Reportage

EMMALJUNGA. Gunilla Svensson värdinna för Folkets Hus och allt i allo för loppisen som varar till och med 2 augusti.

Utsikt från Cafédelen över järnvägsspåren, inga tåg stannar längre här.

Folkets Hus, där diverse godståg rusar förbi och där persontrafiken upphörde 1976.

VITTSJÖ. Trots pandemitid kunde Wittsjö Hembygdsförening hösta vid Tidemanstorp i lördags.

 

Efter väl förrättat värv.

Det var 11 arbetsvilliga medlemmar i föreningen som hedrade tidigare generationers verk genom ängsslåtter och hässjning. Ända sedan århundradena före vår tideräknings början och fram till 1800-talet stod och föll i stort sett hela befolkningarnas existens av det ängsbruk, som höstningen är en viktig del av. Slåttrad, och i övrigt väl skött ängsmark, är det artrikaste och arttätaste markslag vi har i landet.

Från 2016 och tills i år har tyvärr ängen vid Tidemanstorp förlorat växter som prästkrage, granspira, blodrot och pillerstarr. Det kan vara tecken på att ängens kvaliteter håller på att försämras. Röjning av intill ängen växande buskar och träd, fagning (ungefär = städning) i vitsippstid och efterbete av kreatur i augusti skulle säkert kunna hjälpa upp situationen.

VITTSJÖ. Vittsjö GIK har gjort klart med 28-åriga landslagsspelaren Emily Gielnik. Hon väntas ansluta om några veckor.

Emily Gielnik ingick i den australiensiska truppen som spelade VM i Frankrike 2019. Australien tog sig då vidare från gruppspelet men åkte ut i åttondelsfinalen mot Norge efter straffar. Emily noterar åtta mål på 36 landskamper.

– Emily är en stor (över 180 cm) och stark forward. Hon är trygg med bollen, bra på att trycka i djupled och avsluta med bägge fötterna –en klasspelare, säger Vittsjös tränare Thomas Mårtensson.

VITTSJÖ. Kvartersloppis runt Ramnsjövägen samlade en hel del intresserade. Det kom besökare med anknytning till Norrland. Där gjorde denne besökare sitt verkliga fynd till lappska stugan som saknar elström!


Therese och Kristian Blåsol har sitt utbud av varor under tälttak.

De bästa fynden görs innan det kommit för många spekulanter. Så var det även vid detta kvartersloppis. Redan innan inringningen klämtade smög spekulanterna omkring. Några tog god tid på sig och synade in om det fanns något som kan va bra att ha! Några kastade en hastig blick för att fortsätta till nästa utbud.

HÖJALT. Där man minst anar finns bageriet Bagarboden. Du viker av från gamla E4 vid Yxenhult och där står skylten Bagarboden.

Sedan tar en närmast idyllisk skogsväg vid, ända fram till Bagarboden. Hela huset andas mys när man kommer in i den lilla affären.

I dessa tider så skall man ju vistas ute och gör man det med vänner så höjs ju livskvaliteten till max. Lite lagom väder både med sol men också med vind allt för en trevlig utevistelse i trädgården. Hemma hos mig så förlorar jag striden mot sniglarna som invaderar mina blomsterrabatter, tråkigt men sant. Samtliga dahliaknölar som min man satte ner i våras verkar vara sniglarna basföda. Av alla som planterades ner är endast en uppkommen till två dm ovan jord, man blir bara så förbaskad men jag fortsätter ändå min snigeljakt skam den som ger sig.

Trapp med blomster

VITTSJÖ. Derbyt mellan Vittsjö och Kristianstad blev ännu tuffare än någon skulle trott. Många varningar och skador. Matchen slutade oavgjort 3-3.

Glädje efter 1-0

Redan tre minuter in i matchen tog Vittsjö ledningen genom Michelle De Jongh. Matchen kom därefter att bölja fram och tillbaka. I Vittsjö visade Clara Markstedt och Michelle De Jongh prov på fint offensivt samspel. När halvleken var spelad hade Svara Gudmundsdottir reducerat, därefter Clara Markstedt gjort 2-1, Svara Gudmundsdottir återigen gjort mål för Kristianstad och Emma Pennsäter återtagit Vittsjös ledning efter fin passning från Ebba Wieder. Detta innebar 3-2 vid halvtid.

VITTSJÖ. En söt historia mitt i vardagen.

Två honkatter, en gul och en spräcklig samt en svart hankatt.


Kattdamen den spräckliga i fråga dominerade hela föreställningen.


Den svarta hanen rönte inte några som helst framgångar. Han var bara intresserad av den spräckliga katten. Den gula höll sig i bakgrunden.

VITTSJÖ. Pappersexercisen gick fort denna gången. Säkert beroende på att Heather Williams inte var knuten till någon tidigare klubb.

Det snabba svaret var naturligtvis välkommet och innebär att Vittsjö nu har tre forwards att tillgå inför derbyt på lördag.
Fortfarande finns Alexandra Benediktsson på skadebänken. Kanske, kan skrivas om Mie Leth Jans, hon fanns med under fredagens träningspass. Om hon kommer till spel under lördagen är dock inte säkert.

Sportchef Magnus Solberg jobbar på att i närtid förstärka laget ytterligare. Det gäller då ytterligare en forward och en mer allround spelare. Några namn vill Magnus dock inte yppa i nuläget.

Vittsjö/Ramnsjövägen. På lördag den 11 juli kl 11-15 blir det ”loppis” vid norra delen av Ramnsjövägen. Det blir grannarna runt Ramnsjövägens slinga som säljer ut det som en gång kunde va bra å ha! Vädergudarna har lovat lämpligt väder denna gång!


Så trångt får det inte vara. Lagom avstånd gäller!

Nu finns möjligheten för besökarna att för billig peng inhandla det som nu kan va bra å ha! Den som föredrar att ta sig runt slingan med bil kan göra detta men det blir endast något tiotal meter mellan stånden. Parkera bilen på lämplig plats och vandra runt kvarteret! Stort sortiment av överblivna varor kommer att finnas. Vägvisning finns utmed väg 117 intill norra plankorsningen.

VERUM. Under min skoltid i Verum på 1950-talet anordnades årligen varje höst en ”friluftsdag” med fysisk aktivitet förlagd till en lövskogsbevuxen sommarstugetomt intill Helgeån i Hörlinge. Skoleleverna cyklade då till detta sommarställe som ägdes av konstnären och tidningstecknaren Ludvig Johnson (1901-1996) från Malmö. Belöningen för elevernas energiska lövräfsning var ett av artistens konstverk, vilket sedan utlottades. Den samlade förtjänsten på lotteriet nyttjades - som jag nu minns det – för att finansiera en årlig skolresa.

Ludvig Johnson (1901-1996)

VITTSJÖ. Onsdagskvällen bjöd på värmande sol inför lagets träning. Premiär var det för nyförvärvet Heather Williams som anlände från Amerika till Sverige i måndags.

Det var full fart på A-planen under kvällen. Från åskådarplats ser det ut som Heather redan funnit sig väl tillrätta i laget. Siktet för alla är naturligtvis den kommande matchen mot Kristianstad. De verkligen proffsiga tjejerna är helt fokuserade framåt och har lagt tidigare två matcher ”på hyllan”.

Tyvärr är Tove Almqvist borta för resten av säsongen. Dessutom finns fortfarande Alexandra Benediktsson och Mie Leth Jans på skadelistan. Mies fot är inte helt återställd, men det går åt rätt håll. -Några veckor till, sen hoppas jag vara tillbaka, berättar Mie.

VITTSJÖ. Igår stod det klart att amerikanskan Heather Williams skrivit på för Vittsjö GIK för innevarande säsong. Flera andra klubbar har varit ute efter hennes underskrift.

Heather Williams imponerade under fjolåret i Örebro där hon bland annat stod för åtta mål. Ett av dessa mål gjorde hon på Vittsjö. Därmed har 28-åriga Heather redan visat att hon kan göra många mål. Hon har spelat fotboll i Sverige sedan 2015. Som nyckelspelare i fjol var hon med i 21 av Örebros matcher. Tidigare finns lag som elitettan-lagen Holmalunds IF (Alingsås) och Lidköpings FK på listan. Heather är en fysiskt stark spelare som även kan vara tuff, detta visar fjolårets fyra gula kort.

VITTSJÖ. På lördag spelar Vittsjö derby mot Kristianstad på Idrottsparken. Detta Linköping. Bottnat i risker med covid 19 säger bestämmelserna just nu att samtliga matcher skall spelas helt utan publik.

Vittsjö-publiken har gjort sig känd som pådrivande för sitt lag och man talar i detta sammanhang med all rätt om lagets ”12;e” spelare. Vi får hoppas att restriktionerna lättas inom kort. Det som däremot går att påverka är att stödköpa biljetter och därmed mildra effekten av den uteblivna intäkten. En stödbiljett är inte så mycket men tillsammans med många andra ger det ett välkommet stöd till klubben.

VITTSJÖ. Linköping vann matchen med 2-1 och var inledningsvis det något bättre laget i en match som senare blev jämn. Hemmalaget hade flera chanser till vinst men inte riktig turen på sin sida. Vittsjös försvar fortsätter att vara mycket stabilt.

Stundtals vräkte regnet ner

Det var Linköping som tog kommando från start. Detta visades sig bland annat genom att laget in första 20 minuterna skapade fyra hörnor och tre avslut mot mål. Därefter hade Vittsjö arbetat sig in i matchen som övergick till att bli jämn.

Vittsjö tar ledning genom Clara Markstedt

I den 39 minuten slog Lisa Klinga en fin boll där Clara Markstedt vackert nickade in ledningsmålet för Vittsjö. Lagen gick till halvtidsvila med ledning 1-0 för Vittsjö.

 

VITTSJÖ. Som vanligt har Trygg i Vittsjö ögon i bygden inte minst under nattens mörka timmar. Uppgiften är att iakttaga och rapportera till aktuell myndighet.

Den senaste tiden har tyvärr en hel del brott genomförts i Vittsjö med omnejd varför patrullen gav detta område extra tid.

Natten mellan lördag och söndag förekom två falskregistrerade fordon bland annat mitt inne i Vittsjö. Naturligtvis kontaktade patrullen polis omgående. Troligen blev individerna i fordonen medvetna om den misstänksamhet som riktades mot dem och försvann för stunden snabbt.

VITTSJÖ. Den annonserade kvarters loppis på ett kvarter vid Ramnsjövägen är inställd på lördag den 4 juli.
Väderförhållanden blir bättre lördag den 11 juli kl 11-15 då ordnas den aktuella loppisen. O B S!

 

VITTSJÖ. Underbara dagar fyllda med tanken att göra så lite som möjligt och att bara va. Visst i den här värmen bör man sitta i skuggan och visst är det skönt att slippa frysa, med andra ord man kan välja var man själv kan tillbringa sin lediga tid i sin trädgård.

Fingerborgsblomma

I år så blommar det för fullt av fingerborgsblommor hemma hos mig, men även vid vägkanterna i områden. Enorma fantastiska blommor som blommar i olika färger vackert som en dag är det i alla fall. Kärt barn har många namn och fingerborgsblomman är inget undantag, namn som fingerhatt, fingerborgsört, biskopsmössa eller varför inte madams tofflor. Hela växten är giftig, på medeltiden användes den till olika hjärtåkommor. Om den används idag inom medicin vet jag inte, men i folktron hade denna växt en framtonad plats för "bortbytingar" mellan troll och människor. Det var då då.

VITTSJÖ. På torsdagens träning fanns Johan Claesson, integrity officer vid Svenska Fotbollförbundet på plats vid Idrottsparken för att informera spelare och ledare i ämnet. Matchfixning upplevs idag som ett stort hot mot idrotten.

Sverige har ännu inte haft några kända matchfixningsfall på dammatcher, men globalt finns exempel. Bland annat ett fall 2018 då tre belgiska spelare i U16-landslaget kontaktades av matchfixare och blev erbjudna en halv miljon kronor per spelare för att rigga matcher.
Antalet spelbolag som erbjuder spel har ökat de senaste åren och i dagsläget erbjuder 270 spelbolag världen över spel på damallsvenskan.

VITTSJÖ. Det stundar till annorlunda kvarters Loppis lördag 4 juli klockan 11-15. Det blir grannarna i norra delen av Ramnsjövägen som säljer ut det som kan vara bra att ha, det som en gång varit bra att ha. Kristian Blåsol har organiserat denna unika Loppis!

Så stor tillströmning vid kvartersloppis är inte tillrådlig i dessa tider!

Vägvisning kommer att finnas utmed väg 117 till kvarteret för marknaden där har försäljarna plockat ut det som de kan vara utan men som andra kan ha nytta av. De allra flesta boende har under årens gång samlat på sig en del som upptar utrymme som kan vara bra till annat. Nu finns chansen att gallra ut det som kan undvaras. Ställ ut dina objekt på bordet på trottoaren och vänta på ivriga spekulanter och köpare.
Du kan köra bil några meter till nästa marknadsstånd. Du kan om du söker motion vandra slingan med start och mål vid Waldaus väg. Du avgör. Detta är kanske den allra första kvartersloppis som ordnats?