FÖRSAMLINGSHEMMET I EMMALJUNGA FORTSÄTTER VERKSAMHETEN

EMMALJUNGA. Kyrkliga föreningen i Emmaljunga har samma problem som många andra föreningar. Det kallas föreningströtthet då många föreningar har svårigheter att samla intresserade att ingå i en styrelse. Så är det även i Emmaljunga då intresserade samlades en eftermiddag för att diskutera förhållandet. Beslutet blev enhälligt att föreningen Emmaljunga kyrkliga förening upplöses och att Vittsjö Verum pastorat övertar skötseln av fastigheten medan intresserade skall komma överens om att fördela inkomster från auktioner och liknande.

Emmaljunga församlingshem lever vidare.

Emmaljunga kyrkliga arbetsförening bildades 1927 och dess främsta syfte var att genom olika åtgärder samla in pengar för uppförande av ett församlingshem i Emmaljunga. Förberedelserna tog sin tid och församlingshemmet färdigt för invigning år 1935. Initiativtagare och pådrivare var dåvarande komministern Bruno Fredlund.

Under alla åren har Emmaljunga kyrkliga arbetsförening varit strävande att hålla församlingshemmet i verksamhet. I nuläget finns inte tillräckligt med personal för att få samman en styrelse och därför beslutades vid sammanträde med Thord Johansson som ordförande att föreningen skall uppläsas. Fastigheten med församlingshemmet skall övergå till kyrkokassan som betalar kostnader för församlingshemmets byggnad. I dessa kostnader ingår bland annat el, försäkringar och reparationer.
Inkomna kontanta medel från auktioner och liknande skall överföras till församlingshemmets inre verksamhet. Aktuella åtgärder är för närvarande förbättring av målning i lilla salen och några andra mindre förbättringar. Det står då fritt för boende i Emmaljunga att besluta om andra åtgärder som till exempel medel används till olika hjälpinsatser.
Redan nu har korset på församlingshemmet tagits ner på grund av röta. Ett nytt kors är redan framtagits och kommer inom kort tid att resas på annan plats på församlingshemmet.
Verksamheten inom församlingshemmet kommer alltså att fortsätta som tidigare med Karin Blank som vaktmästare. Inom församlingshemmet finns flera aktiviteter men önskemålet var att fler verksamheter skulle samlas i församlingshemmet som tillhör hela församlingen och dessutom tillhör aktuella pastoratet. Det borde kunna bli en mötesplats för hela Emmaljunga.
Sammanträdet avslutades och Karin Blank bjöd på fika.

Värdinnan och vaktmästaren Karin Blank serverar Calle Adolfsson, Thord Johansson och Marianne Eliasson.

Top