Bibliotekets vänner skapade skön julstämning

VITTSJÖ. Ute var det regnigt, mörkt och kallt men på Vittsjö biblioteks veranda var varmt och stämningsfullt när inte helt väntat drygt 25 personer mött upp för att "KURA SKYMNING”.

Eva-Marie Gyllander hälsade oss välkomna och bjöd på glögg och pepparkakor. Publiken var samlad när klockan var 17, -då var det tid för Claes Ruderstam att kåsera. Lamporna dämpades och så fick vi höra om Wittsjöborgs historia.

Lite saga och lite sanning. Ur boken "Borg och folksägner "skriven av en dansk kvinna Wilhelmine Schröder berättade Claes bland annat om Vittsjöborgs goda skyddsande, en kvinna vid namn Lena Jensdotter Grim. Mycket hemskheter fick vi höra som utspelats på Wittsjöborg men också en vacker kärlekssaga med ett tragiskt slut. Det sägs att man i olika situationer kan möta den goda skydds anden även i vår tid. Saga eller sanning. Claes Ruderstam har dock inte lyckats träffa henne.

Krister Olsson från Skånes Fagerhult berättade om människor från bygden, deras vardag och deras språk. Verklig sann kulturhistoria. En del udda personer. För de flesta i historierna var det många ingredienser som förekom som fattigdom, många barn och alkohol men också historia med humor. Dialekten och många ord som användes var svåra att förstå, de fick översättas. Krister berättade om bland annat kvinnan Pella, jakthistorier och en bilfärd där man är glad att de inblandade klarade sig. Hela 24 kapitel färdigskrivna som kanske blir en bok. Bokens titel kommer då att bli "Så talte huggarna".

En härlig eftermiddag/ kväll med mycket kultur, samvaro och skön stämning.

 

Top