Reportage

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Ett stort antal personer i Skåne har anmält till polisen att de blivit utsatta för falska fakturor. Nu går myndigheten ut med en varning.

Under veckan har ett stort antal personer i hela Sverige fått ta emot en falsk faktura från ett företag. Närmare 200 polisanmälningar har hittills gjorts och polisen har inlett en förundersökning om grovt fordringsbedrägeri. Det vill säga ett försök att lura någon att de har en skuld.

I brevet krävs mottagaren på 7 500 kronor för en obetald räkning, för ett avtal som man ej ingått i. I de flesta av fallen står det att företaget kommer lämna över ärendet till tingsrätten eller Kronofogden om summan inte betalas. 

”Vid utebliven eller försenad betalning upphör denna överenskommelse att gälla och indrivningsåtgärder kan komma att genomföras”, står det i brevet.

VITTSJÖ. Efter varje säsong är det oundvikligt att några spelare söker nya utmaningar. De som nu lämnar klubben är Saga Jontoft, Anke Preuß och Rebecca Quinn.

Anke Preuß Saga Jontoft Rebecca Quinn

Saga kommer att flytta över Atlanten till USA där hon kommer att kombinera studier med fotboll. Anke önskar att få mer speltid men ny klubb är inte klar och Rebecca Quinn som var på lån återvänder till Seattle och sin klubb i NWSL, OL Reign.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Torsdagskvällens snöfall skapar problem på vägarna.

Läget på vägarna kl 22 på torsdagen. Gula vägar = besvärligt väglag.

Om du måste ut på vägarna finns det all anledning att ta det extra försiktigt. Säkert finns det några som ännu inte blivit färdiga att lägga på vinterdäcken trots att senaste datum var den 1:e december. Trafikverket varnade på kvällen för besvärligt väglag i hela norra Skåne.

 

MALMÖ. NJUT av skön julmusik varje dag kl 12.00 fram till 24 december. Musikstycke med jultema.

Dagens inslag 1 december var Oscar Pierrou Linden med ”When you wish upon a star”.

Vid pianot ackompanjerade Malmö Operas teaterchef Michael Bojesen.

Framträdandet hölls i dag i Operans vackra foaje men framöver kommer det att sändas från stora scenen.

Allt enligt teaterns information. Ett bekvämt inslag i vardagen att kunna sitta hemma och få njuta av Operans förnäma artister. Adventskalendern publiceras på Facebook och på Malmö Operas hemsida.

Jag kan inte hålla mig från tangentbordet/-epe! -Mycket glädjande epe -tycker jag o många med mig, -Claes Brauer/ Chefred o ansvarig för Portalen.(www.vittsjobjarnum.nu) 

VITTSJÖ. Det hände i december i Vittsjö för 100 år sen

• Den 1 januari 1920 var befolkningens antal 1 919 personer

Senare gratulerade vänner med annons på lysningsdagen.

• Den första gård som blev elektrifierad var Jacob Lindhés gård i Boalt.

• 1200 kronor i extra statsbidrag beviljades Åladammsbäcken för upprensning.

• Norra Skåne kostade 7 kronor för årsprenumeration.

• Skolrådet begärde anbud för uppföranade nytt skolhus jämte lärarbostad i Snärshult.

• Förlovningsannons meddelade att Carl Ohlsson i Hästhult förlovat sig med Edith Jönsson Lönsboda (Lönsholma).

• Flera fastigheter i Emmaljunga, Skinnaretorp och Lilla Frösboholma försåldes på exekutiv auktion.

• Skomakare Andréasson önskade sälja en nästan ny damcykel.

• Dräng som hade vana att köra hästar fick anställning hos Nils Schubert i Brunshult.

• Nils B Thelander, Harastorp förlovade sig med Elsa Larsson, Hästhult.

VITTSJÖ. I söndags den 1:a advent spelades tre nya bibelstudier in i Smyrnakyrkan i Vittsjö. De kommer att läggas upp på Smyrnas hemsida www.smyrnavittsjo.se och det första går live den 20 december, alltså den 4:e advent och de andra i januari.

Det var redan i somras som Smyrnaförsamlingen började lägga upp bibelstudier på sin hemsida. De första heter ”Vårens predikan” och är i tre delar. De utgår ifrån en serie tavlor i Smyrnakyrkan som Sonia Wilnerzon målat och som hänger över soffan i det rum, där bibelstudierna spelas in.

EMMALJUNGA. Väg 117 genom tätorterna mellan Markaryd och Hässleholm har blivit ”vansinnets väg”. Och Emmaljunga är inget undantag.

Utanför bland annat Emmaljunga barnfabrik, störst i norra Europa inom sitt gebit och Sveriges minsta skofabrik, Folkets hus, NG Baby samt diverse villautfarter är farten nedsatt till 50 kilometer. Sträckan är cirka 200 meter lång och tidsvinsten minimal!
Där dundrar massvis av långtradare förbi på grund av att väg 117 är genaste vägen till färjelägena, mest tack vare åkeriernas snöda vinning.

Men det farligaste för gemena man är de jäktande fram och tillbaka till sina i jobb i Markaryd med omkrets.
Vid våra morgonpromenader har vi blivit ögonvittne till fullkomligt vansinniga omkörningar på 50 sträckan.
Varför ger man inte sig själv en chans att överleva, genom att stiga upp en kvart tidigare?
Visst har det hänt olyckor på väg 117 tidigare men inte som nu.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Att med blinkande helljus varna mötande bilister för att det kommer en poliskontroll längre fram kan stå dig dyrt. Det har flera bilister fått erfara, som fått böter när polisen upptäckt tilltaget. ”Det innebär en risk att blända en annan förare”, och är riktigt tråkigt, säger områdespolis William Svensson.

Hastighetskontroller har genomförts på flera olika platser efter allmänhetens önskemål.

När lokalpolisområdet gick ut på sociala medier och lanserade ”Din polis för en dag” med önskemål från allmänheten kring var polisen borde befinna sig och göra vällde förslagen in. Framförallt var det trafikfrågorna som engagerade.

VERUM. Tanken var att genomföra den fina och välbesökta konserten ”I Juletid” i Verums kyrka den 20 december.

Arrangören Billy Heli försökte in i det längsta genomföra konserten på två platser i Skåne, nu är även dessa inställda. Naturligtvis är det pandemin och de restriktioner som denna medför som gör det helt omöjligt att samla publik.

Efter sjutton år med I Juletid och inte en enda en inställd konsert, tvingas vi nu ställa in samtliga konserter 2020. Även konserterna i januari i Gnosjö, Höreda, Tranås, Mörrum och Töreboda ställs in, skriver Billy Heli i pressmeddelande.

 

VITTSJÖ. Tiden rinner iväg även detta lite annorlunda år. Vi närmar oss den sista månaden på de hära året och vi inne på vävstugan i Vittsjö avslutar vår termin för i år nu på torsdag, första veckan i december.

VITTSJÖ. Clara Markstedt är inte endast en av Vittsjös mest betydelsefulla spelare, denna kvinna har många fler strängar på sin lyra. Hon är mycket välutbildad och har läst på High School i Texas, Teknisk design i Luleå, Ekonomie kandidat i Lund och just nu läser hon datateknik med inriktning IoT (Internet of Things) på högskolan i Kristianstad.

Som om inte detta skulle räcka så är hon dessutom etablerad konstnär och både säljer sina tavlor och målar på beställning.

HÄSSLEHOMS KOMMUN. Med anledning av den ytterst tragiska trafikolyckan igår vid 17-tiden har det idag varit många diskussioner/inlägg på sociala medier.

De allra flesta verkar vara överrens om att framförallt den tunga genomfartstrafiken måste reduceras. Idag när de flesta använder GPS som 'karta' så går den kortaste och bränslesnålaste vägen från färjelägena i Ystad, Trelleborg och Malmö via Hässleholm till Markaryd via väg 117. En väg som inte alls är lämpad för den här mängden av tung trafik. Naturligtvis måste tung trafik som innefattar leveranser till butiker och företag efter sträckan vara tillåten. Genomfartstrafiken däremot, den som endast syftar till att spara lite bränsle på väg från/till färjelägena borde vara helt förbjuden. Ett förbud som måste aktivt övervakas och där dryga böter skulle kunna utdömas om det inte finns något annat ändamål än att använda väg 117 som en genväg. Naturligtvis skulle dessa regler gälla samtlig tung trafik, oberoende av ursprungsland.

EMMALJUNGA. I dag den 26 november är det 85 år sen församlingshemmet i Emmaljunga invigdes av dåvarande biskop Rodhe. Se tidigare artikel den 16 november 2015, Emmaljunga församlingshem. (Klicka här).

Under senare år har det varit tämligen aktiv verksamhet i kapellet med skilda samlingar. Kyrkliga föreningen upplöstes 2015 och de kontanter som då fanns överfördes till församlingens budget. Dessa pengar är dock reserverade till församlingshemmet i Emmaljunga, Det behövs ständigt förbättringar och förnyelse i det 85 åriga kapellet. Kapellet ägs av pastoratet som ansvarar för själva byggnaden.

För ett antal år sedan var det idealister som donerade 15 000 kronor till kapellets verksamhet. Under innevarande års problematiska förhållande har det blivit färre samlingar. Det har inte varit sångkvällar, auktion eller firande av Lucia. Dessa samlingar har också gett ett ekonomiskt tillskott.

Exteriör av Emmaljunga kapell/församlingshem 2020.

År 1927 bildades Emmaljunga kyrkliga arbetsförening med syfte att samla in kontanter till ett församlingshem. Denna förening upplöstes för några år sedan. Numera är det församlingshemmets vaktmästare Karin Blank som är ”verkställande” för verksamheten sedan fastigheten övergått i församlingens ägo.

VANKIVA. En otäck trafikolycka olycka inträffade norr om Vankiva efter väg 117 vid 17-tiden i dag (onsdag). En långtradare krockade med 2-3 personbilar. Minst 3 personer i personbilarna är skadade och förda till sjukhus, åtminstone en är allvarligt skadad. Lastbilschauffören misstänks för rattfylleri.

http://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/just-nu-lastbil-har-frontalkrockat-med-flera-personbilar-782a4e2e

Det som gör den här olyckan extra otäck är att personbilsbilisterna, som tydligen var hellt oskyldiga till olyckan är de som blev mest drabbade. Väg 117 är ingen rolig väg att köra efter, särskilt inte sträckan mellan Vittsjö och Markaryd. Mängder av tung trafik som dundrar fram efter den relativt smala och kurviga vägen. Speciellt den här årstiden med regn/dimma och dåligt sikt är den inte rolig att köra när det börjar bli eller blivit mörkt.

Kör lugnt och undvik de mörka timmarna om möjligt.

 

 

VITTSJÖ/BJÄRNUM. En hälsning från Vittsjö Bjärnum Teaterförening.

Vi måste alla tro att denna tiden vi just nu befinner oss i snart , snart ska vara över. Vi ska klara advent, lucia och jul och nyår om vi är en eller lite större familj. Om vi vill kan vi få mycket frisk luft (promenera ofta) vi kan äta gott och vi bor ju bra. En hel del att glädjas åt. Ändå är det overkligt.

Som alla som arbetar med kultur är också vi i Vittsjö Bjärnum Teaterförening optimister och har naturligtvis gjort ett program för våren 2021. Ge inte upp - vi skickar inom kort ut det och hoppas att vi snart ses.

 

 

HÄSSLEHOLM…trafiksäkerhetsnämnden i Hässleholm (nämnden som äter julmiddag på skattebetalarnas bekostnad) som på tisdagen åkte buss till Malmö för att bese trafikljus, avsmalnande vägar, hastighetsnedsättande gupp och andra
trafiktekniska finesser som inte kan beses på närmare håll.
Nästan halv nämnden föredrog att stanna hemma - åtminstone några i protest mot vad de ansåg vara ett dyrbart och onödigt jippo.

Nåväl, gott och väl halva nämnden åkte till Malmö på förmiddagen. Var middagen intogs - och vem som betalar den - framgår inte av reseberättelsen. Däremot har det framkommit att en ledamot på trafiksäkerhetsnämndens ordinarie sammanträde på tisdagseftermiddagen framtvingades ett ställningstagande till resan. Trafiksäkerhetsnämndens beslut i frågan blev att man skulle anse att resan verkligen ägt rum………..

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Det är inte bara under själva nätshoppingen som bedragarna ligger på lur. De kan också slå till efteråt, med exempelvis falska SMS om avgifter för paket och leveranser. Det skriver Postnord i ett pressmeddelande.

”Postnord skickar aldrig SMS eller e-post om att man behöver betala extra för ett paket. En sådan avisering kommer i stället hem i brevlådan”, skriver Postnord.

VITTSJÖ. 14-åriga talangen Hanna Sjödahl kommer att tillhöra Vittsjö GIK Hässleholm nästa säsong.
Hanna bor i Örkelljunga och kommer från spel med division 2 laget Röke IF, där hon startade samtliga matcher i årets serie.

Namnet Sjödahl är ett känt namn i Vittsjö GIK-kretsar och mycket riktigt finns ett släktskap med Emma Sjödahl. Emma som är Hannas faster, var en tongivande spelare i laget under säsongerna 2010-2014. Även Hannas pappa Julius är ett känt namn i de lokala fotbollskretsarna då han de två senaste säsongerna tränat Röke IF:s damer och kommande säsong kommer att vara huvudtränare för Markaryds IF:s herrar.

Hanna är en lokal talang som vi tror mycket på. Hon har redan erfarenhet av att spela seniorfotboll på hög nivå ifrån sina säsonger i Röke IF och vi ser fram emot att stötta henne i hennes fortsatta utveckling. Det är alltid spännande att se hur unga lokala talanger kan blomma ut i rätt miljö.

Hanna själv kommenterar klubbytet genom att säga: - Jag utvecklas mycket i klubben och lär mig mycket av att träna med så bra fotbollsspelare som det finns i laget. Jag trivs väldigt bra i miljön och i gruppen. Det är alltid kul att spela fotboll i Vittsjö!

 

VITTSJÖ. Damklubbarna i svensk elitfotboll ersätts till hundra procent. Detta när herrklubbarna i allsvenskan och superettan avstår delar av sitt coronastöd från regeringen. 

 

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket till idrotten i sviterna efter corona uppgår till 159 miljoner kronor. Av dessa kommer 41 miljoner kronor att fördelas av Riksidrottsförbundet direkt till landets klubbar under elitnivån.

Fördelningen av elitklubbarnas del hanteras däremot av Svenska fotbollförbundet, efter beredning av Sef och EFD, och man går på regeringens önskemål om behovet av ökad tanke kring en jämställd fördelning.

Förbundsstyrelsen jämnar ut stödet mellan herr- och damsidan. Detta efter att Sef-klubbarna avstår en del av sitt stöd. Damklubbarna får hundra procent av vad de ansökt om, klubbarna i allsvenskan och superettan 41,5 procent av ansökt belopp. -Denna fördelning möjliggörs av att Sef-klubbarna avstår fem miljoner kronor som används för att EFD-klubbarna ska kunna få allt man ansökt om, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som samtidigt förklarar: –

Sedan är det ett faktum att herrklubbarna ändå får betydligt mer än damklubbarna, stödet bygger på de intäkter klubbarna normalt sett har – men som man i och med pandemin går miste om – och där är skillnaden betydande. Det gör det ännu viktigare att vi i detta utsatta läge jobbar tillsammans och beaktar stödet utifrån ett jämställdhetsperspektiv – något som också regeringen efterfrågat, säger Nilsson, skriver Aftonbladet.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Den planerade Julmarknaden vid Sjöstugan som skulle genomförts första advent kommer inte att genomföras, meddelar Sebastian Johansson ordförande i Vittsjögruppen. Vi hoppades in i det längsta att pandemin skulle ge med sig, men nu har det blivit tvärt emot och därför har vi tagit beslut att inte genomföra marknaden. Vad gäller Vittjödag 2021 är inriktningen just nu att denna skall genomföras. Vi får anpassa oss efter hur restriktionerna ser ut då, säger Sebastian Johansson.

 Pandemin drabbar naturligtvis även Julskyltningen i Bjärnum som skulle genomförts den andra advent.

Marina Backe som tillsammans med Carina Malm under många år arrangerat julskyltningen har tagit beslutet att helt ställa in årets arrangemang. -Tråkigt, men vi har inget val i år. Hoppas vi kan återkomma 2021 i stället menar Marina Backe.