Lördagskåseri...

”Mora” kullor.
Den 18 februari är det 160 år sedan Anders Zorn föddes på gården Utmeland i Mora.


Studion i Mora

Han var ursprungligen akvarellmålare men blev raskt både grafiker och skulptör. Efter år av kringresande i bland annat Spanien, Algeriet och England flyttade han till Paris 1888. Han företog flera resor till USA och skapade en förmögenhet på porträttmåleri där.

Barndomsminnen
Året var 1950 och jag var tretton år och jag minns att både folk och fä höll på att hämta sig efter världskriget. Just detta år hände saker som sitter kvar i min numera rätt gamla hjärna och kanske även mitt nostalgiska hjärta, eller tvärtom. När jag såg filmen “Sampo Lappelill” (som hade premiär 1949) härom dagen så vaknade minnena från den tiden. Filmen kom till oss 1950 och hela min familj på sex personer gick till Rölanda IK s hemmaarena där man kunde se underverket i ett tält rest för ändamålet. Allt var nytt åtminstone för oss barn.

På fotbollsplanen gjorde jag senare på sommaren debut i pojklaget - resultatet ligger alltför långt bort i nån av mina hjärnhalvor.

Sagoresa till Färöarna forts

Lördag: Efter en god frukost med varmt bröd och får-pålägg av olika sorter var det dags att promenera.
Nära en sluttning som stupade ut i havet kom vi efter 40 minuter fram till ”Mogens” och bussen, sen nådde vi Klagsvik, där vi bytte till en mindre buss som klarade de små tunnlarna! Över en bro nådde vi ”Vidareioi”. Här väckte vi upp en präst som med peruken lätt på sned visade oss kyrkan och kyrksilvret. 

Prästen.

Hon talade gärna om nån amerikansk turist som bjudit 50 miljoner för silvret där. Vi körde tillbaka till Klagsvik för bussbyte, nådde Hotell Klagsvik och fick våra rum.

Sagoresan till Färöarna, fortsättning.
Efter en lugn förmiddag kom Mogens med bussen och körde oss till färjan som gick till Sandoy. Där mötte oss en liten buss för vidare befordran till Dalur. Vägen var smal och stupade rakt ner i havet.

Eriksgården

Så kom vi till Eriksgården där tog Wilhelmina emot oss med Färöiska läckerheter, en fantastisk måltid med olika rätter mest tillagade av fårkött såsom torkat fårkött, fårpölsa, fårrullad, vita bullar med ost, ägg och sill och så vidare. Efterrätten bestod av rabarberkräm med olika tillsatser som grädde, äpplemos och pajströssel.

En verklig sagoresa till Färöarna. (fortsättning)
Nu kändes det som vi var framme på riktigt och bordet var dukat. Men innan middagen bjöd vår utmärkta guide på en välkomstwhisky, den satt gott efter resan. En Färöisk tradition, där alla drack ur samma glas!

Guiden bjuder på välkomstwhisky

Maten var supergod med ugnskokt torsk tomat serverad med allt möjlig gott till. Efterrätten bestod av plommonsylt blandad med kokt ris och mandelbiskvier toppat med vispgrädde. Och inte blev det sämre av den goda Färöiska pilsnern som serverades till maten. Efter maten gick vi en tur ner mot hamnen och möttes på vägen av dessa fantastiska myror som prydde en trädgård.