KYRKAN I VITTSJÖ HAR GENOMGÅTT RESTAURERINGAR

 

VITTSJÖ. Den nära tusenåriga vita helgedomen på kyrkbacken i Vittsjö har genomgått många förändringar och förbättringar under årens lopp. Tornbyggnad har uppförts 1828 och nykyrkan tillkom 1772. Där emellan har flera förbättringar och moderniseringar skett. Den senaste åtgärden för kyrkorummet har helt nyligen avslutats. Utförda åtgärder för kyrkorummets förbättringar har nu besiktigats och godkänts.

Vid slutbesiktningen av utförda arbeten deltog John Sturesson, Hans Nilsson, Bengt Arne Jönsson samt Petter Jansson.

Under några månader har konservator Hans Nilsson från Båstad haft sin arbetsplats i helgedomen för att utföra de förbättringar som fanns angivna i arbetsbeskrivningen.
Senaste mest genomgripande åtgärden skedde 1937 då kyrkan utrustades med värmeledning samt elektrisk belysning. Flera målningsarbeten utfördes, bland annat på nykyrkans läktare. Då var det konstnären Hugo Gellin som svarade för den konstnärliga utsmyckningen av läktarskranket. En viss förbättring utfördes 1988 då vandaler bröt sig in i kyrkan och skadade bland annat altaret.

Dessa bilder visar förfallet före restaureringen och den andra bilden då arbetet är utfört och godkänt.

Efter hand har målningsarbetena gripits av tidens förändringar, blekning har skett på vissa områden och färgen har lossnat. Det som kanske märkts allra främst vid ingång i helgedomen var färglossning på norra dörrarna till bänkraderna. Södersolen har lyst in och de skadliga solstrålarna har fått färgen att lossna i mindre eller större skikt. Även träpelarna har tagit skada av UV-strålningen. De skadade partierna har rengjorts och efter behandlingen ser allt ut som nytt.
Barriären eller skranket på orgelläktaren har förbättrats då tidens påverkan har påverkat utsmyckningen. Efter rengöring har färgerna konserverats för bättre och längre bestående.
Altaruppsatsens bilder har rengjorts, lagats och konserverats för framtiden.

En av de målningar som varit ”gömda” bakom altaret.

I samband med konservering av altaruppsatsen togs de gamla bilderna fram som förvarats bakom altaret. Dessa bilder bedöms vara framtagna omkring år 1590 medan de nyare och nuvarande bilderna är tillkomna omkring år 1890. På baksidan av en målning finns även en biblisk skiss, en kolteckning? eller annat färgmaterial.

Vid slutbesiktningen av arbeten efter arbetsbeskrivning gav byggnadsantikvarie Petter Jansson fullt godkänt betyg på utförda åtgärder.

Planer finns att montera någon form av rullgardin på fönstren mot södersolen för att minska de för inredningen skadliga UV-strålningen. Varje åtgärd att förbättra eller reparera skador kostar pengar och därför är det föredömligt att utföra dessa åtgärder.
De nyligen utförda åtgärderna har kostnadsberäknats till 303 000 kronor. Största delen av denna summa kommer att utgå från Kyrkoantikvarieämbetet.

Top