EMMALJUNGA. Många hade kanske hört talas om Traktorpulling men kanske aldrig sett ett arrangemang. Det var nog därför som omkring 800 besökare ställde färden till Björstorp vid Emmaljunga i norra Skåne för att se en ”livs” levande tävling i traktorpulling. Besökssiffran översteg alla förväntningar för arrangören LRF. Strax före tävlingens början fick kompletterande inköp göras av både korv och drycker.

Leden var på sina platser tämligen täta av nyfikna och begeistrade åskådarevid den första tävlingen i traktorpulling i Göinge .

Vittsjö LRF var arrangör och inom styrelsen var tongångarna till en början ganska ljumma men efter hand steg entusiasmen inför ortens första traktorpulling. Förberedelserna började och ganska snart stod det klart att den första traktorpullingen i dessa trakter kom att bli ett faktum. När anmälningstiden var slut fanns det 35 anmälda traktorer av de mest skilda slag. Sen var det enbart att se hur intresset hos allmänheten reagerade. Det kom besökare från södra Skåne upp till Östergötland. Sju av deltagarna var från hemmanationen.

Kuriosa i sammanhanget var att i en närbelägen kursgård fanns en kurs med tema TYSTNAD! Det blev nog lite si och så med tystnaden i nejden då traktorerna var allt annat än tystgående. Ett annat oväntat inslag var då den på platsen stationerade brandbilen larmades och åkte från området med blåljus och sirener men återkom efter utfört uppdrag sedan en mindre mossbrand var släckt.

Vad är då traktorpulling? En så kallad släde var inhyrd från Laholm. Denna släde består av en boggi längst tillbaka i färdriktningen räknat. På flaket finns en tyngd till en början placerad över hjulen. Den tävlande traktorn kopplas till släden som skall transporteras då långt som möjligt. Men, efterhand som transporten fortlöpet dras med automatik tyngden allt längre fram. Till sist vilar hela tyngden på framdelen som är försedd med skenor eller kasplåt. Det är då traktorernas dragförmåga sätts på verkliga provet. De flesta traktorerna har nog tillräckligt med drag men tyngden från släden var orsak till att många började ”gräva” ner sig fast motorn kunde gå på fullvarv. Sen var det slutkört. Alla orkade inte komma fram till 100 meters markeringen.En del av de deltagande traktorerna i väntan på sin tur att dra släden.

 

 

 

Åskådarleden var täta för alla ville komma så nära som möjligt för att se favoriten tävla. Parkeringsplatsen för besökande var väl planerad då ingen behövde gå över 100 meter för att komma till arenan där en utomordentlig speaker sakligt informerade om förare och olika modeller på traktorer. Tävlingsledare var LRF:s ordförande Jerry Olsson som hade cirka 25 funktionärer till sitt förfogande och lovord strömmade till arrangören då allt fungerade enligt planerna. Det var stundtals rena familjefesten då hela familjen slog sig ner för en siesta på lagom avstånd intill arenan. Planering har börjat för nästa års traktorpulling.

Resultat:

Klass upp till 4500 kilo: 1. Inge Johannesson, Vittsjö 2. Lars Andersson.  3.Willy Ingemansson, 4 Jerry Olsson, Vittsjö

Klass upp till 7 500 kilo.KG 2: 1. Stefan Pettersson. 2.Mattias Nilsson, 3. Team Ekholmen, 4.Mikael Nilsson, 5. Martin Olsson, Vittsjö. KG4: 1. Erling Svensson. 2. Filip Joelsson, 3, Staffan Andersson, 4.

Johan Holmen.

Klass över 7 500 kilo; 1. Sven Nilsson, 2. Jon Knutsson, 3. Robin Nilsson, 4.Bengt Håkansson.

 

 

 

En av de tävlande traktorerna kämpar på för att dra släden mot de 100 metrarna.