Kyrkligt

 

VITTSJÖ. Kyrkklockorna kallade till samling i kyrkan på Påskdagen. Besökarna strömmade till för att delta i dagen gudstjänst som förrättades av Carl-Olof Danielsson. Helgedomen var extra pyntad denna dag med påsklilja vid varje bänkrad, ballonger och vimplar som symbol för Påskdagen.

Ungdomskören som medverkade i Vittsjö kyrka.

 

Vittsjö. Smyrnaförsamlingen i Vittsjö har hållit årsmöte. Till föreståndare valdes Christer Ruderstam med Claes Ruderstam som vice föreståndare. I styrelsen ingår BrittMarie Troedsson, som omvaldes till ordförande med Claes Ruderstam som vice, Monica Reinhart, Gunborg Ivarsson, Juhani Nilsson, Christina Malmberg . Till styrelseersättare valdes Mikael Nilsson och Gösta Lundstedt.

Under det gångna året har Smyrna församlingen hållit gudstjänster , bönesamlingar och söndagscaféer . Smyrna vill göra skillnad för de flyktingar som kommit till Vittsjö och medverkar i Lördagsfika i församlingshemmet och har utdelning av kläder och husgeråd i Smyrnakyrkan. Tack till alla generösa Vittsjöbor som skänkt till detta ändamål.

Varje onsdag är det öppet Språkcafé i Smyrna mellan klockan kl 14 - 16, då man kan mötas över en enkel fika tillsammans med våra nya Vittsjöbor. Smyrna har också haft ett givande ekumeniskt samarbete med övriga kyrkor i Vittsjö med gemensam bön varje månad och mötesserie r med bland annat tältmöten i maj.

 

HULTATORP. Den gamla skolsalen i Hultatorp skola fylldes efter hand då de 35 besökarna tog plats. Anledningen var att ortens syförening bjöd in till den 102:a syföreningsauktionen. Lennart Arvidsson var auktionshållare och han förespråkade om det inte borde kallas missionsauktion. Den gamla syföreningen har minskat efter hand och består i princip av endast en medlem!

Auktionsutropare vid missionsauktionen var Lennart Arvidsson.

 

VITTSJÖ. Vid årets sista sopplunch i församlingshemmet var det skogsmänniskan Ingvar Larsson som delgav lyssnarna sina upplevelser i Amerika. Den musikaliska underhållningen svarade Carola Forsell och Bertil Lundstedt för. De båda är släkt och har sitt ursprung från Hästhult.

Ingvar Larsson berättade om stora skogar.

Efter uppehåll för sopplunchen var det Ingvar Larsson som delgav sina upplevelser bland stora träd i Amerika. Han deltog i en arrangerad resa från ett skogsbolag. Hans upplevelser illustrerades av flera bilder som visades på teknisk väg!

 

VITTSJÖ. Katrine Arvidsson, känd från Verum bageri kom till sopplunch i församlingshemmet. Med egen erfarenhet talade hon inom ämnet ” Jag, vi och dom”. Vid samlingen medverkade även sångarparet Gun-Britt och Bo Malmberg med sång och musik. Sopplunchen bestod av köttfärssoppa med grönsaker! 

Katrine Arvidsson som berättade om utanförskap.

Efter psalmsång och sopplunchen blev Katrin Arvidsson välkomnad fram. Under uppväxten och utbildning till sjuksköterska kom hon i nära kontakt med utanförskap. Hon försökte reda ut begreppen: Jag, vi, dom!

 

VITTSJÖ. Högtidlighållandet och firandet av Tacksägelsedagen har gamla traditioner. Dagen firas på bestämd söndag i oktober och avsikten med denna dag är tacksamhet. Detta framhöll även Stefan Dahlström i sin predikan i Vittsjö kyrka. Efter gudstjänsten var det samling i församlingshemmet.

Kyrkokören medverkade och sjöng om tacksamhet på Tacksägelsedagen.

 

VITTSJÖ. Säsongens första resa till en kyrka utom församlingen bli den 5 oktober 2016. Denna gång ställs färden till Småländska Ljungby. Avresa sker med privatbilar och samåkning från Vittsjö kyrka klockan 08.30.

I Ljungby bli det besök med gudie i Annelundskyrkan med dess skogskyrkogård. Den kände konstnären Sven Ljungberg har smyckat kyrkans interiör med flera av sina målade bibliska motiv.

Besök planeras med gudie även i Ljungby kyrka och dagens måltid intas på Ljungby gästgivaregård.

Anmälan om deltagande i utfärden sker till Viveca & Thoord Jophansson senast måndag den 3 oktober 2016.

Telefon för anmälan 0732 422 444 eller 0708 772 304.

 

Vittsjö. Kristna Samrådsgruppen i Vittsjö arrangerar en mötesserie 29/9-2/10. Under torsdagen sjunger kyrkokören i Smyrna och inbjuden talare är Jonas Lund från Växjö. Han medverkar även på fredagen i Församlingshemmet, där ungdomar sjunger.

"Calle-präst "Adolfsson kommer till EFs-stugan på lördagen och då sjunger bröderna Jan och Bo Malmberg. Dessa tre kvällar börjar kl 19:00 och det bjuds på enkel fika.

På söndagen blir det marsch genom byn till kyrkan med Röke Blås i spetsen. Samling vid marknadsplatsen kl 9:30. Familje-gudstjänst kl 10:00. Evalotta Kjellgren medverkar och även Röke Blås.

Alla varmt välkomna!!

 

VITTSJÖ. ”Personer som gett mig en tankeställare” var ämnet för Anders Paulsson då han berättade vid höstens första sopplunch i församlingshemmet. Sammankomsten inledes som brukligt är med psalmsång och sen följde sopplunchen för de 60 deltagarna i träffen.

Anders Paulsson gav tankeställare vid sopplunchen.

Anders Paulsson inledde ungdomliga verksamheten med odling av rädisor samt tillverkning av vispar från skalade kvistar. I hans umgängeskrets fanns betydande personer som köpte både rädisor och vispar. Dessa personer gav en tankeställare då fattiga människor var kunder och gav en slant till landsstrykande handelsman.

Händelsen med den skjutna haren är sedan länge preskriberad men bekanten som tillagade haren gav Anders en tankeställare. Att olovligt fällt villebråd kunde smaka så enastående gott! Det blev åter en tankeställare till kocken.

 

BROBY. Lokalerna tillhöriga tidigare Broby Pappersbruk kom till användning vid Tjernobyllägrets soaré. Lokalen rymde cirka 400 personer och de allra flesta platserna blev besatta. Nu återstår endast två kyrkbesök innan lägrets avslutas med hemresa den 4 augusti.

 

Tacksamma ungdomar visar sin uppskattning med röda hjärtan.

VITTSJÖ. Solsken med förväntansfulla människor som samlades vid kyrkogården. Alla hade gemensamma intresset att lära känna mer om avlidna och gravstenar på kyrkogården. För Bengt-Arne Jönsson var det första gången han var informatör och han klarade denna premiärvandring med godkänt betyg. Omkring 80 gravplatser besöktes.

Bengt-Arne Jönsson tillsammans med en del av besökarna vid informationen på kyrkogården.

 

FARSTORP. Det var final på Vägkyrkan i Farstorp efter två veckors aktivitet. Utöver underhållning och andakt i kyrkan var det även samkväm i församlingshemmet. Där fanns även flera utställningar där lokala konstnärer medverkade med diverse material. Nära 800 besökare noterades i Farstorp under Vägkyrkans tid.

 

Dan-Inge Ohlsson var uppskattad gästartist vid Vägkyrkan i Farstorp.

 

FARSTORP. Åter var det nästan fullsatt helgedom i Farstorp vid veckofinalen av Vägkyrkan. Även under veckan 4- 9 juli fortsätter sommarsamlingarna i den lilla landsortskyrkan. I lördags var det konsert med trion Lars-Åke Martinsson, Arne Dahlström samt Sven-Olof Pettersson, bosatta i olika provinser.

 

Ensemblen som underhäll vid Vägkyrkan

 

FARSTORP.Sockenkyrkan i Farstorp blev i fredags åter vägkyrka. Då var det två verkliga ”kändisar” som hade ansvaret för dagens program i den gamla helgedomen. Det var Bror Lundh från Hästveda som var sångsolist samt Rune Lindkvist, Hässleholm som var både pianist och solist. Under programmet passade Bror Lundh på att gratulera närvarade äkta paret Margit & Börje Thuresson som i dagarna firar sin 65 bröllopsdag.

 

Bror Lundh som var solist vid Vägkyrkan i Farstorp.

 

SKINNARETORP var samlingsplats för programmet Musik i sommarkväll. Värdpar var Ingegerd och Rolf Nilsson som upplät festsalen i ”uthuset”. Medverkande var sångarparet Ruth och Gösta Lundstedt som sjöng visor och psalmer med anknytning till årstiden. Kyrkan var arrangör och från församlingen fanns Stefan Dahlström och Mats Lunnergård.

  Ruth och Gösta Lundstedt hade ansvaret för Sommarkvällsmusiken.

VITTSJÖ. I likhet med föregående år kommer Kristna samrådsgruppen i Vittsjö att ordna en tältmötesserie vid Marknadsplatsen i Vittsjö. Samtliga kristna föreningar och församlingar i Vittsjö står bakom detta. Detta år blir det 26 – 31 maj.

  • Tisdagen den 26 maj kl 19.00 Jonas Helgesson, som har en CP-skada, och berättar om ”Förtvivlan i begränsningen och glädjen när begränsningen övervinns”.
  • Onsdagen den 27 maj kl 19.00 Jacob Andersson, Örkelljunga, ungdomssekreterare i ELM
  • Torsdagen 28 maj kl 19.00 Anders Sjöberg, fd missionsföreståndare i EFS, kyrkokören
  • Fredagen den 29 maj kl 19.00 Agne Norlander, rektor
  • Lördagen den 30 maj kl 19.00 Agne Norlander, rektor och sånggruppen Maze
  • Söndagen den 31 maj kl 10.00 söndagsmässa, Fride Månsson, Ängelholm, Calle Adolfson


Sång/lovsång vid varje gudstjänst.
Kaffeservering efter varje gudstjänst, korvgrillning lördag.

PILGRIMSVANDRING mellan Verum och Vittsjö
under ledning av Calle Adolfsson.

Söndag den 17 maj kl 09.00 träffades 10 personer vid Verums kyrka för att innan pilgrimsvandringen hålla en kortare andakt i Verums församlingshem.

VITTSJÖ. Sopplunch med köttfärssoppa och inblandning av grönt blev avslutning för vårens soppluncher. Det blev också den sista sopplunchen som Brita Gustavsson hade ansvaret efter många år som verkställande med luncher i köket. Övrig programpunkt var underhållning av ”Lionbröderna” Ingmar Rimheden och Kjell-Uno Öhgren som svarade för en sångstund.

BILD: Sångarna Ingmar Rimheden och Kjell Uno Öhgren
som underhöll i församlingshemmet.

VITTSJÖ/VERUM. Tiden för Alla Helgons dag är också tid för gravsmyckning på kyrkogårdarna.

  • Vid kyrkogårdarna i Vittsjö serveras så kallat gravsmyckningskaffe på torsdag och fredag klockan 13-16.
  • På fredag klockan 14.30 blir det sång och musik i kyrkan.
  • I församlingshemmet i Verum serveras gravsmyckningskaffe på fredag klockan 13-16.
  • På lördag blir det minnesgudstjänst i Vittsjö klockan 16 och i Verum klockan 18. På båda platserna medverkar kyrkokören.

VITTSJÖ. Årets sista församlingsresa till kyrkor i Göinge var förlagd till Hjärsås och Glimåkra kyrkor med Viveca och Tord Johansson som organisatörer och färdledare. Vid ankomsten till Hjärsås kyrka var det förmiddagsfika i kyrkans eget fikarum.

I denna kyrka var det Kjell Inge Malm som var ciceron och berättare om kyrkans historia medan besökarna från Vittsjö lyssnade.
Denna kyrka liksom många andra kyrkor i området har sin historia från 1200- talet. Från att ha varit en träkyrka har det blivit ett bastant tempel av sten i detta stenfattiga område. I kyrkan finns två brukbara kyrkorglar och vid något tillfälle sker musik från de båda samtidigt. En gång i veckan ordnas ”gumm- och gubbträff” i församlingshemmet med god uppslutning.