KYRKLUNCH MED FISKSOPPA

VITTSJÖ. Den 46:e kyrklunchen i församlingshemmet blev en resa till Värmland med huvudintresse och resmål till skalden Gustaf Fröding. Det var Ann-Marie Ström som med inlevelse berättade om Värmlänningen som blev älskad men också föraktad. Han levde mellan 1860 och 1911.

Ann-Marie Ström som föreläste om Gustaf Fröding.

Samlingen inleddes med sedvanlig lunch, denna gång fisksoppa till ett symboliskt pris. Överskotten av dessa inkomster fördelas bland annat till svenska kyrkan och fastinsamlingen.

I skolan var Fröding inte något speciellt ljushuvud då det gällde litteratur men trots detta började han författa dikter. Den första dikt han skrev blev en succé men nästa verk blev mer skandalomtalad!

Under sin första mandomstid var han ofta sjuk men tillbringade tiden i sängen genom att skriva verser och dikter, varvat med kåseri. Ett av hans verk fanns en tid på Svensktoppen. Ströms föreläsning avslutades med en uppspelning av en inspelning till luta med ett av Frödings verk. Ann-Marie Ström tackades med blomster för sin medverkan och samlingen avslutades med kort andakt.

Nästa kyrklunch bliver den 9 april med en trio sångare.

Top