Reportage

Husförhör på 1600 – 1700 ja, även på delar av 1800 talet, var för det mesta ett verkligt plågoris för i stort sett alla. Prästerna hade en enorm makt över sin församling på den tiden. Det var närvaroplikt och frånvaro bestraffades med böter.

Då jag delvis är uppväxt på en före detta prästgård, med anor långt tillbaka i tiden, där prästen på grund av missbruk blev avsatt känner jag historiens vingslag.

Det fanns för länge sedan en präst som tyckte husförhören kom för sällan, så han hittade på egna ”husbesök” där han ville bli bjuden på några glas. Prästfrun tyckte synd om de fattiga så hon försåg dem med dryckjom. Han blev alltså bjuden på sprit som han själv betalt.

Ack ja, lyckligtvis är det annorlunda nu!

(Källa till bilden Husförhör- Wiki- Rötter)

EMMALJUNGA. Husförhörens laglighet avskaffades för över 100 år sen. På en och annan plats fortsatte och fortsätter dessa gamla samlingar. Husförhören återupptogs i Vittsjö 1989 och då var det samling inom församlingens hem. Efter hand har det blivit andra platser för husförhören. Här om kvällen var det husförhör i hembygdsstugan vid Emmaljunga.

Organist och husförhörspräst vid fikabordet.

Hembygdsföreningens sånggrupp inledde samvaron med några låtar. Sen var det husförhörsprästen Stefan Dahlström som anbefallde psalmen Blott en dag. Denna sjöngs unisont med Kerstin Sturesson som organist i den gamla stugan.

VITTSJÖ. Denna bild är framröstad som september månads bild av Vittsjö PRO s egna medlemmar vid senaste månadsmöte. Bilden ingår i en serie som innefattar (8 st.) naturbilder.

Bilden är tagen av Ingmar Nilsson inom Ubbalts Naturområde i Vittsjö. Observera att sjön ligger blank som en spegel och bilden är tagen vid solens nedgång och ger ett otroligt lugn och vacker bild.

För varje månads vinnande foto kan man lämna ett bud och högsta budet vinner och pengarna går oavkortat till PROs kassa.

BJÄRNUM. En jämn ström av besökare tog sig under söndagen till Hembygdens Dag vid Bjärnums museum. Flera gamla hantverk visades och en hel del knallar fanns på plats.

Det är sedan många år tradition att i september arrangera Hembygdens Dag vid muséet i Bjärnum. Säkert bidrog det fina vädret under söndagen till stort besöksantal, trots konkurrerande arrangemang i närområdet.

Även i år var utbudet stort, här fanns allt från chokladhjul, 
hantverksmarknad, svamputställning, tipsrunda, linberedning, knyppling, till försäljning av honung och rökt korv. Därutöver var samtliga byggnader i museeområdet öppna för besök. Naturligtvis fanns även den fina ånglokomobilen framme och startad. Många passade på att efter rundvandring i området, njuta över en fika och den fina höstdagen i den natursköna omgivningen.

VITTSJÖ. Det glömda valet gäller i stort inte Vittsjö Verum pastorat. Av röstberättigade var det 355 som lämnade sina önskemål hur kyrkliga verksamheten skall bedrivas. Vid förra valet för fyra år sen var det 319 som lämnade sin röst för det lokala styret. En bra ökning av intresset för kyrkliga verksamheten. Antalet röstberättigade är osäkert men bör vara nära 1 700 boende.

Det fanns 30 olika valsedlar att välja mellan vid valet i Vittsjö.

Inom Verum församling lämnades 95 röster. Antalet förtidsröstande var 55 en ganska markant ökning sen förra valet. Mandatfördelningen är fortfarande oviss då röstsedlar lämnades med kryssade namn.

VITTSJÖ. Det var 1943 då församlingen inbjöd till träff för de äldre församlingsborna. Då var det ”De gamles dag”. Sen följde ”De äldres dag”. Då på den tiden delades det ut personlig inbjudan till alla berörda. Sen blev det brevbäraren som delade ut inbjudan. Tiden föryngras men inte människorna. Numera blir det en kallelse och inbjudan till ”Seniorträff” med föranmälan i Kyrkliga kungörelser. Liksom alla tidigare år börjar samlingen i kyrkan med gudstjänst samt nattvardsgång. I dagens läge högmässa. Där var det komminister Stefan Dahlström som tjänstgjorde.

Några av seniorer samlade till trevlig stund i församlingshemmet.

Samlingen fortsatte i församlingshemmet där Eva och Sven Andréasson hade förberett den lekamliga utspisningen. Sedan bänkning hade skett vid småborden kom de bredda smörgåsarna in med riklig mängd sovel.

Idag så skulle de hålla uppe enligt väderleksrapporten men jag litar inte riktigt helt på dom som spår väder. Jag tycker ju att solen kunde komma fram lite nu och torka upp, det är rätt så blött i marken. Visst växer gräset rejält men på odlarnas önskelista men också på min så står det nog mer solsken och lite värme också. Idag så ska ja åka till Lena Svensson i Gundrastorp, hon har en fin trädgård med egen odling där växer verkligen många grönsaker, /kryddor och blommor som trängs och frodas.

Röke. Församlingshemmet i Röke fylldes av intresserade lyssnare. Alla hade kommit för att lyssna på Emma Petterssons drastiska levnadsberättelse. Hennes lidande har ventilerats många gånger i press och teve. På mödernets sida har Emma anknytning till Vittsjö där hennes morföräldrar är bosatta.

Emma Pettersson gav en gripande skildring om sitt liv.

Det var en gripande och rörande berättelsen som Emma Pettersson berättade om. Hon blev livshotande skadad 2009 och vistades lång tid på sjukhus och rehabiliteringshem. Nu försöker hon komma tillbaka till nytt liv med samma namn. Sviterna efter mordförsöket finns ännu kvar och hennes stora önskan är att så småningom erövra körkort.

GÖINGENBYGDEN. Nu börjar tillsammans med våren en underbar tid att vistas i naturen. Hösten börjar så smått komma till bygden. Vissa tecken på detta ser man redan. När hösten kommer på riktigt, om några veckor, inträder dessutom årets vackraste färger i naturen!
För en vandrare finns det många leder att välja på och flera av dessa har vi nära inpå ”knuten”. Leden runt Bjärlången, Möllerödssjön, Vittsjön, Lehulta-rundan, är några exempel. Vi är lyckligt lottade och har verkligen mycket att välja på.

Just första veckan i september brukar vara en vecka där man av olika anledningar gärna gör reklam för just vandring. Ibland finns det skördemarknader som dragplåster. Kommunen och Hovdala kör ”Vandringsfestival” nu på lördag och motsvarande sker naturligtvis på flera andra platser i närområdet.

Efter flera års uppehåll förevisades i söndags Gundrastorp-Ekholmens kvarn och såg åter för allmänheten. Anläggningen har rötter ända tillbaks till 1500-talet och anses ha ett mycket stort kulturhistoriskt värde. Nuvarande byggnader är i stort sett oförändrade sen åtminstone 1870-talet och är idag klassade som byggnadsminne.

Sivard Strand och Jan Johansson diskuterar fördämningar och dammluckor

VITTSJÖ. Visst e de vackra de hära ”trädgårds Hortensia” finns i några färger och här är tre olika färger av dom. Finns kanske fler färger? Och en ny månad har tagit fart och vi går mot hösten och då är det dags att ta vara på frukten i trädgården, det blev massor av opalplommon.

Bidde inget annat, tyvärr frös äppelblommorna men blomsterbönor är en tacksam sort att odla ibland de andra blommorna längs med muren.

När frysen har fått sin del och magen likaså, är det tur att man har grannar som vill ha lite frukt, finns ju i korgavis. Och blommorna tillsammans med alla de andra invånarna i trädgården hjälps ju åt att lysa upp min vardag.

VERUM. När Verums Fritidsgrupp arrangerade årets V-M var det 14 st. som anmält sig och ville försöka erövra denna titel och få sitt namn förevigat på märkesskölden i Verums skola.

2017 års Verumsmästare Ingvar Larsson

Dessa tävlande blev inlottade i 2 pooler med 3 deltagare, samt 2 pooler med 4 deltagare. Och det var de 2 bästa från varje pool som gick vidare till slutspelet.

Det var 2 st. av poolerna som var mycket jämna. Den ena poolen med 4 tävlande, Sven-Åke Findahl, Bengt Troedsson, Birger Kjerstensson och Eva Eriksson, där samtliga vunnit varsin match innan de 2 sista matcherna skulle spelas. Således var det vinnarna i dessa båda matcher som skulle gå vidare till slutspelet. Det var 2 st. mycket jämna matcher som båda slutade med 13 – 12, till förmån för Sven-Åke och Bengt. Sven-Åke mötte Eva, Bengt mötte Birger.

En grupp med 3 st. tävlande, Ebbe Persson, Maryanne Jönsson och Inga-Britt Jönsson, där fick det tillämpas bollräkning eftersom alla tre vunnit varsin match. Resultatet blev Maryanne +2, Inga-Britt -2 och Ebbe -4, således Maryanne och Inga-Britt till slutspel.

VITTSJÖ. Spelmansträffen i Vittsjö lockade många spelmän och stor publik.

Det är den 19:e gången vi arrangerar spelmansträff i Vittsjö berättar Marie Bengtsson, som tillsammans med mamma Boel och syster Malin håller i träffen. I år är vi drygt 80 spelmän anmälda. Naturligtvis kommer många från närområdet men några har rest en bit. De mer långväga kommer från Munkedal och Borås, berättar Marie

Det finns flera olika instrument anmälda idag, fiol, dragspel, munspel, trummor, bas, durspel och faktiskt även en som spelar på såg.

BJÄRNUM. För femte året i rad arrangerade Bjärnums GoIF på fredagskvällen ”Byastafetten. Årets startfält bestod av 124 löpare fördelade på 31 lag.

Nedräkningen startade några minuter före klockan 18.30 och de första löparna fanns på plats. Skottet ljöd och löparna begav sig ut på den korta banan, 2,2 km. Efter drygt sex minuter syntes täten komma in på Sparbanksvallen för växling. Nästa löpare begav sig ut på en lite längre bana, denna gång 3,4 km. Efter två korta och två långa sträckor var det ”Hässle löp och mulitsport” från Hässleholm som stod som segrare . På andra plats kom ”Mördarsniglarna”från Bjärnum/Osby och på tredje plats Farstorp Athletic club.

BJÄRNUM. Idag den 8:e september genomförs Byastafetten i Bjärnum. Start o mål som vanligt vid Sparbanksvallen. Även i år finns dessutom BGI-loppet med start klockan 18.

Så här såg starten av stafetten ut i fjol!

Detta lopp genomförs inne på idrottsplatsen, är cirka 500 meter långt och är till för de yngre löparna. Halvtimmen senare sker start för ”Byastafetten”!

För ”Byastafetten” är i skrivande stund hela 28 lag anmälda.
Bland de anmälda lagen finns lag som enligt uppgift legat i ordentlig hårdträning under längre tid inför lårets lopp. Några av dessa lag är av namnen å döma extra farliga; ”Mördarsniglarna”, ”Boys from the hood” och ”Bjärnums Pastorat” -alla är mycket starka lag, här kommer säkert dagsformen under fredagen att avgöra.
Andra farliga lag är ”Segt virke” och ”Pigorna från Haga”, lag som enligt uppgift satsat på ordentlig hårdträning den senaste tiden! Vi får verkligen hoppas att lag ”SkaBara” hinner komma till start i år. Men naturligtvis är lag ”Dreamteam” storfavorit i år!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget ”Kulturarvsdagen”, i år sker detta mellan den 8-10 september. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader och anläggningar kommer att stå i fokus. Kulturarvsdagen är självklart ett tillfälle, inte minst för den yngre generationen, eller för nyinflyttade, beskriva ortens bakgrund. Naturligtvis är detta mycket lämplig att sammankoppla med en vandring i bygden.

Syftet med Kulturarvsdagen är att skapa förståelse, intresse och engagemang för just kulturarv och kulturmiljöer. I Sverige är det ytterst Riksantikvarieämbetet som står för samordningen.

Temat för 2017 är ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter”. Natur och kulturarv är ofta sammanflätade och erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska. Det är också en möjlig resurs för utveckling och tillväxt. Säkert även i vår bygd. Tänk så mycket kulturarv som finns i våra båda orter! Bjärnum -”Sveriges ledande möbelort”, -Vittsjö en stor” kurort”, mm. Allt detta för inte så länge sedan!

VITTSJÖ. Lördagen 9/9 är det åter dags för spelmansträffen på medborgarhuset i Vittsjö. Vi börjar kl. 13.00 med buskspel och samlas 13.30 i teaterlokalen för ett gemensamt allspel där vi bland annat spelar Gånglåt från Skärsjödal, Noas snoa och Hambo på logen.

Bild från Wittsjöskog 2012

Historik: Spelmansträffen startades i slutet av 90-talet på Wittsjöskog. Det var Boel Bengtsson och Gunnar Olofsson med spelkamrater som drog igång det och sedan har jag (Malin) och Marie blivit engagerade i evenemanget. 

BJÄRNUM. Kantor Thekla Jönsson var kantor i Bjärnum Vittsjö pastorat 1917-1958. Under denna tid bildade hon kyrkokörer i Bjärnum och Vittsjö. Den 8 oktober 2017 firar kören sitt 100 års jubileum.

Ur församlingsbladet nr 3 Bjärnums pastorat:
På Tacksägelsedagen den 8 oktober klockan 16 i år firar Norra Åkarps kyrkokör sitt 100 års jubileum.

Thekla Jönsson som bildade kyrkokören i Bjärnum år 1917.

Det finns exempel på körverksamhet i församlingen före 1917, men 1917 brukar räknas som startår för Norra Åkarps kyrkokör. Då började nämligen Thekla Jönsson som kantor. Hon kallade samman sångare för att starta kyrkokörer både i Bjärnum och Vittsjö. Vittsjö-Bjärnum utgjorde då ett gemensamt pastorat. Nydaningsarbetet inom kyrkomusiken hade just börjat och Thekla Jönssons initiativ föll i god jord.
Thekla Jönsson tjänstgjorde inte mindre än 41 år på sin kantorstjänst och gick i pension 1958. Norra Åkarps och Vittsjö församlingar skildes år 1962. Några år senare lades Norra Åkarps och Vankiva församlingar till ett gemensamt pastorat.

VITTSJÖ. Efter artiklar i vittsjobjarnum.nu var det en kvinna från Klippan som tog kontakt. Hon var intresserad att se den plats som hennes farfars far, KrösnaSmen hade verkat på. Ett par timmar senare blev det stopp där KrösnaSmen, Nils Nilsson hade bott. KrösnaSmen, Nils Nilsson var född 1848 och avled 1916.

KrösnaSmen Nils Nilssons ättlingar besökte anfaderns boplats.

Det var Karin Olsson och hennes make som längs slingrande byväg kom till platsen.

 

 

Karin Olsson tillsamman med maken Bengt-Åke vid Karins farfars fars bakugn.

Av den gamla boplatsen finns inte mycket kvar som påminner om boendet där för 100 år sen. Bakugnen som troligen även användes i smidesarbete har nästan rasat samman. Dock kan översta delen ses till den av kilsten murade ugnen. Det var en tillgång för orten att ha närhet till en en allkunnig person som dessutom kunde tillverka de föremål som var önskvärda.

VERUM. Trots konkurrens av arrangemang i både Farstorp och Bjärnum var det cirka 130 personer som kom till Verums Fritidsgrupps cykeltrimsavslutning med prisutdelning söndagen den 3 september. Liksom tidigare år började tillställningen klockan 13 med femkamp, pilkastning, lotteri och kaffeförsäljning, innan den egentliga prisutdelningen startade klockan 15.

Jörgen Borgström, vinnaren Thomas Glimmergård, Ingvar Larsson.

Gruppen hade i år sålt 326 trimpaket och det var inlämnat 203 startkort som deltog i dragningen av det 100-talet vinster som fanns utöver 1:a priset, en Skeppshults damcykel som sponsrats av Snapphanebygdens Sparbank.
I denna tävling gällde det att ha besökt minst 30 av de 36 kontrollerna som fanns inringade på årets kartblad.

Jörgen Borgström från Snapphanebygdens Sparbank var den som förrättade dragningen tillsammans med Ingvar Larsson från Fritidsgruppen.