STUDIEBESÖK I VANKIVA

VITTSJÖ. Den svenska avfallshanteringen står i världsklass. För infödda svenskar kan det ibland vara svårt nog att göra helt rätt. För nyinflyttade svenskar och för de som bor på våra flyktingmottagningar är det någonting helt nytt. Ordet källsortering finns inte i deras vokabulär. Hässleholms miljö besöker därför regelbundet flyktingförläggningarna i kommunen för att informera om sophanteringssystemet.

För att ytterligare öka förståelsen för systemet deltog ett antal nyanlända från förläggningen på Trobecks i Vittsjö på ett studiebesök på Vankiva Återvinningsanläggning i förra veckan. Med på bussresan till Vankiva var ett 20-tal asylsökande tillsammans med resursgruppens Rolf Åberg och Gunilla Göransson. Tolk var Rami som också bor på Trobeck.

Besöket inleddes med en genomgång av informatören Maryanne Jönsson. Hon berättade dels om det logistiska systemet för all avfallshantering samt för hur sortering av hushållssopor skall gå till för att allt skall bli rätt. Dessutom fick alla en tygkasse att användas vid inköp i olika affärer, allt för att slippa köpa en plastkasse som direkt efter hemkomst åker in i avfallssystemet. Mycket tänkvärt.


Till informationen bjöds på kaffe och en semla.

Besöket avslutades med en promenad och busstur runt anläggningen före återresan till Vittsjö. Enligt Rolf Åberg var alla mäkta imponerade av det svenska systemet för avfallshantering och för vårt sätt att skapa en långsiktigt hållbar utveckling för miljön.

Top