Cajun-musik och jazz avslutade "Stickspåret"

VITTSJÖ. På lördagskvällen genomfördes säsongens sista konsert på ”Stickspåret”. Det kom verkligen att bli en kväll utöver det vanliga.

Mysiga Godsmagasinet gästades av bandet Alligator Gumbo med sin härliga cajunmusik.

Under kvällen bjöds publiken även på ett extra inslag, detta genom en trio som serverade underbar jazz.

Att Alligator Gumbo älskar cajunmusik går inte att ta miste på. Deras sätt att framföra den snabba musiken smittade omedelbart av sig på publiken och dansen var i full gång.

Just cajunmusik är en musikgenre som uppstått bland befolkningen i Louisiana i södra USA. Musikstilen var ursprungligen folkmusik men har idag utvecklats till att bli en trevlig form av country. Gruppen är verkligen duktiga. Detta har även visat sig i form av att deras senaste CD- skiva, ”Lacassine Special” som vunnit stor framgång. Den har bland annat utsetts till nomineringskandidat i tävlingen Le Prix D'Hors de Nous 2014 som anordnas av The French Cajun Music Association, i Lafayette i Louisiana. Ett pris som årligen delas ut till den bästa cajunskivan inspelad av ett band utanför just Louisiana.

Johan Larsson sång, gitarr och petit fer (triangel)

Thor Ahlgren sång, durspel och säckpipa

Dan Svensson kontrabas

Leif Eriksson gitarr

Fred Sörensson fiol

Alligator Gumbo består av Johan Larsson sång, gitarr och petit fer (triangel), Thor Ahlgren sång, durspel och säckpipa, Leif Eriksson gitarr, Fred Sörensson fiol och Dan Svensson på kontrabas.
Efter en dryg timmes skön cajunmusik avlöstes Alligator Gumbo av en tillfällig trio bestående av SinJa Ipsen, Bo-Anders Dahlskog och Lars Lindkvist.

SinJa Ipsen

Nu kom publiken att bjudas på helt underbar jazz. Vilken jazzmusik det kom att serveras! SinJa har en underbar röst som tillsammans med proffsen Bo-Anders på gitarr och Lars ”Linkan” Lindkvist på fiol fick publiken att stortrivas.

Bo-Anders Dahlskog

Lars Lindkvist

Det serverades  flera mycket kända jazzlåtar. När tanken var att trion skulle sluta ville publiken inte ge sig. Det kom därför att bli tre extranummer för trion innan Alligator Gumbo fick fortsätta med sin musik.

SinJa Ipsen kommer från Malmö och berättar att hon hållit på med musik så länge hon kan minnas. Som barn var hon faktiskt med i ett program på DR. Sinja berättar, att hon är utbildad lärare och psykolog och att hon efter ett längre uppehåll med musiken nu kommit tillbaka, fast tillägger hon, bara på amatörnivå. -Du har en fantastisk känsla då du sjunger! SinJa, tackar för berömmet och menar att det också beror mycket på både Bo-Anders och Lars, de är fantastiska musiker som det är kul att arbeta med.

Bo-Anders Dahlskog kommer också från Malmö och är en ”multi”-musiker, inflikar SinJa. Det finns nog inte något instrument som Bo- Anders inte kan spela. Jag har hållit på med musik hela livet, säger Bo-Anders. Mitt stora intresse är folkmusik. Genom detta har jag även arbetat vid Universitet i Lund med att arkivera just folkmusik. Detta är en ovärderlig kulturskatt som det är viktigt att ta hand om inför framtiden. Bo-Anders ingår även tillsammans med bland annat  Lars Lindkvist i projektet ”Malmövisan” som sker i samarbete med Malmö Museer m fl arkiv. Det handlar om en inventering och arkivering av gamla visor. Projektet har så här långt dokumenterat mer än 500 visor från perioden 1870- 1930. Som en del i projektet har man även gjort plattan ”Tjo vá det viftar!” Visorna på CD;n handlar om personer, stämningar, händelser och platser i Malmö under tiden 1870 – 1930. I Sverige har inget liknande gjorts vad gäller folklig musik i stadsmiljö, avslutar Bo-Anders.

De populära musikkvällarna vid ”Stickspåret” på Godsmagasinet i Vittsjö har därmed nått sitt slut. Personerna som tog initiativet till ”Stickspåret” med Peps Persson, Lars ”Linkan” Lindkvist, Amanda och Mike Roe samt Jojo Kempe har all anledning att känna sig nöjda. Deras ambition med Stickspåret var som de uttryckte det på hemsidan ”-vårt försök att ge folket här en chans till lite musikaliska upplevelser utöver det vanliga”. Denna ambition har gruppen verkligen lyckats med. Att man dessutom lockat långväga gäster bland publiken till Vittsjö och ”Stickspåret”, gör ju inte saken sämre.

Nu skall vi summera våra intryck från ”Stickspåret”, säger Lars Lindkvist. När vi gjort detta får vi se om vi kan återkomma med något motsvarande även nästa år, avslutar Lars Lindkvist.

Top