STENSGYL I ÖDEMARKEN ÄR VATTENDELARE

Stensgyl är av förklarliga skäl beläget i Stensmyr som sannolikt har en anknytning till Flåsmyr med några avbrott. Mitt i Stensgyl finns gränsen mellan Vittsjö och Skånes Värsjö församlingar. Det är också en gräns mellan Västra Göinge och Norra Åsbo härader. I kanten av Stensgyl sammanstrålar också fyra ägogränser.

Stensgyl fotograferat från Gylön 1988. De vindpiskade furorna har tämligen många årsringar! Till höjden bortom Stensgyl är det närmare två kilometer.

Dessutom är Stensgyl en vattendelare (129 meter över havet) med tre avrinningar åt olika väderstreck. Stensgyl har ingen tillrinning men däremot flera avrinningar. Vattnet till Gylen kommer från myren eller underjordisk åder. Namnet gyl betyder för övrigt att ingen tillrinning sker från något vattendrag.

Storleken på Stensgyl är omkring 130 x 80 meter medan Stensmyr har en yta på cirka åtta kvadratkilometer, till största delen belägen inom Hästhult by.
Stensgyl finns omnämnt 1691 och från 1854 finns namnet Stensmyr antecknat. Det är enbart gissningar till namnet Stensgyl men enligt en sägen skall det ha varit en person med namnet Sten som drunknat i Stensgyl som bedöms vara ”bottenlös”.
Vid gränsvandringen runt Vittsjö sockens gräns, 1986-1989 passerades Stensmyr 1988 då fikapaus hölls vid Gylön, en liten ö i Stensmyr. Då och fortfarande är det vanskligt att ge sig ut på myren utan sakkunnig ledning. Ingen bilväg leder till närheten av Stensgyl utan från närmaste farbar väg är det upp emot en kilometers vanding i skogen till myren.
I anslutning till Stensmyr finns fler aktuella platser. Bland annat Äggastenen (vittsjobjarnum.nu 100624). En bit från myren benämns också Tullportakärret med Tullport samt Fogdens och Homplingens.
Någon lämplig väg till Stensmyr och Stensgyl rekommenderas inte av förklarliga skäl! Det går med sakkunnig ledning ta sig till platsen via Vejshult, Hästhagen, Stenshagen och Bokholmen. Om du ger dig åstad till Stensmyr så tag med karta, kompass samt mobiltelefon. Dessutom är stövlar att föredra!

Top