Reportage

VERUM. När Verums Fritidsgrupp startade sina ”Boule och Grillkvällar” kom det upp önskemål om att ordna en singeltävling lik V-M boulens för de trogna deltagarna som närvarade vid dessa torsdagskvällar.

 

Segrare i "Boulemästaren" 2021 Lars-Christer Månsson 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tävlingen döptes till ”Boulemästaren” och startade 2010, den första ”Boulemästaren” var Folke Andersson Vittsjö som vann detta år. Samtliga inkomna startavgifter går tillbaks som presentkort hos ICA-Nära i Vittsjö, och vinnaren blir ihågkommen med foto i boulehuset.

Bild av samtliga ”Boulemästare”

Att gruppen började med dessa boulekvällar var att det fanns många som satt ensamma på kvällarna som gruppen ville fånga upp att komma och umgås till en trevlig kväll tillsammans. Ingen skulle ligga sömnlös för att de förlorat en match utan istället komma ihåg de trevliga timmarna vid boulen, grillandet av den medhavda korven, samt historier och samkväm vid borden när korven skulle förtäras.

VITTSJÖ. En musikalisk teaterföreställning med en titel som direkt hänvisar till den som kallades så, nämligen Ester Blenda Nordström.

Den som gestaltar henne och människorna i hennes närhet är Anna-Lena Hemström med musikalisk och teknisk hjälp av sin make Mulle Holmqvist.

Även om Ester Blenda var omgiven av män och gift, så drogs hon till sin väninna Carin Frisell, som startade kvällens föreställning iförd en grön silkessjal. När hon hade den på sig visste man vem som pratade. Ester Blenda hade en grå hatt, pigan utrustades med en sjalett, Elin Wägner med skor osv. På så sätt var det lätt att följa med i föreställningen, som blandades med berättelser, musik och sång. (Mulle Holmqvist var den som stod för texterna och musiken.)

Anna-Lena för oss på ett föredömligt sätt genom Sveriges första undersökande reporters liv med en svindlande hastighet, så som Ester Blendas liv också var. "Du brände ditt ljus i båda ändar med glädje och skratt".

Hon levde som ovanstående säger, körde motorcykel, reste till USA, bodde fem år i Kamtjatka reste i Syd-Amerika, Japan och Kina och skrev reportage och böcker under tiden.

Surkål (tyska: Sauerkraut) är vitkål som har fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier. Processen ger kålen bättre lagringsduglighet och högre näringsvärde än färsk vitkål. Maträtten har sitt ursprung i Centraleuropa. Surkål är ett vanligt tillbehör till korv och kötträtter i Tyskland. Surkål är huvudingrediens i den polska grytan bigos.

Hemgjord surkål eller syrad vitkål.

Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Surkål passar till grillad korv eller hamburgare, hemgjord korv, fläsklägg och till buffé, julbord med mera. Riktigt festligt är att bjuda på en tysk surkålsfest med uppiffad surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos som denna variant på klassisk choucroute från Alsace.

 

BJÄRNUM. Nästan allt var det samma denna andra byavandring genom Bjärnum. Gruppen som samlades, vädret och ciceronen. Efter att det regnat hela förmiddagen samlades gruppen i ett svagt duggregn. Detta upphörde efter ett tag och byavandringen kunde genomföras i uppehållsväder.

När jag var så här liten, verkar Nils-Göran säga.

Samlingen var Järnvägsgatan vid ICA:s parkering. Detta var förr en ren affärsgata. Överst vid 117 låg Sparbanken sedan kom Thimanssons Chark, Boråsaffären och Järnhandeln. I en källarlokal fanns även en fiskaffär. På innergården fanns ett häståkeri och en vattenpump, Blendas pump. – När jag jobbade på Bjärnums Möbler fick jag hämta vatten här två gånger om dan, berättar Bert Dolkov. Bo Rosén fyller i. - Det fanns inget vatten indraget i Järnaffären heller så jag hämtade dit.

Ciceronen, Nils-Göran Lindqvist, berättade med stor inlevelse om alla som bott här i centrum. Vid eventuella luckor i minnet fyllde någon av de närvarande i.

BJÄRNUM. Tillsammans räddar vi världen lite varje dag – det är vår vision. Vi arbetar aktivt för att öka miljöfokuset i allt vi gör och för att minska vår egen klimatpåverkan. Så står det på Hässleholm Miljö AB:s hemsida. För att förstå hur det fungerar har vi besökt Återvinningscentralen i Bjärnum.

Bjärnums Återvinningsgård en modern sådan 2021

Daniel Sigurdsson kommer tyst in glidande i sin vita Nissan. – Denna och företagets andra elbilar laddas av solceller och metangas som produceras vid anläggningen i Vankiva.

I den numera övertäckta gamla soptippen återvinns metangas som sedan blir el. Det är fantastiskt att vi kan utvinna energi ur tippen som är nerlagd sedan länge, berättar han.

Daniel Sigurdsson är enhetschef för kommunens Återvinnings Centraler. Sex anläggningar finns det i kommunen. Vankiva, Bjärnum, Hästveda, Sösdala, Tyringe och Vinslöv. 15 personer, män och kvinnor, arbetar på dessa enheter. Deras uppgift är att på ett positivt sätt hjälpa de besökande att på rätt sätt hantera sitt avfall på anläggningarna. Vankiva har numera öppet samtliga dagar i veckan. De övriga har öppet två dagar i veckan förutom Hästveda som endast har öppet en dag.

HÖÖR. Nej fullt så dramatiskt var inte vårt besök utställningen som pågår till 26 september heter ”MED HANDVÄSKAN SOM VAPEN”.

Susanna Arwin ställer ut bland annat sitt mest berömda verk om kvinnan som slår sin handväska mot en nazist i ett demonstrationståg.

Inspirationen kom av att Susanna såg ett fotografi från händelsen. Bilden utsågs till 1900-talets bästa bild.
Statyn av kvinnan är lånad från Hallands Kulturhistoriska Museum till Bosjökloster och står på Borggården med sitt budskap om civilkurage.
Susanna är en svensk målare och skulptör med utbildning i Stockholm, Italien och New York.

HISHULT. Två gånger om året är det utförsäljning på BRISAK, ett företag beläget 3 km från Råstorpkrysset utanför Markaryd mot Hishult till.

Jag har fyndat på BRISAK

Ja, fynda och fynda? Det beror på vad man är ute efter, men här finns det mesta av både behövda och onyttiga saker!

En megatomte till jul? Eller en skylt som talar om att man odlat päron själv (Om man nu inte visste det?)

Till denna "folkfest" kommer folk från när och fjärran för att fynda trädgårdsmöbler, dynor dito, kläder, lampor, julsaker, korgar, ljusslingor, med mera, med mera! Bilderna får tala för sig själva

VITTSJÖ. Äntligen så kan vi nu åter samlas efter ett långt uppehåll, visst har vi haft en skön och härlig sommar men ändå. Men nu kan vi åter träffas inomhus, som i detta fall på en läsecirkel för att fortsätta läsa om "Svenska slott och herrgårdar". Läsecirkeln har som så många andra aktiviteter legat nere jättelänge, men nu så. 

Några läsintresserade.

Lite information först: vi läser 10 gånger och det är måndagar framåt som gäller. Kaffe blir det i pausen, muggar och kaka får varje deltagare ta med själva. Själv skall jag ta kontakt med studieförbundet och meddela att nu har vi i Vittsjö startat upp igen. Vi fortsätter där vi slutade för ett och ett halvt år sen. Efter lite snack hur det har varit den senaste året, så hoppas deltagarna att nu vill vi inte ha fler undantag eller förbud. Alla är eniga det är roligt att träffas igen.  

VITTSJÖ. Ingen paus ingen förtäring mycket handsprit och regler men vilken kväll det blev.

Artisterna Elin Eriksson sopran, Johan Palmqvist tenor, Staffan Lindberg tenor och Annika Bjelk vid pianot och kapellmästare gjorde kvällen fantastisk.

Med sång, musik och berättelser, humor och allvar, guidar de publiken genom Malmö Operas säsongen 2021/ 22.

Elin berättade om föreställningen ”Det går an” en opera baserad på Carl Jonas Love Almqvists roman med samma namn. Vi fick höra ett utdrag ur Giacomo Puccinis Suor angelica ”Systrarna”. Gabriellas sång ur ”Såsom i Himmelen” vilken kommer att spelas på Malmö Opera 30 april –12 juni. Så vackert.

BJÄRNUM. – På grund av pandemin har vi inte haft några möten eller utfärder under ett och ett halvt år. Den planerade bussresan i augusti blev självklart inställd, säger Bengt-Åke Rask från Företagarna i Bjärnum som bjudit in till denna träff på Hillarps Loge. - Därför får detta bli en kick-off inför framtiden, fortsätter han.

Företagarna i Bjärnum bjöd in till en träff för sina medlemmar på Hillarps loge där man bland annat skulle avnjuta helstekt gris efter att man gått en fin tipspromenad
på den historiska Rökevägen.


Hillarps Loge drivs av paret Mats och Agneta Aronsson. Dom har bott på den gamla gården från 1882 i sex år.

Våren 2020 var dom i startgroparna för att dra i gång uthyrningen men då kom som bekant Corona och satte käppar i hjulet. Det är främst bröllopsfester som paret siktar in sig på. Det är inte svårt att förstå att många brudpar ser logen som en trevlig och romantisk plats att fira sitt bröllop på. Med en stor kristallkrona i taket och ljusslingor runt väggarna, kan det nog inte bli mer romantiskt. Även vigslar vid den närbelägna dammen går att ordna. Åtta bröllopsfester är redan bokade inför nästa år.

Vädergudarna var verkligen vänligt sinnade denna eftermiddag då ett 40-tal medlemmar från Företagarna i Bjärnum samlades på Hillarps Loge. Glada att träffas och med ett fantastiskt väder var det inte svårt att trivas. De församlade blev anmodade att gå gamla Rökevägen från Hillarps Loge till Gösta Elofssons bostad.

VITTSJÖ. Ja, då var vi igång igen. Inför återöppnandet av Linden hade vi i arbetsgruppen förberett oss på en invasion av besökare.

Arbetsgruppen redo att välkomna alla besökare

Några av oss hade på hemmaplan bakat inför dagen. Kanelbullar, kolakakor, gaffelkakor, tre sorters mjöl- och-sockerfria kakor samt äppelkaka. Och till den senare serverades vaniljsås till om så önskades.

Kakbuffén

Vid 13- tiden börjades det droppa in besökare allteftersom och alla var mäkta glada över att kunna få träffas på Linden igen.

En viss ommöblering har gjorts för att få till fler sittplatser i det så kallade stora rummet. Detta har gjorts då det ännu så länge finns restriktioner på att man inte ska sitta för trångt vid borden. Och alla hade full respekt för detta. Vi vill ju alla dra vårt strå till stacken så att detta ska hålla över tid så att vi inte senare i höst och vinter kommer i den situation som vi hade förra året.

STOCKHOLM. Det fanns minst 300 på plats på anrika gamla Stockholm Stadion för att se Djurgården möta Vittsjö i den 16 omgången av årets damallsvenska serie. Det blev spel på en plan som delvis bestod av grus.

Vittsjö inleder första halvlek ganska tamt. Redan i den 1 minuten får säkra Sabrina D´Angelo göra sitt första ingripande.

Fernanda Da Silva

Vittsjös stabila försvar med Sabrina, Clare Polkinghorne och Sandra Adolfsson räddar så här långt laget från baklängesmål.
Genom alltid jobbande energiknippet Fernanda Da Silva kommer i den 20 minuten ledningsmålet för Vittsjö.
Drygt 20 minuter senare reducerar dock genom Fanny Lång för hemmalaget vilket även kom att bli det resultat lagen gick till pausvila med.

VERUM. Under mycket bättre förutsättningar kunde nog inte årets terränglopp genomföras. Lagom temperatur, stundtals ett svagt duggregn och en oväntat stor påhejande publik.

 Joakim Edvardsson från Farstorp passade på att slå banrekord på 10 km herrar, detta med tiden 36,24 mot tidigare 36,27. -Jag hade siktet inställt på att försöka slå detta, o nu när vädret var perfekt satsade jag lite extra och det gick ju hem. Extra kul att plocka rekordet från mina kusiner, berättar Joakim. Jag tror mig kunna banan efter tre tidigare lopp o vet var man skall sätta in stötarna eller spara krafter. En helt underbar natur som gör att det blir lite lättare efter de tunga delarna, avslutar årets segrare och tillika ny banrekordhållare, Joakim Edvardsson.

Årets segrare på 10 km damer blev Amanda Lahti från Malmö med tiden 45.08. Jag kommer faktiskt från Göteborg men arbetar just nu i Malmö, berättar Amanda. Hövdingeloppet var första gången för mig, -men du, vilken underbar bana, naturen gav extra krafter efter de tuffa partierna och tuffa partier fanns det en hel del av. Även vädret var på vår sida, fortsätter Amanda. Extra roligt är att jag ser att Folkrörelserna som till exempel terränglöpning kommit igång igen. Jag jobbar som läkare i Malmö och har under lång tid arbetat med Covidpatienter samt varit ansvarig läkare vid många vaccinationer. Att nu se aktiviteter bland annat som Hövdingeloppet åter komma igång gör mig riktigt glad, avslutar Amanda Lahti.

BJÄRNUM. Femtiotalet glada och förväntansfulla medlemmar i SPF Trivsam i Bjärnum samlades i Bygdegården för att hålla ett försenat årsmöte samt parentation över avlidna medlemmar under 2020.

 Mycket fanns att prata om innan mötet skulle starta.

Att folk var glada att träffas igen märktes på den ganska höga ljudnivån. Mycket fanns att berätta om vad som hänt sedan sist de träffades. Ordföranden Kerstin Göransson fick höja rösten en aning för att få åhörarna att lyssna när klockan slog två och mötet skulle börja.

Första punkten var parentation över avlidna medlemmar under 2020. Prästen Ullrika Jäderland läste en kort betraktelse över livet och döden. Namnen på de sju avlidna lästes upp och Ingrid Magnusson tände ett ljus för var och en.

VITTSJÖ. Söndag förmiddag var det så dags med strövtåg ute vid Ubbalts naturområde i Vittsjö.

Det är Vittsjös egna svampkännare med Allan Nyberg, Kerstin Thånell och Crister Albinsson i spetsen för denna utflykt, som skall guida oss andra i denna ädla konst.

Föreningen som sådan startades upp redan på 1980 talet. Allan berättar att det hela började med svampcirklar i Bjärnum för att sedan bli en förening. Under åren som gick fanns det medlemsblad med nyttig information för alla som var intresserade av svamp. Idag har böcker och appar tagit över en större del av den informationen.
För något år sedan lämnade han över ordförandeskapet till Kerstin och som han sa det klarar hon galant. Han fortsätter att berätta att det finns över 4000 svampsorter, drygt 100 av dom är ätliga/goda men som nybörjare kan man starta med de tjugo som är mest pålitliga, lätta att känna igen och säkra att tillaga. Helt enkelt en säkrare sätt för nybörjare att plocka rätta svampar.

VITTSJÖ. Om Solrosblomman hemma hos LES i Korsahåla ska ses på nära håll, finns risk för nackspärr. Rosen är nämligen 3,6 meter hög.

På flera ställen i den frodiga trädgården finns vackra och resliga solrosor. Lars-Erik Svensson berättar att han har gett dem lite gödning, bland annat stallgödsel och träkol.

BJÄRNUM. Sedan redaktionen med undertecknad och fotograf Jan Svensson startade vårt samarbete tidigt i våras har ambitionen var klar, vi skall göra reportage som vi är stolta över. Hålla oss på jorden och inte sväva i väg.

Redaktionen fick vara med om en drönarflygning över Bjärnum och en hög önskan om ett sådant inköp står högt i kurs.
 (foto Stefan Svensson)

Under de ganska många reportage som vi gjort på denna korta tid tycker jag att vi lyckats. Känslan är att det nu kan vara slut på det. Vi vill nå högre med våra reportage och bilder. Att se Skåne lite från ovan har nu blivit ett mål.

Med en sådan här leksak kan man fånga fina bilder från ovan.

Nej, vi har inte drabbats av hybris. Efter ett möte med drönarfotograf Stefan Svensson har åtminstone fotograf Jan fått en ny dröm. Med tindrande ögon som ett barn den 24 december fick han beskåda hur en flygfarkost smidigt kunde framföras och fotografera över stora område ”lide grann från ovan”.

VERUM. Det var 16 st. deltagare som anmält sig och kom när Verums Fritidsgrupp arrangerade Verums mästerskapet i Boule för 15:e året i rad.

Vinnaren Birger Kjerstensson Verum

Birger Kjerstensson vann V-M Boulen i Verum

Tävlingen som började spelas 2007 hade Carl Persson som den historiske vinnaren av den första tävlingen.

Deltagarna lottades in 4 st. pooler där alla mötte alla och de 2 bästa från varje pool gick vidare till slutspel, med utslagning.

Det var strålande vackert väder, men något lite kylslaget när tävlingen började. Det var många jämna och spännande matcher i poolspelet innan de 8 st. kvartsfinalisterna kunde utses.

VERUM. Efter ett år av uppehåll är Hövdingeloppet igång igen. Årets lopp blir det sjunde som anordnas sedan starten 2013.

Lördagen den 11 september kl.11 går startskottet för 10 km och kvarten senare för de som springer 4,8 km.
Målsättningen är att 150-200 deltagare kommer till start på årets tävling, berättar tävlingsledare Ola Johnsson.
När föranmälan den 4 september stängdes hade cirka 110 personer redan anmält sig. Vi hoppas det kommer många som efteranmäler sig men detta är såklart beroende av väder och dagsform. Vädret ser dock ut att kunna bli riktigt bra löpväder, fortsätter Ola.

VITTSJÖ. Vittsjö är absolut inte undantaget narkotikahandeln. Den finns i större omfattning än du kanske anar. Under en vanlig natt med ”Trygg i Vittsjö” framstår detta väldigt tydligt.

Trygg-patrullen identifierade vid midnatt natten mot tisdagen snabbt tre ”mystiska” fordon i Vittsjö centrum. Patrullen verkar ha lätt för att identifiera saker som inte stämmer med normalbilden..

Ett ”mystiskt” fordon noterades vid Bäckabro, parkerad lite udda. Denna Skoda visade sig efter snabb slagning i Tryggbilen vara belagt med körförbud. Patrullen ”störde” men trots detta kom efter ett tag en bil, tre personer gick ur bilen. Utväxlingen mellan pengar o varor går snabbt och är därför svårt att registrera på bild.