Reportage

TALLIN. Tillsammans med några vänner åkte vi båt från Stockholm till Tallin. Bara båtresan genom Stockholms skärgård i bra väder är en upplevelse, fantastiskt är också att se dessa stora färjor kryssa mellan öar o skär och samtidigt möta andra lika stora färjor.

Efter en god natts sömn kom vi till Tallin på morgonen. Vi hade bokat hotellrum nära Tallins gamla stad. Det blev många härliga promenader under två dagar i en stad som har en historisk prägel. Där är en ringmur med sina torn, trånga gränder, kyrkor, gammalt apotek o trevliga kaféer o matställen.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I skrivande stund noteras att flera andra media anammat www.vittsjobjarnums.nu förslag med reklam för att stödköpa biljetter till inställda matcher/evenemang. (tidigare artikel, klicka)

Bland annat SvD har i sitt senaste nummer en uppmaning att om möjligt stödköpa biljetter hos de föreningar som just nu går miste om tidigare beräknade intäkter för biljetter. Att inte begära återbetalning av redan köpta biljetter.

VITTSJÖ. Som tidigare 'norrlänning' så var makrill en nästan oätlig fisk. Transporterna från västkusten tog alldeles för lång tid och vår 'färska' makrill var inte så färsk och nyfångad längre. När vi flyttat ner hit till Vittsjö var det dags att upptäcka makrillen! Rykande färsk ska den vara och om man håller i den stjärten så ska den inte krokna utan vara helt rak och stel.Jag brukar be fiskhandlaren att filea den så att jag slipper ha makrillrens i soptunnan, det luktat inte så gott efter några dagar...


Här ser man att stickebenen är utskurna samt att man får en uppfattning om mängden av kryddning.

För bästa ätupplevelse så ska 'stickebenen skäras ut, det görs enkelt med en vass kniv, det är bara att skära på båda sidor om benraden, skär inte igenom skinnet utan bara fram till skinnet.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Transportstyrelsens beslut att tillfälligt tillåta dubbdäck till och med den 30 april 2020 gäller alla fordon.

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande corona- situation. Detta för att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta. Men även för att undvika att fordonsägare riskerar att köra olagligt på grund av begränsad bemanning på verkstäderna.

Samtidigt uppmanar Transportstyrelsen fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden.

HÄSTBERGA. Nu äntligen så skiner solen, visst det är inte varmt men ändå, en liten tur med bil till ett ställe som slumrar kan ju passa bra.

När vi kommer fram så är vägbommen satt åt sidan och jag tänker nu så har de börjat att återställa ett område där Skåneleden trafikeras rejält några månader om året. Vi traskar framåt men ojdå ett stort träd ligger tvärs över, äsch man kan kliva över eller gå runt, sagt och gjort. En underbar plats och fåglarna kvittrar och säger nu är det vår? Kvittrar gör det i alla fall men vinden och skuggan är kall. Nu när vi kommer närmre så hör man att det forsar fram med bra hastighet och de är ju klart så mycket som det har regnat så har verkligen vattenförråden i naturen fyllts på till bredden. Och tänk om...

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Flera föreningar går nu miste om sina biljettintäkter på grund av inställda aktiviteter till följd av Corona.

Förslag har inkommit till Portalen angående "stödköp av biljetter" för de matcher evenemang som tyvärr nu är inställda. Det kreativa förslaget är inlämnat av Calle Adolfsson, fd. kyrkoherde i Vittsjö.

Detta är säkert ett mycket välkommet bidrag till alla föreningar som nu drabbas av uteblivna intäkter. Flera klubbar i damallsvenskan överväger permitteringar av spelare.

Vill du ”Köpa biljetter” till Vittsjötjejernas Inställda matcher så varför inte starta med att betala för den inställda matchen mot Göteborg (som skulle spelats i söndags) sen kommer startmatchen den 5:e april, som även den är inställd.

Biljett för ”Inställd” match +”Utebliven korv”+ "Uteblivet kaffe” bör kosta minst 100:-,  eller hur?
Eller varför inte ett "Solidaritetsårskort" för lite mer, du bestämmer själv summan du vill stödja med.

VITTSJÖ. Flera lag inom damallsvenskan har redan ansökt om ersättning från staten för att permittera spelare och ledare inom klubbarna. Göteborg/Kopparberg samt Linköping har redan ansökt om stöd. Erika Nilsson Vittsjös sportchef är beredd att göra detsamma. De som man kan få ersättnig för ska vara fackligt anslutna till Unionen, ett krux i det hela är att de flesta spelarna är anslutna till Spelarföreningen.

Mycket är fortfarande osäkert i detta ärende, det förekommer olika uppfattningar om vilka som ska omfattas, klart är, än så länge, att det är medlemsskap i Unionen som är grunden för ersättning i detta läge.

Biljettintäkterna vid matcher är en viktig inkomstkälla för klubbarna, de största pengarna kommer dock från sponsorerna men så länge det inte kan spelas några matcher så får de inte heller så mycket reklam för sina pengar. En annan aspekt på detta är att många företag är också drabbade av denna pamdemi.

Det är viktigt att vi alla, trogen publik, stolta sponsorer och entusiastik 300-klubb fortsätter med sitt/vårt stöd. Vi ser fram emot bättre tider!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I samband med oro och rädsla har vi människor en förmåga att bli okritiska. Som nu när rapporteringen om Corona sprider sig världen över följer ryktesspridningen i dess fotspår. Tyvärr finns det oseriösa organisationer som drar nyttan av situationen. Desinformation är "avsiktligt falsk eller vilseledande information som sprids på ett planerat sätt i syfte att nå en viss målgrupp".
Du har säkert hört försvarsminister Peter Hultqvist varna för detta. Genom nätet finns världen i våra hem idag.

En god regel är att se var kommer informationen från, ex. Myndighet eller annan trovärdig källa.
Att ifrågasätta den info som sprids på våra sociala media, -”är detta verkligen rimligt”.

Vi på Portalen försöker bidrar till att du snabbt skall nå relevant information genom att på vår startsida erbjuda åtkomst till MSB appen ”KRISINFORMATION”. På denna sida läggs kontinuerligt under ”Aktuell och bekräftad upp information om bland annat Corona-viruset” myndighetsinformation upp.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Polisen varnar för bedragare som tar kontakt med äldre personer och erbjuder hjälp med att handla på grund av det rådande coronaviruset. I coronatider där folk vill hjälpa till är det ett gyllene tillfälle för bedragare att verka.

I lördags som två, för den boende, okända män och knackade på 70-åringens dörr. Männen var klädda i grönt och hade täckt sina ansikten med skyddsutrustning. De påstod att de arbetar inom sjukvården och skickats till mannens adress för att testa honom för corona. Den boende litade dock inte på männen och kontaktade istället polisen. En anmälan om försökt till grov stöld har upprättats, ännu är ingen misstänkte gripen i fallet. 


– Just nu har vi ett pågående ärende i Skåne, säger Evelina Olsson, presstalesperson i polisregion Syd.
– Det rör sig om en äldre dam som blivit kontaktad av en person som erbjudit sin hjälp och samtidigt försökt att komma över personlig information. Då ringer våra varningsklockor.

EMMALJUNGA. En promenad i vårsolen en torsdagseftermiddag i mars gav glädjande vårtecken

Bland vintergrönans blanka blad börjar de himmelsblå blommorna lysa. Vitsipporna är en av de trognaste vårtecknen jag vet. Myrorna älskar nog solen, för det var full aktivitet med att bygga upp sin stack igen.En “jättesnigel” i mossa låg alldeles stilla och lät sig fotograferas! Humlan som surrade kring mitt huvud ville dock inte vara med på bild!

VITTSJÖ. Vattenskidklubben har varit ägare till fastigheten Sjöstugan med sommarcafé sen 1989. Årsmötet beslutade att med vissa förbehåll överlåta fastigheten till Turistföreningen.

Fastigheten Sjöstugan har överlåtits.

Tomas Jensen har under många år varit ordförande i klubben men vid årsmötet lämnade han detta uppdrag. Beträffande sommarcafé Sjöstugan blir det åter Cecilia Sundgren som tar över verksamheten även detta år.

Förhandlingar har förts med Turistföreningen angående övertagandet av fastigheten. Årsmötet beslutade enligt förslaget med vissa förbehåll. Vattenskidklubben har sina lokaler i fastigheten och så kommer det även att bli framöver. Trots att klubben har 70 medlemmar vållar det svårigheter att få villig arbetskraft till arbetsinsatser vid Sjöstugan. Detta är huvudsakliga orsaken till överlåtande

VITTSJÖ, BJÄRNUM. För att nå relevant information har appen krisinformation.se skapats.

På sidan finns dagsaktuell myndighetsinformation bland annat rörande just nu pågående Corona och Covid-19 pandemi. Är du osäker och känner att du behöver information kan du enkelt via länkar klicka dig vidare till berörda myndigheter.

Som du säkert redan sett har vi lagt upp en reklamruta som annons just över kolumnen ”Händelser”. Denna kommer att ligga kvar tills vidare.

Klickar du på rutan (eller här) kommer du direkt till Krisinformationens hemsida.

VITTSJÖ. Just nu spekulerar media ”Hej vilt" i när damallsvenskan skall starta. Vittsjös Thomas Mårtensson är mycket skeptisk till förhastad start, -efter midsommar är bättre.

Maj/ juni är just nu en önsketanke som tydligen Elitfotboll Dam spekulerar våldsamt i, skriver Norra Skåne idag.
Detta är troligen just bara en önsketanke och säkert inte speciellt förankrat i dagens krassa verklighet. Mer troligt är att delar av Sverige inom kort hamnar i karantän med därtill strikta restriktioner.
Gatorna i Stockholm är idag nästan folktomma enligt vårt ögonvittne, -Galleriorna nästan helt tomma! Samma lär det vara i Göteborg och Malmö.

ÅHUS. Den efterlängtade säsongspremiären i orientering arrangeras första helgen i mars varje år. Med en nattävling på fredagskvällen, en medeldistanstävling på lördagen och en avslutande långdistans på söndagen i Åhus backiga tallskogar startade totalt drygt 3300 orienterare i år.

Ett smakprov av terrängen i Åhus samt en bild på söndagens sistakontroll.

Från OK Torfinn deltog skribenten själv (Camilla Nilsson) både på fredagen och söndagen med en självvald vilopaus på lördagen där en mountainbike-orienteringstävling klämdes in på Hovdala. Från en annan klubb, OK Milan, som ligger drygt 40 mil norrut, tävlar lillasyster Jessica Nilsson som denna helg var nere på sydligare breddgrader och var anmäld på både lördagens och söndagens tävlingar.

Veckan före denna härliga säsongsstart befann sig båda systrarna tillsammans i Mora och åkte den berömda vattenlängdskidtävlingen Tjejvasan. Under denna helg bestämde sig de båda för att anmäla sig i samma klass på kommande helgs långdistanstävling.

VITTSJÖ PRO ställer in sitt planerade månadsmöte fredagen den 20 mars kl 14 på grund av Corona viruset.

Vi återkommer med information längre fram om nästa möte.

Vittsjö PRO

 

VITTSJÖ. När herrarnas EM flyttas till 2021 är det ”bara” för damerna att maka på sig och göra plats. Vilket dåligt signalvärde detta ger!

Herrarnas EM flyttas från denna sommar till nästa, som en följd av Corona-viruset. För att herrarna ska få plats måste damernas EM 2021 flyttas framåt idag på ”obestämd” tid.

Alternativet att spela både herrarnas och damernas mästerskap efter varandra bedömer man inkräktar på varandras intressen och det vore naturligtvis olyckligt.

Ett sannolikt scenario är att damerna precis som herrarnas U21-EM spelas sommaren 2022, då är det nämligen mästerskapsfritt på damsidan medan herrarnas VM spelas i november och december.

När nu damernas EM flyttas fram påverkas även det sportsliga. Äldre spelare kanske sätter ”skorna på hyllan”.

VITTSJÖ. Vi kommer att ställa in morgondagens Byaträff/ Spelarpresentation.

Återkommer med ett nytt datum, skriver klubben på sin hemsida.

/Damsektionen

VITTSJÖ. På inrådan från medicinskt ansvarig sjuksköterska och ansvariga chefer inom Hässleholms kommun kommer ALL verksamhet på Träffpunkt Linden att ställas in från och med idag 17 mars 2020 och ca 30 dagar framåt.

(Detta gäller alla Träffpunkter och väntjänster inom kommunen)

Vi hoppas så klart kunna öppna igen efter dessa 30 dagarna och då ses vi igen.

Arbetsgruppen på Linden

Rödspov (Limosa limosa) är en fågelart i familjen snäppor inom gruppen vadare. Sedan tidigt 1800-tal är rödspoven känd som häckfågel i Sverige. De första kända häckningarna skedde på Gotland 1835 och på Öland 1856. Idag förekommer den, i mindre antal, i främst Skåne, på Öland och Gotland.

VITTSJÖ. Ordförande Anita Tidblad hälsade välkomna och öppnade mötet.

För kvällens möte valdes Kjell Nilsson till ordförande och ständiga sekreteraren Christel Ternemo var sekreterare.
Revisionsberättelsen föredrogs och styrelse och kassör beviljades ansvarsfrihet för den tid revisionen omfattar.

Verksamhetsberättelsen föredrogs och godkändes. En verksamhets-berättelse som innehöll mycket aktiviteter. Fem vuxen-föreställningar- två familjeföreställningar- två teaterresor en till Malmö Live och en till Kristianstad teater.
Föreningen har också deltagit vid Kulturnämnden som informerade om sin verksamhet, årsmöte Riksteatern Skåne, utbuds dag barn föreställningar i Hässleholm, vårkonsert, Vittsjödagen, utbuds dag vuxenföreställningar i Kristianstad och förhandsvisning på Bjärnum Stadsteater ”Från Wallander till Bjärnums stadsteater”.