIMLÅNGSDALEN. Att gå på loppis har för många blivit ett väldigt populärt sommarnöje. Sedan många år tillbaka så är det loppis i Simlångsdalen söndagen efter midsommarhelgen. För vår del har det blivit en tradition att köra dit, för egen del var det i 20 år sedan jag var där första gången och vädret har i mångt och mycket varit väldigt varierande.

Det gäller att vara ute i god tid för att kunna få en rätt så lämplig parkering. Tyckte vi var ute i god tid men det var många som var där långt innan oss.

I väntan på insläpp

Klockan 10 släpps man in på området och klockan 11 börjar försäljningen. Under den timmen hinner man gå runt och kolla in utbudet och om man ser något intressant kan man lägga ett bud på den varan men inte köpa.

Startsignalen har gått

I väntan på att köpsignalen ska ljuda kan man passa på att besöka boktältet och botanisera bland alla de böcker som ligger i lådorna. Här gäller ett fast pris 20 kronor per kilo.

Läs mer: Loppis – ett sommarnöje för många

Ny succé för Vägkyrkan i Farstorp

FARSTORP. Det blev ny succé för Vägkyrkan i Farstorp, när andra veckan inleddes med ett härligt sång- och musikprogram av en ensemble, där medlemmarna var mellan 17 och drygt 80 år.

Sofia Nilsson

- Jag har ett år kvar på min utbildning i Tingsryd och sedan siktar jag på att bli musikalartist, berättar den skönsjungande sångfågeln, blott 17-åriga, Sofia Nilsson från Farstorp.

Gruppen i övrigt bestod för dagen av Anders Lennartsson, Jonas Lennartsson, Curt Nilsson och Karl Segemalm.

Programmet var varierat och medryckande. Där fanns musik av Bo Kaspers orkester, en ny sång av Lisa Nilsson, ”Silverregn”, klassiker som ”Flickan och kråkan” med mera. En liten barngrupp sjöng ”Idas sommarvisa”.

Kyrkvärden Staffan Andersson höll en kort andakt över ämnet hur viktigt det är att hushålla med naturresurserna.

Den hundra-hövdade församlingen gav upphov till ilbud efter fler hembakade kakor. Uppslutningen var nämligen ännu större än väntat.

Vägkyrkan i Farstorp avslutas fredagen den 4 juli.

 

Tredje boken släpptes av Erling Paulsson

VERUM. Söndag och idag så ska jag åka till Verum för att vara med på ett boksläpp, vilken tur för då behöver man inte åka till storstan när det händer på hemmaplan, skönt.

Författaren Erling Paulsson

Försöker föra ett samtal och passa på att ställa några frågor till dagens huvudperson, nämligen författaren till den tredje boken som släpptes idag och som är skriven av Erling Paulsson, Osby.

Han har sina rötter i Verum, kanske är det därför hans böcker handlar och utspelas runt omkring Verum. Erling signerar varje bok som sig bör. Han berättade att han fick idén/ tips att skriva från Bertil (Obon), Nilsson Farstorp men också från en facebooksida och på den vägen är det.
Vidare så berättar han att den första kom ut -22, den andra -23 och idag är det -25.
Det är samma personer som finns med i samtliga av hans böcker med lite ändringar förstås. Nu väntar några som vill ha hans autograf i den nyinköpta deckaren, då passar jag på att se mig omkring.

Läs mer: Tredje boken släpptes av Erling Paulsson

Gospel Stompers fick full fart på Farstorp

FARSTORP. Vilket ös det blev i Farstorps kyrka på lördagskvällen, när Gospel Stompers gästade årets Vägkyrka. Kyrkan var fullsatt till sista plats, det vill säga 150 personer, när den välspelande gruppen bjöd på New Orleans-musik av yppersta slag.

Till vänster Vincent Nilsson uppväxt i Bjärnum

Down by the riverside, Amazing grace, Come Sunday, Just a closer walk with thee med flera klassiker stod på det välmatade programmet.

Staffan Örneskans höll en kort betraktelse och Rolf Tillman berättade om Ukrainahjälpen. Ett antal välkända psalmer sjöngs.

Serveringen i församlingshemmet efteråt lockade mycket folk.

I halvtid har Vägkyrkan i Farstorp samlat drygt 400 personer.

 

Boksläpp i Verum

VERUM. Söndagen den 29 juni släpper verumssonen Erling Paulsson, numera bosatt i Osby, sin tredje deckare.

"Släppefesten" sker i den gamla affären centralt i Verum, där författaren för övrigt är född och uppväxt.

Erling Paulsson 2023 vid släppet av "Rån o Rov i Revum"

Deckaren handlar bland annat om Sveriges första rån mot en lantbrevbärare, utanför Osby.

Titeln är "Lantbrevbäraren" och innehåller massor av lokala "vägmärken". 

Det verkliga rånet inträffade 1978, men Erling Paulsson har förlagt handlingen, rent praktiskt, till 1960-talet.

Paulssons båda tidigare deckare heter "Luffarschack" respektive "Rån o Rov i Revum".

Söndagens försäljning startar klockan 10 i den gamla lanthandeln i Verum.

 

Några ”Tidnings grodor”

21-åringen anhölls misstänkt för grov stöld av åklagare.
Sydöstran

Värden för 75 000 kronor stals ur tom villa.
Västmanlands Läns Tidning

Tjuvar länsade tom villa.
Sydsvenska Dagbladet

Soldater avrättades i avskräckande syfte så att de inte skulle frestas att begå ytterligare brott.
Metro

Misstänkt pappa försatt på fri fot.
Dagbladet

Män är män redan vid födseln.
Norrländska Socialdemokraten

Även när kvinnor utgör nyheten i kapaciteten av att vara expert får man ofta veta att hon är mor, vilket man sällan får veta om män i motsvarande position.
Dagens Nyheter

Gunde, gift med före detta landslagsåkerskan Marie, födde natten innan tremilen i Falun parets första barn - en dotter.
Dagens Nyheter

Läs mer: Några ”Tidnings grodor”

Naturskön vandring längs Hälsans Stig

MARKARYD. För de som vill ut och vandra i sommar kan något som heter ”Hälsans Stig” rekommenderas. På närmare 150 platser runt om i Sverige finns dessa lättillgängliga välskyltade promenadstråk. Stigarna är enkla att ta sig fram på och oftast mellan tre och sex kilometer långa.

 

 

 

Den första Hälsans Stig anlades på Irland 1995 av Irish Heart Foundation. Dessa vandringsleder syftar till att främja motion i alla åldrar och förebygga hjärt- kärlsjukdomar. I Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som äger konceptet, men respektive kommuner som skapat och sköter om Hälsans Stig.

I Markaryd finns en av dessa fina vandringsleder som slingrar sig genom grönskande lövskogar och förbi större och mindre insjöar. Här finns också ett antal äldre kulturskatter. De mest kända är de gravrösen från bronsåldern som är belägna på landområdet mellan Lokasjön och Byasjön.

Läs mer: Naturskön vandring längs Hälsans Stig

Folkets Hus loppis i Emmaljunga

EMMALJUNGA. Äntligen slog den årliga loppisen i Emmaljunga upp sina portar! Med start den 22 juni och slut den 10 augusti. Öppet varje dag mellan klockan 11 - 16.

Här kan man gå på upptäcktsfärd mellan minst tjugo välfyllda bord med allehanda "bra saker" som du inte visste att du inte kunde vara utan!

En Balklänning till salu

Läs mer: Folkets Hus loppis i Emmaljunga

Byavandring i Emmaljunga den 28 juni

EMMALJUNGA. Vi gör ”Känn din bygd- Byavandring” i Emmaljunga lördagen den 28 juni kl 17-19, där vi berättar om hus, affärer och fabriker, som varit tidigare men också om människor som verkat och levt här. Vi berättar även om de aktiviteter som äger rum här idag. Alltså helt enkelt Emmaljunga då och nu.

Tag gärna med fika samt något att sitta på. Samling sker vid Emmaljunga Folkets hus. Vandringen leds av Claes Ruderstam med assistans av infödda Emmaljungabor. Kanske har du också något minne från förr?

Har du svårighet att ta dig till Emmaljunga eller andra frågor. Ring Claes Ruderstam 0705 32 84 68 eller Karin Persson 0730-65 19 67

Varmt välkommen!

 

Top