Reportage

 

VITTSJÖ. Vi planerar att starta en läsecirkel i Vittsjö biblioteks regi till hösten och ska ha en informationsträff om detta, skriver Åsa Insulander.

Klicka på bilden för en helsida, öppnas i nytt fönster.

Du är välkommen till Biblioteket onsdagen den 31 maj klockan 19. Kontaktperson är Thomas Gyllander, bibliotekarie, Tfn: 0451-26 62 45

 

 

 

VITTSJÖ. I samband med matchen mot Djurgården invigdes den nya läktaren som svenska fotbollsförbundet kräver. Detta innebär att Idrottsparken nu uppfyller alla krav fotbollsförbundet kräver.

Olof Sixten inledde med att ge publiken en bakgrund till vårens turbulens vad gäller Fotbollsförbundets krav. Han var överväldigad över den respons privatpersoner, företag och Hässleholms kommun gett klubben. Genom generösa bidrag står vi idag med läktaren klar för invigning, menade en glad och lättad Olof Sixten.

Lena Wallenteim klipper bandet och inviger läktaren

Lena Wallenteim, från Hässleholms kommun berättade att Vittsjö damallsvenska fotbollslag marknadsför kommunen och därmed Hässleholm på ett mycket fint sätt. Därmed var det naturligt från kommunens sida att hjälpa till för att Vittsjö Idrottspark skulle få den krävda läktaren.

 

Vittsjö. Vi vill informera om hur de senaste åren har försämrat Vittsjöbornas möjlighet till hjälp från räddningstjänst. De senaste åren har vi upplevt en nedrustning som försämrar vår möjlighet att utföra räddningstjänst i vårt område (detta gäller även de andra värnen i kommunen).

Brandstationen med dagens brandbil

• 2014 Fick vi inte ersätta avgående brandmän (idag är vi endast 8st)

• 2014-07 blev det ett närvarokrav på övningar, vilket mottogs positivt men samtidigt fanns ingen möjlighet att ta igen missade övningar. Vi har egna övningar mellan varje ordinarie som inte heller tas hänsyn till.

• 2015-01 blev vi av med motorsågarna.

• 2015 blev vi av med ett B-korts fordon som vi själva har köpt in i föreningen.

• 2016-04 ändrades vår utalarmering, våra personsökare ersattes med sms till privata/jobb telefoner.

 

Bjärnum. Nu kan du spela tennis på en av Sveriges vackrast belägna tennisbanor. I bokskogen vid sjön Bjärlången ligger Bjärnumskorpens tennisbana, som alla tennissugna spelare kan boka. Och efter en svettig match kan du bada vid Bjärlångens badplats nedanför banan. Det är en riktig grusplan som är skonsam för knäna. Billigt är det också. En timme kostar bara 60:-, 2 timmar 100:-.

Du bokar banan på ICA Olof Nils i Bjärnum. Du kan ringa 0451-775340. Välkommen att spela. Har du frågor kontaktar du Per Gustavsson, 0451-21246 eller Rickard Lindberg 0451-21829.

 

Vittsjö. Ett 40-tal medlemmar slöt upp i det soliga vädret på Marknadsplatsen i Vittsjö. Detta var vårens sista gympa timme, som vi tillbringade tillsammans båda grupperna. Där roadevi oss med lite frågesport och lekar.

 

VITTSJÖ. SPF i Vittsjö firade på lördagen vårens ankomst och 41 års jubileum. I foajen på Medborgarhuset stod välkomstdrinken framdukad som läskade gott med temperatur ute på 22 grader. Inne i teatersalongen var det vårligt dukat med björk och rododendron och lime grönt på borden.

Alla hälsades välkomna utav ordförande Kerstin Thånell. För dagen var inte bara Vittsjös SPF medlemmar inbjudna utan också Verums SPF medlemmar.

Bygdespelarna underhöll oss under tiden vi samlades till den framdukade buffén som bestod av pajer, sallader, olika sorter av lax och goda ostar.

 

HÅRSJÖ. Vid näst sista etappen i Hårsjön runt denna säsong, kom den nära 40 motionärer. För många av motionärerna var det en välkänd och upptampad stig att följa runt Hårsjöns stränder. Bäst med de tolv tipsfrågorna lyckades Gunilla Olsson, Hästhult med elva rätt.

Tio rätt hade vardera Tord Gustavsson, Vittsjö och Les från Korsahåla. Rätt tipsrad var: 2x1,11x, 22x och xx1. Rätt svar på skiljefrågan var 61. På torsdag blir det årets sista etapp med start från skolan, Hästhult AIK:s klubblokal klockan 18.30-19.00.

 

VITTSJÖ. Vårt mål för 2017 är att vi skall bli 300 medlemmar i klubben säger Karl-Erik Kristensson, en av tre initiativtagare till att stödklubben bildades. Redan idag noterar vi nästan 200 som betalt in 300:-, säger en glad Karl-Erik.

Ja, att nå minst 300 medlemmar i år är fortfarande vårt mål säger Karl-Erik. Du vet väl att 300 x 300:- är detsamma som 90 000 kronor till damlagets verksamhet. För varje år blir allt dyrare och därför är vårt bidrag allt mer viktigt.

För närvarande är det en liten nedgång då några i stället valde att betala 1933:- för att stödja bygget av den nya läktaren. Helt fantastiskt att så många företag och privata ställer upp ekonomiskt så här, fortsätter Karl-Erik.

 

Dagarna före Pingst för exakt 100 år sedan gick nästan alla de 3000 människorna på Seskareö och svalt. Ön, som ligger 2 mil sydväst om Haparanda, hade två sågverk och två butiker.

Öbor samlade inför upproret

Maten höll på att ta slut och bröd var ransonerat. Många öbor samlades i Folkets Hus i slutet av maj. Isen låg fortfarande runt ön. Landshövdingen hade sänt upp en vagnslast med potatis som till stor del var rutten. En av affärerna hade fått tvåtusen kilo kålrötter, av vilka bara en tredjedel gick att äta, resten var ruttna. Nu visste alla på mötet att en av bagarna hade stora lager av bröd. Det han inte kunde sälja mot ransoneringskort, skulle han sälja till Haparanda.

 

VITTSJÖ. Ett besök på Linden av Anderssons Begravningsbyrå kan låta som ett väldigt tungt ämne. Med all respekt runt frågorna så blev det en information med inslag av humor.

Daniel Hultner redogjorde sakligt för begravningsbyråns arbete och förklarade att han arbetat på platsen sedan 1993 och att på dessa åren det har blivit mer öppet att tala om döden. Vi som var där ställde många frågor. Man undrade kan man ringa vilken tid på dygnet som helst till begravningsbyrån vid ett dödsfall. Svaret blev, ja.

Skillnaden på Asklund, Minneslund och Kistlund förklarades. Någon frågade om att få sprida askan i sjön eller park till exempel. Även detta fick vi också svar på.

 

VITTSJÖ. -Jaha nu är den härliga majmånad här igen, kommer troget varje år både med ljuv skir grönska, träd och vilda blomsorter ute i naturen.

Det finns också många olika blomarter att plocka och göra en bukett till mor. Och i år så finns det många olika blommor att välja på, så ta en promenad i skog och mark, jag lovar dom finns där överallt.

 

Vännen och kamraten Arne Gunnarsson är borta. Minnet av Arne lever kvar med många trevliga träffar. En av Arnes livsgärningar ”Arnes Motor” startade i ett skrymsle och Arne fanns på plats då de nya lokalerna invigdes. Kanske erinrade han sig då verksamheten startade med minimal arbetsbänk?
Arne var den verklige ledaren. Arne hade uppdrag i flera föreningar och då Arne kallade, då kom människorna! Med sin humor och raka linjer utökades verksamheten där Arne drog lasset. Intresset för skog gav flera insatsvinklingar. Utöver motorsågar fanns insatser för andra skogsarbetare genom skilda distributioner.
Inom flera föreningar var Arne alltid den som fann nya satsningar. Verksamheten blomstrade men Arne tog aldrig äran åt sig utan hyllade medarbetarna.
Jag har i många sammanhang haft förmånen att umgås med Arne. Det var alltid trevligt och uppmuntrande. Nu kan jag och många andra tänka tillbaka och låta minnet ge en bild av det som varit. Föreningar och sammanslutningar har blivit fattigare genom Arnes bortgång.

Ebbe Persson

 

VITTSJÖ. 300-klubben njöt på onsdagskvällen både av den ljumma vårkvällen och att få se Vittsjö allsvenska damlag träna på Idrottsparkens huvudplan.

På plats fanns ett 70-tal medlemmar. Två före detta poliser, Mårten Andersson och Göran Roslund välkomnade till doften av välgrillad korv.

Ute på huvudplanen, tyvärr mycket ojämn och helt oklippt, fanns hela laget under träning inför match mot Piteå. Glädjande noterades att både Emmi Alanen och Clara Markstedt verkade helt återställda från tidigare skador/ problem. En nyhet var att meriterade Fredrik Andersson från HBK tillsammans med Thomas Mårtensson ledde träningen.

 

VITTSJÖ. Ja, du läser rätt, sabotörer har farit framme vid den nya läktaren på Vittsjö Idrottspark!
En mycket förgrymmad Bengt Ottosson berättar att någon gång mellan fredagen och måndagen har någon eller några stulit delar till den byggställning som används vid bygget av den nya läktaren.

-Det var inte roligt att komma till arbetsplatsen på måndagen, fortsätter Bengt. Det första vi gjorde var att polisanmäla stölden. Naturligtvis blir vi ersättningsskyldiga för det stulna, så himla onödigt, fortsätter Bengt.

 

VITTSJÖ. ~ ett spännande möte mellan två musikkulturer~. Den 26 maj kl. 19.00 kommer vi att bjuda på en härlig kväll med två band på Stickspåret i Vittsjö. Dels kommer Nadin Al Khalidi med fyra musiker framföra arabisk musik och dels kommer Linda Lundqvist och Lars "Linkan" Lindkvist med 4 musiker från Gyssla Elitkapell framföra äldre skånska visor och låtar.

Nadin har under senare år haft stor framgång som musiker och sångerska, inte minst i arabvärlden, där hon tillsammans med sitt band Tarabband uppträtt på flera av de största scenerna. 
Linda Lundqvist har under många år arbetat som trubadissa och är bland annat ansvarig och intitiativtagare till Allsångståget som årligen spelar på en lång rad platser i Skåne.

 

 

VITTSJÖ. "Den Kosmiska havsträdgårdspassagen" låter väldigt vuxet men de 9 bebisar 2- 18 månader som med sina vuxna var på Medborgarhuset roade sig med förtjusning.

En dans performance med Rachel Tess och Peter Mills som kommer från konstnärliga forskningscentrumet MARC som finns söder om Kivik på vackra Österlen. MARC erbjuder en inspirerande miljö för konstnärlig forskning och utveckling av dans och koreografi som kunskapsområde.

Teatersalongen i Medborgarhuset hade förvandlats till en stor mjuk bubbla där dansen startade till mjuk musik.

 

EMMALJUNGA. Strax efter klockan 16 på tisdagen larmades räddningstjänsterna från Emmaljunga samt Bjärnum till en trafikolycka på väg 117. Även ambulanser och polis var snabbt på plats.

Enligt ögonvittnen skedde olyckan i samband med att bilisten, en ung man, genomförde omkörning av en lastbil. Bilföraren kom ut i vägrenen varvid bilen voltade. Föraren, klagade över ryggsmärtor och fördes med ambulans till sjukhus. Vid räddningsarbetet stängdes den norrgående filen och trafiken dirigerades växelvis förbi olycksplatsen.

 

VITTSJÖ. Kyrkklockorna ringde och in i helgedomen tågade den över 30 personer starka kyrkokören. Kören var samlad för att förmedla budskapet att våren var kommen med en vårkonsert. Körledare var proffsige kantorn Mats Lunnergård. Symboliskt inledde kören med Vinter till vår.

Den kraftiga och välljudande kyrkokören.

På orkesterbänken fanns Johan Eldonsson med bas, Daniel Stenström med trummor samt på trumpet Roland Johansson. 
Kvällens gästsolist var välsjungande Jakob Svensson. Kören fortsatte med Vårbön samt Högst av allt. Solisten Jakob Svensson inledde med solo följt av allsången Det stod en blomma.

Gästande solist vid vårkonserten var Jakob Svensson.

 

VITTSJÖ. Denna regniga torsdag lystes upp av de trettio personer som mött upp på Linden, de flesta iförda hattar av alla olika modeller.

 

 

 

 

 

Till toner från våra trogna dragspelare Hasse och Nils serverades denna vackert upplagda vår tallrik. Godsaker som lax, räkor, paj, ost, rostbiff, allt fanns med. Stämningen var hög vid alla borden många skratt och mycket berättelser om hattarna.

 

 

VITTSJÖ. Ett efter ett rullade Pågatågen förbi Gåsadammen. Stressig väntan till klockan 11.00 var det för motionärerna som skulle ta sig runt Vittsjön. De enda som behöll lugnet var gässen och änderna vid Gåsadammen. Snart skulle andra förhållanden stunda. Det blev hastig undanflykt då ett par hundra klampande fötter närmade sig.

Starten har skett för 43:e Vittsjön runt.

Starten för traditionella Vittsjön runt har pågått sen 1973 med målgång vig Gåsadammen. Sen tre år tillbaka har målfållan varit förlagt till Sjöstugan där Vattenskidklubbens grönområde är ypperlig sträcka med nedförsbacke till målduken. Anledningen till denna förändring är att bommarna vid plankorsningen fälls och kan hindra färden mot mål. Dessutom hade café Sjöstugan extra öppet för att serva magens behov av lekamlig föda. Vittsjön runt har övergått från tävling till motionslopp. Men det fanns flera där tävlingsinstinkten hade rotat sig fast. Andra deltagare i loppet tog det på allvar och motionerade i sin egen takt. Där fanns LES från Korsahåla med sin Britta. LES har deltagit i alla 40 loppen men slutade med flaggan i topp vid målgången 2014. I år tog paret en av de kortare turerna och tog sig i mål med heder.