SMÅSKOLAN BLEV MUSEUM I 100 ÅRIG BYGGNAD

VITTSJÖ. SKOLMUSEET. Regnet strömmade ner och besökarna strömmade in i den gamla småskolan vid Verumsvägen i Vittsjö.

Anledningen var att det närmade sig 100-års dagen sedan skolan byggdes och invigdes den 21 november 1914. De senaste 30 åren har hembygdsföreningen varit hyresgäst i skolan där föreningens museum är inrättat.

Några av tidigare elever vid småskolan: f v Kurt Svensson, Lars Göran Edfors, Solveig Andersson,Anders Larsson, Ann- Kristin Andersson, Jörgen Larsson, Arne "G" Persson och Anders Andersson.

Museets representant, Kjell Uno Öhgren ringde i den gamla skolklockan och informerade om programmet innan det blev köbildning vid det lilla tältet på skolgården.

Där bjöds det på smörgåstårtor i parti och nog var det trångt under tälttaket som höll tätt mot de ihållande regndropparna.

Åtgången på smörgåstårtor var enastående.

Det större tältet invaderades av drygt 80 fikasugna besökare medan en del drog sig inomhus till den gamla lärarbostaden med sin förtäring. I den gamla skolsalen fanns föreningens sångkör som började med "Sjung och le", samt fortsatte med "Hemmets jord". Medan regnet smattrade på, sjöngs symboliskt allsång, "Vi gå över dagstänkta".
Claes Ruderstam föredrog skolhistoria från 1684 års kyrkostadga och skolväsendet som blev lagstadgat 1842. För att bättre på kunskapen att läsa och skriva samt rabbla upp katekesen fanns de föga populära husförhören.
Första lärarinnan i småskolan var Bertilda Nilsson (tant Berta). Hon var även söndagsskollärare under 70 års tid. Efter henne anställdes Ingeborg Svensson. Småskolan var i verksamhet till 1968 och 1976 började inflyttade hembygdsföreningen med sitt museum som tidigare funnits i gamla folkskolan som revs ner 1983.

Hembygdsföreningens sångare och musiker som underhöll vid 100 års firandet.

Efter denna information fortsatte sångarna och musikerna med "I sommarens soliga", medan utsikten genom fönstren fördunklades av fallande regn.Ytterligare underhållning förekom innan de populära artisterna avslutade med "Vittsjöminnen". Med unison bugning tackade artisterna för den uppskattning som visats dem.

Några av besökarna lyssnar med tillfredsställelse till sång och musik i den gamla skolsalen.

Jubileumsträffen avslutades med kaffe och kaka och alla tog sig hemåt, nöjda med dagen och kanske även med regnet?

Top