Reportage

LEHULT. Det blåste orkanliknande vindar i Lehult. I synnerhet om vistelsen skedde under en lyftande helikopter.

Helikoptern på väg mot sjön över teleledning och trädtoppar.

Det var kalkning för första gången av Lehultssjön och ”tankning” skedde från lastbil som hade sin uppehållsplats vid tidigare Lars Svensson tillfartsväg. Behållarna tankades från lastbilen och helikopter lyfte med behållare efter behållare för färd till 400 meter avlägsna Lehultssjön.

Varje år kalkas sjöarna i Vittsjö, dels med helikopter eller med de tre doserare som är stationärt placerare vid vattendrag. Varje år sprids 13 ton kalk för att hålla pH värdet på rätt nivå. Dessa doserna sprider ut kalk som hamnar i sjöarna i vattensystemet. Fördelningen av kalk sker enligt schema varför ingen daglig tillsyn behövs.

Lucia är en högtid som firas den 13 december. Samtidigt firas namnet på högtidens huvudperson, Lucia. I Sverige markerar luciadagen tillsammans med advent inledningen på julfirandet.

Lucia är en av våra få högtider i de skandinavisk protestantiska länderna som är namngivet efter ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa som dog på 300-talet. Namnet på ljushögtiden är en senare företeelse än själva firandet.

Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom man trodde att övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder. Under 1300-talet, då Europa hade den julianska kalenderräkningen, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet.

VITTSJÖ. Musik från orgelläktaren med fyra trumpeter inledde konserten med Julens sånger i kyrkan. Denna programpunkt började 1978, alltså för 41 år sen med kantor Curt Nilsson som organisatör. I år var det kantor Mats Lunnergård som var ledare medan Kerstin Sturesson hade ansvaret för Luciatåget och deras program. Nästan alla besökare kom till öppningsdags 30 minuter före början.

Julens sånger blåstes in med bravur av dessa fyra musikanter.

Med taktfast musik från trumpeterna Leif Thorsén, Per Einarsson, Per Danielsson och Ingemar Einarsson tågade kyrkokörens medlemmar in i procession. Under triumfbågen inledde de sin konsert med Bereden väg. Efter bibelord från Stefan Dahlström blev det sång om Hosianna med kyrkokören samt unison medverkan.

VITTSJÖ. Det var oväntat många som under tisdagskvällen lockades av VGIK erbjudande att bland annat köpa årskort till kommande matcher på Vittsjö Idrottspark 2019.

På plats som säljare vid ICA i Vittsjö fanns landslagsspelarna Sandra Adolfsson och Shannon Lynn. Framför sig hade de ett bord dukat med bland annat två valörer av årskort för 2019 års hemmamatcher på Idrottsparken. Dessutom fanns en mängd souvenirer, halsdukar och mössor med mera, som även de hade strykande åtgång.

Sandra och Shannon startade försäljningen klockan 17 och efter en timme säger Sandra, ”det har gått jätte- jättebra”. Madeleine Johannesson får åka och hämta fler både halsdukar och mössor, de är nästan slut.

Vittsjö. Ordförande Kerstin Thånell hälsade oss välkomna till årets julbord. Och vilket julbord.

Sill, lax, Janssons frestelse, brunkål, fårfiol var en del av godsakerna som fanns på bordet. Det hela lagat av SPF:s styrelses medlemmar. Maten avnjöts med trevlig stämning kring de små borden som var dukade med ljus och granrisbuketter.

VITTSJÖ. Ännu en spelare har skrivit kontrakt med klubben. Det är nu klart att Shannon Lynn fortsätter att vakta målet för Vittsjö även under 2019.

De senaste åren har hon framgångsrikt vaktat målet både i Vittsjö GIK och i Skottlands landslag. Kanada-födda Shannon Lynn kom till Vittsjö under säsongen 2014 och har därefter haft en framgångsrik tid i klubben. Bland annat kom hon tvåa i målvaktsligan under säsongen 2017.

Nu med sikte på en framskjuten placering i Damallsvenskan fortsätter Shannon vakta Vittsjömålet även under kommande säsong.

Farstorp. Dropparna föll i Fredskog men snart var charabang samt prärievagn klara för avfärd. Sångarna lämnade den skyddande logen och tog plats i de täckta åkdonen. Det var tid för den årliga julhälsningen i trakten kring Fredskog med Kör- och ryttarförening som arrangör. På kuskbockarna fanns Bengt Gullbrandson, Fredskog samt inlånade tomteskäggige Lars Jarl från Röke.


Dragdjuren väntar på sina passagerare i Fredskog

BJÄRNUM. Det var mycket folk och många aktiviteter vid julskyltningen i Bjärnum under söndagen. Andra advent är sedan många år tradition för julskyltning i Bjärnum.

Precis som vanligt bjöds Bjärnums-borna på en trevlig eftermiddag vid torget ”mitt i byn”. Här fanns gott om knallar med varierande utbud. Flera föreningar passade på att dryga ut sin kassa genom att sälja lotter. Några skolklasser hade bakat kakor som gick åt snabbt. Många passade på att besöka Bjärnums Konditori mellan regnskurarna.

 

 

Carina Malm, Marina Backe och tomten (Barbro Jönsson)

För Marina Backe och Carina Malm är det nu sjunde året man står som arrangör för julskyltningen. Alltid lika roligt, säger Marina.

Vittsjö. Allmänt känt är de ju att tiden rinner iväg och i trevligt sällskap så upplever man att tiden står aldrig stilla.

Höstens termin i Volles vävstuga i Vittsjö har kommit till sitt advents kaffe/fika. Och idag så är var det Lenas tur och bjuda på både med förtäring men också med en medhavd vacker ljushållare där ljusens placerades och tändes. Underbart vackert var de i alla fall.

BJÄRNUM. De dukade långborden väntade på gästerna i Bygdegården, Bjärnum. Efter hand kom gästerna medan spelmännen, 91 årige Ragnar Carlsson och betydligt yngre Anders Lennartsson väntade med sin musik. Snart tog underhållningen vid med Anders Lennartsson som sångsolist. Det var MHF:s julfest och då ansågs det lämpligt att inleda med Bjällerklang.


Spelmännen Anders Lennartsson och Ragnar Carlsson som underhöll vid julfesten

VITTSJÖ. Tisdagen den 4 december var det åter dags för vår årliga julfest . Då brukar vi träffas allihopa, från båda grupperna . Det var ett trettiotal stycken glada och pigga pensionärer som samlats. Och som brukligt startade vi med vår traditionella frågetävling. När vinnarna fått både sina priser och applåder, så fortsatte vi med sång och dans kring granen.

Idag den 6:e december firas Saint Nicholas dag i många länder. I Sverige känner vi igen honom som Sankta Claus eller Jultomten.

Det påminner lite om vår svenska julafton. Redan den 5:e december som sägs vara Saint Nicholas födelsedag startar firandet. Under denna kväll kommer han och hans hjälpare förbi husen och lämnar paket. Numera är det framförallt en spännande och festlig tid för alla barn och man samlas därför ofta med familjen.

Ursprunget till Saint Nicholas och den tradition som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. En version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. I Nederländerna refererar man till att Saint Nicholas kommer med ångbåt från Spanien.

Det är mer ovanligt att fira helgon i Sverige än i andra europeiska länder på grund av vår mer Lutheranska kulturhistoria. Exempel finns dock, som Lucia som snart kommer att firas hos oss.

VITTSJÖ. Linden var enda platsen som välkomnade Vittsjöbor till trevlig julsamvaro första advent!

I tätorten Vittsjö är tidigare julskyltningar, julmarknad i Godsmagasinet, Lions Julmarknad i Medborgarhuset nerlagda. Den enda aktivitet som finns kvar på orten den första advent finns på träffpunkt LINDEN.

-Du skulle varit här då vi öppnade, -fullt av folk. -Efter en timme hade vi sålt slut alla våra femhundra lotter, berättar Birgitta Gertsson. -Ett helt underbart ”surr”, massor av folk, kan inte bli bättre, säger Birgitta.

Som sagt -en timme för sent anländer jag, -julstämningen finns dock kvar, -doften av glögg, -gott om hembakade goda kakor -och en lagom hög nivå av julmusik i bakgrunden.

I lördags var det dags för den efterlängtade julmarknaden i Emmaljunga som håller på att bli en kär tradition. Den startade klockan 13 trots lite avvikande tider i pressen både om dag och klockslag.

Julmarknaden öppnades i den grå vinterdagen med en fin eldkorg.

VITTSJÖ. Tiden rinner bara iväg och ett år går ruskigt fort och idag så är det tid igen för den årliga julmarknaden på Vittsjö sjukhem för de boende men också för deras anhöriga. Vädret var ju inget vidare men allt kan man inte få, men det viktigaste var ju med. De boende med deras anhöriga som har en central plats på Vittsjö sjukhem.

Vittsjö fritidsgrupps barn kom åkandes med häst och vagn med Sigvard Gustavsson som van kusk. Barnen sjunger några kända sånger som hör till advent/jul som ”Nu tändas tusen juleljus, tänd ett ljus, räven raskar över isen, we wish u merry christmas” med flera. Härligt att få lyssna till barn som sjunger julsånger och som de äldre känner igen.

Några turer med häst och vagn blev det under fredagens eftermiddag, där de boende fick åka med. Många äldre i den åldern har nog åkt på flaket både i hölass eller i en släde dragen av en häst eller två. Blunda och lyssna, visst hör man bjällrorna bjällra.

 

 

EMMALJUNGA. En innerlig värme slog emot oss när vi kom in i församlingshemmet.

Det lilla julbordet gjorde att båda händerna blev upptagna av korv, Jan Roséns senap och dricka. En titt på det dignande auktionsutbudet, som var imponerande, köptes det lotter och så satte vi oss förväntansfulla på bänkarna.

En del auktionsutbudet.

Stefan och Britta förser sig med lotter

Carl-Olof välkomnade oss alla och så följde njutbar musik av tre unga musikaliska ungdomar, Johanna på piano, Erik på gitarr och sång, Linnéa på fiol och en eminent sångerska, Nilla 7 år.

VITTSJÖ. Varje år så utses det i media tillsammans med handeln vad årets julklapp kommer att bli. I år så blev det återvinning alltså begagnade kläder och mycket annat som komma till nytta igen. Trevligt och ett bra sätt att använda sakerna lite längre, inte bara att köpa o slänga. Ett bra tänk e de i alla fall. Om nån dag så kommer vi in i julmånaden december med glitter, pynt och allt vad det innebär med förväntan men också med farhågor ”ska ja hinna”.

Inne på kupan har vi plockat fram vinterkläder både till barn men också till vuxna, mössor, vantar, termobyxor samt kängor. Finns även snygga vackra ytterkläder, finkappor men också trekvartjackor med varmt foder i. Nyinkomna festkläder och mycket annat.

Det är ju dags att ta sig ann fönstren, vi har även fina julgardiner, men vi har andra saker också som passar till hemmet.

 

 

 

BJÄRNUM. Kvällen inleddes med att Kerstin Göransson och Maj-Inger Eklöv hälsade oss välkomna. Mysig stämning vid de vackert dukade borden. Sjöngs ett par snapsvisor, medan vi njuter av den goda landgången.

Bengt-Ingvarz orkester från Växsjö spelar upp till dans. Dansgolvet används mycket flitigt denna kväll.

Härligt till musik vi alla känner igen. Vill särskilt ge en eloge till herrarna, som verkligen var duktiga på att bjuda upp damerna. Vi är ju alltid lite fler.

  

Under kvällen blev det även en uppvisning av föreningarnas Line-dansare.

 

BJÄRNUM. Vid Bjärnum Vittsjö MHF: s möte i november berättade Sara och Bengt Olsson från Osby om när de hamnade mitt i en jordbävning och ett jordskred i Nepal. Sara o Bengt vandrar mycket och det var inte första gången dom var i Nepal och vandrade.

Denna gång gick de på en stig o Sara var lite efter Bengt för hon hade stannat för att fotografera blommor när det hördes ett muller och jorden skakade och det rasade ner jord o sten så Bengt slängde sig i skydd, likaledes gjorde Sara. Båda var övertygade om att de skulle dö, men efter ett tag när det lugnade sig började Sara att gå men räknade inte med att se sin Bengt i livet mer, men plötsligt fick hon se hans huvud när han försiktigt tittade upp.

VERUM. Drygt 50 år har gått sen jag var på en syföreningsauktion sist men i fredagskväll så var det dags ”igen”, närmare bestämt i Verums församlingshem. Det var många som kommit och det var både varmt och trångt bitvis men det fanns plats för alla runt de blomsterprydda dukade borden.

Prästen Stefan Dahlström hälsade alla varmt välkomna till detta arrangemang och läste en bön.

Där efter blev det tid för Verumskören att framföra några sånger som hör till julen, ”Ett litet ljus i varje hus”, Räck mig din hand och ”När ljusen skall tändas ”. Även om sångkören var mindre till antalet än vanligt så sjunger dom med glädje och med Curre Kantor Nilsson vid pianot. Men åter till prästen som läste en bit av texten som hör till domsöndagens predikan, handlar om tiden nu, elden, värme, gemenskap med att hålla lågan/elden brinnande. Varvades med Verumskörens vackra sång, där bland annat en nyskriven text till en känd psalm som ”Babs Falk”  gjort en ny text till och som lästes upp av Stefan. Först därefter så sjöngs den, måste bara hålla med orden passade bra till. En varm applåd för fin sång, Kurt passade på att göra lite reklam för julens sånger den tredje advent, får en applåd till.

incest porn, real incest, incest videos, incest sex porn,porn movies,free porn,free porn movies,sex,porno,free sex,tube porn,tube,videos,full porn,xxx,pussy
Free Porn, hd sex

Porn Watch, Hd Porn,Free Porn,Free Sex Videos

Free Porn

hd sex

watch the best quality sex site.