Ebbe och Margit byggde lösvirkeshus

VITTSJÖ. Här fortsätter serien om Ebbe Persson
Vittsjö 1964 blev det dags för Ebbe och Margit att skaffa sig ett eget hus. De hade träffats på ett julagille i Hästhult under mitten av 1950-talet.
– De flesta anlitade en byggmästare när de skulle bygga nytt, berättar Ebbe. Men det fanns händiga hantverkare i släkten. Jag bad min far om hjälp och han tackade ja.
– Visst anlitade vi hantverkare utom släkten, säger Margit. Men vi gjorde väldigt mycket själva.
– Och huset står kvar än idag. Det har stått pall för både Gudrun och Per, säger Ebbe stolt. 

Huset stakades ut.

– Vi köpte en tomt mitt emot Uno och Birgitta Kristiansson. Det fanns inte många andra hus i närheten då, minns Ebbe. Margit provade på slagrutan och där vi hittade vatten blev avgörande för var huset skulle stå.– När vi mätt in var huset skulle placeras kom Svante Eliasson med sin stora schaktmaskin, en amerikansk CASE. Därmed tog han första spadtaget, vilket syns på bilden, säger Ebbe då han pekar i fotoalbumet.– Vi hämtade fyllning i grushålan, säger Ebbe. Jag lastade med hjälp av Lars och gruset kördes till tomten där bland andra Margit körde ut fyllningen med rullebör.Ebbe och Lars vilar en stund innan traktorn kommer tillbaka.

Klart för källarbygge.– Jag var alltså min egen byggherre och min far Paul hade erfarenhet av snickeri, gjutning och murning. Han ledde arbetet med gjutning av sulan. Oskar Pettersson med flera var hantlangare.– Allt gjordes för hand. När sulan var klar började far mura källarväggarna.– Margit tog på sig jobbet att tjära källarväggarna utvändigt så att de stod emot fukt och väta.– Jag lade på reglar och förberedde för gjutning av valvet i betong.

Huskroppen byggdes.– På grunden och valvet lade vi reglar och ovanpå dessa kom takstolen, minns Ebbe. Sen blev det en välkommen taklagsfest med kransen synlig ovanför takstolen.– Margit hjälpte till att spika undertaket. Det såg nu ut som ett hus. Väggarna kläddes, golvet lades, kökshyllorna kom på plats och Margit målade dem.

Väggarna fick ytskikt.– Jag klädde badrummet med kakel under tiden, säger Ebbe. Fönster och dörrar monterades. Tage Larsson spacklade och målade väggar och tak samt tapetserade med hjälp av Edit Larsson.– Värmeelementen kom på plats liksom belysning och eluttag. Jonny installerade oljepanna och förklarade för mig hur oljebrännaren fungerade. Pannan kom igång och värmde huset. Vi kunde flytta in, säger Ebbe.– Vi bor kvar än och trivs bra, avslutar Margit.

Fortsättning följer. I nästa avsnitt om Ebbe Persson:” Bilskoleläraren sadlade om”.

Top