Hallonsten var präst i Vittsjö

Sture Hallonsten var född 1908 och avled 1995 i Ängelholm.

Elisabet Hallonsten var född 1918 och avled 2007.Sture Hallonsten var född  i Lund där han också klarade av studentexamen 1927. Efter teologistudier blev han prästvigd i Lund 1934. För nyvigda präster var förhållandet sådant att på den tiden kunde inte en prästtjänst sökas utan det var flera förordnande inom Lunds stift. År 1947 har han liksom gått i lära hos andra präster för att lära in de prästerliga rutinerna och sökte då den ledigförklarade komministertjänsten i Vittsjö. Komminister Carl Eilert hade då slutat sin tjänst som präst i Vittsjö. Sture Hallonsten var av Domkapitlet utsedd i andra förslagsrummet men Sture tog hand om flertalet av rösterna i valet.


Vid pastoratsregleringen 1962 valdes Sture till kyrkoherde för Vittsjö, Verum och Visseltofta församlingar. I och med att Sture var den ende sökande behövdes inte val tillämpas men enligt Domkapitlens beslut skulle det i alla fall hållas provpredikan den första söndagen i Advent 1961 och han installerades av biskop Martin Lindström omkring den 10 augusti 1962. Det var en högtidlig procession med biskopen i täten som följdes av tio präster samt sex kyrkvärdar från de tre församlingarna.


Sture verkade ofta grubblande men hade en så kallad torr humor. Han berättade en gång att under hans studietid sa en studiekamrat till honom att se inte så nerstämd ut, se på de gröna träden, se på fåglarna och se solen skiner. Varpå Sture svarande: Det kan bli regn i morgon! Han var fostrande och mån om sin titel. Han klargjorde rejält att han skulle tituleras kyrkoherde och jag var nog omkring 17 år innan jag fick lov att säga du fast han var min konfirmandpräst. Kanske därför? Sture var en präst av den gamla stammen och levde helt upp för sitt ämbete.

Sture var mån om sin församling och särskilt äldre och sjuka fick besök av sin församlingspräst. År 1961 fick han glädjen att inviga det nya och nuvarande församlingshemmet. Sture liksom Elisabet deltog ofta i så många kyrkliga sammankomster som de hade möjlighet till. Sture var aktad och uppskattade som församlingspräst och fick bevis för detta vid sin avtackning 1976. Även efter sin avflyttning från orten tjänstgjorde han i kyrkan vid flera tillfällen och han tycktes särskilt uppskatta träffar med sina forna konfirmander.

Begravningsgudstjänsten förrättades av Stures konfirmand Karl-Johan Tyrberg. Två av Stures söner medverkade i gudstjänsten. Gravsättningen skedde på Barkåkra kyrkogård.



Top