Reportage

VISMARSLÖV. Vad gör man en vanlig onsdag i September? Jo, man kan åka till Vismarslöv.
Vismarslöv är en gammal by ute på den skånska landsbygden i skärningspunkten mellan Klågerup, Genarp, Svedala och Staffanstorp.

 

I byn finns bland annat Hybystenen, en runsten som upptäcktes under 1600 -talet och långt senare under 1970 –talet bodde Cornelis Vreeswijk i Vismarslöv.

 

Men i dag var vårt sikte inställt på årets skånska destination 2021 Vismarslövs Cafe & Bagarstuga.

 

Den 1 juli 2010 öppnades portarna för Cafe och Bagarstugan som blev en samlingsplats för såväl ung som gammal. I huset råder en gammaldags och hemtrevlig miljö.

 

VITTSJÖ. På torsdagskvällen hade 300-klubbens möte lockat ett 60-tal supporters till Vittsjö Idrottspark.

Att det var genuint fotbollsintresserade som fanns på plats märktes tydligt. Diskussionerna handlade naturligtvis mycket om fotboll och i synnerhet om Vittsjös lag. Den ödesdigra domarmissen i matchen mot Rosengård beklagades av flera, utgången av den matchen påverkades av domaren/ linjemannen, menade några. Det spekulerades i möjliga kommande poäng och trolig kommande placering i årets serie.

Passande fanns Mårten Andersson och Göran Roslund på plats, som vanligt väl beredda med grillen. I den alltmer tilltagande kylan under kvällen var åtgången av deras goda korvar stor. På plats fanns naturligtvis även kaffe och goda hembakade bullar. Åtgången på korv och fika var stor samtidigt som den pågående träningen studerades.

När träningen var genomförd kom Thomas Mårtensson och några av lagets spelare fram till de samlade supportrarna. Thomas berättade bland annat om de stora skillnaderna i budgetar för lagen i årets serie. Ett exempel han pekade på var att Rosengård nästan har fyra gånger större budget än Vittsjö. Att budgetens storlek har stor betydelse för damfotbollen är självklart, menade Thomas. De mindre klubbarna får det allt kärvare. Det blir dyrare att finnas i damallsvenskan för varje år som går.

VITTSJÖ/ KIVIK. Sen ett antal år tillbaka så är sista helgen bokad för en utfärd till ljuva Österlen och till Kivik närmare bestämt. I år fick man köra via/ förbi Kivik en halvmil men ändå en magisk biltur till Österlen "närmare himlen". För att få insupa de härliga dofterna från alla äpplen och päronen som är plockade och som salufördes till alla hugade spekulanter.

Härlig äppeltavla som tål att titta på, visst ä den vacker.

Många olika sorter fanns man måste kunna välja vilka man vill ha och som man tycker är goda. Platsen i år var på/ vid Svabeholms slott, med bra parkeringsmöjligheter men ett minus, himla långt att traska med flera äppellådor man får gå två gånger. Många utställare fanns det inomhus uppe vid slottet, inredningsdetaljer, antikt, skinnförsäljning, grönsaker, även fika plats, mat i olika tappningar fanns också. Rätt så säker att det fanns något till alla dom som var där. Det var även folkdansuppvisning vid tavlan, dans med fiolspel och vid lilla scenen var det teater för småfolket, roligt när det finns något för samtliga.

VERUM. Torsdagen den 17 november 19.30 – 21.30 är det dags för den årliga konserten ”I Juletid” i Verums kyrka.

Medverkar gör Sofia Källgren, Magnus Johansson, Marcos Ubeda och Vittsjö Kyrkokör. Arrangör är Billy Heil Management i samarbete med Magnus Johansson och Håkan Brinck.

Redan 1997 startade samarbetet med Magnus Johansson och ”I Juletid” räknas som Sveriges största julturné.

Starten skedde 2003 och nästa år firar de 30-årsjubileum. I år är det Sofia Källgren som är gästsoloartist, men redan 2006 var hon med.
Varje år sen dess har följande artister medverkat tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och klaviaturspelare Markos Ubeda: Jenny Silver, Maria Knutsson, Eddie Oliva, Kevin Borg, Sonja Aldén, Uno Svenningsson, Elisa Lindström, Victoria Tolstoy, Christer Sjögren och Debbie Louise.

I år är det som sagt Sofia Källgren som kan se fram emot 32 föreställningar ifrån Ulricehamn och söderut. En underbar start på julen.

Biljetter finns på ICA-Vittsjöhallen, Pastorsexpeditionen i Vittsjö, ICA Supermarket i Bjärnum och Kulturhuset i Hässleholm, tel: 0451-266670.

 

VITTSJÖ. Lördagen den 24 september var det återigen dags för Känn din bygd och som så många gånger tidigare var det Claes Ruderstam som ledde vandringen, som i år gick till Havraljunga. 20-talet intresserade hade mött upp. 
Första anhalt var Havraljunga gamla by. På 1500-talet fanns det här 3 gårdar, Norregård (Sivaregården), Mellangård och Södergård. Här möttes vägar som gick norrut mot Emmaljunga, västerut mot Snärshult och österut mot Hyngarp/Gundrastorp och söderut mot Vittsjö, så byn låg verkligen centralt till.

Södergården var störst och var en kringbyggd gård liksom de andra. Boskapsskötsel var den viktigaste inkomstkällan men även järnframställning, tjärbränning och försäljning av trävirke var viktiga binäringar. Järnmalm var t o m skattebelagd men den var av usel kvalitet och gick inte att smida men väl att gjuta. Efter slaget vid Vittsjö 1612 återsamlades hären här tillsammans med kung Gustav II Adolf. Vid slutet av 1600-talet efter Skånska kriget, var trakten här alldeles förarmad, alltså mycket fattig. 1832-36 utfördes laga skifte, men alla tre gårdarna fick ligga kvar. Det var Lars Troedsson på Södergården som begärde Laga skifte men han sålde under denna tid sin gård till Waldau på Oretorp. Jöns Torkelsson på Mellangården dog 1832, så det var bara Lars Nilsson som fortsatte som bonde. Gårdarna hade lite speciella namn på sina åkrar, bl a Jungfrulyckan, Kringlingen, Skallebacken och Nissa byxor. Sverige fick det bättre och vid slutet av 1800-talet ökade befolkningen, så Havraljunga var den 6:e största byn med 94 invånare. Störst var Gundrastorp fram till järnvägen kom till Vittsjö 1890-92. Men den starka befolkningsökningen gjorde att många fick söka sin utkomst på olika sätt. Flera valde att emigrera till Amerika, så fram till 1900-talets början hade 32 personer emigrerat från Havraljunga. En annan lösning var att städja ett torp dvs hyra en bit mark och hus av bonden, där hyran var att utföra dagsverken på gården. Det fanns 25 torp i Havraljunga.

Thomas Nilsson, som nu tillsammans med sin fru Camilla är ägare till Norregården, berättade att Hugo Olsson köpte gården 1938 efter hemkomsten från Amerika. Han bodde här till sin död 1999. Nuvarande bostadshus lär vara byggt på 1880-talet. Stallbyggnaden har anor från 1700-talet och framåt och i ett av uthusen inrymdes ett bageri.

-Husets specialitet är sniglar, sa hovmästaren. - Jag vet, svarade gästen. Förra gången jag var här blev jag sanerad av en.

-Gamle rallar- Kalle berättade om sitt händelserika liv: -En gång var vi på ett banbygge mitt i ödemarken. Där var bara myr och hedar så långt ögat nådde. Ja, det var så ont om skog att föräldrarna fick aga sina barn med torvströ.

-Med vilken rätt sitter min herre vid mitt stambord? -Ärter och fläsk.

-En man kom in på restaurangen och sa: -Det gäller min kompis, som är lite knäpp i skallen. Han tror att man kan betala med kapsyler. Han kommer snart hit och då kan ni vara bussiga och hålla färgen och ta emot hans kapsyler, så kommer jag och betalar senare? -Vi ska ordna det, lovade hovmästaren. En stund senare kom gästen in och han åt och drack och betalade med kapsyler. På kvällen kom kompisen tillbaka och frågade hur det gått. -350 kronor, svarade hovmästaren. Han åt det bästa vi kan erbjuda! -Jaha, då är jag alltså skyldig 350 kronor. Kan ni ge tillbaka på ett grytlock?

-Min man har börjat bli gammal. I dag tittade han på matsedeln och sen på servitrisen.

-Två gråsparvar möttes på en telefontråd. Värst vad du ser ut. Har du varit i slagsmål? -Värre än så. Jag råkade komma in i ett parti badminton .

-Jag ger inte upp, sa den förhoppningsfulle golfspelaren. Troligen finns bollen på något ställe där vi minst anar. - Ja, kanske det, sa caddyn. Jag ska minsann titta efter i hålet.

-Den där Olsson tycks alltid ha gott om pengar. Vad lever han av egentligen? -Av brist på bevis.

VITTSJÖ. När jag kom till Träffpunkt Linden i torsdags möttes jag av några glada och förväntansfulla musiker som skulle spela och sjunga för oss denna eftermiddag. Eje med vänner heter det glada gänget som tog sig ton.

Eje med vänner – fr vä Eje, Rolf, Babs och Bitte.

Ett gäng glada pensionärer som tar sina turer runt om i närområdet. Dom bor alla i Kristianstad men innan Babs flyttade dit var hon bosatt i Vittsjö under ett antal år. Att dom tycker om att vara ute och spela det märktes tydligt när spelningen drog igång.

Tyvärr så var uppslutningen inte den bästa, det hade skett en miss i själva annonseringen i byn.

Hur som helst så fick vi som var där njuta av allehanda medryckande melodier såsom: Slit och släng, Älskar älskar inte, Lyckans ost, I can jive.
I något lugnare tempo blev det: Sju av himlens änglar, I ett fotoalbum, Gamle Svarten, Fem röda rosor. Många var det som sjöng med i de kända melodierna.

VITTSJÖ. Hösten har kommit på allvar till bygden. De underbara färgerna på träden syns mer och mer. Även på marken visar växtligheten att den går till vila inför den stundade vintern. Doften av svamp är slående under en promenad i skogen.

Lågt vattenstånd i Vieån

Nu väntas flera dagar med regn och blåst. Regnet behövs verkligen. Det är lågt vattenstånd i flera av våra sjöar. Detta syns mycket tydligt inte minst vid den lilla dammen ute i Stavshult, platsen där företaget Alga en gång startade sin verksamhet. Här är vattennivån minst en meter lägre än normalt. Vieån slingrar sig nu tyst som en liten bäck där det brukar finnas ljud från det porlande vattnet.

VITTSJÖ. Medborgarhusets entre välkomnade publiken med en bukett av höstens vackra färger. Martin Svensson och Göran Ebenhart med föreställningen ”Stående Ovationer”. En ödmjuk humorshow (med extra nummer)

Gitte Leger teaterföreningens ordförande hälsade alla hjärtligt välkomna och passade också på att tacka sponsorerna som ställer upp för teaterföreningen.

På scenen högt tempo redan från början. Föreställningen var upplagd så att en tavla med flera ämnen fanns på scenen och så skulle publiken välja utifrån det ämnet agerade Martin och Göran.

Kvällens första val var språk och dialekter. Göran gjorde en imitation av Björn Ranelids språk och det konstaterades att man får köpa Ranelids bok för man förstår inte vad han säger. 

Ålderstecken var också ett ämne. Eftersom både Martin och Göran är 60-talister fick vi smakprov från Hasse och Tages 88 -öres revy med dåtidens humor nu i Martin och Görans tappning.

VITTSJÖ. Snart är den första höstmånaden slut för i år, alltså september och då är det tid för pensionärerna i Vittsjö PRO att åter samlas. Lite nytt för denna hösttermin är att vi/styrelsen har bestämt att föreningen skall använda vårt Medborgarhus lite bättre, sagt och gjort. Finns bra lokaler som står tomma och används dåligt. Visst vi kan ju inte säga att det var en enkel match att fixa allt som behövdes för det men nu så är alla omgångar av klurighet/ hinder avverkade. Hädanefter blir platsen för samtliga planerade månadsmöten i Medborgarhuset.

Ordförande Inga Nilsson hälsade alla hjärtligt välkomna, roligt att se så många som hörsammat PRO Vittsjö kallelse till ett första höstmöte. Lite information om kommande program var på tapeten, programblad delades ut till alla intresserade. Dessa finns tillgängliga att hämta på träffpunkt Lindens lokal där är öppet mån em -tom tors-em för de som önskar att få ett programblad. Även anmälningslistor finns ute nu för Vittsjö PRO 70 års fest som går av stapeln den 21 okt kl 14.00.

Kassören får ordet och påtalar att nu är det dags att förnya joker nr både om: stanna kvar/ avsluta för en ny omgång eller att sluta med jokerspelet. Valet är ert men det måste göras nu!.. Kom ihåg att ta kontakt med kassören, mobnr:0730 4949 11. Tid för ny idé/ förslag för kommande vårtermin är på G alla idéer är välkomna och lapp lämnas in.

BJÄRNUM. Bjärnums båda pensionärsföreningar, SPF Trivsam och PRO, anordnade en föreläsning med Jessica Abbott i ämnet ”Hur påverkar generna ditt liv. Jessica är lektor i biologi på Lunds universitet och en av experterna i TV programmet ”Fråga Lund”.

Den stora församlingen på 70 personer fick en grundkurs i genetik när Jessica Abbott gästade Bjärnums Bygdegård. DNA och ärftlighet gicks också igenom och dessutom skillnaden mellan kvinna och man. Flera från publiken tog tillfället i akt att ställa frågor direkt till Jessica.

Jessica berättade att mycket forskning pågår om genmodifiering, både när det gäller livsmedel och läkemedel. Genom att använda olika DNA kan stora skillnader göras inom medicin. Forskning pågår om, att till exempel odla bananer med vaccin. I områden där det är svårt att hålla vaccinet kylt är detta livsavgörande.

MALMÖ. Två jämnstarka skånska damallsvenska lag möttes under lördagen på Malmö Stadion. Vittsjö gjorde en allt genom bra match och spänningen fanns till sista minut. Matchen avgjordes av slumpen på tilläggstid till Rosengårds favör.

Redan i den fjärde minuten tar Rosengård ledningen genom Rebecca Knaak efter först fin räddning av Sabrina De Angelo och därefter en del otur i Vittsjös försvar. Vittsjö fortsätter matchen aggressivt vilket i den 20 minuten ger resultat efter superb långpassning från Care Polinghorne via Clara Markstedt som ger Linda Sällström möjligheten att enkelt utjämna matchen. Nu är det Vittsjö som tar över spelet och gör det riktigt bra. Inte helt oväntat ”droppar” i den 24 minuten via nick Clara Markstedt bollen i mål och Vittsjö tar rättvist ledningen med 1-2. Vittsjös försvarsspel är med främst Clare Polkinghorne nu helt brilliant. Efter halvtimmen spelad är matchen väldigt jämn lagen mellan. Vid summeringen i halvlekens slut är det gästande Vittsjö som skapat de vassaste målchanserna.
Från läktarna på Malmö Stadion hörs tydligt ”Vittsjö, Vittsjö”, detta naturligtvis från alla via buss tillresta supporters. Det blev en jämn första halvlek som slutar 1-2 till Vittsjö.

VERUM. Bilbranden vid Nillavallen i Verum som jag tidigare rapporterat om, var den ett medvetet sabotage eller en som det då sades ren olycka?

Telestationen är allvarligt skadad

Den informationen jag och flera med mig fick oss tilldelade var att bilen fattat eld under färd. När jag idag den 20 september fick besked från IP ONLY att bredbandsinkopplingen som vi blivit lovade i början av oktober har blivit framflyttad och de hoppas fibern skall kunna nyttjas under december månad. Detta på grund av att det lilla huset vid Nillavallen som de fått ta över efter telia hade blivit så skadat vid branden att detta behöver rivas. Ett tillstånd för att riva det befintliga teknikskåpet, sedan ansöka om nytt bygglov samt få leverans av det nya teknikskåpet orsakar denna försening.

VITTSJÖ. Ola Kämpe vad född Persson men vid inträde i militär tjänst tilldelades han namnet Kämpe. Ola var den förste i Vittsjö församling som uppnådde 100 år. Han var född den 21 mars 1803 och avled den 15 oktober 1903. Sannolikt den allra förste i församlingen som uppnått denna ålder även räknat tillbaka.

Ola uppvaktades med denna kudde på 100 års dagen. Kudden finns i förvar hos ättling.

Ola Kämpe var född på ett torp i Hästhult som han byggde på 1860-talet. Ola var skicklig tillverkare av laggkärl samt duglig timmerhuggare. Ola lär också skjutit en varg med sin mynningsladdare.

Ola kämpes mynningsladdare som nu finns i förvar hos en ättling till Ola. Det första Kjempeloppet med start i Emmaljunga 1980.

Där Ola Kämpes torp var beläget kallas i dag för Kämpelyckan, Torp nr 74 i Ernst Paulsson bestseller: ”Torp och torpare i Vittsjö socken”. Det finns bilburen farbar till torpet, delvis på privat skogsmark som ägs av Gösta Olsson, Hästhult.

Hästhult AIK arrangerade under flera år Kjempeloppet på skidor och loppet passerade givetvis Kämpelyckan. Arrangörer var Emmaljunga GIF, Hästhult AIK och Vittsjö OK. Loppet passerade 15 byar inom socknen, bl a Kraxeboda,  Skinnaretorp, Kristenstorp, Lönsholma, Hästhult, Hårsjö och Lehult.

FARSTORP. När kyrkan i Farstorp på lördagen anordnade kyrkogårdsvandring, var uppgiften om en kvinna som gick gravid i elva år det som berörde åhörarna mest. Guiden Lennart Nilsson berättade om en Sara Nilsdotter, född i Mårnarp i Norra Åkarps socken den 1 januari 1825 men som vuxen boende i farstorpsbyn Bubbarp. Där blev hon gravid men det kom aldrig något barn. Först elva år senare när Sara dog och obducerades, upptäcktes ett mumifierat foster i livmodern.

Sara Nilsdotter var vid sin bortgång den 31 mars 1868 43 år gammal. Huruvida hennes död hade något med det döda fostret att göra är inte bekant. Men nog måste hon ha lidit under alla de här åren hon bar på det döda fostret, menade Lennart Nilsson, som på föredömligt vis guidade de närvarande mellan gravarna söder om kyrkan på den gamla kyrkogården.

Här finns gravstenar över människor från början av 1800-talet fram till i dag. Titlarna på gravstenarna vittnar om vad det var för människor som levat i socknen. Eftersom Farstorp är en agrar bygd dominerar ju titlar som åbo, hemmansägare och lantbrukare. För att bli titulerad hemmansägare krävdes tidigare inte så många tunnland jord. Den markareal någon ägde eller brukade definierade om vederbörande var en stor eller liten bonde.

VITTSJÖ. Cirka 115 olika svampar kunde Snapphanebygdens Svampförening visa upp på sin utställning i Träffpunkt Linden under söndagen. Stort intresse visades t.ex. praktexemplar av karljohan/stensopp, svavelticka och jätteticka.

 Karljohanssvamp eller stensopp i Snärshult

Svavelticka på bokstubbe i Ubbalt Jätteticka kring bokstubbe på trädgårdstomt i Vittsjö

 

Besökarna bjöds på en variation av aktiviteter. Bl.a. visades lämplig utrustning när man går på svampjakt. Omhändertagande och bevarande av matsvamp fanns också på programmet. Att torka svamp är ett ganska enkelt och smakbevarande sätt att behålla svamp till årstider då det inte är så lätt att hitta färsk sådan i markerna.

En gammal man skrev sitt testamente: När jag dör ska jag kremeras och askan ska skickas till skattemyndigheterna, så har dom fått allt.

Vet du vilken middag som är svårast att smälta? Nej. Den man inte blir bjuden till.

Vet du hur man märker att man är full? Nej. Man känner sig intelligent men kan inte uttala ordet.

Vet du vad som händer om man stjäl en almanacka? Nej. Man får tolv månader.

Vet du vad det är för likhet mellan en rödspätta och en tunnelbana? Nej. Båda har platt-form.

Vet du vad som är motsatsen till en diamant. Nej. Eld. För diamanten är hård och elden är lös. Bellman hejdar en taxi och sätter sig i baksätet. Efter en liten stund knackar han chauffören på axeln. Denne rycker till, kör upp på trottoaren och undviker med knapp nöd ett par gångtrafikanter. Taxin brakar rätt in i ett skyltfönster och stannar. Chauffören vänder sig om.
Gör aldrig så mer, hör du, gör aldrig så mer. Bellman säger: Men jag kunde verkligen inte ana att du skulle reageras starkt. Det är egentligen inte ditt fel. Det är min första dag som taxichaufför. Tidigare var jag begravningsentreprenör och körde likvagn i femton år.

VITTSJÖ. PRO i Vittsjö startar upp höstens aktiviteter, föreningens möte kommer att vara på Medborgarhuset och tiden är som vanligt kl:14.00. Då serverar vi våfflor med tillbehör samtidigt som vi ger information om kommande månads aktiviteter. Förhoppningsvis lite nya idéer till nästa års program, så kom med nya ideér/förslag.

Programblad för höstens aktiviteter är klara finns tillgängliga nu på träffpunkt linden men finns också med på månadsmöten. Även listor för tjänstgöring på träffpunkt linden finns att tillgå så välkomna.

Nu är det dags för september månads möte och alla pensionärer är hjärtligt välkomna då. Plats är Medborgarhuset nu på fredag den 23/9 kl:14.00.
Anmälningslista finns inne på träffpunkt Linden  till fredagseftermiddag. På kvällen den 21/9  tas listan in  Så gå in och anmäl er, vi serverar våfflor med sylt, grädde och kaffe för ett pris av 60:00 kr.
Betalas vid anmälan eller med swish nr:123 55 82 036 

 

VITTSJÖ. Ja så fanns det att läsa på de affischer som satts upp på olika ställe i byn och den 14 september var det Vittsjö som stod på tur, Träffpunkt Lindens lokaler var bokat för ändamålet.

På affischen stod det att Agneta Petersson skulle komma och informera men det kom ytterligare två personer med denna kväll, Marie Wilhelmsson sjuksköterska inom omsorgsförvaltningen samt Stina Lindén anhörigstrateg, dessa båda med Hässleholms kommun som arbetsgivare.

fr vä Agneta , Stina och Marie

Agneta var den som först tog till orda, hon är ordförande i Riksförbundet HjärtLung i Hässleholm. Detta riksförbund finns i 20 län och har 150 lokala förbund i Sverige från Trelleborg i söder till Kalix i norr. 1939 startade Riksförbundet och från början var man enbart inriktad på lungsjukdomar då lungsjukdomen TBC drabbade många väldigt hårt. Framförallt slog sjukdomen till mot de som hade det svårast i samhället, och där förbundet kunde hjälpa till där delades matkuponger ut så att de drabbade familjerna kunde få mat på bordet.
Förbundet drev även igenom det som kallas 20% regeln och det innebar att hyran som skulle betalas inte fick överstiga 20 % av lönen. På så sätt fanns det möjlighet att flytta till drägligare bostäder.
1961 bildades Riksförbundet HjärtLung och under årens lopp har man startat upp och bedriver fortfarande olika sorters cirklar där man tar upp sådant som stress, kost, hjärta, lungor, golvgympa, sittgympa, vattengympa.

VITTSJÖ. Hemmalaget förlorade med 1-2 efter jämn match mot Linköping. Linköping, kanske seriens vassaste lag vad gäller anfallsspel hade problem i första halvlek men tog över matchen i andra. Vittsjös försvar visade åter mycket hög klass.

Första halvlek inleddes offensivt av Vittsjö. Inom tio minuter hade hemmalaget skapat två hörnor och Linda Sällström hade vasst skott mot mål som räddades av Cajsa Andersson i Linköpingsmålet. Vittsjös försvar med inte minst Clare Polkinghorn visar mycket hög klass och tar bort Linköpings möjligheter.

Jutta Rantala ger Vittsjö ledningsmålet i 13 minuten

Inte helt oväntat kom genom Jutta Rantala ledningsmålet i 13 minuten, detta efter fin assist från Clara Markstedt. Vittsjö fortsätter under halvleken skapa flera farliga avslut mot mål. Lagen upplevs under de första 45 minuterna som jämna och ställningen 1-0 för Vittsjö står sig tiden ut.