Reportage

Skönt att vi då dagarna nu är kortare och vädret kanske inte det bästa ändå har anledning att fira. Idag, den 17 november finns det en sådan anledning. Det är nämligen Napoleonbakelsens idag.

 

Napoleonbakelsen är en svensk variant av det franska bakverket ”Mille-feuille” (tusen blad). Namnet anspelar på bakelsens stomme, smördeg som ju delar sig som i tunna blad.

 

EMMALJUNGA. Om lite drygt två veckor är det den första advent. Redan under lördagen startar flera Julmarknader.

Från Emmaljunga meddelar man att man redan har så många knallar att det börjar bli lite problem med utrymme. Detta kommer säkert arrangörerna lösa på bästa sätt. Det kommer att finnas knallar både inomhus och utomhus. 

Veckan efter, närmare bestämt den andra advent är det en tradition med Julskyltning i Bjärnum. Även här brukar det vara gott om knallar.

Vi hoppas kunna återkomma med mer information framöver.

 

MARKARYD. Många ”knallar” från när o fjärran hade tagit sig till Markaryd IF samlarmarknad under söndagen. Detta bidrog säkert till varför även publiktillströmningen var mycket stor.

Att samlarmarknaden vid Sparbanksparken är populär märktes redan vid parkeringsplatsen. Fullt av bilar redan vid starten. Hela samlarmarknaden genomfördes inne i den stora Idrottshallen.

 

 

 

 

 

 

 

Här fanns ”allt” från antikviteter i glas, gamla verktyg, böcker, gamla tidningar, kläder, handarbeten till modellbilar och Märklin-tåg.

VITTSJÖ. En stor åhörarskara var på torsdagskvällen samlade i Vittsjö Bibliotek för att lära sig mer om den så kallade Baltutlämningen. Kunnig och underhållande föredragshållare var Mats Pettersson. Mats har sedan länge varit bosatt och verksam i Kristianstadstrakten, men här i bygden är han mest känd som ”handlarens son i Verum”. Idag, som pensionär, ägnar Mats mycket tid och kraft åt hembygdsforskning och författarskap.

 

Mats Pettersson illustrerade sitt föredrag med overheadbilder.

 

 

 

Efter välkomstord och ett kort inledningsanförande tog Mats vid. År 2004 genomförde Föreningen Gamla Christianstad en stor forskarinsats kring detta svenska trauma, vilket resulterade i boken ”I Baltutlämningens skugga”.

Verumssonen Mats i berättartagen.

Mats var djupt involverad i projektet och har själv skrivit ett par av uppsatserna i boken.

Vittsjö. Teaterföreningen visar: Kärlekens outgrundliga vägar.

Berättarteater med Maria Arnadottir den 16 november kl 19.00 på Medborgarhuset i Vittsjö. Teaterföreningen bjuder på kaffe och tilltugg i pausen. Pris 130:- Vittsjö Bjärnum Teaterförening.

Vittsjö. Kloten var runda och färggranna. Alla försedda med tre hål avsedda för handens fem fingrar! Så var det när drygt 30 medlemmar från LRF i Vittsjö samlades i bowlinghallen i Markaryd för att prova på denna sport.

Några LRF-are ser med spänning på kommande klotfärd.

Bjärnum. Utställning av Karin Sverenius Holm.
Fram till nyår kan du se några av Karin Sverenius Holms oljemålningar på Galleri Götesdotter i BJärnum. I de ljusa och trevliga lokalerna i den ombyggda ladan är det nu en utställning av den nyligen avlidna konstnären,som de sista åren höll till i Karinholm, Viks fiskeläge mellan Simrishamn och Kivik.

Ett urval av Karins måleri är “Gertfiskarna” som har lätta, blåa sommartoner över sig.

Karin hade en mångfacetterad bakgrund som tecknare och dekoratör på Malmö Museum. Vidare var hon känd för sina barnporträtt, varav flera är inköpta av Malmö Universitetssjukhus. Hon var gift med Ingvar Holm, som också gick bort i våras. Hans “Fröken Karins världshistoria” i ord-ton och bild, finns också till salu i galleriet.

BOK. Mode är konst Av Gunnel Götesdotter

Den 26 augusti i år öppnade en stor utställning i Hässleholms Konsthall med ett spännande och annorlunda motiv. Det var Gunnel Götesdotters tidiga teckningar från hennes karriär som modetecknare och journalist. Med primärt Paris, men också Argentina och Sverige som bostad och arbetsplats, förde detta henne in i ett liv som är få förunnat. Om detta och mer därtill skriver Gunnel om i boken ”Mode är konst”, som nu är färdigtryckt och till salu. Sprudlande teckningar och festliga fotografier från 60-talet och framöver med olika modetrender och Gunnels speciella streckteckningar.

VERUM. Efter väl förrättad ansning och skötsel av anhörigas gravplats på kyrkogården blev nästa uppehåll i församlingshemmet. Där hade kyrkans kvinnliga medhjälpare dukat fram av äkta hembakat. Långbord var utplacerade och kakfaten fyllda. Omkring 130 gäster kom till kyrkkaffe efter besöket på kyrkogården.

Ingrid Fischer kom till kyrkogården för att vårda anhörigs gravplats.

Verum är speciellt. Där samlas människor till skilda högtider, antingen kyrkliga eller mer profana träffar. På många av gravplatserna var det redan tidig afton många ljus tända. Nya dekorationer fanns på plats, även dessa för att hedra minnet av anhöriga. På plats fanns även sympatiske kyrkvaktmästaren Olof Lunnergård. En besökare frågade efter en sekatör. Sådan fanns inte i fickorna men kyrkväktaren ilade åstad och hämtade det efterfrågade verktyget!

VITTSJÖ. På torsdagskvällen så ljöd sirenerna högt och genom byn ilade brandbilar och andra utryckningsfordon. Senare på kvällen fick jag reda på att det var en brand uti Hästhults sågverk.

Åkte ut och fick en titt på förödelsen, tillsammans med Bengt Svensson fick jag en inblick hur det kan se ut efter en brand. Ingen vacker syn, oj oj. Han berättar hur han upplever det hela, detta har varit min arbetsplats sen starten -63, han var skärrad förstås och tycker att det är himla tråkigt.
Men ingen människa kom till skada endast materiella ting och det kan ersättas med nytt. Maskinen som matar fram stockarna, takplåtar, innerväggar och andra maskindelar blev förstörda.

BJÄRNUM. Flickorna i Småland var också uppskattat på Lyckåsa i Bjärnum. Det var flickor och män från hembygdskören som underhöll boende på äldreboendet Lyckåsa. Ett par gånger varje år kommer denna välkomponerade grupp för att underhålla med muntra och välkända visor. Flera av hemmets gäster sjöng eller trallade med i texterna, eller stampade med i takten.

Välljudande och trevliga kören från Vittsjö underhöll med glädje.

Rutinerade Marie Bengtsson var konferencier och presenterade låtarna. I instrumentgruppen hanterades gitarr, fioler, bas, dragspel och saxofon. Det blev visan om Fröken Fräken och Den gamla spinnrocken. Vid presentation av en visa var det en av de äldre boende som yttrade: Det låter romantiskt!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Alla helgons dag 4 november hälsar Lions åter välkomna att fira minnet av anhöriga och vänner som har lämnat oss.

I Vittsjö finns Lions vid Gåsadammen mellan klockan 17 och 19, och i Bjärnum vid Ankdammen mellan klockan 17.30 och 19.30.

För tjugo kronor kan man välja ut en av Lions ljuslyktor och ta med sig till dammkanten, där en Lionsmedlem hjälper till att sänka ned lyktan i dammen.

Vi bjuder på kaffe och saft med en liten pepparkaka. Insamlade medel går oavkortat till Barncancerfonden.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Just nu förekommer mycket vilt i anslutning till våra vägar. Flera tillbud med vildsvin har inträffat.

En bilist var mycket nära att på onsdagskvällen köra på en flock av dessa djur på väg 117 mellan Bjärnum och Vittsjö. Söder Bjärnum inträffade samtidigt en viltolycka där även vildsvin var inblandade. Kanske har den senaste tidens myckna regnande gjort att det är lättare att finna mat i anslutning till vägarna.
Tag det med andra ord väldigt försiktigt speciellt morgon och kväll just nu.

VITTSJÖ. Inför en i det närmaste fullsatt Teaterlokal i Medborgarhuset gavs på söndagskvällen ”Tenore-Amore”. Det var sopranen Susanne Flink med tenorerna Nils Olsson och Johan Palmqvist och pianisten Tomas Johansson, som till vardags arbetar på Malmö Opera som gästade Vittsjö.

Publiken bjöds på musik ur operetter och musikaler. Nils inledde med ”Viva” (en fantastik dag), på italienska, en smekande musik. Programmet fortsatte med den genom Tom Jones kända ”Delilah”, framför av Nils o Johan.

Därefter bjöd man på nostalgi från 40-talet och krigstiden. ”Remind me of you” inledde detta sekel. Naturligtvis kom vår egen för perioden kända Ulla Billquist med. Hennes kända låtar ”Hur har du det med kärleken”, och ”Varför försaka en enda liten…” men naturligtvis även den kanske mest kända av Ullas låtar ”Han är min soldat” fanns med.

VITTSJÖ. Med vecka 44 så har hösten kommit för att stanna, det börjar bli dags att gräva upp de blommor som inte tål frost.

Många barn har ledigt vecka 44 från skolan, idag heter det läslov eller höstlov men på min tid långt, långt tillbaka så var det pärelov. Det var dags att plocka upp potatisen, först efter häst me år, senare längre fram var det efter en traktor med en sk päresprätt, då var det pärelov. Högre upp i ålder så kunde man tjäna en slant på att plocka upp pärerna. Visst var det tungt men man fick femtio öre storkorgen och på en hel dag blev det en hel del. Maten ingick och eftermiddagsfika blev det också.

Vittsjö. Denna bild är framröstad som oktober månads bild av Vittsjö PRO egna medlemmar vid senaste månadsmöte. Bilden ingår i en serie av 8 st naturbilder. Fotot är taget uti Gundrastorp vid en sjö som heter Kallsjön. Här fanns förr en brygga som Snapphanebåten anlände till. Med på båten åkte passagerare från sjöparkeringen i Vittsjö till Snapphanestugan, där det serverades kaffe med våfflor och sylt. Bilden nedan är den som är framröstad, nästa bild är vänd upp o ner men det är samma bild och det är inget fotomontage. 

ÄLGTIDER. Transport av det fällda storviltet kunde förr i tiden vålla problem. I dagens mekaniska och tekniska samhälle är det inga problem. Dagens fordon är delvis konstruerade att de nära på kan färdas över vattensänkta områden! I Småland var jag deltagare i en älgjakt för cirka 30 år sen. Marken var sank och kuperad. Hela jaktlaget fick med linor och band dra älgen cirka 400 meter i terrängen.

För nära 100 år sen (1924) användes det som stod till buds för transport.

Bilden med den skjutna älgtjuren är från 1924. Med häst och järnhjul på vagnen med en vanlig ”höstavagn” transporterades ”pinnatjuren” till lämplig plats för slakt. Sannolikt fick villebrådet hissas upp, under tak eller i det fria, i bästa fall med hjälp av taljor. På den tiden fanns inte ordet hygien med i talesättet. Tillgången på bakteriefria knivar var nog ganska minimal. Det som fanns tillgängligt på platsen användes.

VITTSJÖ. Vilken tur att vi i Vittsjö har fått en ny fotvårds specialist som har installerat sig i byn.

Hon heter Johanna Gustafsson och har flyttat in i samma lokal som tidigare. Johanna har en grundutbildning som undersköterska men efter ett antal år inom vården så ville hon sadla om, sagt och gjort. Fotvårds utbildningen blev hon klar med år 2015.

Varför Vittsjö frågar jag? Hon blev tipsad om att en lokal var ledig men hon bor kvar i Markaryd så länge. Johanna säger att hon har blivit väl bemött av byns befolkning med vackra blommor och trevliga möten.

Två olika bokuttryck 
”Vik inte i boken!” Detta fick vi höra när vi gick i skolan för att böckerna skulle bevaras lika fina till nästa skolklass.

Gunilla Aronsson har också detta med sig, men efter att hon blivit fashinerad av en besläktad variant av origami, en japansk pappersvikkonst, så har hon vikt i böcker de tre sista åren. Hon tycker om att vika efter en förlaga och är noga med det hon gör. Detta måste göras på millimetern om det ska bli fint. Och fint blir det när vi ser det färdiga resultatet av hennes böcker.

VITTSJÖ. Vittsjö PRO förening fyller nu i höst 65 år och det ska firas lite extra.

Som sig bör så hälsar föreningens ordförande Sivard Strand alla hjärtligt välkomna till detta oktobermöte samtidigt som han berättar vad som står på agendan idag. Mycket skall avverkas på kort tid så det gäller att hålla tidschemat. Han informerar oss om att det är olika kurser på gång, finns platser kvar att boka, PRO Skåne s möte är i år i Eslöv, ett info möte planerat för samorganisationen på Norra station i Hässleholm, PRO möte i Hästveda för de som är intresserade. Anhörig strateg för äldre finns i Hässleholm och hon heter Stina Lindén.

Men nu till en av dagens intressanta punkter, det handlar om data, mobil eller surfplatta och dess användnings område. Lars Klinthäll som är en av föreningens datamän informerar om intresseanmälan, det blir flera grupper så alla kan vara med. Start sker inom det snaraste och ökad IT kontakt på ”träffpunkt Linden”.
Snapphanebygdens sparbanks vd Jörgen Borgström som är med och sponsrar idag när föreningen fyller 65 år.