Historien om det danska ateljéfotot i släktens album i Verum

VERUM. Alltsedan mitt släkt- och lokalhistoriska intresse vaknade har jag undrat över vilka personer som var avbildade på ett ateljéfoto i min farfars gamla fotoalbum. I maj 2017 publicerade jag på portalen ”vittsjobjarnum.nu” en artikel med rubriken: ”Stenværksformand Carl Nilsson Liljenberg” från Verum.

Artikeln inleds med dessa rader: Jag har för vana att numera, som pensionär, unna mig en burk Carlsbergs ”Elephantöl” som måltidsdryck. Ibland kommer jag då att tänka på att min fars farmor Bengta hade en syster som bodde i Allinge på Bornholm där granitblocken till de stora elefanterna vid Carlsbergsbryggeriernas ingångsport i Köpenhamn blev uthuggna. Porten stod klar 1901 med grova pelare i form av elefanter. Bengtas syster Nilla föddes i Magnarp 1855 och hon var gift med en ”stenverksförman” som arbetade på Bornholm åren 1884–1905. Nilla Tufvesdotter Liljenberg dog på Bornolm och ligger begravd i Allinge.

I artikeln hade jag som illustration satt in ett annat foto som funnits i mitt föräldrahem av den här omtalade stenverksförmannen Carl Liljenberg. Jag erinrade mig att min far hade nämnt att mannen på bilden var svåger till hans farmor Bengta och att min farfar, Victor S Pettersson (1876–1938), hade uppvaktat honom på födelsedagen hösten 1934.

Carl Liljenberg hyllades med en bukett gladiolus när han firade sin 82-årsdag på Verums ålderdomshem i september 1934

Sedan två Liljenbergs ättlingar hört av sig våren 2021 blev mysteriet med ateljébilden löst.
I början av 2021 blev jag kontaktad av två barnbarns barnbarn till Carl Liljenberg som fått syn på min artikel. En av dem hade nyligen genom sin mors dödsfall kommit att ärva en resväska med uppgifter om släkten. Där fanns dessutom en rik samling gamla bilder och porträtt. Bland annat fanns där den ateljébild som jag ofta undrat över. Jag kunde med hjälp av den avlägsne släktingen fastställa att kvinnan på bilden var Carl Liljenbergs första hustru Nilla Tufvesdotter (1855–1893) och att barnen var hennes tre söner Sigvard (1885–1955), Thorvald (1887–1961) och Frithiof (1888–1975). Kvinnan på bilden i farfars album var alltså hans moster och barnen var hans kusiner. Fotot var alltså från deras tid som bosatta på Bornholm.

Bildsamlingen i Anna Åxmans ägo

 

Top