Lyckad tåginvigning i Vittsjö

VITTSJÖ. Så var det dags att inviga den nya tågsträckningen mellan Hässleholm och Markaryd. Många Vittsjö-bor hade tagit tillfället i akt och kommit till stationen för att ta del av det historiska ögonblicket.

Programmet startade med att Stig Sjöberg framförde ett antal kända melodier. Så duktig denne man är bland annat med sin kornett.

 

 

 

 

 

Sedan följde Claes Ruderstam, bygdens historiekännare. Claes berättade att tåget kom till Vittsjö redan år 1890. Genom just tågförbindelserna skapades förutsättningar för Vittsjö att bli den turistort som under många år därefter präglade samhället.

 

 

 

 

 

 

Stig Sjöberg fortsatte med sina musikaliska framförande. Han framförde bland annat ”when the Saits go marching in” på  kaffepanna! Stig avslutade med att framföra en dagen till ära nykomponerad låt, ”Tåglåt, Vittsjö- 13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Därefter var det Gustav Fridolin som tog över talrollen. Gustav mindes hur hans morfar berättat om tågets betydelse för orten. Tyvärr lades persontrafiken ner på 70-talet. Gustav berättade vidare att bygdens politiker tidigt började prata om att försöka få tillbaka tågstoppen. En av dessa drivande krafter var Karl-Eve Lunnergård. Nu äntligen kommer åter tågen att stanna i Vittsjö, inte så konstigt vi har ju kommunens enda allsvenska fotbollslag, avslutade Gustav.

Eva Andreasson som representerade Vittsjö försköningsfond avtäckte tillsammans med Claes Ruderstam den nya informationspelaren som med Vittsjö som utgångspunkt visar avstånden till en del av ortens ”förorter”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tåget anlände punktligt till Vittsjöstation.

Med på premiär- pågatåget fanns även lucia. Hon framförde tillsammans med sina tärnor julmusik på perrongen. Många var nyfikna och trängseln på perrongen var stundtals stor.

Erika Martinsson, medlem i Vittsjö allsvenska fotbollslag gjorde en symbolisk "avspark" för den nya tågstationen i Vittsjö.

Då det var dags för avgång mot Markaryd var det stinsen Pär-Olof Nilsson som vinkade av tåget.

Lite bilder från dagen:

Top