Reportage

VITTSJÖ. Med anledning av den ökade smittspridningen av Corona och dess mutationer kommer Träffpunkt Linden att hålla stängt tills vidare tisdagar och torsdagar.

De föreningar/ organisationer som önskar hålla sina möten på Linden gör detta på eget ansvar (max 8 personer). Men glöm då inte att städa efter er samt att slänga soporna. Dessa slängs i soprummet ute på gården och det är samma nyckel dit som till Linden.

Vill passa på att påminna om att det under vasken i köket finns uppmärkta kärl om vad som ska slängas däri. Detta på förekommen anledning av att det idag hittades slängda sopor i kärl märkt för tvätt. (kaffefilter, engångsmuggar, papper och servetter)

Vi hoppas dock att denna stängning inte ska bli så långvarig som förra gången.

Hälsningar till er alla från Arbetsgruppen gm Britta Svensson

ÖSTERÅS. På torsdagskvällen var det dags för Vittsjö allsvenska fotbollslags första uteträning, denna genomfördes på ett som alltid mycket kallt o enormt blåsigt Österås. Därför var jag även enda media på plats denna kväll.

Av respekt mot laget och den rekommendation som tydligt fanns på klubbens sida angående åskådare, valde Portalen att inte bevaka första träningen i Tyrehallen under måndagen utan istället avvakta tills första uteträningen på Österås.

Riktigt roligt att ta del av kvällens träning. På plats fanns de flesta av lagets medlemmar. Vid träningen sakandes Clare Polkinghorne som är på landslagsuppdrag och Sabrina D'Angelo som ansluter till truppen i början av februari. Såväl Elisabeth Klinga (Lisa) som Linda Sällström fanns med i kvällens träningstrupp.

Naturligtvis fanns Ulf Kristiansson på plats och ledde hela träningspasset. Ulf är ganska högljudd och det var därför lätt att ta del av hans många positiva kommentarer. Som gammal lärare i bland annat ledarskap vid militär högskola stod jag vid sidan med kamera o bara njöt av hans fina ledarskap! Ulf kommer säkert att bli en stor tillgång för lagets ”klätterambitioner” i tabellen. Det är även ett tag sedan jag i spelarnas ögon noterat glädje över träning. Jag blev verkligen imponerad av Ulf Kristianssons ledarskap.

 

VITTSJÖ. 
1922
Boende i Vittsjö den 1 januari 1922 var 2 417 personer, en minskning förra året med 32.
Skolrådet beslutade att som vik. lärarinna vid Björstorp folkskola anställa Elsa Håkansson, Helsingborg och som vik vid Hårsjö kombinerade folk- och småskola anställa Ebba Wollin, Skepparslöv.


Ebba Vollin kom till skolan i Hårsjö.
Svenska Folkets sjukkassas understödsförening och fortsättningskassa valde J A Ståhle, Emmaljunga till ordförande vid årsmötet. Föreläsningsföreningen planerade för fem föreläsningar under vårterminen.
N Lindholm i Hyngarp önskade sälja 100 kbf 1 ¼ tum torra ekbrädor á 2 kronor kbf.
Kommunalfullmäktige beslutade att snarast låta utgräva backar á landsvägen norr om Emmaljunga station.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Nya karantänsregler väntas under veckan från Folkhälsomyndigheten. Alternativen är färre dagar i karantän när någon i familjen är sjuk i covid-19 eller att slopa karantänen helt – åtminstone för vissa samhällsviktiga grupper, enligt TT.

Många svenskar sitter nu i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symtom på covid-19. Rapporter kommer om arbetsplatser som har stora problem med att hålla verksamheten i gång. Flera av dessa arbetsplatser räknas som samhällsviktiga funktioner. Här finns bland annat sjukvård, polis, räddningstjänst, el och vatten- försörjning.

Sedan några dagar pågår diskussioner på Folkhälsomyndigheten om att ändra reglerna för karantän. I dag gäller att familjemedlemmar ska vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testas positivt för covid-19.

SKÅNES FAGERHULT. Den tredje december 2021 slog det äkta paret Torbjörn och Lena Strandberg upp portarna till Custon Vägkrog i Skånes Fagerhult. Det var efter övertalning från OkQ8, som äger fastigheten, som paret bestämde sig för att lämna Tjörnarp, där dom tidigare drivit vägkrog, och satsa på lokalen i Skånes Fagerhult.

Custon Vägkrog ligger på 73:an området och har öppet dagligen.

Äkta paret Lena och Torbjörn Strandberg driver Custon Vägkrog i Sk. Fagerhult

Att starta upp en ny verksamhet i dessa Coronatider innebär att man har lite mer emot sig än vanligt. Ändå har man lyckats få i gång restaurangen där både ”dagens” och á la carte finns på menyn. Svensk husmanskost som raggmunk och pannbiff är en självklar del av menyn men även lite nyare tillskott som gyros och kebab. Innan jul serverades det både julbord och jultallrik med många gäster. Detta utan att ha annonserat mer än på Facebook.

VITTSJÖ. Vittsjö Rödakorskrets fick besök av regionråd Ulla-Britt Bolin från Lund. Alltid lika roligt att få finbesök från regionen i dessa lite tråkiga dagar. Visst lyste solen från en nästan klarblå himmel o de lyser ju upp dagen rejält men ändå.

Ett trevlig inslag efter alla dagar i pandemins värld som vi förhåller oss till efter bästa förmåga. Med bra avstånd runt kaffebordet så kommer kanske de flesta av våra frågor att få ett svar. Men först så berättar Ulla-Britt lite om vem hon är och hur hennes intåg i Röda korset kom till. Samt därefter en intressant stund där hon verkligen försöker svara på alla våra frågor och våra funderingar angående om sammanslagningen i vårt område. Hon delger oss också lite nytt om verksamheten och den framtida samarbetet inom Hässleholms Röda kors område kommer att bli.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Lovande beslut inför damallsvenska hemmapremiären mot Rosengård den 3 april på Vittsjö Idrottspark.

Regeringen kommer att genomföra ändringar i publiktaket, rapporterar TT.
Max 500 deltagare kommer att tillåtas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. I lokaler som går att sektionera kommer 500 personer per sektion att tillåtas. Det innebär att till exempel stora idrotts- och kulturevenemang kommer kunna ta in fler än 500 personer, så länge lokalen kan delas upp i sektioner.
– Det känns som en lättnad, säger Peter Gentzel, vd för Svensk elithandboll, till Dagens Nyheter. Bestämmelsen träder i kraft den 19 januari.

VITTSJÖ. Idag klockan 16 startar Vittsjö GIK fotbollsträningen inför den kommande säsongen som är tänkt starta redan den 27 mars.

Linda Sällström är tillbaka i laget

Träningskalendern är naturligtvis fylld. Det blir bollträning i Tyringe fyra dagar i veckan dessutom ett extrapass med styrketräning på tisdagen. Förutom helgen så är onsdagen vikt åt enskild träning.

Första träningsmatchen genomförs borta den 6 februari mot Växjö. Den 12 februari har vi möjlighet att studera laget och de nya spelarna på Österås då de möter Jitexs i nästa träningsmatch. Ett ytterligare antal träningsmatcher är redan inplanerade.

Det är Ulf Kristiansson, lagets nye tränare som tillsammans med Thomas Mårtensson är lägger upp träningarna. Ulf menar att mer träning kommer att satsas på spelet i den sista tredjedelen av planen. Samtidigt kommer tid ägnas åt att ge rutin på att göra fler mål.

VITTSJÖ. Visst tusan var det söndagen den 16 januari 2022 som Lions här i byn Vittsjö skulle hämta hushållens avdankade julgranar för en liten summa.

Bra service om det hade funkat men nu var det tredje året som bilen bara körde förbi och julgranen ligger kvar vid tomtgränsen. Även grannens gran blev inte hämtad. Skärpning Lions gubbar!

 

VITTSJÖ. Som ni alla vet så har vi fortfarande en pandemi att ta hänsyn till och frågan har ställts till ansvariga inom Hässleholms kommun om våra Träffpunkter/Väntjänster kan ha öppet eller ej.

Svar har kommit och vi kan ha fortsatt öppet OM :
⁃ vi är extra försiktiga
⁃ vi skapar utrymme och tar bort stolar så vi inte sitter för tätt inpå varandra
⁃ vi använder den handsprit som finns i lokalen
⁃ vi följer alla de råd och restriktioner som finns

Detta är vad som gäller för tillfället och det kan snabbt komma att ändras.
Om och när detta sker kommer information att ges på denna sida samt med anslag på Lindens- och ICA:s anslagstavlor.

Hälsningar från Arbetsgruppen gm Britta Svensson

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Nu är det dags att dra igång med fågelmatningen på allvar. Det gäller att börja mata fåglarna redan nu, så de inte väljer grannens matning när det väl är dags att börja räkna besökarna!

Sveriges stora vinterfågelmatning / räkning ”Vinterfåglar Inpå Knuten” drar igång igen den sista helgen i januari.

”Vinterfåglar Inpå Knuten” är en populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. I slutet av januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men Birdlife Sverige vi vill ha ännu fler rapporter!

 

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 28- 31 januari 2022, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Säkert har flera noterat att vår sedan många år lokala tidning Norra Skåne inte alls känns igen. Den heter förvisso på papper fortfarande ”Norra Skåne” men är idag i stort sett samma papperstidning som Kristianstadsbladet som trycks av sydpressarna i Karlskrona i Blekinge. Även de båda webbtidningarna är i stort helt identiska.

I Wikipedia skriver man att Norra Skåne är en centerpartistisk morgontidning med utgivningsort Hässleholm, grundad år 1899 av småbrukaren P.A. Persson (1864–1943) även kallad Värpatorparen. Tidningen kommer ut sex dagar i veckan, och når runt 36 000 läsare dagligen inom ett område som i huvudsak består av Hässleholm, Osby och Östra Göinge kommuner. Norra Skåne ingår i samma koncern som Skånska Dagbladet. Tidningarnas gemensamma symbol är den heraldiska "skåneländska pantern", som ursprungligen återfinns inristad på den vikingatida Skårbystenen; numera vid Kulturen i Lund. Chefredaktör och ansvarig utgivare sedan oktober 2017 är Carl-Johan Bauler.

-Ja, så var det på den gamla goda tiden?!

Prenumeranter som har både Kristianstadsbladet och Norra Skåne noterade snabbt efter fusionen likheten mellan tidningarna och ville säga upp och få återbetalning för en av papperstidningarna. Naturligtvis visade sig detta inte vara så enkelt och en massa undanflykter beskrevs från den ”stackare” som var satt att svara vid Norra Skånes kundtjänst.
Familjen ifråga skrattar idag åt eländet med ett löjes skimmer på läpparna och kommer naturligtvis att släppa minst en av prenumerationerna värda 3000:-.
Samtalet avslutas med, troligen blir det i stället enbart "Smålänningen" och Portalen framöver.

BJÄRNUM. Under snart trettio år har Eddie Borg drivit Däckcenter i Bjärnum. Starten var 1993 i BP:s lokaler som låg på hörnan mitt emot biblioteket.

Här på Boställsgatan 48 i Bjärnum, har man redan installerat sina däckmaskiner och verksamheten har börjat rulla igång och man kör för fullt den förste februari.

De senaste tjugo åren har Eddie bedrivit verksamheten på deltid hemma i sitt garage. Eddie har haft möjlighet att kombinera sitt jobb som säljare på däckföretaget Vianor med sitt eget däckföretag. Till sin hjälp har han även haft Lolle Gunnarsson. Då arbetsgivaren efterfrågade mer arbetstid av Eddie kände han att det var dags att lämna över till nya ägare. Verksamheten flyttar nu från Hagegatan 16 till Boställsgatan 48.

De nya ägarna till Bjärnums Däckcenter är Marcus Askryd och Sandra Klingshed.

Nya ägare till Bjärnums Däckcenter är Marcus Askryd och Sandra Klingshed. Under veckan har flytten av maskiner gått från Hagegatan till Boställsgatan. Det mesta är nu på plats men mycket arbete återstår innan allt är klart. I nuläget tar man emot akuta problem men räknar med att det tar ett par veckor innan det viktigaste är fixat. Med i flytten är också Lolle som tidigare jobbat för Eddie.

VITTSJÖ. PRO i Vittsjö ställer in sitt första månadsmöte för i år, tråkigt men sant.

Vi skulle ha möte den 21 januari men vi får skjuta på det till februari månad istället. O så håller vi tummarna att det går och genomföra mötet och hoppas att pandemin har lagt sig lite. Så håll ut alla så ses vi i februari och då är det årsmöte men vi återkommer längre fram när vi vet säkert.

Så va rädda om er/ varandra så ses vi då. Med vänliga hälsningar styrelsen i PRO Vittsjö.

Under läs mer finns lite vackert att titta på, kanske förgyller en stund.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Det har tyvärr blivit fel i Teaterföreningens utdelade Program.

Teaterpjäsen ”Imitera Solo” som anges till den 11 februari, SKALL VARA den 11 MARS. Teaterföreningen beklagar felet

 

VITTSJÖ. Tanken var att Stickcaféet skulle starta upp igen den 12 januari.

Tyvärr så måste vi skjuta på detta på grund av dom nya restriktionerna som nu kommit gällande coronan med alla sina mutationer.

Eftersom vi i dagens läge inte kan bestämma när vi kan träffas igen så får ni hålla utkik här på denna sidan eller själva ta kontakt med Ingrid Lind som håller i stickcaféet.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Söndagen den 16 januari samlar Lions Vittsjö/Bjärnum åter in julgranar på de bägge orterna. 


Det kostar minst 50 kr per gran. Fäst pengarna på granen och sätt ut den vid tomtgränsen, senast klockan 12, så kommer vi och hämtar den.

Om du swishar använder du numret 123 456 3755 och märker granen med ett S.


Insamlade pengar går oavkortat till Lions hjälpverksamhet.

 

VITTSJÖ. Personligen har jag deltagit i bygdens bevakning sedan sent -90tal. Det var El-Olle som lockade in mig på banan och sedan har det bara fortsatt. Anledningen till att jag fortsätter är att det tyvärr händer en hel del märkliga saker inte minst under dygnets mörka timmar. Kan jag bidra till att stävja lite av detta känns det helt rätt.

Av naturliga skäl sker alltid omsättning av chaufförer i en förening som Trygg i Vittsjö. Flera har kört en massa år och anser sig falla för ”åldersstrecket”. Som i alla föreningar välkomnas därför alltid nya medlemmar, så även för stunden till Trygg i Vittsjö.

Jag kör tillsammans med Ingemar tre pass varje kvartal. Därutöver kör jag och boxern Vicky ett eller två ”extrapass” just nu på grund av personalbrist i föreningen.

Ingemar o jag upplever ofta samma sak varje gång, vi kör runt i området och iaktar, noterar och pratar, samtidigt som klockan ofta rinner iväg. Någon av oss noterar att nu är det helt lugnt o klockan är halv tre, skall vi lägga av? Eller så händer det något o då tittar ingen av oss på klockan.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Ingen kan undgå rapporter om hur corona genom senaste mutationen (Omikron) sprider sig i hela Europa. Trots detta ser man många som tyvärr inte verkar bry sig ett dugg om den stora smittorisken just nu.

Omikronvarianten av coronaviruset bör inte kallas mild, även om den inte tycks medföra lika allvarliga symtom som till exempel deltavarianten. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.
Han lyfter fram att omikron, liksom tidigare varianter, leder till sjukhusinläggningar och dödsfall. Dessutom har smittspridningen ökat dramatiskt i och med varianten.

Enligt statistiken på torsdagen vårdas cirka 920 personer för covid på sjukhus i Sverige, vilket är mer än 100 fler än vad som rapporterades på onsdagen.
Av de drabbade vårdas 110 på intensivvårdsavdelning (iva), enligt intensivvårdsregistret. Folkhälsomyndigheten konstaterade på onsdagens pressträff att 75 procent av de covidsjuka som lades in på iva förra veckan var helt ovaccinerade.

VITTSJÖ. Vittsjö Bjärnum Teaterförening hade förhoppningen att få bjuda publiken på en GLITTRANDE AFTON den 20 januari. Nu blir det inte så.

 

Återigen har Covid satt käppar i hjulet för oss och många flera. Förhoppningen är att vi ska kunna visa föreställningen senare på våren.

Vi återkommer med mera information om vårens program efter hand som läget förändras.