Hände under veckan...

 

Så har även 2020 års sista vecka passerat och visst har det hänt en del, här ett litet axplock av vad som delgivits i våra media. Du kan påverka vårt innehåll genom att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

VITTSJÖ. Sofia Malm utsedd till årets Vittsjöbo 2020. Årets Vittsjöbo 2020 har utsetts med klingande ”malmtoner”.
Det blev den omtyckta Sofia Malm med Skansenhemmet som arbetsplats. Flera förslag hade inkommit men överväldigande förslag var just Sofia. Juryn var helt eniga att utse Sofia Malm till årets Vittsjöbo 2020. Motiveringen för utnämningen var: ”En fantastisk medmänniska som alltid gör sitt bästa och lite till för pensionärerna”. Överlämnandet av certifikatet skedde hos Sofia på årets sista dag. Skriver www.vittsjobjarnum.nu 

VITTSJÖ. Du kan få dina matvaror hem till dörren. Utbildning som företagare börjar redan i skolan. Detta provar elever på i gymnasiet Ekbacksskolan i Osby. En av dessa är Linn Hallquist från Vittsjö som tillsammans med klasskamrater i Osby och Älmhult ansvarar för detta. Linn Hallquist på väg med beställda varor. Alla varor handlas på ICA nära i Vittsjö och då varorna kommer får du kvitto på inköpta varor och din betalning. Kan det bli bättre? Skriver www.vittsjobjarnum.nu 

VITTSJÖ. God Fortsättning från teaterföreningen och Anita. Hur blev nu julen? Efter alla spekulationer göra si eller göra så. Hoppas att alla fick den julen som var planerad efter motto, få deltagare-avstånd – handsprit och helst utomhus. För de flesta blev julen annorlunda. Men,men,men - Covid 19 fortsätter och teaterföreningen tvingas likt så många andra ställa in familjeföreställningen den 17 januari 2021. Så fort det blir andra tider då kommer Eva Skantze och bjuder på sagan om ”VANTEN”. Skriver www.vittsjobjarnum.nu 

VITTSJÖ. Vittsjös mittfältsklippan, Michelle De Jongh, lånas ut till franska Fleury 91. 
Michelle De Jongh kom till Vittsjö 2018 och har sedan dess varit en av lagets nyckelspelare. Lånet gäller i fem månader fram till sommaren. -Skriver lokaltidningen Norra Skåne.

EMMALJUNGA. Tomten höll vad han lovat!
Precis som han lovat kom tomten körande i Emmaljunga till jul. Honom kan man lita på!

GÖINGE BJÄRNUM. Västersocken har missionshus och fibernät men ingen lanthandel. Västersocken finns i Göinge, närmare bestämt i Norra Åkarp församling (Bjärnum). Ännu närmare bestämt inom byarna Hillarp, Hågnarp, Torrarp, Skulkarp, Möllarp och Hässleberga väster om Bjärnum. Även på denna plats har det hänt mycket i fordom tid. Detta hade legat fördolt om inte entusiasten Ingvar Olsson, tidigare Hågnarp numera Vittsjö hade börjat gräva i gamla handlingar. Gräv där du står! Ingvar Olsson, forskare, historiker och författare. För drygt fem år sen hade Västersocken egen anslutning till fibernät. Ingvar Olsson var även här initiativtagare till denna moderna teknik. Centralen för detta fibernät är inrymt i Hillarp missionshus. Den enda skolan i Västersocken fanns i Hillarp. Skriver www.vittsjobjarnum.nu

HOVDALA. Fullständigt meningslös förstörelse… Vid besök på Hovdala och vackra Guldkusten möttes besökaren i slutet av förra veckan av vandalers framfart och totalt meningslösa förstörelse. Info-tavlan förstörd, den fina start och välkomstskylten ligger på marken Därefter satte man bilen i brand Någon eller några hade roat sig med att förstöra den fina startmarkering för bland annat flera vandringsslingor som kommunen satt upp vid ”Guldkusten”. Inte nog med detta, flera andra uppsatta skyltar hade man förlustat sig med att köra ner med bil. Mängder av spår efter deras vilda framfart fanns överallt. Som final på deras vilda framfart kördes bilen mot kommunens fina upplysningstavla. Där satte man bilen i brand vilket naturligtvis även förstörde den fina tavlan. Skriver www.vittsjobjarnum.nu.

TORMESTORP. Nyårsorienteringen lever vidare. Traditionens makt är stor. Åtminstone om du frågar Tormestorps IF. Trots pandemins alla hinder arrangerade klubben sin nyårsorientering för 73:e gången. –Det kändes viktigt att inte bryta trenden, säger tävlingsledare Lars Lindborg. Skriver Kristianstadsbladet.

HÄSSLEHOLM. Stort strömavbrott och brandlarm i stadshuset. Brandlarmet från stadshuset ledde till en stor utryckning på onsdagskvällen samtidigt som nästan hela staden var strömlös. Nästan hela Hässleholm blev strömlöst strax före klockan 22 på onsdagskvällen. Samtidigt larmades räddningstjänsten till en misstänkt brand i stadshuset där det syntes rök från taket. Den visade sig dock komma från det dieseldrivna reservaggregatet som startat på grund av strömavbrottet. Skriver Frilagt.

HÄSSLEHOLM. Dags för vaccination på Hässleholms äldreboenden. Vecka två ska vaccinationerna mot covid-19 starta för vårdtagare och personal på Hässleholms äldreboenden. – Om vaccinet kommer som tänkt ska de vara klara på två-tre veckor, säger Birgitta Ljungbeck. Skriver Frilagt.

KRISTIANSTAD. Beta” kritar på nytt kontrakt”. Det var skrivet i sten och nu så även på papper. Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir är nu officiellt klar för ännu ett år i Kristianstads DFF. Hennes 13:e i ordningen. Skriver Kristianstadsbladet.

SKÅNE. Så slösade Skånetrafiken bort 23 miljoner. Den 2 december 2020 beslutade Förvaltningsrätten i Malmö att Skånetrafikens upphandling av nya tåg till System 3 ska göras om. Detta då Skånetrafiken begått lagbrott. Förvaltningsrättens besked är mycket välkommet. Samtidigt kvarstår det faktum att Skånetrafiken redan slösat bort 23 miljoner kronor på externa konsulter och därutöver ville göra av med ytterligare 500 miljoner kronor för att ordern på nya tåg skulle hamna hos ett bolag de bekvämt nog brukar handla tågmaterial av, skriver civilingenjören Martin Randrup. Återger Kristianstadsbladet.

SKÅNE. Varnar för falsk hemtjänstpersonal. En äldre dam i Knislinge fick besök av en man iklädd munskydd och handskar som hon trodde var från kommunens hemtjänst. Nu är händelsen polisanmäld och kommunen har gått ut och varnat för falsk hemtjänstpersonal. Skriver Kristianstadsbladet.

SKÅNE. Vild strejk kan stoppa pågatågen på måndag. En stor grupp anställda på pågatågen i Skåne hotar med att gå ut i vild strejk till stöd för huvudskyddsombudet Ola Brunnström, skriver Sydsvenskan. Brunnström har varit drivande i flera konflikter mellan personalen och arbetsgivaren Arriva. Almega har erbjudit Brunnström två årslöner för att avsluta sin anställning, vilket han tackat nej till. Hans framtid ska diskuteras på nytt på ett möte på måndag. Enligt en representant för en nybild strejkkommitté kan personal komma att lägga ner arbetet beroende på utgången av mötet. Skriver OMNI.

INRIKES. Kyrkorna ska ringa för coronaoffren. Under nyårskvällen ska svenska folket, från norr till söder, påminnas om de personer som avlidit under coronapandemin. Med start klockan 18 ska samtliga 13 domkyrkor i Sverige ringa i sina klockor i tio minuter – för att hedra dödsoffren. Skriver Kristianstadsbladet.

INRIKES. Pandemin har inte stoppat inbrottstjuvarna. Trots att många arbetar hemma eller är lediga under coronapandemin, har antalet inbrott i bostäder ökat. Det visar en ny sammanställning. Skriver Kristianstadsbladet.

INRIKES. EU godkänner Moderna-vaccin på måndag. Den amerikanska vaccintillverkaren Modernas vaccin mot covid-19 väntas godkännas av EU på måndag, uppger vaccinsamordnare Richard Bergström för SVT Nyheter. Han bedömer att de första doserna kommer till Sverige inom två veckor. – Vi kommer att få cirka 20 000 – 30 000 doser i veckan, säger Richard Bergström. Skriver OMNI.

INRIKES. Iva-personal vill prioriteras för vaccin: ”Frustrerade”. Sjukvården klarar inte av att fler inom personalen insjuknar i covid-19 och därför bör de som jobbar inom bland annat akut- och intensivvård prioriteras för vaccin. Det säger iva-läkaren Kai Knudsen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till DN. Han säger att många är frustrerade över att tvingas vänta. –Vi har gjort stora ansträngningar under lång tid och känner att vi inte mäktar mer, säger han. Skriver OMNI.

INRIKES. Nu ska du använda munskydd på bussar och tåg. Från och med torsdagen 7 januari rekommenderas resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken. Skånetrafiken har därför laddat upp i sina lager. Skriver Kristianstadsbladet.

INRIKES. Anders Tegnell varnar för en ny coronavåg i Europa. Just nu håller myndigheterna pressträff om coronaläget i Sverige och världen. Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar för en ny coronavåg i Europa. – Smittan är nog tyvärr på väg uppåt igen. Länder vars kurvor tidigare minskat har börjat öka igen. Vi ser en tendens till en ny våg i Europa, säger han. Skriver OMNI.

INRIKES. Dan Eliasson om resan till Las Palmas: ”Var nödvändig”. MSB:s generaldirektör Dan Eliasson försvarar sin resa till Las Palmas, säger han till Expressen.

INRIKES. Läkare kritisk till vaccinstrategin: ”Har inte råd låta intensivvården kollapsa” Läkare och sjuksköterskor inom intensivvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset är frustrerade över att de inte får covid-19-vaccin omedelbart. Det menar överläkare Kai Knudsen som hävdar att de är i riskzonen för att inte klara sitt uppdrag om fler smittas. skriver DN.

INRIKES. Lena jobbar med covidvård i två regioner: ”Livet har satts på paus” Livet har satts på paus, säger den erfarna intensivvårdssjuksköterskan Lena Raftevold, 54, som arbetar med covidvård i två regioner. Efter en vädjan från Karolinska lämnar hon Östersund till slutet av januari på grund av det kritiska personalläget. Skriver Expressen.

UTRIKES. Brittisk oro för vaccinbrist – andradoser skjuts fram Troligtvis kommer brist på vaccin ställa till problem i månader i Storbritannien, enligt den brittiska regeringens medicinske rådgivare Chris Whitty. Det rapporterar Sky News.
Därför kommer andra dosen att skjutas fram så att så många som möjligt i riskgrupp ska kunna få första dosen av vaccin så snart som möjligt. Det innebär att många kan få vänta upp till tolv veckor på andra dosen. Skriver OMNI.

UTRIKES. Nytt bakslag för Trump – senaten körde över veto. Den amerikanska senaten har upphävt president Donald Trumps veto mot landets kommande försvarsbudget. Bland dem som röstade emot Trumps veto återfinns flera inom hans eget parti. ”Patetiskt”, skriver Trump på Twitter. Återger Expressen.

UTRIKES. Kina stoppar forskning om virusursprung. Kina blockerar efterforskningar av coronavirusets ursprung. Trots stort ekonomiskt stöd för att forskare ska undersöka området i södra Kina, där virusets mest troligt har sitt ursprung, kontrolleras resultaten stenhårt. Det som publiceras måste först godkännas av en särskild arbetsgrupp, underställd president Xi Jinping. Skriver OMNI.

 

Top