Kyrkligt

VITTSJÖ. Vårkonserten i kyrkan samlade en stor skara besökare som kom för att lyssna till kyrkokören samt inbjudna solister. Där fanns Malene Langborg med gitarr och där fans Per Danielsson med trumpet. Dessutom fanns mer lokala förmågor i orkesterdiket. Särskilt uppmärksammad i kyrkokören blev Siv Larsson som firade högtidsdag.


Kyrkokören som gav vårkonsert.

VITTSJÖ. Det var 41:a året som gamla vällingklockan på Uggletorpsstugan kallade till friluftsgudstjänst. Drygt 25 besökare lyssnade till den ihåliga klangen från klockan. Sen tog komminister Stefan Dahlström hand om programmet där svenska fanan var i topp på stången.

Stugan kom på plats 1925 då den hade skänkts av Sander Nilsson på Uggletorp.

Besökare vid friluftsgudstjänsten vid Uggletorpsstugan.

Dåvarande hembygdsnämnd var värdar för stugan som hade en del av inventarierna bevarade. Numera är det hembygdsföreningen som har tillsynen och skötseln av stugan som ägs av Hässleholm kommun.

VITTSJÖ. Huvudgudstjänsterna i Vittsjö församling besöktes av 4 063 personer under 2017. Julbönen samlade 286 besökare. I Emmaljunga församlingshem har hållits 14 gudstjänster. Vidare har det hållits gudstjänster ute i de olika byarna.

Kyrkan i vårskrud är centrum för verksamheten.

14 dop har skett i kyrkan och tre vigslar har förrättats, Dessutom har hållits 24 begravningsgudstjänster. Tio ungdomar har konfirmerats i kyrkan. Inom församlingen finns två aktiva syföreningar. Församlingen har hållit andakt på vårdhemmen 12 gånger och soppluncher har arrangerats med i genomsnitt 40 besökare.

VERUM: Flera föreningar och sammanslutningar i Verum har som tradition arrangerat kyrksöndag. Så var det i söndags då ortens LRF avdelning inbjöd till denna träff. Föreningsaktiviteterna har minskar men LRF håller på traditionen. Först var det gudstjänst i kyrkan och sen blev det kyrkkaffe i församlingshemmet.

Gun Britt och Bo Malmberg som underhöll i kyrkan och församlingshemmet.

I kyrkan var det värdar och korrekt klädde vaktmästaren som välkomnade. Predikan hölls av Carl Olof Danielsson. Paret Gun Britt och Bo Malmberg sjöng ett par sånger, bland annat om Tysta skyar.

Vittsjö. Årets första sopplunch i församlingshemmet gästades av Malene Langborg. Samlingen inledes med psalmsång innan Eva och Sven Andreasson bjöd till dukat bord. Vid nästa sopplunch blir det Ingvar Larsson som berättar om sin resa till Tjernobyl. Han berättar då också om läger och lägerdeltagare i Broby.

Malene Langborg som underhöll vid kyrklunchen.

Vittsjö. Avslutning av det borgerliga året skedde i kyrkan med nyårsbön på årets sista dag. Kyrkoåret är redan inne på första söndagen efter jul men båda helgerna avslutades gemensamt där också klanen Sturesson medverkade med sång.

Sextetten Sturesson som sjöng och spelade vid nyårsbönen.

Helgedomen hade kvar julhelgens utsmyckning med ljusbågar samt vinkelbelysning i fönstren. Dessutom fanns den 500 åriga ljuskronan på plats under Triumfbågen liksom julgranar. Sånggruppen Sturesson med anknytning till Björkefalla sjöng och spelade vid flera tillfällen. Gruppens sextett kom från skilda orter för att sammanstråla i Vittsjö.

Gudstjänsten inramades av psalmer och eftermiddagens predikan hölls av Carl- Olof Danielsson. Gruppen tackades med applåder och blomster överlämnades. Kyrkorummet var fullsatt av besökare.

Verum. De 126 marschallerna från ”Torget” i Verum upp till kyrkan var tydlig markering att högtid med Lucia var i antågande. Vid sammanringningen var alla platser i kyrkan upptagna jämte några utrymmen på läktaren. Bygdelaget var förutseende om någon händelsevis inte skulle finna vägen till kyrkan! Dubbeldörrarna öppnades och snart hördes den välbekanta sången om Lucia.

 Det fina och välsjungande luciaföljet i Verum kyrka.

In i helgedomen tågade luciaföljet Tindra Andersson som Lucia medan Hanna Persson gestaltade LillLucia. I sällskapet deltog även tomtenissar. Hela programmet hade regisserats av kantor emeritus Curt Nilsson.

Vittsjö. Kyrkokören i Vittsjö verkar under hela kyrkoåret och därför var det naturligt att 100 års jubileet följde denna rytm. I kyrkan började den 45 personer stora kören att sjunga Advent. Nuvarande kyrkokör under Mats Lunnergårds ledning var förstärkt med den kör som Curt Nilsson varit ledare för under sin tid. Efter gudstjänsten blev det jubileumssamling med mat och tårta i församlingshemmet.


En stor skara sångare firade jubileum i kyrkan.

Vittsjö. En av församlingens sex syföreningar höll försäljningen i församlingshemmet. Det var Kyrkliga syföreningen som hade återkallat Calle Präst att berätta samt hålla i klubban. Det mesta, från grytlappar till hembakat, i ugn eller stenugn erbjöds spekulanterna. Behållningen från kvällens försäljning blev 9 260 kronor som kommer att fördelas till skilda hjälpbehov.

Calle Präst bjöd ut allehanda varor på auktionen

I en strid ström av bilar, cyklar och gående kom anhöriga och vänner för att sätta ljus och blommor på anhörigas minnesplatser och gravar. Kyrkogården fylldes med tindrande ljus,som värmde minnen av nära och kära. Kyrkan var öppen för de som ville besöka den.

Vittsjö. Vittsjö församling och hembygdsförenings kyrksöndag samlade nästan fullbänkad kyrka. Dragplåster var dels biskop Johan Tyrbergs första officiella besök i kyrkan. Dels var det traditionella samlingen i församlingshemmet med ”äggakaga”. Förglömmas skall inte hembygdssångarna som förgyllde med Vittsjötoner i kyrkan och församlingshemmet.

Hembygdsmusikerna sjunger i kyrkan.

Den allra första riktiga hembygdssöndagen i kyrkan var 1985. Sen har det fortsatt, de senare åren med hemlagad ”äggakaga”, så även i år. Förutom musikernas medverkan i kyrkan och församlingshemmet hade de även ansvaret för gräddning av en mängd ”äggakager”.

VITTSJÖ. Blomster, grönt och annan växtlighet var en påminnelse att Tacksägelsedagen firades i Vittsjö kyrka. Under sammanringningen samlades kyrkokören på sina platser under Triumfbågen. Strax tog de ton med ”Välsigna Herren” samt flera andra hymner.

Kyrkokören var flitigt engagerad i kyrkan.

Gudstjänstens officiant var Carl-Olof Danielsson som i predikan framhöll att tacksamhet mot människor även ger vänskap och sammanhållning. Vid ett par skilda tillfällen tågade kyrkokören fram till sina platser och sjöng flera sånger. Det blev Jag kan inte räkna, samt Lova Herren..

Efter gudstjänsten inbjöd Centerkvinnorna till samkväm i församlingshemmet där bredda smörgåsar inmundigades till belåtenhet. Den del av årets skörd som visats i kyrkan auktionerades ut till spekulanter. Kvällens tack till värdinnorna framfördes av Carl-Olof Danielsson.

Lilla Tockarp. Jesus kom ridande på en åsna. Sen kom präster åkande i hästvagn. Sen kom prästen Staffan Örneskans ridande på en häst. Det sistnämnda inträffande vid Västra Torup hembygdsgård i Lilla Tockarp. Där fanns sammanslaget allmogespelmän från Nyckelharporna och Göingetoner som underhöll från scenen i Lilla Tockarp.

Sammanslagna spelmanslaget som underhöll i Lilla Tockarp.

Farstorp. Vägkyrkan i Farstorp ingår i de cirka 50 Sommarkyrkorna i Lunds stift. Hur många av dessa Sommarkyrkor som är klassade som Vägkyrka är inte helt klarlagt. Inom närområdet finns även Hörja Vägkyrka. Tidigare har också Ignaberga gamla kyrka klassats som Vägkyrka. Det ställs vissa krav om en helgedom skall få klassas som Sommarkyrka och eller Vägkyrka.

Vägvisningen är uppenbar att detta är Farstorp kyrka!

Farstorp Vägkyrka är kanske den som har mest publikdragande program. Under innevarande år, 2017 var totala besöksantalet 830, fördelade på elva dagar. Flest besökare i den gamla helgedomen från slutet av 1100 talet var 105 personer som kom för att lyssna till Dan- Inge Olsson från Sösdala.

Farstorp. Titta på varandra, blev inledningen vid vägkyrkans sista dag i Farstorp. Det var kvällens artist Dan Inge Olsson som delgav denna uppmaning. Om alla följde denna uppmaning var det 108 par ögon som såg på varandra. Det var endast ett fåtal lediga platser i Farstorp kyrka då programmet började.

Dan Inge Olsson var uppskattad medverkande vid årets sista vägkyrka i Farstorp.

Efter sång och musik av Dan Inge Olsson följde unisona psalmen ”Som en härlig ungdomskälla”. Gästartisten är bekant även för sin humor och började med några barnvitsar. Detta följdes av humoristiska vitsar från jord till himmel!

 

Vittsjö. Det var 40:e året som det hölls friluftsgudstjänst vid Uggletorpsstugan. Detta jubileum skedde under tystnad. I övrigt var det både sång och tal vid gudstjänsten. Officiant var kyrkoherde Carl-Olof Danielsson och dagens organist var Kerstin Sturesson. Den Svenska flaggan var hissad som ett extra välkommen.

En del av de 25 besökarna vid friluftsgudstjänsten vid Uggletorpsstugan

 

Vittsjö. Nu är det dax för årets tältmöte i Vittsjö på Marknadsplatsen som börjar på tisdag 16/5. Arrangör är Kristna samrådsgruppen. Programmet är skiftande.

  • Tisdag kommer Calle Präst Adolfsson och Lovsångsteam.
  • Onsdag Jan Cada, präst i Örkelljunga. Sångarna Karin o Rickard.
  • Torsdag Minns du sången med kyrkokören och Hembygdskören.
  • Fredag blir det en konsert med Ulf Christiansson & House. Ulf är en folkkär artist som sjungit kristen rockmusik i många år. Han har spelat in flera skivor och är både sångare, låtskrivare och predikant. Och är också grundare till gruppen Jerusalem. Han har med sig en grupp musiker så den kvällen väntar vi oss mycket sång och musik.
  • Lördag även då en konsert med Birgitta och Magnus Sjöström Aasa från Halmstad.

Alla möten börjar 19:00 samt varje kväll servering. Korvgrillning på fredag och lördag. På söndag är det avslutning med Stefan Dahlström, präst i Vittsjö samt nattvardsfirande. Då kl 10:00. 

 

VITTSJÖ. Kyrkklockorna kallade till samling i kyrkan på Påskdagen. Besökarna strömmade till för att delta i dagen gudstjänst som förrättades av Carl-Olof Danielsson. Helgedomen var extra pyntad denna dag med påsklilja vid varje bänkrad, ballonger och vimplar som symbol för Påskdagen.

Ungdomskören som medverkade i Vittsjö kyrka.

 

Vittsjö. Smyrnaförsamlingen i Vittsjö har hållit årsmöte. Till föreståndare valdes Christer Ruderstam med Claes Ruderstam som vice föreståndare. I styrelsen ingår BrittMarie Troedsson, som omvaldes till ordförande med Claes Ruderstam som vice, Monica Reinhart, Gunborg Ivarsson, Juhani Nilsson, Christina Malmberg . Till styrelseersättare valdes Mikael Nilsson och Gösta Lundstedt.

Under det gångna året har Smyrna församlingen hållit gudstjänster , bönesamlingar och söndagscaféer . Smyrna vill göra skillnad för de flyktingar som kommit till Vittsjö och medverkar i Lördagsfika i församlingshemmet och har utdelning av kläder och husgeråd i Smyrnakyrkan. Tack till alla generösa Vittsjöbor som skänkt till detta ändamål.

Varje onsdag är det öppet Språkcafé i Smyrna mellan klockan kl 14 - 16, då man kan mötas över en enkel fika tillsammans med våra nya Vittsjöbor. Smyrna har också haft ett givande ekumeniskt samarbete med övriga kyrkor i Vittsjö med gemensam bön varje månad och mötesserie r med bland annat tältmöten i maj.

 

HULTATORP. Den gamla skolsalen i Hultatorp skola fylldes efter hand då de 35 besökarna tog plats. Anledningen var att ortens syförening bjöd in till den 102:a syföreningsauktionen. Lennart Arvidsson var auktionshållare och han förespråkade om det inte borde kallas missionsauktion. Den gamla syföreningen har minskat efter hand och består i princip av endast en medlem!

Auktionsutropare vid missionsauktionen var Lennart Arvidsson.

Hi.; I would like to talk to you about a site where you can watch free porn, which I have just discovered. This is a very interesting article. I found a random site on Google when I watch a freeporn site that promises to come after large sites, I can say that the new site is quite successful and pleasant to be popular. When I wanted to watch hd porn immediately as a quality site that I could reach it, so I think everyone should know and/or use it I saw that the first time I entered the site has a very simple look and other free porn tracking sites, such as immediately because I understood that the site was completely user-oriented. Whether you need hd sex videos viewing menus or whether you want to reach or search for content, it's a free porn site that I've reached without hesitation and found everything easily. There are a lot of people that do not know how to do this. If you want to watch this site, I hope that you enjoy and enjoy this site for the likes of you should stop at hd porn without too much extension.

Jurassic World 2: Fallen Kingdom Watch