Reportage

Genom tillmötesgående från pastorsexpeditionen är denna legala förteckning möjlig. Avlidna boende 2020 i Norra Åkarp, Vankiva och Farstorp församlingar som är gravsatta på kyrkogården.

Genom tillmötesgående från pastorsexpeditionen är denna legala förteckning möjlig. Avlidna/ jordfästa i Vittsjö, Verum församlingar 2020 som är gravsatta på kyrkogården.

VITTSJÖ. Vittsjö GIK Hässleholm väljer att skriva kontrakt med Filippa Wallén som har provspelat med laget under en tid. Filippa har imponerat på oss under den tid hon har tränat med oss och vi är väldigt nöjda att vi kunde lösa en fortsättning med henne. Filippa är en spelskicklig defensiv spelare som kommer att vara en mycket bra förstärkning i vår trupp. Hon är en fysisk spelare som gillar att spela med hög press. Hon kommer närmast från spel med cypriotiska storlaget Apollon Limassol. Hon har även representerat klubbar som Brommapojkarna och West Ham United.

VITTSJÖ. Jag förmodar att jag inte är ensam om att längta efter just våren.

Så här såg det ut för ca 14 dagar vid vår entre. I dag när vi gjorde vår promenad såg det ut så här.

Snö kvar men med 12 grader varmt och små små knoppar på syrenhäcken finns det hopp.

HÄSSLEHOLM, ÖSTERÅS. På ett soligt men blåsigt Österås mötte under lördagen Vittsjö gästande Kalmar IK. Det blev en första halvlek som får godkänt, andra blev 45 lärorika minuter.

Matchen startade ganska jämnt mellan lagen. Efter drygt kvarten spelad var det dock Vittsjö som började leva upp till flera av sina målsättningar, bland annat bollinnehav och speluppbyggnad men ibland gick det lite för fort.

Åter visade Da Silva sin skicklighet. Hemmalaget bjöd på vård av bollen och en del snabba omställningar. Inte oväntat blev resultatet i halvlek två mål och ett skott i överliggaren för Vittsjö.

Under andra halvlek valde tränarduon Thomas Mårtensson och Robert Bergström att totalt göra åtta byten. Detta märktes naturligtvis i hela Vittsjös spel. Bland annat fick hemmalagets försvar en del problem när försvarsgeneralen Sandra Adolfsson satt på bänken. Nu fanns säkert en tanke bak så många byten, kanske att tvinga andra spelare att träda fram. Detta gjorde de också.

VITTSJÖ. Under måndagskvällen genomfördes ljusmätning på Vittsjö Idrottsparks huvudplan.

Bakgrunden är att Svenska Fotbollsförbundet ställer krav på ljusintensitet inte minst för att tillgodose behovet vid kommande Tv-sändningar. Detta ”min-krav” på ljus innebär att vid vissa matcher är belysningen tänd även dagtid.

På plats fanns Tommy Dahlberg och Staffan Widell från El-Olles med mätutrustning. Bestämmelserna för mätningen är tuffa och ljusets mäts vid en mängd platser i alla riktningar.

500 lux är idealvärdet som eftersträvas men med åren mattas både lampor och reflektorer. Nu finns dock toleransvärden och kvällens mätning låg lite lågt men troligen inom dessa gränsvärden. Detta kommer senare uträkning att utvisa.

BJÄRNUM. När solen släpper ifrån sig de första ljumma strålarna i slutet av februari eller början på mars är det dags att så.

Att så tomater från egna frön är den mest tacksamma odling man kan göra. Under rätt förutsättningar gror frön snabbt.

 

Med ett enkelt lysrör får man bra resultat på tomatplantorna


Vad är då rätt förutsättningar? Fyll en kruka med tre fjärdedelar planteringsjord och en tredjedel såjord. Har du inte såjord funkar det med bara planteringsjord. Tomatfrön är inte så kinkiga.

Peta ner ett antal frön och placera ganska varmt. Har man ingen värmematta är ett golv med golvvärme förträffligt. Efter att plantorna sticker upp skall dessa placeras något svalare och med mycket ljus. Ett söderfönster kan räcka men tyvärr är här oftast för varmt. Plantorna blir då lätt långa och rangliga. Detta avhjälps vid omplantering genom att sätta plantorna djupt ner i krukan.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Nästa vecka kommer 245.000 hushåll i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne att få vykort från polisen. Budskapet: hur man bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor och vikten av att förbereda sig inför att telefonen ringer.

Det är personer över 70 år som vykortet skickas till. Syftet är att stärka dem som, oftare än andra, drabbas av telefonbedrägerier. Carina Persson är regionpolischef i polisregion Syd: – En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Det är lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. Vi har hört många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den uppringda, säger hon.

VITTSJO. Året har gått fort och nu är det tid igen för den årliga stämman för Rödakorskretsen i Vittsjö. 

Lite annorlunda blir vår sammankomst tyvärr som ni alla vet så styr pandemin. Inget som kan stoppa oss helt. Men det sista året har det varit tufft, vilken tur att att denna förrättning bygger på frivillighet med volontärer.

Ordförande hälsar alla välkomna och därmed är årets stämma igång med vår lilla samlade skara och samtliga håller avstånd och vi genomför årets kretsstämma. Som brukligt är följer vi vår dagordning till punkt där vi lyfter fram det väsentliga som för oss är viktigt. Vi håller en tyst minut för de medlemmar som har lämnat oss under året. När fjolårets stämmoprotokoll läst upp, går vi raskt över till styrelsens verksamhetsberättelse som är nästan likadan som förra årets.

Hände under veckan... Visst har det hänt en hel del under årets åttonde vecka, här följer ett litet axplock av vad som delgivits i våra media. Välkommen att påverka vårt innehåll genom att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

VITTSJÖ. Den meteorologiska våren har ju varit här någon vecka eller två men det har varit svårt att känna vårkänslor när det har legat 3 dm snö. På ett par dagar har detta snötäcke förintats och med 14 grader i luften som det är just nu så kommer våren snart att totalsegra över snön. Jag gjorde en runda i trädgården och kollade bland annat läget för vår Amerikanska sekvoja (sequoia sempervirens) som har upplevt sin första vinter utomhus.

MELODIFESTIVAL. Fjolårsvinnarna tog sig direkt till final

Fjolårsvinnarna The Mamas tog sig raka vägen till final i år igen. Där får de sällskap av Eric Saade.
– Jag är så tacksam och så nervös och lycklig, sa Ahsley Haynes i The Mamas efter vinsten.

BJÄRNUM. På platsen där Ekebackens förskola tidigare låg är det nu full aktivitet. Att säga att första spadtaget är taget är en stor underdrift. Hundratals kubik av matjord, sten och grus är redan bortforslade. Anledningen till denna stora åverkan på tomten är att här skall det byggas något unikt för Bjärnum. Äntligen skall nya flerfamiljshus byggas. Det är de första denna sida av millennieskiftet. Fyra huskroppar med totalt tolv lägenheter kommer att finnas på området. Dessa är av bostadsrättsform och får efter insatsen en rimlig månadsavgift.

BOLIUS FASTIGHETER heter företaget som står för satsningen på bygget i Bjärnum. De tre personer som står bakom företaget heter Fredrik Segreland, Jonas Zetterman och Martin Johansson. Vi möter dessa på byggarbetsplatsen som kommer att få namnet Brf Solbrinken. – Vi satsar på lokala entreprenörer, berättar dom. Även huskropparna som kommer att levereras i moduler tillverkas lokalt. Det är Reformhus från Hässleholm som fått uppdraget, fortsätter dom. Även köksinredningen och garderoberna är lokalt tillverkad. Ballingslöv AB står för leveransen av dessa.

 Reformhus Sverige AB är beläget i Modulents gamla lokaler i Hässleholm. Reformhus bygger nyckelfärdiga lågenergihus med delvis ny teknik. I företagets lokaler kommer en visningslägenhet att byggas. Denna förväntas vara klar i april.

Carpe diem = att fånga dagen, var något vi tog till oss för cirka två och ett halvt år sedan. Att vakna före klockan sex, att utan krav på visst väder, bara klä sig efter behov och börja avverka två timmar som blivit både behov och njutning för oss båda. Inget har kunnat hindra oss , har vi haft gäster så har de varit förstående och sovit vidare. Visst har vi på grund av "krankhet" fått avstå och promenaderna har inte varit långa men vi har med säkerhet gått 50- 60 mil, som sammanlagt skulle gett oss ett besök i Stockholm eller kanske Uppsala.

Den friska luften som då och då betytt ögonkontakt med diverse djur som räv och rådjur, samt de underbara skiften som naturen gett oss. De två morgontimmarna inkluderar frukost, papperstidningsläsning samt ett kortspel som består av ett själv påhittat ,Gin Rummy. Givetvis även en vedbrasa vid behov. Dessa två underbara timmar har betytt mycket när det gällt att fånga resten av dagen, det garanterar Kristina och Johnny i Emmaljunga

VITTSJÖ. Flera mord och mordförsök har skett i Västersocken
Ingvar Olsson har genom sina forskningar dokumenterat även våldshandlingar i Västersocken, Ingvar har skrivit fyra böcker och varit delaktig med flera andra böcker. En verklig historisk dokumentation om Västersocken. Några böcker finns att inhandla! (Skriv medan du kan och minns!).

Bjärnum.
Nedan utdrag är en kort sammanfattning från de 23 sidor från Ingvars dokumentation:


Ingvar Olsson som utfört en värdefull dokumentation.

Västersocken i västra delen av Bjärnum socken verkar fridfull och gemytlig i dagens läge, Ingvar Olsson har som bekant forskat längre tillbaka i tiden och upptäckt flera grymma händelser. Han redogör för åtta mord eller misstänkta sådana. Bossuth var flera ryttare som hade detta namn i trakterna kring Bjärnum på 1700 talet.

VITTSJÖ. Den meteorologsika våren har ju varit här någon vecka eller två men det har varit svårt att känna vårkänslor när det har legat 3 dm snö. På ett par dagar har detta snötäcke förintats och med 14 grader i luften som det är just nu så kommer våren snart att totalsegra över snön. Jag gjorde en runda i trädgården och kollade bland annat läget för vår Amerikanska sekvoja (sequoia sempervirens) som har upplevt sin första vinter utomhus.

Lite medtagen är den men det ser ändå lovande ut. Detta träd hör till världens största och kan ofta bli 100 meter högt, i alla fall i Kalifornien.Det äldsta kända trädet är cirka 2200 år gammalt så det lär bli framtida Vittsjobor som får uppleva det!

Skicka gärna in några bilder på vårens framsteg, det gör du till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vår webbtidning även kallad "Portalen" startade den 1 juni 2007 och går därmed snart in på sitt 13:e verksamhetsår som nyhetsförmedlare för bygden!
Sidan drivs helt ideelt av cirka 15 personer.

Genom att annonsera hos oss når du kunder i ett väldigt stort område, till en mycket låg kostnad. Genom din annons stödjer du dessutom ungdomsverksamheten i bygden. Detta genom att våra intäkter helt går till deras verksamhet.

Vårt spridningsområde är idag väldigt stort, förutom vårt närområde har vi dagliga besök från stora delar av övriga Sverige. Glädjande noterar vi ofta besök från bland annat USA. 
Vi har noterat en ökning av antalet besök det senaste året och har idag mellan 35 och 40 000 som besöker sidan varje månad.

Årsannonser byter hela tiden platser, med andra ord ingen ligger alltid överst. Självklart går det att boka årsannons även för del av år.

Förutom dessa årsannonser finns våra veckoannonser, se nedan. En bred, som täcker hela sidan längst upp och en som täcker halva sidan. Båda dessa syns mycket tydligt på startsidan. Dessutom finns två lite mindre men väl synliga Moduler. Deras plats är till höger om "Kalenden".

Har du frågor är du välkommen att ringa vår jourtfn: 0706 99 36 23 eller maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 Prislista i pdf finns här, klicka

 

På vårt kära Internet kan man då finna allting, det senaste jag fann var en tjänst där man kan beställa ett svenskt 'äkta' körkort för 1000 Euro. Inga förkunskaper krävdes och inget prov!

Önska du något annat än ett vanligt B-kort så kostar det mer, ju fler behörigheter desto dyrare 'körkort'. De påstår även att körkortet finns registrerat bland alla äkta körkort, detta är fixat av deras medarbetare eller hackare.Visst är det fantastiskt med dessa nya tjänster?!

Hemsidorna är skrivna på flera språk och sedan troligen översatta av Google translate, det märks på den hackiga svenskan. Ett citat från webbplatsen:

"Det är inte längre en hemlighet, det finns inte längre ett land i Europa där du kan få ditt körkort utan stress, utan krångel, utan oro. Förfarandet är så komplicerat idag att vissa medborgare tvingas att byta länder för att hitta lösningar som de sällan finner.

VITTSJÖ. Vinden ligger på rätt rejält vid öppna platser, men skall man gå ut på en promenad får man klä sig därefter. Varma sockor i stövlarna och flera lager med kläder, sen är man klar för en härlig promenad. Visst är det klabbigt på vissa ställen men man kan gå vid sidan om stigen för att undvika vattenpölarna.

Ner till sjön för att kontrollera höjd och vattennivån, fast man kan bara ana hur. Isen har minskat både vid stranden men också ute vid stenarna som syns mera nu. Det är nu man bör vara observant på isens bärighet. Solen värmer kanske inte så mycket men den värmer så sakteliga ändå. Isens tjocklek är säkert skiftande, vid strömmande undervatten som minimerar isens hållbarhet och som inte syns för blotta ögat. Vi går ju mot vår och årets vårmånad är i faggorna och det hela kan ju sluta illa om man inte är försiktig både på okända sjöar men också på sjön himmavid.

VITTSJÖ. Räddningsvärnet har hållit årsstämma på brandstationen. Under förra året larmades värnet till tolv utryckningar till bränder och automatlarm. Någon utryckning till trafikolyckor skedde inte. Martin Andersen omvaldes till ordförande.

Brandstationen från 1932 innehåller fordon och utrustning till räddningsvärnet.

Sedvanliga val och redovisning klubbades igenom utan invändningar. I styrelsen ingår förutom ordföranden även Mikael Jönsson, Martin Lorentz, Anton Svensson, Johan Jacobsson, Kenny Karlsson och Kristian Svensson. Medlemsavgiften beslutades oförändrad.

HÄSSLEHOLM, ÖSTERÅS. Efterlängtad träningsmatch för Vittsjö fyllde uppsatta kriterier.

På lördagen kom så den efterlängtade matchen mot välspelande och duktiga Borgeby FK. Före matchen hade Vittsjös tränarduo satt upp tre punkter som extra viktiga: ”Speluppbyggnad, bollinnehav och Relationer”.

Säkert kom båda lagen att bli väldigt nöjda med matchen. Vittsjö mötte ett för mig oväntat bra Borgeby som stod emot ordentligt och bjöd på välspelad fotboll. Borgeby fick samtidigt prova att möta ett allsvenskt fotbollslag.

Vittsjös försvar är som tidigare år mycket stabilt och några egentliga farligheter mot Shannon Lynn i Vittsjö-målet lyckades inte Borgeby skapa.

Fernanda Da Silva

I Vittsjölaget lyste redan från start Fernanda Da Silva lite mer än sina lagmedlemmar. Inte helt oväntat var det även Fernanda som satte ett hårt, välriktat skott bakom Borgeby-målvakten. Ju mer spelet fortsatte ju mer kunde man känna igen Vittsjös tidigare spel. Tanken bak anfallsspelet ser bra ut, -bredd och noggrann speluppbyggnad.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Var extra observant på obekanta fordon i området. Det kan vara personer som är ute för att rekognosera för eventuellt inbrott senare. Skriv gärna upp bilnummer eller ta en bild.

Tipsa gärna Trygg i Vittsjö eller Trygg i Bjärnum. Patrullerna kan omöjligen vara ”överallt”, men hör du av dig så kan de hålla lite extra koll.

Sportlovet i Hässleholms kommun pågår i år mellan den 22 - 26. En potentiell högtid för inbrottstjuven, med mörka dagar och folktomma bostäder.

Stöldskyddsföreningens tips för att stoppa tjuven är att ha grannsamverkan, skotta varandras uppfarter, ha en timer på lamporna så att de tänds när man är borta och se till att ha bra lås på alla ytterdörrar – inte bara huvudingången. -Få det att se ut som att man är hemma.