HAROLD I EMMALJUNGA - EN LEGEND

EMMALJUNGA. Åtminstone i orienteringskretsar är namnet Harold välkänt över nästan hela landet och i flera andra länder. Officiellt är det Harold Persson i Emmaljunga som först sprang orientering och sen satte sig på dikesren eller stengärde med sin reseskrivmaskin och refererade händelsen till flera tidningar. Fanns Harold på orienteringstävling i Norrland så medarbetade han i den ortens lokalpress samt de Skånska tidningarna.


Harold Persson i skrivartagen efter en orientering.

Harold Persson var född i Bröna, intill Emmaljunga och tog realexamen via korrespondens. Sin första insats som orienterare blev under värnplikten då han för första gången deltog i en sådan tävling. Där placerade han sig på första plats! Intresset hade vakat för denna sport i terrängen. Sin yrkesbana började som snickare och sen målare på Emmaljunga Barnvagnsfabrik för att fortsätta som försäljare av barnvagnar.

De allra första tidningsreferaten skrev Harold på 1930-talet och sen dess har det blivit tusentals artiklar till olika tidningar i hela Sverige. De tidningar som nog fått flest artiklar från Harold var nog Sydsvenskan och Idrottsbladet samt Norra Skåne. Bakom alla artiklar hade han signaturen –n.

Vid slutet av 1940-talet tog Harold initiativet till Idrottsbladet I KÄRRKANTEN. Visserligen kom bladet ut endast en gång varje år men Harold var flitig skribent även där.

Harold Persson i Skansenhemmet några år före sin bortgång.

Inte enbart Sverige har haft kontakt med Harold via orienteringar. Han hade bevistat tävlingar i de Nordiska länderna, Tyskland, Schweiz och Liechtenstein samt Kanada. På dessa platser hade Harold fått vänner livet ut. Allt som oftast fick han ett vykort med hälsning från någon del av världen. Harold var noga med att besvara alla hälsningar. Som mest skickade Harold i väg 200 julkort till hela världen, alla med en personligt skriven vers.

Gränsvandringarna i gränsen mellan 1600-talets Skåne, Småland och Halland var ett av Harolds många initiativ. Utgång från dessa vandringar var alltid Skuruhall norr om Emmaljunga som även är en ”fembyagräns”. Två gånger var Harold färdledare för denna vandring.

Det finns många berättelser och historier om Harold och han var inte främmande att själv berätta om sina dråpligheter. De sista åren av Harolds levnad tillbringade han på Skansenhemmet. Harold Persson var född 1906 och avled 2002.

 

Top