Vägen till Luffarmuseum är ganska lång, så där omkring 20 mil från Vittsjö, lite beroende på vilken väg som väljs. Trots väglängden är det värt ett besök där även vandringmannen Luffar Stens cykel finns att beskåda.

Alla utrymmen på väggar och tak och packade med det som en gång tillhört luffarens vardag, eller helgdag då veckodagarna inte hade så stor betydelse för dessa vandringsmän. Luffarna var till stor del kända för sin allsidiga luffarslöjd allt från mindre pärekorgar till sinnrika korkuppdragare. Många av dessa alster var nyttoföremål men dessa vägarnas vandringsmän tillverkade även olika sorters prydnadsföremål som ljusstakar och brickor, samt nyttosaker för hushåll som slevar, vispar och andra föremål. Allt tillverkades av ståltråd som var betydligt hållbarare än dagens föremål.

Några av dessa vandringsmän utgav sig för att vara konstnärer och flera tiotal av deras tavlor finns upphängda och ännu fler finns nerpackade då utrymmet har tagit slut. Rent nonchalant kan sägas att de allra flesta av tavlorna är målade så att var och en kan se vad de föreställer med landskapsbilder och annat intressant från södra delarna av landet.

En garderob har inretts som ett bostadsutrymme för några luffare och i en annan garderob finns den skärslipande luffaren i all sin utstyrsel med slipmaskinen på cykelns pakethållare där cykelpedalerna var drivkälla till slipstenen.

Luffarmuseum är värt ett besök där SnackePer ingående berättar och visar den omfattande samlingen. Se vidare på: http://www.luffarmuseum.se/.

Göran på Luffarmuseet visar var enluffarp1.jpg
del av luffarna höll till i Småland.