Lördagskåseri...

Influensor.

Under årens lopp har vårt land blivit hemsökt av diverse influensor, där alla verkar ha kommit österifrån. Till exempel ”Asiaten” 1957 och Hongkong 1968.

bild från F21 i Luleå i Asiaten-tider

Jag minns ännu längre tillbaka då påssjukan härjade som mest, den är ett virus som kan skada folk genom diverse följdsjukdomar. Påssjukan är i stort sett utrotad på grund av vaccineringar.

Nu när Corona viruset slått till här och till synes inte kommer att minska på några månader, är ju hygienen väldigt viktig. När man läser eller ser hur folk hamstrar så finns det stor risk att toapapper blir en bristvara.

Då inga andra papper kan användas för ”ända-”målet då både hushålls- och tidningspapper snabbt täpper avloppet.
I min barndom fanns inget annat än tidningspapper som numera också det är en raritet då de flesta läser tidningen via nätet.
Som lite kuriosa kan jag nämna att det ibland stod Älvsborgs läns tidning i ”bakdelen” på grund av trycksvärtan.

Svårartat virus
Ett svårartad virus har drabbat oss i Sverige. Jag kallar den “politica fifflaris” låter som italienska men är nog latin och drabbar inte vanliga människor. Den drabbar bara politiker, riksdagsledamöter och likställda, med olika förtroendeuppdrag. 


Några av de mest kända...

Viruset är relativt smittsamt! Enbart i Sverige har vi under några år drabbats av flera fall och antalet stiger hela tiden. Symtomen är smygande och diffusa och kan ge sig till känna på olika sätt. Det kan vara allt från fiffel med kontokort till förskingringar och förfalskningar och ibland ren stöld.

Syndafloden?
Nu har regnet fallit i 100 dagar och 100 nätter och olyckskorparna angående grundvattnet har tystnat för den här gången. O.B.S “ Ej statistiskt stärkt”. Vi kan vara helt säkra på att naturen sköter sig själv på bästa sätt, så nivån nu har stigit till det normala.

I Moseboken 6 a 11-20 och i T 2 Timoteus 3-16 står det att syndafloden var ett straff för ondskan som rådde på jorden på grund av våld och omoral. Det var då Noa byggde sin ark för att rädda allt levande till eftervärlden.

Postens uppgång och fall.
Postens uppgång betydde mycket för många och var rankat bland de 5-6 bäst skötta företagen i Sverige.


Postanställd på 'den gamla goda tiden'.

Som anställd gjorde det ont när fallet blev så tungt efter raset och så gör det ännu, trots att jag varit pensionär 23 år. Raset började faktiskt redan 1994. Då blev vi anställda i Hässleholm med omnejd kallade till hotellet där dåvarande Generaldirektör Ulf Dahlsten skulle informera oss om läget i Posten.

”Mora” kullor.
Den 18 februari är det 160 år sedan Anders Zorn föddes på gården Utmeland i Mora.


Studion i Mora

Han var ursprungligen akvarellmålare men blev raskt både grafiker och skulptör. Efter år av kringresande i bland annat Spanien, Algeriet och England flyttade han till Paris 1888. Han företog flera resor till USA och skapade en förmögenhet på porträttmåleri där.