VITTSJÖ. Harry B Jönsson var nog den mest hängivne arbetaren inför valen. Han var också den mest tystlåtne. Redan under 1930 talet början fanns han troget utanför vallokalen och delade ut valsedlar till röstade befolkning. Folkpartiet var hans politiska parti och han fortsatte denna utdelning till slutet av 1970 talet. Harry B var sparsam och vid hans bortgång 1987 fanns ett kapital på 9,5 miljoner kronor. 

Harry B Jönsson utanför vallokalen 1979.

Harry B var mer eller mindre det officiella namnet på denne försynte man. Han var inte snål i ordets rätta bemärkelse men han var sparsam, ytterst sparsam. Hans fader hade skomakeri och Harry B fortsatte denna yrkesbana under sparsam belysning. Snart övergick han till försäljning av skodon. Besökare kom långväga ifrån för att köpa billiga skor hos Harry B. Omkring 1955 avyttrade han sin skobutik och fortsatte med aktier som var hans stora intresse. 

Här i 2:a gula huset hade Harry B sin skobutik.

Vid samtliga val fanns Harry B alltid utanför vallokalen och delade ut valsedlar för ”sitt” parti. Då fanns även representanter för övriga partier som överlämnade valsedlar. Med tiden försökte övriga partier övertala Harry B att sluta med denna uppvaktning. Harry B var ståndaktig och vägrade lämna sin post. Följde blev att övriga partier också fick stanna kvar. Övriga partier slutade med sin uppvaktning och jag vill minnas att sista gången uppvaktning skedde var Harry B ensam kvar på sin post. Han fanns alltid med på sammanräkningen av valet och då resultatet var klart hade Harry B redan klart vilka som blev valda till fullmäktige. Vid ett val var länsstyrelsens uppgift inte överensstämmande med Harry B:s uppgifter. Han överklagade länsstyrelsens beslut och vid kontrollräkning visade det sig att Harry B:s uträkning var det rätta! Den första aktien inköpte han i tidiga tonår. Då han avyttrat sin butik blev det allt mer tid över för aktier. Han besökte gärna så många bolagsstämmor han kunde och färdades alltid med tåg. Har var på sin tid den störste enskilde aktieägaren i Sydkraft. Sin aktiehandel skötte ha genom en bank i Kristianstad. Han hade tydligen inte fullt förtroende att lokala banker kunde bevara integriteten. På den tiden då jag hade anställning i Kristianstad åkte han ofta med mig dit. När det passade med tiderna bestämde vi träff på EPA där Harry B bjöd på måltiden. Jag försökte få tips av Harry B vilka aktier som var mest intressanta. Då bytte han samtalsämne!
Harry B var tillsammans med två andra äldre Vittsjöbo trogen besökare då dagens sista tåg lämnade järnvägsstationen. Det var en tradition som höll i sig länge att se ”sista tåget”!