HUSFÖRHÖR I KRAXEBODA

KRAXEBODA. Stugans båda stora rum samt kammare och hela förrådet av sittplatser fick tas i anspråk då husförhör hölls hos Eva Nilsson och Anders Nilsson i Kraxeboda vid Emmaljunga. I den gamla ”bonnagården” har förr i tiden hållits både stugmöte och syföreningssamlingar. Efter många års uppehåll var det åter dags för samling då nära 50 besökare kom till gården.

Några av sångarna och musikerna som underhöll vid husförhöret.
Husförhöret inleddes med psalm innan Wittsjö hembygdsförenings sångare och musiker inledde med Och sången väller fram, följt av ytterligare visor.
Calle Präst tog hand om det moderna husförhöret utan prov på innanläsning och förhör ur Luthers Katekes. Utgångstexten kom från psalmen Den signade dagen, som hade anor från 1450-talet men hade i vissa delar moderniserats. Förr i tiden var det inte särdeles lättspelad då den hade fyra ”†” men numera ändrad att innehålla 3”b”! Vers efter vers särskådades med kommentarer och synpunkter.

Det bjöds på kaffe och kakor från serveringsbordet i Kraxeboda.

Den musikaliska gruppen fortsatte med sin underhållande repertoar med ”Min kung och jag, samt Farväl till sommaren. Syskonparet bjöd på husförhörsfika under gemytlig samvaro och Calle Präst passade på dela ut underfundiga frågor som nära nog besvarades med rätt ursprung. Han passade också på att meddela att nästa kyrkutfärd i församlingen regi bli den 21 oktober med Gratia Dei som huvudmål.
Kvällen avslutades med psalm och aftonbön.

Top