Kultur

Marias mirakulösa Döttrar - av Örjan Olsson

Under en längre tid har ”Stavshult Stugan” som ligger vid Bjärnums Museum burit på en väl bevarad hemlighet, där spelades nämligen en del scener in, till Örjan Olssons nysläppta böcker om ”Marias mirakulösa döttrar”, och lördagen den 24 nov var det boksläpp här på Bjärnums museum där ett 80-tal inbjudna fick följa med på resan, om hur böckerna kom till och hur filmen spelades in.

Örjan Olsson skriver fiktivt, så hans romantriologi är en fantasiprodukt men huvudpersonen, en 1700-tals gestalt, har funnits levande och första tanken på att skriva något, kom till Örjan hemma i hans kök, när han satt och läste en bok om väderkvarnar. Han är en journalist som brinner för historia och det är bokens huvudpersons levnads öde som man får följa i böckerna ”Marias Mirakulösa Döttrar, del 1 – Systrarna och del 2 – Stenhuggaren, förlag Fri Press, Rävlunda-Göteborg.

Läs mer: Marias mirakulösa Döttrar - av Örjan Olsson

Grytlapps- och brickbandsutställning i Emmaljunga

EMMALjUNGA. Söndagen den 14:e oktober önskas alla välkomna på Grytlapps- och brickbandsutställning på Folkets Hus i Emmaljunga, det är öppet mellan 14.00-18.00. Här finns som vanligt café med hembakat och lotteri.

Vi är några “damer” från Emmaljunga som ställer ut grytlapparna. Till grytlapparna och och Folkets hus är det fri entré.

Malene Langborg ställer sitt husvagnsmuseum utanför Folkets Hus, entrén dit är 20 kr.

Passa på att besöka två mycket ovanliga utställningar samtidigt som det finns möjlighet att köpa gott fika i trevligt sällskap.

Nils Ferlin eller skepp som möttes

Att möta en av de stora i svensk lyrik, kändes som att bli flyttad mer än sextio år bakåt i tiden.

Om än det skedde på en parkbänk i Filipstad ,så är det i år femtiosju år sen han dog. Ferlin debuterade 1930 och fick gott betyg redan från början. Stilistiskt behöll hans dikter stil av kuplett eller visa som inbjöd till tonsättning. Där bland annat Gunnar Turesson och Lille-Bror Söderlundh var ett par av tonsättarna. Ferlin belönades bland annat 1950 med De Nios pris och 1955 med Bellmanpriset. Parkbänken visade tydliga spår av att fler än jag solat mig i glansen av en, “som var ganska mager om bena, tillika om armar och hals”.

Detta händer i september i Vittsjö Bjärnum Teaterförening

Detta händer i september i Vittsjö Bjärnum Teaterförening. Vi startar upp den 9 september och åker till Malmö Opera och ser WEST SIDE STORY.

Söndag den 16 september är det Familjeföreställning kl 16.00 .Medborgarhuset i Vittsjö. ANKARETS BARN 4—9 år. Teater helt och hållet på barnens villkor.......... En härlig humor..... känsloladdade scener..... sorg och glädje. Däremellan tjuter publiken av skratt.

Läs mer: Detta händer i september i Vittsjö Bjärnum Teaterförening

Spelmansträff i Vittsjö 1 september 2018

Lördagen den 1/9 är det åter dags för spelmansträffen på medborgarhuset i Vittsjö.

I år är det 20:e året som träffen ordnas. Vi samlas 13.30 i teaterlokalen för ett gemensamt allspel där vi bland annat spelar Gånglåt från Skärsjödal, Noas snoa och Polkan går.

Klicka på bilden så kommer hela affischen att visas!

Historik: Spelmansträffen startades i slutet av 90-talet på Wittsjöskog. Det var Boel Bengtsson och Gunnar Olofsson med spelkamrater som drog igång det och sedan har döttrarna Malin och Marie blivit engagerade i evenemanget. Under några år höll stämman till på Raka Spåret, för att senare återvända till Wittsjöskog. Men numera anordnas stämman i Medborgarhuset.

Läs mer: Spelmansträff i Vittsjö 1 september 2018
Top