TVÅ FINA HÖGTIDER I VERUM MED ETT 100 ÅRS JUBILEUM

 

VERUM. Det som kunde blivit kaos med 100- årsfirandet i Verum kyrka blev i stället en glädjefylld högtid med sång, musik och historisk bakgrund. Dragplåster var verumsbördiga Yvonne Tuvesson Rosenqvist som med sin sång fyllde upp varenda vrå i den fullsatta kyrkan vilket innebär 300 besökare. Importerade förmågor var Ingmar Nordström och Ingemar Hedberg.

Ingmar Nordström och Ingemar Hedberg som gav konsert i Verum kyrka
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I hälsningsanförandet i kyrkan berättade Anders Paulsson om ”katastrofen” som hände under natten till lördagen. På fredagen hade tre större tält rests på kyrkbacken där kyrkkaffet skulle serveras. En kastvind under den kraftiga blåsten tippade tält och all inredning. Det blev snabborganisation att få bort röran och förberedelser att husa 300 personer i Bygdegården.

I kyrkan var det Yvonne Tuvesson Rosenqvist som från läktaren inledde med Beethovens Lovsång innan psalm 4 sjöngs, samma psalm som sjöngs vid invigningen av kyrktornet 1912. Efter andakt av Carl-Olof Danielsson sjöng kyrkokören: Ärans konung med Yvonne Tuvesson Rosenqvist som solist. Ingmar Nordström med saxofon och klarinett samt Ingemar Hedberg med dragspel framträdde med flera musiknummer under högtiden.

Yvonne Tuvesson Rosenqvist kom kyrkgångarna fram sjungande en sång med Mats Lunnergård vid pianot. De välputsade ljuskronorna hjälpte till att sprida glans över högtiden och sommargrönt i fönstren påminde om att fortfarande var det sommartid. Musikduon spelade bland annat en Benny Andersson låt som omnotas till kyrklig musik. Kyrkokören sjöng vid ett par tillfällen och blomster delades ut till medverkande och samlingen i kyrkan avslutades med Härlig är jorden. Vid utgången från kyrkan upptogs en kollekt till verksamheten vid Furuboda och denna insamling uppgick till nära 6 000 kronor. Sammanlagt har nu 100 000 kronors vallen till Furuboda spräckts genom insamlingar i Verum.

Bygdegården var dukad med långbord när gästerna kom men besökarna var något fler än sittplatserna även om bordsgavlarna förseddes med sittplatser. Den förstärkta Verumskören med Manskören från Bjärnum sjöng om kyrkan på höjden samt tämligen nykomponerade visan ”Alla sjunger vi för Verum”. Med tanke på den stora Atlantenolyckan samma år som kyrktornet invigdes sjöngs Titanics sista psalm Närmare Gud till dig.

Pratglade Mats Pettersson inledde sitt humoristiska föredrag med anknytning till Cederborgs Göingehövdingen och den sovande prästen som orsakade makaber skottlossning utanför kyrkan. Han kom närmare Verum med historisk anknytning då han berättade om Prästvägen alias Häradsvägen förbi kyrkan. Han berörde också släktdraget med snedslitna tofflor och sin kajjakt i unga år.

Den tidigare omtalade bibeln från 1908 visades upp där en till Amerika utvandrad lämnade sin konfirmandbibel hemma. Mannen omkom i Titanickatastrofen medan hans bibel finns bevarad. Vid träffen i söndags fanns anförvanter till den omkomne Fischer närvarande.

Vid tillbyggnad av kyrkan på 1800-talet var det ekonomiskt kärvt läge även för Verum. Kyrkan fick sälja en brudkrona för att kunna lösa skulden till en lönnbrännare!

Anders Paulsson tackade alla medarbetare dels för kyrkligt arbete och dels för extra insatser men havererade tälten och arbetet med bygdegården inför högtiden. Den lojala befolkningen är även värda en ros som delades ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olle Fischer med sin farbrors bibel och Curt Nilsson med sin morbrors bibel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mats Pettersson var humoristisk och uppskattade talade i Verum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne Tuvesson Rosenqvist gladde med sin sång i sin tidigare hembygds kyrka.Top