Lördagskåseri...

Hur är läget överste?

En armeinspektör med överstes grad hade som käpphäst att ständigt kontrollera vad befäl och värnpliktiga kände till om läget. Hade man inte fått information skulle man själv skaffa sig sådan genom att fråga närmaste chef. Översten kunde dyka upp när som helst och kräva ”redogör för läget”. På förbanden gick man omkring och informerade sig själv och andra i tid o otid.

En dag kom han oanmäld till vårt kompani. Vid infarten stod Stockholmsbevärningen Andersson och en annan soldat som så kallad dubbelpost. Andersson brydde sig inte så mycket om läget men hade välsmord käft så han klarade sig för det mesta.

Man kan inte vara rolig jämt.
Nej, man kan inte vara rolig jämt, men för Jarl Borssèn var det inte svårt. Hans underfundiga humor smittade av sig redan under den tid han jobbade på S.J.i Göteborg. Vi var årsbarn, det skiljde bara någon månad till Jarls fördel. Han var född i Berghem utanför Borås och vi kom att bli arbetskamrater under delar av femtiotalet. Han dog 2012 efter många hektiska år, med början hos Kar de Mumma 1966, senare med ytterligare massor av revyer och filmer. Jag minns gärna inspelningen med Jarl och Ulf Brunnberg “I skoaffären”. (denna hittades inte på Youtue men finns här på SVT)

Jag kommer även ihåg Sten_Åke Cederhök som föddes i Båraryd i Småland, men beskrev sig själv som “tre kilo smålänning och hundra kilo göteborgare”. Han gjorde massor av revyer och TV-program. I starten var han dubbelarbetande med att till att börja med jobba på S.K.F och senare på arbetsförmedlingen i Partille.

Kortspel.
Att spela kort har man gjort i alla tider. Men först på elvahundratalet blev kortlekarna gjorda i papper. Tidigare var de i elfenben och trä. På 1500 talet kom de klassiska symbolerna tryckta på spelkorten.

Modern kortlek

Under 1800 talet började man spela om pengar (poker till exempel). Kyrkan och staten bannlyste då spel om pengar och så var det en bit in på 1900 talet. Det ansågs syndigt och straffbart under den tiden. Jag minns min (vår) första kortlek den var självgjord och av tunn papp, men blev ändå rätt tjock. Både min två år yngre bror och vår pappa var engagerade vid tillkomsten. Vår pappa var den ende av oss som visste om hur symbolerna skulle se ut. Vi spelade om ett och tvåöringar och mamma var både arg och ledsen, och sa: Det är förbjudet att spela kort om pengar. Trots att många spelat bort allt på poker, så förblir nog kortspel ett av våra största tidsfördriv. Kortleken kan inte bara användas till spel det vittnar Alf Robertssons tolkning av Soldaten och kortleken.

Cykelbårlaget

Det var försvarsutställning i Malmö och korpralsskolan skulle ha en uppvisning i stridsgymnastik på Gamla Idrottsplatsen.
Under ett par timmar skulle ett antal mer eller mindre spektakulära militära aktiviteter visas, som motorcykelcirkus, vapenövningar, exercis, militärmusik med mera. Bland annat skulle ett cykelbårlag visa sina färdigheter genom att åka ett varv på löparbanorna. Det skulle vara tempo i övningarna och hela programmet förövades dagen innan.

Avfallshantering på Revinge

På Revingefältet fanns under 50- och 60-talen en underofficer som hette Rosengren. När vi P2-are först kom dit undrade vi över varför han alltid fikade hos underbefälen och i övrigt umgicks med dem - detta var synnerligen ovanligt på P2, där underofficerarna höll sig på ”sin kant”. Senare förstod vi att han inte accepterades av sina underofficerskamrater eftersom han var en aning originell. Jag vet inte något om hans bakgrund, men något hade hänt på vägen i hans militära karriär och nu tog regementet sitt sociala ansvar och han tilldelades arbetsuppgifter där hans något udda framtoning inte stack ut alltför mycket. Jag tror inte han sysslat med utbildning.

Det går många historier om Rosengren, mer eller mindre sanna, men den som jag skall berätta upplevde jag själv och den beskriver i någon mån hans personlighet.