Resor

SYDAMERIKA. På gränsen mellan Bolivia och Peru ligger världens höst belägna navigeringsbara sjö, Titicaca. Peruanerna hävdar med bestämdhet att dom har fått den del som är Titi, den vackra delen av sjön, medan bolivianerna har fått caca, den inte så tilltalande delen. Sanningshalten av detta påstående får dom reda upp själva, jag har bara sett en helt fantastisk vy. Mörkblått, kristallklart vatten och hög och ren luft.

Titicacasjön erbjuder mörkblått, kristallklart vatten.

Från staden Puno på den peruanska sidan tar vi båten ut på sjön. Målet för dagen är att besöka Urosindianerna som bor på flytande öar ute på sjön. Med motorbåt tar vi oss genom växtligheten för att ta oss ut där indianerna har sina samhällen. Genom att fläta vass som växer, med extra vassdelar skapas ett relativt fast underlag. En viss fjädring kan dock märkas då man landstiger på vassöarna.

Med sång och handklappning togs vi emot av Urosindianerna på ön.

Dessa samhällen lever i stort sett endast på det som sjön erbjuder. Alla byggnader är gjorda av vass. Självklart är även båtar konstruerade av detta material. En del av vassväxten är ätlig och serveras både grillad och rå.

HJO. På väg till Camping- clubens riksträff får man se mycket av det vackra Sverige, denna gång trästaden Hjo och Hjo- åns dalgång.

Från ställplatsen vid Stampens kvarn som är även för husvagnar går en vandringsled längs Hjo ån till hamnen i Hjo. Utmed ån har tidigare varit kvarnar och andra industrier nu är dom sedan länge nerlagda och nu växer det stora lövträd längs dalgången.

Den c:a 1.5 till 2 km långa dalgången går nästan ända ut i Vättern o småbåtshamnen. I hamnområdet finns många fina matställen och i närheter finns dom fina gamla trähusen.

 

BLEKINGE. Färden gick via Hästveda, Näsum till Pukavik sen blev det transportsträcka på E 22: an till Ronneby där resan Blekinge 2 började.

Solnergång,

I Ronneby låg vi på en fin ställplats nere i hamnen alldeles utmed havet o svalkade oss i värmen. Som sällskap hade vi ett antal svanar. Där fick vi även se en livräddningsövning där en kvinna simmade ut i havet och skulle föreställa nödställd. Det kom tre brandmän varav en med våtdräkt, han med våtdräkt fick en lina fäst på ryggen och simmade sen ut till den ”nödställda” sen drog de andra två mannen med våtdräkt o den nödställda till land.

ASARUM/ KARLSHAMN. Om man söker en camping med ett stort utbud av övernattningsmöjligheter, så är detta helt rätt camping att åka till. Här finns möjlighet att välja mellan 53 stugor som är allt ifrån 9 m2 till 50 m2.

 

Det finns både med dusch och toalett och utan, så att du istället kan välja att använda de fina servicebyggnaderna som finns på området. Om du kommer med husvagn eller husbil finns det 90 platser varav 70 i nuläget har el och det finns många fina platser att lägga sig på med olika underlag.

I vårt fall har vi besökt campingen med vår husvagn både vår och höst, bilderna som finns med är tagna under dessa tillfällen och där ser man hur naturen blommar ut under året som går.

Kring själva campingen går det många fina stigar, som är väl värda att undersöka och en av dem leder fram till Långasjönäs Pappersbruk, en helt underbar plats med ruiner från själva pappersbruket som är klassad som fornlämning. Den ligger intill Mieån mellan Lågasjön och Bruksgylet. Pappersbruket var i drift från 1700-talet fram till 1919 då det blev förstört i en brand.

Under Kristihimmelsfärdshelgen var det fint väder för en mini semester varför vi körde via Kristianstad till Trolle Ljungby slott. I slottet förvaras hornet o pipan som enligt sägnen stals från jättarna.

Bilderna ovan från Tredenborg

Vi körde sen på nästan bara 70 vägar så nära kusten som möjligt, vi körde förbi Tosteberga ängars naturområde men på grund av att det var fullsatt på parkeringen så får vi titta på Gullvivorna nästa vår i stället.