Reportage

EMMALJUNGA. Nu i helgen så startade byns loppis upp igen, många år på nacken och loppisen går nu på rutin för både säljare men också för trogna kunder. Så i söndags kl 11 öppnades dörren upp för alla hugade spekulanter. Under hela dagen så finns det kaffe med våffla eller bullar/ kakor att köpa, smakar alltid gott med gofika. Loppisarna i Emmaljunga har nu öppet varje dag framöver.

Det är inte bara på Stureplan som man för ställa sig i kön, det gäller även i Emmaljunga. Glada och förväntansfulla kunder på G.

Som synes så är det många säljare som lägger ut sina varor till salu och allt för en billig peng. Upplagda så att de flesta av prylarna syns. Här finns allt mellan himmel och jord plus sånt som du inte visste att du behövde, det är handel och vandel i fri konkurrens.

Många saker och så spännande att gå runt och titta på, för titta kostar ju ingenting? Bunkar och byttor finns i mitt kök redan men dessa tål att tittas på, visst är de mysiga.

På flera bord var det leksaker som man kände igen, barbiedockor med virkade klänningar som var vardags tillbehör för dåtidens dockor. Så visst fanns det saker som tilltalade barnen som var med sina vuxna på den här loppisen.

VITTSJÖ. Inte trodde väl någon att landskamp i fotboll skulle spelas i lilla Vittsjö. Dessutom är det andra gången detta sker.

I morgon tisdag ställs Sveriges U23 damer mot ett topptippat USA. Naturligtvis en mycket spännande match som startar klockan 18 med insläpp till Idrottsparken från kl 17.

Med i svenska landslaget finns tre före detta Vittsjöspelare, Ebba Hed, Paulina Nyström och Beatrice Persson.

 

VITTSJÖ. Äntligen så visar sig Vittsjö med omnejd från en strålande sida med värme, sval bris som lyfter vår svenska flagga uppåt. Blått e flott finns en ramsa som passar bra in idag när det är midsommarafton med strålande sol och lagom med vind. Sen ett antal år tillbaka så infinner sig midsommarafton nån gång mellan den 19-25 juni, förr var det den 23 juni. Ett annat namn för midsommarafton är Johannesafton, vårt grannland Danmark där firar de Johannesafton med brasa fortfarande, (deras tradition).

Vår vackra flagga mot en blå himmel värd att titta på och njuta av, det lilla är i regel det stora.

BJÄRNUM. Förberedelserna inför midsommarfirandet på Bjärnums Museum drog i gång redan klockan halv tio då midsommarstången skulle kläs. Både gammal och ung hjälptes åt att klä stången med löv och binda små buketter som skulle pryda den lövklädda stången.

Vuxna och barn deltog i arbetet att göra buketter till midsommarstången.

Midsommarstången sattes på plats och firandet kunde starta.

Då klockan slog två hälsade Lillevi Martinsson den stora publiken välkommen till dagens firande. Musikanterna Fredrik och Rolf bjöd på välkända melodier av både Danne Stråhed och Peps Persson innan det var dags att dansa runt midsommarstången.

EMMALJUNGA. Sten Johansson Emmaljunga, pensionerad men aktiv präst har skrivit ner sin levnads historia i en bok. Han berättar om livet som lantbrukselev, tapetserare, som korpral, som polis och som präst! Behållningen från boken på 51 sidor tillfaller cancerfonden. Priset är blygsamma 100 kronor.

Sten Johansson från Emmaljunga prost och författare.

Rubriken på boken är hämtad från Benediktinordens valspråk. ”Mitt liv” inleder boken med Stens uppväxttid i Emmaljunga. Omslaget visar fyra bilder i Stens strävsamma men intressanta leverne. Som korpral deltog Sten i dans och där upptäckte han snygga tösen Anita. En liten kärlekslåga flammade till men växte snart till kärleksfull eld. Denna eldiga upplevelse håller sig kvar med samma intensitet nu efter 60 år.

Åldersgränsen att bli polis var 21 år men snart kom besked att Sten skulle infinna sig på Bromölla polisstation iklädd polisuniform, tre dagar efter 21 årsdagen. Sen följer flera sidor om tragiska och trevliga minnen från yrket som polis.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet, främst i norra Europa. I Finland och Sverige infaller den numera under perioden 20–26 juni, med inledande högtidsafton fredagen 19–25 juni

I folkligt svenskt firande har midsommarafton, likt julafton och påskafton, en starkare ställning än själva midsommardagen, vilket är en nordeuropeisk särtradition.

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomsterprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet.

FARSTORP. Efter två års inaktivitet kommer Vägkyrkan i Farstorp att aktiveras efter midsommar. Promotor är prästen emeritus Staffan Örneskans som varit ledande för vägkyrkan då han har goda kontakter även horisontalt. Även i år är det samling i kyrkan för konsert och därefter kyrkfika i församlingshemmet. Vägkyrkan i Farstorp startade år 1990.

Här i denna kyrka blir det Vägkyrka.

Även i år blir det företrädesvis förmågor inom närområdet som medverkar. Flera av dessa var även tidigare medverkande under flera år.

Det är besöksantalet från tidigare år som avgör populariteten och då blir de inbjudna att åter medverka. Men det är inte enbart att söka underhållare i kyrkan utan det måste finnas personal i både kyrka och församlingshemmet som tar hand om besökarna. Även lilla men aktiva byn Farstorp drabbas av stigande ålder av befolkningen.

- Vi har lyckats samla ett 20-tal intresserade som ansvarar för gästernas välbefinnande även vid kyrkkaffe i församlingshemmet säger Staffan Andersson.

Vägkyrkan i Farstorp är en av de få kyrkor i norra Skåne som arrangerar denna sommaraktivitet då flera andra kyrkor ställt in dessa program.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Just nu är det på gång en ”tidsmaskin” där du kan uppleva ortens historia i en ny digital ”platsvandringsapp”. Det lovas spännande platser och samtidigt historiska händelser.

Appen är framtagen av Jakob Kroon i samverkan med Ebbe Persson och www.vittsjobjarnum.nu  (Portalen).

Vi återkommer när appen ligger online för bygden.

 

VITTSJÖ. Vittsjö Bjärnum teaterförening erbjöd alla teatersugna på familjeföreställning "Tre små grisar" Vittsjödagen den 18 juni 2022.

Dramapedagog Eva Skantze

Strax före kl 11 började barn och vuxna strömma till perrongen på Raka spåret. Perfekt med ramp för alla med barnvagn. Färgglada skynken och tyger kantade räcket. Förväntansfull publik slog sig ner på golv täckt av tyger och på stolar. Alla hälsades hjärtligt välkomna av Kristine Karlström.

Dramapedagog Eva Skantze trollband barn och vuxna med folksagan "Tre små grisar". Eva inledde med sång tillsammans med publiken. Hon berättade sagan med inlevelse samt gestaltade grisarna genom att sätta en grismössa på huvudet.

Den lismande vargen förstärktes med en vargmössa. Barnen fick hjälpa till att yla som vargen när bror Duktig lyckades överlista vargen så att han föll ner genom skorstenen och hamnade i kitteln med kokande vatten.

Efter berättelsen var det dags med sagolek. Barn och vuxna fick välja roller. Gris eller vargmössa. Tre bord med skynke över förvandlades till grisarnas hus. Spännande lek som engagerade såväl barn som vuxna.

VITTSJÖ 1972

Flera scouter fick sina utmärkelsen vid lägerbål intill Lehultasjön med Elisabeth Hallonsten som scoutledare.

 

Scoutledare Elisabet Hallonsten.

Fritidsnämnden uppmanade kommunalfullmäktige att visa ”god fullmäktigespänst” och cykla minst 10 km till sammanträdet. En ledamot avstod från cyklingen!

2 flickor erhöll plats på pensionat IBE-gården under sommaren.

Folke Nordangård var en av talarna vid tältmöte i Furutorp.

Domkapitlet föreslog kantor Maja Appelkvist till kantor i församlingen.

Lönsholma Ponnyklubb hade riduppvisning i Lönsholma.

Skyttarna Hans Magnusson, Monica Pettersson och Karl Karlsson segrade över skyttar från Bjärnum och Röke vid tävling i Lehult.

Många intresserade deltog i ”Känn din bygd”. Tema för dagen var stora och konstiga träd.

Rektor Gustav Svensson lämnade sin lärargärning efter 36 år i församlingens skolor.

 

Blockstugan i sin glans dagar. Stugan revs ner 1988.

Blockstugan vid Pickelsjön hade öppet klockan 10-22.

 

Samtliga herrfrisörer införde lördagsstängning.

101 elever deltog i simskolans undervisning.

Ett hästekipage med sommarflicka tog täten från Trekanten vid midsommar firande vid Gåsadammen.

Efter vigsel i kyrkan åkte brudparet Karlsson/Lindborg med kalesch till bröllopsfest på Vittsjöhus.

Campingplatsen utökades med servicebyggnad.

VITTSJÖ. Tyvärr har en av våra skribenter råkat ut för dataproblem.

Vi ber därför att få återkomma med reportage från Musik i sommarkväll på Sjöstugan samt reportage från Träffpunkt Linden.

 

OSBY. Pick Nick visserligen vid parkeringen men med Osbysjön inom synhåll och Opera från lastbilsflak under bar himmel. Plats Sjöängen i Osby.

Första punkten på programmet. Vi startade med en tapas buffe och lät oss väl smaka.

 

 

Mätta och belåtna tog vi oss några steg mot scenen.

 

 

 

Scenen bestod av ett lastbilsflak med full rekvisita. Riksteatern Osby stod som arrangör för föreställningen. DET STORA OVÄSENDET. Manus och sångtexter Rickard Söderberg. Regi: Clara Svärd

En svart komedi om 1600-talets masshysteri där människor pekade ut varandra som häxor för att skydda sig själva från kyrkans dom.

VITTSJÖ. Strax efter kl 12 inträffade en trafikolycka med tre fordon inblandade på väg 117 genom Vittsjö.

Två av fordonen frontalkrockade därefter har ett tredje fordon också blivit inblandat. Tre personer var inblandade i olyckan varvid en klagat över bröstsmärtor och två chockats.

Under räddningsarbetet var länsväg 117 avstängd i båda riktningarna.

 

VITTSJÖ. Söndagsmatchen mot Örebro blev inte som många förväntat. Trots 623 påhejande supporters på läktarna lyckade inte hemmalaget ta någon poäng. Det blev förlust med 2-1.

Linda Sällström gör 1-0 till Vittsjö

Hemmalaget inleder matchen övertygande. Efter halvtimmen spelad har Vittsjö skapat fyra avslut mot Örebro- målet och därtill flera skott som stryker strax utanför. Inte oväntat kommer så också genom Linda Sällström efter assist från Jutta Rantala ledningsmålet för Vittsjö.

Glädjen blev tyvärr kortvarig för Vittsjö

Glädjen varade dock bara i två minuter då Örebro genom Jenna Hellström reducerar till 1-1. Ytterligare två minuter senare kommer kallduschen, Michaela Kovacs ger genom ett vackert nickmål gästerna ledningen. Innan halvleken är slut hinner Vittsjö skapa två hörnor som blir resultatlösa.

VITTSJÖ. Nu är vårterminen slut år -22, nu låser vi dörren i några veckor och vi kommer att hålla sommarlov. Kanske är det någon i gruppen som kommer att väva, ifall regnet öser ner i flera dagar, vem vet.

Mattor

Nu till helgen när det blir Vittsjö dagarna så passar vi på att visa upp några av våra alster som är klara. I ett av fönstren finns det flera vävda mattor, både i olika vävteknik men också i andra användnings område. Mattor att gå på med dubbel varp med mönster trampor som vävs till åge/ sittpuda men även vävt i en teknik så man kan få olika färg på vardera sida. Fast inslag färgerna är de samma. 

VITTSJÖ. ”Portalen” (www.vittsjobjarnum.nu) delade under Vittsjödagen ut stipendium till tio föreningar som bedriver ungdomsverksamhet.

Webbtidningen som drivs helt ideellt har funnits under 15 år. Uppgiften är att bevaka och skriva om händelser i bygden. Vi har idag skribenter i Emmaljunga, Verum, Vittsjö och Bjärnum. Totalt handlar det om drygt tio aktiva skribenter. Naturligtvis välkomnar vi fler skribenter som vill vara med och marknadsföra vår underbara bygd. Kontaktuppgifter finns på vår startsida.

Tidningen har de senaste åren ökat ordentligt vad gäller antal dagliga besök på sidan. Varje månad noteras mellan 45 och 50 000 besök. En del av dessa besök på sidan kommer från andra länder. Troligen från någon med koppling till bygden. Dagligen ser vi besök från ”svensk-bygderna” i USA.

VITTSJÖ. Efter två års uppehåll kunde äntligen Vittsjödagen återigen arrangeras och det blev ordentlig succé. Stort utbud av knallar, stor publik och strålande väder. Kan inte vara bättre.

Både publik och knallar verkade ha längtat efter att återigen få uppleva Tivoli och knallemarknad mitt i byn. Kristian Blåsol, en av arrangörerna berättade att tillströmningen av knallar var så stor att man blev tvungen att välja bort några med likartade varor.

Redan från start klockan 10 fanns en stor publik som sedan bara växte. Det blev trängsel både vid busstationen där Tivolit bjöd på flera attraktioner. Har fanns utbud både för de minsta och även karusell för de lite större. Även vädret visade sin bästa sida, klarblå himmel och lagom varmt.

För större bild klicka här.

 

VITTSJÖ. På min lilla promenad med sällskap så skulle vi gå upp till kvarnen vid ån och gå tillbaka igen. Lagom sträcka för de som har svårt för att gå men vid vattnet som forsar fram kan man bara stå stilla och njuta av allt det vackra runt omkring oss. På vägen dit så mötte vi en lösspringande hund ett bra stycke före sin husse, händer alltför ofta tyvärr.

Jag får gå tillbaks ett steg :nämligen till ICA affärens informationstavla inne i butiken. Där har samtliga föreningar möjlighet att ge ny information till Vittsjöbor som handlar där. Ett verkligt bra alternativ för att delge nått nytt som skall hända i byn. Jag och många av oss vet att inga hundar får springa lösa största delen av året. Hoppas att även hundägare också vet det men allt som oftast på promenaderna som jag går möter jag ofta lösspringande hundar. Men jag ser inte till någon annan individ förrän långt efter och då oftast ett ursäktande från husse/matte att hunden är så snäll, så snäll och inget att vara rädd för.

Träffpunkt Linden har öppet under

Vittsjödagen

klockan 10 - 16

Lotteri

och

kaffeservering

Hjärtligt välkomna