Reportage

 

VERUM. Dagen för vårdagjämning är passerad sedan ett par dagar och våren är på gång. Det är ett underbart väder med sol och för årstiden riktigt varmt. Typiska vårtecken finns det redan många av.

Ett tecken är att tranorna nu har kommit till bygden. På flera platser har de visat sig den senaste tiden. Detta par fann jag strax väster om Verum. Så här års är de väldigt observanta och vaksamma och man får inte vara rädd för att smutsa ner sig då man kryper fram för att komma nära för att få bra foton. Du har säkert noterat ännu fler typiska vårtecken, hör gärna av dig om detta.

 

VITTSJÖ. Föräldrarna i Emmaljunga samt barn och barnbarn i Bryssel. Om detta och sightseeing i den främmande staden berättade Viveca Johansson vid vårens sopplunch i församlingshemmet. Gourmékocken Sven Andreasson med maka Eva bjöd på vällagad och fyllig soppa med åtskilliga ingredienser. I Vårdagjämningens tecken inleddes samlingen med psalmen Din klara sol...

 

 

Viveca Johansson med en äkta Brysselkudde.

Det var inte Bryssel som hägrade flyttningen med sonen och familjen utan det arbetet som erbjöd en flyttning från Sverige. Det blir flera resor till den flyttade familjen, antingen med flyg eller bil. Barnbarnen går i skola i Bryssel där ordning och skick råder. Till och med legitimation behövs för ingång till läroanstalten med undervisning i Engelska språket. Olika skolor finns och därför behärskar vissa eleverna tre språk.

 

VITTSJÖ. Pick Nick Teater genomförs på Medborgarhuset i Vittsjö Torsdagen den 6 april kl 18.00.

Anita Tidblad meddelar att vi startar med att äta vår medhavda picknick- korg med något gott att äta något gott att dricka.

Föreställningen ”Vi möts igen” med Elisabeth Assarsson och Rune Lindkvist startar klockan 19. 

I pausen bjuder teaterföreningen på kaffe och kaka.

Priset är 150:-, har man scenpass är det 130:-

 

EMMALJUNGA. Ett trettiotal personer fanns på plats i Emmaljunga Folkets hus för att ta del av kommunens planer för fiberutbyggnad.

Hässleholms kommun har det politiska ansvaret för att inom kommunen nå det riksdagsbeslut som ligger som grund för utbyggnad av fiber i hela Sverige. Beslutet uttrycker att hela Sverige skall vara helt uppkopplat 2025. Tanken är att över en halv miljon svenskar per år ska få tillgång till 100 Mbit/s bredband fram till 2020 (98%), och hela Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband 2025.

Pernilla Rydmark som är kommunens fibersamordnare berättade att arbeten just nu pågår i Hässleholm, Sösdala, Bjärnum och Hörja. Problemet i Bjärnum, menade Pernilla, är vid passage av väg 117 där Trafikverket måste ge tillstånd för grävning. Hon meddelade även att boende i Vittsjö och Emmaljunga får vänta ett tag på att få fiber!

För fiber- intresserade i Emmaljunga upplyste Pernilla att den totala kostnaden var 19 000:-,

 

VITTSJÖ. Bibliotekets vänner i Vittsjö har de senaste åren stått som värd för ett antal intressanta ”berättarkvällar”. På torsdagskvällen var temat Färöarna, ”Nordatlantens gröna pärlor”. Kvällens berättargäst var Irving Nordqvist.

Claes Ruderstam inledde med att välkomna publik och kvällens föredragshållare. Claes berättade även att man nu håller på att inreda ett ”Zickerman-rum” på bibliotekets övervåning. Förhoppningen är att detta skall invigas under kommande Vittsjödag.

Kvällens föredragshållare Irving Nordqvist inledde med att berätta att han såväl i sitt tidigare yrke som officer i danska marinen som privat besökt Färöarna många gånger.

Irving berättade att den första tiden i Färöarnas historia är mycket oklar. Det är möjligt att den iriske munken Brendan seglade igenom öarna på sin resa i Nordatlanten. Från sent 600-tal till tidigt 700-tal var öarna besökta av flera olika munkar från Irland och det man vet är att de använde Färöarna och Island som eremitboningar. Senare emigrerade även norska vikingar till öarna.

 

BJÄRNUM. Alkoholism är en sjukdom. Detta konstaterade alkoholisten Bengt-Artur Cederholm då han gästade MHF:s samling i Bjärnum. Han var 43 år då han lämnade spriten bakom sig för 30 år sen. Då hade han också lyckats bli gripen för rattfylleri nio gånger. En viss hjälp erhöll han på Nämndemansgården för att bli kvitt sitt begär.

Bengt-Artur Andersson berättade om sitt liv.

En viss tarm i magen är upphovet till alkoholism då detta organ har suget efter alkohol fast själva kroppen hatar sprit. Det är vissa svårigheter att få hjälp då missbrukaren inte själv inser behovet. Bekanta tycks ha svårt att tala om och hjälpa missbrukaren. Det har visat sig att efter första supen kräver kroppen/tarmen ytterligare en sup osv.

Ungdomar som börjar missbruket har stora problem då hjärnan inte är fullt utvecklad förrän vid 25 års ålder. Det blir då en brist på syre som påverkar resten av livet. En del alkoholister väntar sig att någon talar med dem om sjukdomen men få gör det.

 

BJÄRNUM. På söndag den 19 mars kommer återigen Jan-Ole Engkvist att gästa museet. Jan-Ole som är lärare till yrket kommer från Bjärnum.

Det utlovas att han kommer att göra historiska nedslag både lokalt, nationellt och internationellt.

 

Läs mer här!

 

 

 

RÖKE. Sockengillet i Röke valde ny ordförande då Jan Berlin lämnade sitt ledarskap efter 13 år. Ny ordförande för gillet blev Rikard Arvidsson från Bjärnum. Den musikaliska underhållningen hade Nyckelharpfolket från Perstorp ansvaret för. Årsmötet inleddes med parentation över avlidna medlemmar i gillet. Under innevarande år kommer gillet att satsa på den yngre generationens hembygdsintresse.

Nyckelharpfolket underhöll vid sockenstämman i Röke.

Nyckelharpfolket från Perstorp tågade taktfast in till scenen i församlingshemmet. ”Folket” bestod av 2 nyckelharpor, 2 fiolspelare samt en dragspelare. Information lämnades att laget hade gamla anor och fick sitt uppsving då tretton musiker började bygga sin egen nyckelharpa. Sen lärde dom sig att spela på instrumentet! Vid årsmötet framförde spelmännen flera kända melodier med hambo, Dalalåtar och marsch melodi med ljudligt fotklampande. Kapellmästare var Patrik Darlin.

 

VITTSJÖ. Årets andra vandring med Birgitta Åkesson & Co gick i gränstrakterna av Osby och Hässleholms kommuner. Den lilla skaran av sex tvåbenta vandrare tillsammans med fyrbente Frodo startade vid Nybygdens f.d. skola promenaden västerut. Färden gick i stort sett längs Skåneleden mot Eljatal och Malgeröd.

Kommungränsen var tydligt markerad i skogen.

Frosten i mossa och fjolårsgräs tinade ganska snart, liksom vandrarnas sinnen. Solen gassade från klarblå himmel. När sällskapet närmade sig ett gammalt grustag blev det snabbt tal om fikapaus. Sagt och gjort!

 Vandrargruppen njuter i solen ovanför Malgeröd.

Framme i Eljatal, helt nära Eljatalstorpet, kunde vi konstatera att den gamla kallkällan tyvärr var förstörd och obrukbar. Istället för provsmakning av dess vatten, funderade vandrarna mycket över betydelsen av ortnamnet Eljatal, utan att någon visshet om saken kunde nås.

 

Emmaljunga. Söndagscafé med hembakat och konstutställning i Emmaljunga Folkets hus. Många besökare kom för att avnjuta tillställningen.

 Förkläden genom tiderna så var namnet på utställningen. Här var stor variation på förkläden . Det var blommiga, randiga med eller utan volanger, midjeförkläden och förkläden med bröstlapp.

 

VITTSJÖ. Redan har en hel del, både privatpersoner och företag anammat ropet på hjälp från ”1933-klubben”.

Grus & Makadam har gjort markförberedelser för den nya läktaren

Som du säkert tidigare tagit del av fick inte Vittsjö Idrottspark förlängd dispens. Fotbollsförbundet krävde bland annat att ytterligare 160 läktarplatser under tak skulle byggas. Klubben har begärt omprövning av beslutet och nu fått tiden fram till den 24 maj på sig att bygga ut läktarna. Efter detta datum skall totalt 800 sittplatser under tak finnas vid Idrottsparken. Dessutom skall nytt belysningsmätningsprotokoll skickas in till Fotbollsförbundet. Därefter är Idrottsarenan helt godkänd för det damallsvenska fotbollsspelet.

 

EMMALJUNGA. Så var det dags igen, Emmaljungas kapell har blivit sångens och musikens högborg. I torsdags kväll hälsade Carl-Olof Danielsson oss välkommen till årets första sångkväll. Han poängterade att denna kvälls inkomster gick oavkortat till Fasteinsamlingen men sände sedan ordet över till kantor och körledare Mats Lunnergård.
Mats hade tagit fram en röd tråd för kvällen: det var Bill Gaither en av 1900 talets störste kristne sång och textförfattare.

Kyrkokören Mats på keyboard och sång, samt Bertil Lundstedt på gitarr stod för musiken.

Många superlativ hördes hos besökarna, när musiken tillsammans med den ”SAM”-stämda kyrkokören bjöd på helt underbar sång o musik. Tre soloartister sjöng underkvällen: Carola, Sam och Johanna, den senare från Polen, med sången ”Halleluja” helt underbart att höra de tre solisterna med så skön musik som stöd.

 

VITTSJÖ. Torsdagen den 16 mars klockan 19 arrangerar
Bibliotekets vänner i Vittsjö en berättarafton med temat Färöarna.

Det är Irving Nordqvist som besöker biblioteket och berättar om ”Nordatlantens gröna pärlor” .
Det är fri entré och det finns fika till självkostnadspris skriver man i inbjudan. 

 

VITTSJÖ. Boken om det lilla vackra samhället i utkanten av Vittsjö. Här berättas om svenskar, danskar och tyskar som funnit en plats på jorden. Några bor permanent året om och en del har fritidsboende men alla har det gemensamt. De trivs. I boken får vi följa årstiderna med grillkvällar och röjardagar och andra aktiviteter.
Här berättas bland annat om stormen Gudruns härjningar och om den nybyggda bron ”Jonnys bro”. Var och en som bor i Gundrastorp har sin historia och den kan man följa i den 73 sidor välfyllda boken i text och bilder. 1963 började "skärgårdstomterna" säljas och nybyggarna har skapat många vackra hus.

 

HÄSTHULT-MORA. Hästhult AIK var representerat med sex målgångar i Mora under årets Vasalopp. Som bekant fick LES från Korsahåla bryta loppet vid Mångsbodarna. Efter några timmar var han i full vigör men avstod fortsättningen i loppet. Det var den 50:e gången han deltog i det stora loppet. Men det kommer fler Vasalopp!

Sex övriga medlemmar i Hästhult AIK deltog i de olika loppet och samtliga kom i mål med varierande tider och placeringar. Det var Jörgen Edinge, Helge Elise Hansen, Torbjörn Holmberg, Cecilia Sixten, Paul Svensson och Peter Svensson. Intresset har minskat för Vasaloppet eller också är det åldern som ökat! Hur som helst är det strongt att den lilla idrottsklubben på landsbygden kan ställa upp med skidåkare.

 

VITTSJÖ. Hannah Wilkinson från Nya Zeeland har skrivit kontrakt med Vittsjö GIK Hässleholm. Hannah som är född 1992, är 1.76 m lång och en offensiv spelare. Hon kommer närmast från spel med Tennessee Volunteers i den amerikanska NCAA-ligan där hon spelat sedan 2012 med stor framgång. Hannah är även en viktig kugge i den nyazeeländska landslaget där hon debuterade 2010. Hon har gjort närmare 80 landskamper sedan dess och bland annat spelat OS-fotboll både i London och Rio samt VM i Kanada 2015. Hannah Wilkinson kommer att ansluta till truppen efter Cyprus Cup där hon just nu deltar med Nya Zeeland.

 

 

 

VITTSJÖ. Jag sitter och sorterar lite bilder som jag har tagit genom åren, det är också ett arbete som tar lite tid. Men resultatet hoppas jag blir bra.

Hittade dom hära, visst är de vackra, många bockar blev de, men de tre är ju kända eller hur? Tänker på sagan om de tre bockarna bruse dessa har kanske namn de också men det vet inte ja.

 

 

 

VITTSJÖ. SPF hade sitt vanliga månadsmöte och på detta presenterade SENIORSHOPPEN från Helsingborg nyheter för damer och herrar.

Det blev en trevlig eftermiddag och vi medlemmar fick alla nya idéer till vad som rör sig i modevärlden. Underbara färger, nya modeller i byxor och kjolar, blommiga, randiga och enfärgade.

Utbudet på hattar, scarf och jackor – allt satte Rose-Mari från Seniorshopen ihop på ett inspirerande sätt till våra sex mannekänger som visade upp kläderna. Alla köpsugna kunna handla till bra priser och alla hade vi en fin eftermiddag som avslutades med lotteri och goda hembakade kakor till kaffet.

 

BJÄRNUM. I lördags den 4 mars åt vi frukost i Församlingshemmet i Bjärnum. Många var där för att efter frukosten lyssna på Tomas Rosendal son till Fader Gunnar.

Gunnar Rosendal

Tomas visade bilder och berättade om sin far ömsint och med humor. Salen fylldes av anekdoter och minnen från de 4 syskonens uppväxt. Glada och roliga minnen men också en far som fodrade mycket av sina barn.

Fader Gunnar var ju en kreativ person som skrev 170 böcker och hans ”Gratia Dei” som finns i Kristianstad samlade han in pengar till. Det skulle bli en fristad för pensionerade präster men så blev det inte, byggnaden blev färdig men det blev ingen bostad för präster. Fader Gunnar var ju en person som syntes och ville synas och deltaga i olika sammanhang.

Uppskattat är att Fader Gunnar fått ett erkännande med  en staty i Osby.

 

KLIPPAN. I söndags, den 5 mars, hade Maria Yrsa Rönneus från Emmaljunga Vernissage på Hillesgårdens konsthall utanför Klippan.

Hon målar bland annat bilder på papper med tusch och akvarell. Hennes förebilder är sagoberättare som Elsa Beskow, John Bauer och Beatrix Potter. Här finns också inflytande av popkonst, vykort, bokmärken m.m. Marias bilder kan väcka reaktioner.

Konstnären Maria Yrsa Rönneus

Att helt ohämmat välja traditionellt feminin, kvinnlig eller flickig estetik, helt snöa in på detaljer eller använda rosa, guld eller måla det gulliga, gör hon utan att be om ursäkt. 

Hon bjuder oss på en utflykt och en paus från en tillvaro, som hon säger snurrar fortare och fortare.