Reportage

 

MARKARYD. Under vecka 17 och 18 kommer eleverna som går teaterprofilen och dansprofilen på Markaryds Folkhögskola att redovisa sina slutproduktioner.

Dansföreställningen handlar om normer och teaterföreställningen består av en pjäs i en akt som heter ”Zlatans Leende”. Föreställningarna kommer att spelas i Markaryds kulturhus och det är gratis inträde på samtliga föreställningar.

Danselevernas föreställning handlar ”Om konsten att köra sitt eget race och inte följa den fiskstimmiga strömmen”.

ZLATANS LEENDE EN PJÄS I EN AKT SKRIVEN AV DENNIS MAGNUSSON. (BEARBETAD FÖR ELEVERNA PÅ TEATERPROFILEN/MARKARYDS FOLKHÖGSKOLA AV HENRIK BERGKVIST OCH HELENA JACOBSSON.) 

Lördagen den 29 april DANS och TEATER (ca 2 tim inklusive paus) Fikaservering PREMIÄR
Tisdagen den 2 maj kl. 11.00 SÅNG o DANS (ca 40 min)
Tisdagen den 2 maj kl. 13.0 TEATER (ca 1 tim och 15 min)
Tisdagen den 2 maj 19.00 DANS o TEATER (ca 2 tim inklusive paus) Fikaservering
Onsdagen den 3 maj kl. 10.00 SÅNG o DANS (ca 40 min)
Onsdagen den 3 maj kl. 13.00 TEATER (ca 1 tim och 15 min)

 

BJÄRNUM. Att årets påskaftonsväder mer liknade det vi velat uppleva till signaturmelodin av ”Karl-Bertil Jonssons julafton” undgick väl knappast någon. Även om vi skåningar vanligtvis blir smått lyriska vid anblicken av den alltför sällsynta snön, hade de flesta av oss nog ändå hellre sett sol från en klarblå himmel och termometrar som visade ljumma temperaturer så här i mitten av april. Lite extra önskad var solen av oss i OK Torfinn, då vi på påskafton arrangerade Påskjakten, en orienteringstävling som kom att locka över 500 deltagare. Som få andra sportarrangemang är orientering smått beroende av gynnsam väderlek för att allt ska flyta på så smidigt som möjligt.

I egenskap av att vara arrangörsklubb för årets påskaftonstävling var det därför med aningen skräckblandad förtjusning (okej, kanske mest skräck) som vi i OK Torfinn tog del av en väderleksrapport som för påskafton entydigt förkunnade regn, snö och minusgrader. När vi dagen före tävlingen samlades för tävlingsbygge ute i Boa, strålade dock solen mot oss och det var nog fler än jag som fick förhoppningar om att det där ruskvädret hade bestämt sig för att fira påsk någon annanstans. Ett efter ett sattes tält och vagnar på plats, och även om ett av tälten till barnens förtjusning fick sig en oönskad flygtur i den stadiga vinden, var vi alla nöjda med hur smidigt arenabygget ändå flöt på.

 

LJUNGBY. 66 kilometer och 48 minuter från Vittsjö ligger Ljungby. I Ljungby finns Sagomuseet, sagobygdens hjärta. Ett museum för både stora och små. Tisdagskvällen var det mest för stora då det handlade om H.C.Andersens liv.

 

 

Per Gustavsson hälsade alla välkomna.

Roland Andreasson iklädde sig för kvällen H.C Andersens roll, ledsagad av Kathinka Lindhe. Barns fantasi kommer från vuxnas berättelser och en mästare på berättelser var H.C.Andersen från Odense på Fyn i Danmark.

Han föddes 1840 i en fattig skomakarfamilj med en mor som hjälpte till med försörjningen genom att tvätta för ”finare” familjer. Hans Christian var redan som ung en lång humlestör med stor näsa och en pipig röst. I skolan blev han retad och drog sig därför undan och levde mycket i sin egen fantasivärld med små dockor som han klippte ut och spelade teater med.

 

Den här boken ryckte jag till mig på bibblan för en vecka sedan – utan att tänka så mycket på vad det var jag fick i näven. Ville ha något att läsa bara …

Romanen handlar om Cecilia, en ung, i de flesta avseenden oerfaren tjej, som vuxit upp i ett frireligiöst hem, någonstans på den småländska landsbygden – en tjej som verkligen brinner för det hon tror på och som i romanens upptakt söker sig, först till en sommarbibelkurs och sedan, så snart ske kan, till en ”riktig” ettårig bibelskola – en tjej som vill något större och något mer – en hängiven människa. (På bibelskolan får hon den bekräftelse hon söker och där finner hon någon sorts identitet.) Efter genomgången utbildning kommer Cecilia så till en församling i södra delen av Sverige och där möter hon pastorn Einar och pastorns fru Marie – ett par som kommer att få ett mycket starkt inflytande över henne. Så starkt att Cecilia låter dem bestämma vem hon skall gifta sig med …

 

Markaryd. Idag hölls den traditionella samlarmarknaden för våren i Markaryd. Arrangör var som vanligt Markaryds IF och tack och lov hölls den inomhus i Sparbankshallen.

Hallen var fylld med utställare som sålda allt 'mellan himmel och jord'. Här kunde man köpa almanackor från sitt eget födelseår, gamla vapen, seriemagasin, uniformer, porslin och keramik med mera.

 

Emmaljunga. Oavsett om “lång”fredag har en en religiös bakgrund så hade dagen även en annan upptakt för mej i år. Det var den dagen då vinterns “lång”kalsonger kom till heders igen, de som vilat sedan förrförra vintern.  Här syns det tydligt hur de kommit i kläm mellan julens gran och påskens liljor. Men trots allt hälsar jag alla läsare och skribenter en riktigt Glad Påsk.

Våren är ju förväntningars årstid så håll dej varm och se framtiden an.

 

Bjärnum. Sylvi Fox vill med nedanstående text och foto gratulera Ragnar:

Sylvi Fox skriver att hennes fader spelade tillsammans med Ragnar under flera år. Nu är det min tur att få träffa Ragnar. Jag spelar bas och sjunger i Göinge Dragspelsgille där Ragnar är ledare sedan årtionden tillbaka.

Ragnar Carlsson med sitt kära dragspel.

Ragnar Carlsson spelar ofta flera gånger varje vecka. Det kan vara med Göinge dragspelsgille eller i kyrkliga sammanhang, med PRO-kören, kanske med kyrkvaktmästare Anders Lennartsson i Farstorp. Eller med tidigare refrängsångerskan Ethel osv.

 

BJÄRNUM. Våren och påskhelgen kom till äldreboendet Lyckåsa på Skärtorsdag. Boel och hennes gäng av sångare och musikanter gladde de boende. Personalen levde in i kommande helg och var smyckade med påskk...huckle på huvudet. Efter hand fylldes salen av intresserade lyssnare. En av dessa var tidigare Vittsjöbon Bengt Kristoffersson.

Bengt Kristoffersson fanns bland åhörarna.

Konferencier för ensemblen var Marie Bengtsson som presenterade Spel Olles gånglåt och sen följde vårpotpurri med ”Dä ä våren”.

 

Vittsjö.  Som tradition är samlades på Skärtorsdagen ett trettiotal gäster på Träffpunkt Linden för att äta gott, lyssna på musik och umgås i härlig social samvaro .

Lindens egna musiker Hans Troedsson och Nils Wendt spelade under tiden gästerna placerade sig vid borden, och den goda ägg och sill smörgåsen som sig bör till påsk serverades med öl och Ramlösa.

 

VITTSJÖ. Vi startade kvällen med att äta vår medhavda förtäring. Så blev det dags för torsdagskvällens föreställning med Elisabeth Assarson och Rune Lindqvist som tog oss till operettens värld, med örhänge från Glada Änkan, Csardasfurstinnan, Vita Hästen och Mary Poppins bl.a.

En kväll med tjejen som föddes i en lantbrukar- familj där ingen tidigare sysslat med musik eller teater. Vi fick följa Elisabeth genom hennes fantastiska karriär. Elisabeth berättade om de stora stjärnor hon spelat med och de många länder hon turnerat i. Allt varvat med skönsång.

 

VITTSJÖ. Nu så är det dags igen att svinga golfklubborna och det kan man göra ute på Vittsjö Golfklubb som har en 18 hålsbana placerad i en härlig grönskande miljö. I år så öppnade golfbanan den första april och håller öppet långt fram till senhösten.

 Ett av de nya koncepten för i år är bland annat, att golfklubben ska driva restaurangen i egen regi. De har anställt en van krögare/kock för att klara efterfrågan på god lunchmeny, deras val blev Ingemo Solinge.

Ingemo är ju känd redan för golfspelarna och andra lunchgäster eftersom hon arbetade på Vittsjö golfklubb de senaste två åren tillsammans med hennes son Björn då, fast i deras egen regi. Men blev tillfrågad av golfstyrelsen tidigt i år om hon kunde tänka sig att bli anställd av dom istället, ja blev svaret.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Webbtidningen www.vittsjobjarnum.nu fyller 10 år den 1 juni 2017. Detta skall vi naturligtvis fira vid kommande Vittsjödag och genom att veckorna framöver publicera valda artiklar från de gångna 10 åren.

De första tankarna på en webbtidning föddes av Jonas Brauer redan under hösten 2006. Arbetsnamnet kom tidigt att bli ”Portalen”, ett namn som även idag förknippas med www.vittsjobjarnum.nu.

Under våren följande år tog undertecknad upp idén som ett förslag med vår lokala Lions-klubb. Tanken var att webbtidningen kanske skulle ge Lions intäkter för dess hjälpverksamheter. Tittar vi i ”backspegeln” så blev Jonas idé riktigt lyckad. För Lions kom ”Portalen” snabbt att bli dess största inkomstkälla.

Idag är förutom Lions även Vittsjö GIK en av Portalens samarbetspartners där vi bland annat delar jourverksamhet med idrottsklubben.

 

VITTSJÖ. Äkta Prästost säljs av äkta präst! Kan det bli mer ”äktbart". Visserligen fanns inget datum angivet för ”bäst före” men av tidigare rön har det visat sig att ju längre lagringstid desto smakligare och kryddad blir varan! Åter var det dags för kyrkans folk att sälja prästost i Vittsjöhallen.

Claes Persson, Solweig Rosén och Carl-Olof Danielsson var tillfälliga expediter i Vittsjöhallen.

Vid denna tid under flera år har det sålts prästost i samband med kyrkans insamling under fastetiden före påsk. Insamlingen av kontanter hade som motto: allas rätt till mat. Denna insamling sker under motto: Maträtten. En speciell knapp delades också ut med detta namn.

 

BJÄRNUM. Det blev en mäktig lastbilsträff under lördagen i Bjärnum. Det var inte bara ljudet från flera V8- motorer som skapade atmosfär. Motivdekorationer i minst sagt ”mästarklass” bidrog i hög grad. Ekipage från när o fjärran fanns på plats då Berthon Jönsson budat Nordens åkare till samling.

Lastbilar från norra Sverige, Finnland och Norge hade sökt sig till Bjärnum under lördagen. Anledningen var att deltaga i av Berthon Jönsson arrangerad ”Bjärnum Raceoons” lastbilsträff. Det är andra året vi arrangerar detta. Efter första året var responsen stor så vi fortsatte ett år till. Nu har vi dessutom lite mer erfarenhet, så det känns bättre, säger Berthon.

Ett trettiotal motivlackade och standardekipage fanns redan vid 11-tiden på på plats på Boställsgatan i Bjärnum.

 

EMMALJUNGA. När laget anmäldes var det väldigt tveksamt om vi skulle ha tillräckligt med folk för att klara säsongen men vi gick in med inställningen att även om vi inte var så många skulle vi genomföra den. Sen blev det så att Röke drog ur ett lag ur serien och det kom 4-5 spelare till oss. Detta var spelare som kände att de ville fortsätta spela innebandy trots att deras gamla lag inte fanns längre. För vår del gjorde detta att vi blev fler både på träningar och till matcher.

Vårt lag har ett spelsystem som de nya spelarna inte var vana vid och i början på säsongen var det lite rörigt när vi inte riktigt visste var vi hade varandra. Allt eftersom säsongen gick blev det bara bättre och bättre och på slutet var det riktigt bra.

Laget: Sarah Simonsson, Ida Jacobsson, Matilda Fredholm, Ebba Wiberg, Hanna Simonsson, Emma Erlingsson, Hanna Nilsson, Sandra Svensson, Emilia Henriksson, Emmie Simonsson, Johanna Jönsson, Helena Simonsson, Ellinor Henriksson, Filippa Lundin, Emma Centelege, Rebecka Widell, Sanna Lindholm och Moa Ströbeck. Anders Jacobsson och Helena Simonsson

Laget har fått en fantastiskt bra sammanhållning och det har varit väldigt kul både i med och motgång. Framförallt har det varit härligt att se den utveckling som skett för hela laget där alla jobbar för alla.

 

VITTSJÖ. AnneMarie Ström hälsade alla välkomna och presenterade vårens fortsatta program. Vårfest 20 maj  och utfärd till Österlen 14 juni bl.a.

Dagens gäst presenterades, -Jankov Månsson från Växtmästaren i Osby. Nu skulle vi få lära allt om ”Design i vanliga trädgårdar”. På ett humoristiskt sätt framförde Jankov hur man kunde plantera blommor i en dubbelsäng i trädgården alltså en ”Blomstersäng”.

Humor i trädgården, trädgårdskonst, att inreda rum i sin trädgård med växtlighet, njutning och nytta i trädgården lärde vi oss var viktiga saker för att få en personlig och intressant trädgård.

 

 

 

VITTSJÖ. Sent på måndagskvällen lystes plötsligt inte bara delar av Västanskogen upp av ett mycket starkt ljussken, även stor del av himlen över Vittsjöbygden. Anledningen till detta var att Idrottsparkens belysning skulle ljusmätas.
Förutom saknad av 160 sittplatser, var uppdaterat belysningsprotokoll en av de två punkter som svenska fotbollsförbundets tävlingskommitté slog ner på.

Sigvard Gustavsson berättade att vart annat år måste nytt protokoll över belysningens styrka skickas till svenska fotbollsförbundet. I år var det dags för nytt protokoll, detta hade vi naturligtvis koll på.

Sigvard Gustavsson (ordf VGIK) Staffan Widell och Tommy Dahlberg från EL-Olle gladdes över fint ljusresultat.

 

VITTSJÖ. Tre systrars sammanlagda ålder är 293 år och samtliga är bosatta i Vittsjö. Alla tre är födda i Bröna med namnet Håkanson. Gunvor Tillberg är 102 år och bosatt i Skansenhemmet. Birgit Olofsson har nyligen fyllt 100 år och även hon är boende i Skansenhemmet. Brita Håkanson är 91 år och bosatt i Hantverksgården i Vittsjö. Systrarna träffas ofta och telefonkontakten är daglig.

Systrarna Gunvor, Birgit och Brita vid Birgits 100 års dag.

Systrarna tillhör Björstorpssläkten Håkanson med sju barn i familjen. Föräldrarna var Herman och Gerda Håkanson. Som nygifta köpte de ett lantbruk i Bröna. Efter hand växte barnen upp.
Herman och Gerda övertog fädernegården i Björstorp 1932 och 1946 flyttade paret till Emmaljunga.

 

VITTSJÖ. De stora metallfundamenten till den nya läktaren kom under måndagen på plats. Gick smidigare än jag trodde, säger Bengt Ottosson.

-Vi har haft lite problem med bland annat marken, risk för sättningar, berättar Bengt Ottosson, ansvarig för läktarbygget. Det gick faktiskt enklare än jag trodde att få fundamenten på plats. Helt otroligt med vilken precision plintarna är placerade, bra gjort av Finja som mätt in var plintarna skall placeras. Nu skall vi fortsätta med att få stolparna i lod, fortsätter Bengt. Därefter återstå mycket arbete med att bygga upp de olika läktarsektionerna. Dessutom skall vi lägga på tak.

 

VITTSJÖ. Under måndagen fanns frivilliga från ”300-klubben” på plats för att tillfälligt ta bort marktäckningen från Idrottsparkens huvudplan. Det visade sig att gräset var i mycket god kondition. Det ser med andra ord lovande ut inför hemmapremiären om knappt tre veckor.

Under dagen skall vaktmästarna förbereda gräsytan ytterligare. Bland annat skall gödning läggas på och vi får hoppas de även hinner med att jämna planen. 

Fotbollsförbundets tävlingskommitté slog tidigare ner på att mätningen av belysningen inte var korrekt. Tanken är därför att under måndagskvällen en ny mätning skall genomföras.