Bokfikan mycket mer än enbart fika

VITTSJÖ. Vid ett antal tillfällen under både vår och höst finns möjligheten att träffa litteraturintresserade under trevliga former. Dessa tillfällen finns beskrivna i www.vittsjobjarnums Kalender.

Vid dessa träffar på Biblioteket i Vittsjö diskuteras naturligtvis böcker. Deltagarna delger varandra tips på läsvärd litteratur.

Bakom träffarna står bibliotekarie Thomas Gyllander, som även är chef för biblioteket i Vittsjö. Thomas, som verkar kunna allt i bokväg, låter deltagarna agera och berätta, han går ibland in och kompletterar med ytterligare fakta som kan vara intressant.

Flera olika författare kom att diskuteras under kvällen. Vid ett tillfälle nämnde någon att det kanske finns både ”dagböcker o kvällsböcker”. Personen fick medhåll bottnat i att vissa böcker kräver mer av läsaren än andra och är kanske då ”dagböcker”.

Ranelid var på tapeten, konsensus var att gruppen gillade hans sätt att skriva. Flera norska författare diskuterades bland annat Knut Hamsun. Egentligen Knut Pedersen som var en norsk författare och 1920 mottog Nobelpriset i litteratur.
En annan deltagare hade just läst ”Av en annan värld” av Catherine Webb och berättade just lagom för att väcka nyfikenhet att låna just denna bok.

Samma gällde för den prisbelönta journalisten och författaren Jenny Nordberg och hennes bok ”De förklädda flickorna”. Boken som utspelar sig i Afghanistan och handlar om mamman som bestämmer sig för att efter tidigare ha fött tre flickor förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd– han blir inte längre baktalad som en misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas........

Eller varför inte Åsa Hellberg och boken ”En liten värld”. Boken bygger på tanken att har man ingen reskamrat får man väl följa efter någon som är på väg till Arlanda, tänker Elsa, 70-årig änka som inte längre vill sitta ensam i Farsta. I smyg förföljer hon slumpvis utvalda personer och hon hinner komma till både Västerås och London innan den riktigt stora resan står för dörren......

Efter ett tag kommer Thomas med en till det yttre ganska skamfilad bok, han ger den till mig, jag ser att det är en bok av Pär Lagerkvist. Denne Pär Fabian Lagerkvist, svensk författare, poet och dramatiker, ledamot av Svenska Akademien, och litteraturpristagare 1940. En bok som jag minns jag ”tvingades” läsa under skoltiden.

Thomas smarta utspel gav omedelbar respons. Visst är det så att man upplever böcker olika över tiden. Flera i gruppen berättade att de ”gärna läser om”, och då ibland får en helt annan syn på innehållet.

Bokkaféerna kommer förhoppningsvis att fortsätta. I vart fall så är du hjärtligt välkommen den 22 april då nästa Bokkafé genomförs.

Top