Fyra personer som kom först när jag googlade ”född i Verum”

VERUM. Eftersom jag alltid har varit stolt över min födelsebygd gjorde jag häromdagen ett försök med global sökning på Google med termen ”född i Verum”.

Genom denna sökning sorterade datorn direkt fram namnen på fyra personer som anges vara födda där: Nilla Fischer, Olof Hagnér, Emanuel Collin och Ola T. Lagerquist. De två sistnämnda är omtalade i boken ”Svenskarne i Illinois” Historiska anteckningar samlade och utgivna 1880 av Eric Johnson och C. F. Peterson. Nilla Fischers karriär fram till 2018 skildras i tidningen LIKE och Olof Hagnér finns i Svenskt Porträttgalleri XXIV:2 Tandläkare.

Jag citerar vad som har skrivits om personerna (med bilder på två av personerna):

ÅSA NILLA MARIA FISCHER

Ålder: 33 år. Född: I Verum utanför Hässleholm. Känd för: Mittback i fotbollslandslaget och fotbollsproffs i Tyskland. Nilla debuterade i landslaget redan som 16-åring. Sedan dess har hon spelat 165 landskamper och flera mästerskap. Tillsammans med landslaget tog Nilla OS-silver i Rio de Janeiro 2016, EM-brons 2013 och VM-brons 2011. I dag bor Nilla i Tyskland och spelar med klubblaget VfL Wolfsburg i tyska ligan. Innan flyttlasset gick till Tyskland för fem år sedan spelade Nilla i allsvenskan, som hon också vann 2010 och 2011 med dåvarande LdB FC Malmö. Bonusfakta: Nilla har en fotbollsplan uppkallad efter sig. För att hedra ortens fotbollsstjärna bytte Nillas första klubb Verums GOIF namn på sin hemmaplan 2017, från Verums idrottsplats till Nillavallen. Det är den första idrottsplatsen i Sverige som är uppkallad efter en kvinna. (Ur tidningen LIKE 2018 nr 3 utgiven av ICA-KVANTUM och PAPRICAKLUBBEN.)

OLOF AUG. HAGNÈR

Född i Hagnarp, Verums socken, Kristianstads län, 1867 25/11. Föräldrar: lantbrukaren Sven Andersson och Elsa Ohlsson. Student i Helsingborg 1889. Elev hos tandläkaren C. Sandstedt i Kristianstad 1890–1892; tandläkarekandidatexamen 1892; tandläkareexamen i december 1893. Praktiserande tandläkare i Hessleholm, Kristianstads län från 1894. Ledamot av Hässleholms folkskolestyrelse 1823–1931 och av styrelsen för Tyringe badanstalt och sanatorium. Har medarbetat inom Odontologisk tidskrift. Gift 1911 med Mary Elmlund, född 1876. Dotter till handlanden Wilhelm Elmlund och Henriette Svensson.

EMANUEL COLLIN

Farmer, Farmersville, eger 117 acres; född i Verum, Skåne, den 11 mars 1828; utvandrade 1852 och bosatte sig först i Knoxville och sedan i Galesburg, der han sysselsatte sig med jernvägsarbete och snickeri; flyttade 1868 till Paxton och köpte 80 acres, dem han sedan odlat och bebott. Gift 1855 med Elsa Randau; 7 barn. Lutheran och republikan.

OLA T. LAGERQVIST

Handlande; född den 22 december 1843 i Verum, Skåne; utvandrade 1868 och arbetade första året i Galesburg; kom 1869 till Galva, der han var handelsbiträde till 1878, då han for till Kearney i Nebraska, hvarifrån han 1879 återvände till Galva, hvarest han 1880 öppnade egen handel med lärftskram, skodon m. m. Gift sedan den 2 februari 1870 med Anna Hanson från Ofvansjö i Gestrikland. Har 4 barn: är methodist och republikan.  

Om de två sistnämnda personerna som omtalats i boken ”Svenskarne i Illinois” kan dessa ytterligare upplysningar tillfogas:

I november 1852 skrev Emanuel Collin dessa rader i ett brev till sin då hemmavarande bror Jacob: Wi reste från Hamburg den 2 september bittida hvarom du väl fått underrättelse af det bref jag skref derifrån. Wädret var skönt och en vacker utsigt visades då vi halade ut så jemnt i den utmed vackra stränder löpande Elben. Resan fortsattes med beständigt gynnande vind uti Engelska Canalen och så på det stora Atlantiska hafvet. Vi sågo blott kusterne af England och Frankrike samt Helgoland med sina lodräta klippberg. …. fingo vi se det efterlängtade landet, det möttes af ett gemensamt glädjerop från oss alla. … Nu vore vi i New York och således i Amerika och hade lyckligt tillryggalagt en lång och farlig resa på den korta tiden af 27 dygn. Så fort har nog ännu ingen gått öfver med segelfartyg…. I sitt sista brev hem till Verum (till systern Anna Maria på Nygård) skriver han 1892: … jag kan icke minnas att ha träffat en enda person från Werum sedan jag var hemma (vilket var år 1870), det är därför icke underligt att jag längtar att muntligen få tala ned någon derifrån.

Om Olof Theodore Lagerquist vet vi även detta: I oktober 1885 avled hustrun Anna vid blott 42 års ålder varigenom maken ensam fick ansvaret för sex barn i åldern mellan 2 och 11 år. Några år efter hustruns död tycks den ensamstående fadern ha drabbats av sjukdom och försökte våren 1890 i ett anfall av sinnesförvirring beröva sig själv livet. Men det finns noteringar som visar att Ola Lagerquist även efter denna tragiska händelse ägnade sig åt sitt musikutövande. Han hade ju före utvandringen varit orgelnist i Verum och av en tidningsnotis i september 1884 från en resenär framgår att Ola Lagerquist vid den tiden utövade musik: ... träffa vi två svenska bokhållare, herr J. Svenson och hr Lagerqvist, som tillika är stadens musik- och sångledare och den svenska lutherska församlingens orgelnist. Utom teori och praktik eger han stora naturliga musikaliska anlag. Ola Lagerquist dog i Los Angeles 1923 och är begravd på Hollywood Forever Cemetery i Californien. Hans yngsta dotter Lily levde till 1972 och hon var då sedan länge bosatt i Los Angeles.

 

Top