Hände under veckan...

Så har även vecka 51 snart passerat och visst har det hänt en del, här ett litet axplock av vad som delgivits i media. 
Du kan påverka innehåll genom att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

VITTSJÖ. Alltid trevligt att läsa Bertil Nilssons kåseri i lokaltidningen Norra Skåne. Bertil är en hyvens man och vi /jag har 

försökt locka honom som skribent till Portalen, då främst för Farstorp och jordbruk, så här långt tyvärr utan napp. Han verkar ha en mycket stark koppling till Norra Skåne, -så jag har nu efter flera år helt enkelt gett upp.
Bertil har tidigare berättat för mig att han ofta läser "Portalen" för att få tips/input  inför egna kommande artiklar.

BJÄRNUM. Det gäller korsningen väg 117 och Hågnarpsvägen i centrala Bjärnum. Vi är många som undrar vilka regler som gäller för olika trafikantkategorier i denna korsning, skriver Torsten Enarsson till vägverket.  

Cyklister tror att de har företräde och tillbud uppstår dagligen Det finns ingen skyltning om att det är ett övergångsställe, men alla gående är övertygade om det och beter sig därefter. Är det cykelöverfart, eller vad det kallas, (finns många varianter)? Alla cyklister anser att det är bara att cykla, bilisterna skall stanna! Eller är det bara en så kallad vägbula? -Skriver vittsjobjarnum.nu (läs mer här) 

BJÄRNUM. Så går Mattssons möbelfabrik i graven. Skopan plockar obarmhärtigt ner den tidigare fabriken som i sin glans dagar sysselsatte ett 20-tal Bjärnumsbor.  Att riva en så gammal byggnad är med dagens restriktioner inte helt lätt. En hel del eternit, -asbest fanns framförallt i taket. Detta har medfört strikta restriktioner för de som deltagit i rivningen av byggnaden. Sortering av allt material är regler som gäller i dag. -Skriver vittsjobjarnum.nu (läs här)

EMMALJUNGA. Vid middagstid luciadagen kom ett luciaekipage körande från södra Emmaljunga upp till norra.   Shetlandsponnyn Mingla var dagens lucia med vitt "linne" och rött band runt magen! -Skriver vittsjobjarnum.nu Läs mer

VITTSJÖ. Lars Pålsson är 100 år i dag och församlingens äldsta. Lars är den 27:e hundraåringen i Vittsjö församling sedan år 1900.  Lars Pålsson är 100 år i dag. Första hundraåringen på 1900 talet var Ola Kämpe (1803-1903). Släkten Pålsson i Hästhult har ålderdomliga anfäder. Lars Pålssons moder. Olga Pålsson blev 106 år och Lars morfar Lars Nilsson blev 100 år och 100 dagar gammal. -Skriver vittsjobjarnum.nu (läs mer här)

BJÄRNUM Ytterligare en person har smittats av covid-19 på korttidsboendet Lyckåsa i Bjärnum. Nu diskuteras frågan om visir i omsorgen. Personen hade bott på Lyckåsa en tid när den konstaterades smittad av covid-19. -Skriver Frilagt FARSTORP En ovanlig typ av salmonella har upptäckts hos vildsvin i trakten kring Farstorp utanför Hässleholm. -Skriver Norra Skåne.

LOKALT. Företagare utanför stan kritiska till julgåvan. Flera företagare i kransorterna anser att Hässleholms kommuns extra julgåva till sina anställda är orättvis. De 250 kronorna i Hesslecitys så kallade Hässleholmsvaluta kan bara användas hos ett 30-tal anslutna näringsidkare, nästan alla i staden. – Det sticker i ögonen, säger en av företagarna som vill vara anonym. -Skriver Frilagt.

HÄSSLEHOLM. Socialhjälp kan spräcka budget 2021. Det ekonomiska biståndet till hushåll i kommunen är en tung ekonomisk post. Nästa år ska biståndet hållas inom budget, hoppas arbetsmarknadsnämnden. -Skriver Norra Skåne.

 

HÄSSLEHOLM. Kommunen förlorar fibertvisten igen.Kommunen förbjuds att fortsätta neka alla privata företag grävtillstånd för fiberetablering. Hässleholms kommun förbjuds åter vid vite på 25 miljoner kronor att kategoriskt och utan individuell prövning vägra upplåta mark åt privata företag som vill gräva ned fiber. Det får inte heller vara ett villkor att företag måste etablera fiberanslutningar i hela Hässleholms kommun. Enligt patent- och marknadsdomstolen, som för andra gången dömer i frågan, har kommunen både snedvridit och hämmat konkurrensen. Kommunen får inte ersättning för sina rättegångskostnader. -Skriver Frilagt.

HÄSSLEHOLM. Ingen dokumentation och ingen polisanmälan i covidskandal. Hässleholms kommun har inte dokumenterat sin interna utredning av fallet där en chef beordrade en covidsmittad anställd inom omsorgen att arbeta. Fallet polisanmäls inte heller, trots att fyra personer på två olika enheter utsattes för smittorisk när de träffade den smittade kollegan på jobbet. Omsorgschef Eva Liljekvist-Borg vägrar låta allmänheten få veta varför. -Skriver Frilagt.

HÄSSLEHOLM. Hässleholmsdepån är nu på spåret. Vid midnatt mot söndagen small korkarna till den alkoholfria cidern på Hässleholmsdepån på Kärråkra, när verkstaden öppnade för att ta hand om Öresundstågen. -Skriver Norra Skåne

HÄSSLEHOLM. Hässleholms kommun ger sin personal en extra julgåva på 250 kronor i så kallad Hässleholmsvaluta som gäller för inköp i cirka 30 butiker, restauranger, kaféer, frisörer med mera i Hässleholm. Motiveringen i kommunstyrelsens beslutsunderlag handlade enbart om att stödja handeln, men kommunalråden framhöll också att de ville uppmuntra personalen efter ett tufft år. -Skriver Frilagt.

HÄSSLEHOLM. Chockat IFK föll ihop totalt – släppte in 37 (!) mål Hemmamatchen vann IFK Kristianstad med hela 38–19. Men i returen mot Hallby föll man ihop totalt i andra halvlek. IFK tappade ledning 28–25 till underläge med 29–34 på åtta minuter och förlorade till slut med 34–37. -Skriver Kristianstadsbladet.

HÄSSLEHOLM. Fiberinvestering blev elva gånger dyrare Hässleholms kommuns fibersatsning får skarp kritik av revisorerna. Kostnaderna blev betydligt högre än väntat, kalkylerna var ologiska och brast i dokumentation, den interna kontrollen var otillräcklig och kommunen saknade både kompetens och erfarenhet inom området. -Skriver Frilagt.

SKÅNE. Flygvapnet visade upp sig över södra Sverige. Kristianstadsbladet har klippt ihop filmer från onsdagens formationsflygningar med Jas- och Herculesplan. -Skriver Kristianstadsbladet.

INRIKES. Medeltemperaturen aldrig så hög som i år. 2020 är ett år som av många anledningar går till historien. Exempelvis har årsmedeltemperaturen aldrig varit högre. -Rapporterar TT.

INRIKES. Svenska mästarna Göteborg utslagna ur Champions League Svenska mästarna Göteborg FC har slagits ut ur Champions League efter sammanlagt 1–5 mot Manchester City. -Rapporterar Fotbollskanalen och GT.

INRIKES. Skåne får hälften så mycket vaccin som utlovats. Vissa riskgrupper får förtur till vaccinet. Pfizers vaccindoser till Skåne blir 60 procent lägre i januari än vad som tidigare uppgetts. Därför görs nu en hård prioritering även inom riskgrupperna om vilka som ska få vaccinet först. -Skriver Kristianstadsbladet.

INRIKES. Inte ens en oväntad köldknäpp till jul kan hindra 2020 från att bli det hittills varmaste året i Sverige. Årsmedeltemperaturen landar på 7,5 grader, enligt SMHI. -Skriver Norra Skåne.

INRIKES. Kungen om pandemin: "Vi har misslyckats" "Jag anser att vi har misslyckats", säger kungen när han sammanfattar året i SVT:s program Året med kungafamiljen."Fruktansvärt" och "misslyckats" är några av orden kungen väljer när han ska beskriva året som gått och pandemin i SVT:s program Året med kungafamiljen. -Skriver SVT Nyheter.

INRIKES. -resenärer blev försörjda av svenska bidrag. Minst 45 personer som lämnat Sverige för att ansluta till terrorgruppen IS har tillsammans fått flera miljoner i bidrag, försäkringar och studiemedel. Det visar en granskning som GT har gjort. Ibland har myndigheterna lyckats slå larm tidigt men ibland har pengar betalats ut under flera år, visar tidningens granskning. Bland annat fick en kvinna i Norrköping som lämnade Sverige 2015 över 250 000 kronor i barnbidrag och underhållsstöd. -Skriver GT.

INRIKES Svenska folket har agerat bankomat till IS På fredagsmorgonens ledarsidor avhandlas skilda ämnen, men ofta med ett och samma övergripande tema: Hur används svenska skattepengar? DN:s Lisa Magnusson tar upp en granskning av GT som visar att 45 personer som anslutit till terrorgruppen IS har försörjts av svenska bidrag. -Skriver OMNI.

INRIKES. Under helgen slog beläggningen av intensivvårdsplatser i Region Stockholm genom taket och var uppe i 101 procent. Nu går regionen upp i förstärkningsläge för att klara situationen. Samtidigt tvingas barnsjukvården dra ner, barnoperationer ställs in och vårdplatser stängs, då personalen beordras att bemanna covidvården för vuxna. -Skriver Dagens Nyheter.

INRIKES. IKEA skall bli ännu mer internationellt – genom att bli ännu mer svenskt. Nu ska alla nya produkter bara ha svenska namn, helst med massor av å, ä och ö. DN har gjort ett exklusivt besök i möbeljättens bokstavsfabrik, som döper 3.000 nya produkter varje år. Så är det ideala Ikea-namnet – och orden som ratas av Ikea (se upp med Alfons i Polen eller Bergviol i Frankrike). -Skriver Dagens Nyheter.

INRIKES.Massutskicket: ”Jag hade önskat lite mer pondus från regeringens sida”. 22 miljoner sms ska nå svenskarnas inkorg på mobilen med information om nya allmänna råd som gäller från och med 14 december. Detta för att hindra smittspridningen av coronaviruset. Men det är inte alla som imponeras över utskicket. -Skriver Kristianstadsbladet.

INRIKES. Sverige sjua i världen när FN rankar ländernas framsteg FN placerar Sverige på sjunde plats i sin årliga rapport Human Development Report. Länderna bedöms utifrån medellivslängd, utbildning och levnadsstandard, -Skriver Expressen.

INRIKES. Lärarnas stora covidoro: ”Känner oss som försökskaniner” Klasser på skolan har tvingats till distansundervisning på grund av sjukdomsläget hos personalen. Lärarna själva anser att jullovet redan skulle ha börjat. ”Vi känner oss som försökskaniner”, säger en covidsjuk lärare. Smittspridningen av covid-19 har de senaste veckorna märkts av inom skolorna i Kristianstads kommun, med rekordmånga smittade de senaste veckorna. -Skriver Kristianstadsbladet.

INRIKES. Nästan hälften vaknar och kollar telefonen på natten Knappt hälften av svenska nätanvändare, 46 procent, vaknar på natten och tittar på sin mobiltelefon. Det visar den färska rapporten ”Svenskarna och internet”, rapporterar TT.

INRIKES. Var fjärde nätanvändare har e-handlat mer under pandemin och antalet hemmaarbetare har mer än tiodubblats, från 2 procent före till 23 procent efter sommaren. Framförallt använder pensionärer nätet i större utsträckning, bland annat för e-handel och videochattar. -Skriver DN.

UTRIKES. Danmark stänger ner: ”Januari och februari blir värsta månaderna” Danska regeringen skärper restriktionerna ytterligare. Köpcentrum och butiker i hela landet kommer att tvingas hålla stängt över jul. – Vi väntar oss att januari och februari blir de värsta månaderna under hela pandemin, säger statsminister Mette Frederiksen på en pressträff. -Skriver OMNI

UTRIKES. Fall av nya virusvarianten har upptäckts i Danmark Den nya variant av coronaviruset som identifierats i Storbritannien har nu upptäckts i nio fall även i Danmark. -Skriver Expressen.

UTRIKES. Kärnvapenbyrå och stater måltavlor i attack mot USA USA:s kärnvapenbyrå, flera departement och minst tre delstatsregeringar var några av måltavlorna i den storskaliga cyberattack mot amerikanska myndigheter som ryska hackare nyligen misstänks ha utfört. -Skriver Bloomberg. Attackerna uppges ha pågått i flera månader och sent på torsdagen varnade amerikanska myndigheter för att hackarna fortfarande utgör ”en allvarlig risk” för viktig infrastruktur, privat sektor samt för det amerikanska politiska styret på både federal och lokal nivå.

UTRIKES. Apple har börjat visa vilken data appar samlar in Nu har Apple som tidigare utlovat börjat rulla ut detaljerad information om hur de appar som finns i App Store samlar in information om användarna. Apples förhoppning är att utvecklarna till följd av märkningen ska bli mer restriktiva med hur de både samlar in och delar med sig av data. -Skriver OMNI.

UTRIKES. Så byggdes myten om valfusket i USA Majoriteten av Donald Trumps 74 miljoner väljare tror att Joe Bidens valseger berodde på systematiskt fusk – ”döda väljare”, rösträkningsmaskiner programmerade av kommunister, mystiska lastbilar fulla med ogiltiga valsedlar. Gång på gång har påståendena motbevisats. Men det spelar ingen roll. Myten kommer att bestå långt efter det att Trump har lämnat Vita huset. -Skriver DN.

UTRIKES. Elektorsröster bekräftar Biden som näste president. Demokraten Joe Biden har hållit ett segertal, efter att ha formellt har fått en majoritet av elektorsrösterna. – Vår demokrati, pressad, testad, hotad, har visat sig vara motståndskraftig, sann och stark, sade Biden i talet. -Rapporterar TT-AFP-Reuters.

UTRIKES. Joe Biden är nu vald till USA:s näste president. Två timmar efter det att en majoritet av elektorerna lagt sin röst på Joe Biden, och han därmed formellt säkrat stöd för att utses till USA:s blivande president, höll han ett 15 minuter långt segertal från sin hemstad Wilmington i Delaware. -Rapporterar TT.

UTRIKES. Biden hyllade USA:s ömtåliga demokrati Det var tack vare det amerikanska folkets anständighet och pliktkänsla som demokratin överlevde årets presidentval. Det var budskapet i Joe Bidens tal till nationen i natt. -Skriver OMNI. Men det politiska kaos som Donald Trump skapat under hösten är en påminnelse om att USA:s demokrati är oerhört ömtålig. -Skriver DN.

UTRIKES. Danmark stänger ner: ”Januari och februari blir värsta månaderna”. Danska regeringen skärper restriktionerna ytterligare. Köpcentrum och butiker i hela landet kommer att tvingas hålla stängt över jul. –Vi väntar oss att januari och februari blir de värsta månaderna under hela pandemin, säger statsminister Mette Frederiksen på en pressträff. -Skriver OMNI.

Naturligtvis hände en massa andra saker, under veckan, tipsa gärna www.vittsjobjarnum.nu angående lokala händelser. 0706 99 36 23 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top