Reportage

VISSELTOFTA. Denna söndagen styrde vi mot Visseltofta för att ta del av lokala skördar och hantverk. Närmast oss i Boalt låg konstnärskollektivet med rötter från konstakademin i Wien, där de tre utställarna studerar skulptur och performance. Hedda Bauer, Johan Ahlkvist och Charlotta Öberg visar sin konst i en lada med högt till tak. Vår ciceron Johan visar sin skapelse gjord av säkerhetsbälten.


”Styrka som dekoration, Makt som bonad och Jorden som himmel.

I maj/juni 2016 var vi i Sunnyvale, Kalifornien för att hjälsa på släkt och för att gå på bröllop. Den blivande bruden, Michelle, hade ordnat med en riktig överraskning, ett studiebesök på Google i Mountain View, väldigt nära Sunnyvale.


Ett par av alla 'Googlecyklar' som personalen kunde använda för att transportera sig mellan de olika kontoren.

För att få besöka Google så måste man ha kontakter och Michelle hade studerat ihop med en kille som arbetade på det Googlekontoret. Han deltog i projektet för deras självkörande bilar.

Dagar och månader går, det är inget som står stilla inte tiden och inte vi heller, med andra ord det finns många olika aktiviteter på gång i Vittsjö. Så kom med och och dela med dig av glädje, sorg eller varför inte berätta en historia som man kan få lov att skratta till/åt.

VITTSJÖ. Måndagen den 5 oktober 2020 klockan 9.30 träffas vi vid Bäckabro -Sjöstugans parkering med eller utan stavar. Vi kommer att gå mellan 3 – 5 km , varierar från gång till gång.


(Genrebild)

Om det är något du undrar över slå då en signal till Anki Pramberg på telefon 0763- 506919

BOSJÖKLOSTER. Har länge trott att Bosjökloster mest var golfbana trots att jag passerar väldigt ofta på väg mot Malmö. Nej, nej så mycket mera. Bosjökloster ligger vackert placerad vid Ringsjön mitt i Skåne. Utsikten över en spegelblank Ringsjö, 25 grader varmt den 14 september- som bästa sommardagen. Då var vi där.

VITTSJÖ/EMMALJUNGA. Sedan en tid tillbaka står denna bil uppställd nära gränsen mellan Emmaljunga och Vittsjö, vid sidan av väg 117.


Bilen framifrån

VITTSJÖ. Om man kör till Gundrastorp kvarn så kan man upptäcka att bäckamannen sitter där och spelar fiol på en ö i kanalen.

Bäckamannen eller näcken är ett övernaturligt manligt vattenväsen som främst håller till i älvar åar, tjärnar och sjöar i inlandet. Näcken är ett förkroppsligande av farorna förknippade med vatten och uppträder i en rad olika skepnader. Ofta försöker han på olika sätt locka till sig personer för att dränka dem.

Om någon dök eller ramlade i vattnet och slog i huvudet och dog sa man att Näcken bröt halsen av honom. Ett näckbett eller att bli biten av näcken innebar en hastigt påkommen smärta.

Bäckamannen benämns lokalt mycket olika. I Skåne har han kallats för älven eller bäckamannen. Längre norrut, upp till Uppland och Värmland för strömkarlen och ännu längre norrut förekommer namn som forskarl och kvarngubbe.

VITTSJÖ. Den 13 september 1890 vaknade Vittsjö tätort upp. Den 15 september 1990 högtidlighölls jubileet då det var 100 år sen järnvägen kom till orten. Från att ha varit ändstation för tågtrafiken blev det 1892 en hållplats när tåget sen fortsatte till Emmaljunga och Markaryd ändstation med Wittsjö- Hessleholms jernvägs Aktiebolag.

Av texten framgår fakta.

Persontrafiken vid Vittsjö hållplats upphörde den 20 maj 1977 och godstrafiken upphörde den 30 september 1977. Turerna var ganska långa och omfattande då ämnet järnväg började spridas. Förslagen var många och redan1885 diskuterades och planerades järnväg med normalspår (1435 mm) utmed linjen Perstorp- Röke- Vittsjö. Ju mer det diskuterades desto kortare blev den tänkta banan som krympt till spårvidd på 600 mm, décauvillebana (mossaspår) där rälsen var flyttbar. Delar av sträckan skulle vara hästdrivna vagnar medan sträckan Röke- Vittsjö föreslogs motordriven med hållplats i Månsatorp.

 

Detta var föreslagna banan Perstorp- Wittsjö.

 

 

 

VITTSJÖ. Det är sensommar och dagarna blir kortare, visst kunde man vart lite mera alert med att feja både inne och ute, men. När solen skiner så underbart, näe då måste man ju passa på o ta vara på på den goa värmen. Det är ju inte var dag som solen skine

Hos mej och kanske hos flera andra har de vatt si/så och det är ju bra för knopp och själ, för visst behöver vi lite värme och glädje i nuet. Och när de gråa molnen dyker fram så är det ju himla tråkigt varför skall man då städa. Enklare att ta fram en bok, handarbete eller nåt annat då. O fönstren nej dom kan vänta lite till.

Men med posten idag så kom brevet, ingen nyhet precis det anländer ju varje år vid samma tid för mig iallafall, vilken tur att det finns någon som kallar när det är dags för den årliga besiktningen av ens kära ägodel, nämligen bilen, min lilla bil. Idag finns det möjlighet att boka en tid vart man vill, finns andra aktörer också idag som besiktar ens bil. Bokning görs hemifrån på ett sätt som passar mej, man får välja tid och dag själv och allt är frid o fröjd. En service som passar många säkert inte bara mig, samtidigt som jag då har möjlighet att städa bilen innan och tvätta den. Helt enkelt klar för besiktning.

LINKÖPING. På ett lite regnigt, kallt och blåsigt Linköping Arena möts Vittsjö och hemmalaget Linköping FC. Vittsjö vinner med 2-1.

De tio första minuterna inleds som avvaktande spel från båda lagen. Vittsjö tar därefter ett litet grepp över spelet. Halvlekens vassaste chans kommer dock för Linköping genom Rachel Hill i 30 minuten. Shannon Lynn gör en strålande räddning. Första halvlek slutar mållös.

Mie Leth Jans

Linköping inleder andra halvlek lite mer beslutsamt och skapar ett spelövertag. Vittsjö tar dock ledningen genom Mie Leth Jans som skjuter en riktigt avancerad loop helt otagbar för Linköpingsmålvakten Kajsa Andersson.

VERUM. När Verums Fritidsgrupp arrangerade tävlingen Boulemästaren för 11 året i rad, blev det än en gång Sven-Åke Findahl som för femte gången blev Boulemästare.

Årets boulemästare Sven-Åke Findahl Verum 

Detta efter att i kvartsfinalen mot Kerstin Ekvall hämtat upp ett underläge 7 – 12 till seger med 13 – 12, besegrat Stig Hermansson med 13-11 i semifinalen, samt vunnit den mycket spännande finalen mot Lars-Christer Månsson med 13-12, det stod 12-12 inför sista omgången. Sven-Åkes tidigare segrar 2011, 2016, 2018, 2019. Nu återstår det att se om han kan vinna dubbeln i år, nästa lördag den 19/9 spelas vår nästa tävling VM-Boulen, i så fall blir han den förste att vinna båda tävlingarna samma år. Givetvis kommer vi andra boulespelare göra allt för att detta inte skall ske.

EMMALJUNGA. Äntligen! Så vi har väntat på att få förmedla till varandra vad vi har läst.

Några av böckerna vi gick igenom.

Återseendets glädje var stor och fikat ”satt som en smäck”! Tack Karin!

Under ledning av Viveka hade vi mycket att prata om. Tio stycken bokläsare var placerade med en vacker korg emellan oss för att hålla avstånd.

En del av oss hade läst 25- 30 böcker i sommar medan andra varit mer blygsamma och läst barnböcker för barnbarnen.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september. Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd.

Några av de första europeiska skiftliga källorna kommer från 1836 då den tyske greven och militären Helmuth von Moltke befann sig i Turkiet och blev bjuden på en kebab i bröd.

Kebab kan dock även definieras i större drag som en maträtt med bitar av kött, fisk eller grönsaker som grillas på spett eller rostas. Shish kebab är bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett.

Dönerkebaben däremot består av malet eller skivat kött som pressats samman till en cylinder vilken roterande grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet strimlas sedan av när det är färdiggrillat.

VITTSJÖ. Äntligen har en plåtslagare etablerat sig i kulturorten. Sen ett par månader tillbaka finns Oscar Forsell med sitt plåtslageri vid Gransätersvägen i södra Vittsjö. Det är åtskilliga år sen det fanns ett plåtslageri i Vittsjö.

Här är Oscar i arbete att reparera en läcka på ett plåttak.

Det är positivt att nytt företag slår sig in på marknaden. Oscar är född och uppvuxen i Vittsjö och fann det naturligt att starta upp i orten.

En vresig far klockan sex på söndagsmorgonen: -Varför väcker ni mig så här tidigt? -Mamma säger att vi inte får leka när du sover!

Pelles mamma ringde och berättade att han hade fått någon barnsjukdom, påssjuka eller scharlakansfeber Budskapet gick vidare i en förvånad skara kamrater: ”Pelle kan inte komma. Han ligger i sängen för han har fått påslakan!”

Om du har fyra kaniner och får två till, sade läraren till Sven. Hur många har du då? -26 stycken. -Du förstår dig inte mycket på matte , du Sven. sa läraren. -Nej, och magistern kan ingenting om kaniner!

Lärarinnan till lille Lars: -Kan du något bevingat ord? -Kråkfan.

Efter att ha rättat klassens uppsatser säger läraren: -Din uppsats var bra, Tore. Men den är ord för ord likadan som Jonas, vad ska man säga om detta? -Att Jonas också var bra.

Två smågrabbar med var sett metspö. Jag kunde inte komma förrän nu, min lillebror fick kroken i näsan och det blev ett väldigt liv på farsan, för det var hans krok.

VITTSJÖ. Något överraskad såg jag något riktigt mystiskt mitt i natten. Vad var detta?

När de starka strålkastarna från Trygg i Vittsjö bilens tak spred ljus ut i skogen, -då såg jag tydligt en egendomlig figur sittande på en sten mitt ute i vattnet.

Figuren verkade spela på en fiol. Jag gick ur bilen och försökte gå lite närmare, det såg ut som det var en man. Ljudet från fiolen överröstades av porlet från vattnet i ån. Efter ett antal steg vågade jag inte gå närmare. Risken fanns att skrämma bort detta övernaturliga. Jag stod stilla med kameran i handen och beundrade det mina ögon såg. Visst var det magiskt samtidigt som det var vackert.

Efter att jag tagit ett antal foton för att föreviga händelsen föll blicken mot ängen på andra sidan vägen....och där.....

VITTSJÖ. – Vi är spelberoende, sa Malin Bengtsson och representerade då ”Bengtssons Trio”. Denna trio består av mamma Boel samt döttrarna Malin och Marie som i dagsläget har sammanlagt spelat som glädjespridare under nära 100 år! Sen år 2006 har denna trio haft ansvaret för den stora Spelmansstämman i Vittsjö. Tyvärr blev den inställd i år på grund av pandemin fast hela programmet var i god tid spikat! Denna musikaliska trio började ta toner redan under skoltiden.

Bengtssons Trio 2020.

Boel är född och uppvuxen i Skånes Fagerhult och började få dragspelslektioner under ledning av Erik Henrixon då hon var 7 år! Då lärde hon sig spela efter noter men nu är det endast i enstaka fall som det ljuder efter noter. Med tiden flyttade hon och maken Mats till Vittsjö 1975. Musikaliska övningarna fortsatte och blev allt mer avancerade. Det blev några kamrater som tillsammans med Boel började spela på olika sammankomster, bland annat på gammaldans.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Flera iakttagelser av varg har de senaste månaderna gjorts. Kanske rör det sig om två olika individer, en som man tror finns i mellersta Skåne och en i de norra delarna av länet.

Under måndagen hittades i Visseltofta ett dött får och ett okänt antal skadade. Detta innebär att minst åtta får dödats och ett stort antal skadats bara sedan månadsskiftet inom ett ganska begränsat område.

LRF Skåne bedömer att det nu är aktuellt med skyddsjakt. -”De senaste angreppen i Skåne visar hur svårt det är att förhindra varg att ytterligare angripa får”.

VITTSJÖ. Räddningstjänst, ambulans och polis larmas klockan 16 till brand i Ruben Lighting lokaler (fd Luxus).

Personal i lokalen kände röklukt och fann även mindre glödbrand i en spånutsug. Man försökte inledningsvis med hjälp av handbrandsläckare bekämpa branden men avbröt och tömde lokalen på personal, berättar fabrikschef Måns Svensson.

Snabbt fanns räddningsstyrkor från Vittsjö, Bjärnum, Hässleholm och Markaryd på plats. Strax före kl 17 berättar räddningsledaren att man har branden under kontroll och håller på att evakuera rök. Nu väntar vi på restvärdesledare från Kristianstad. Hur omfattande skadorna blivit är i nuläget oklart.

 

VITTSJÖ. Kommer inte folket till stämman så kommer stämman till folket. Den stora spelmansstämman som skulle hållits i år för 21a året blev inställd på grund av pandemifaran. Därför beslutade Bengtssons trio att komma till folket i stället. Dansbanan utmed Vittsjöns strand vid campingplatsen blev minispelmansstämma.


Enligt gällande avståndsbeslut fanns avstånd mellan spelmännen.