SKOG OCH ASKA PÅ SKOGSKVÄLL I VERUM

VERUM. LRF i Vittsjö och Verum hade tagit initiativet till en skogskväll i Verum bygdegård då skogsskötsel i alla dess former ventilerades. Föreläsare var skogsmannen Daniel Glimtoft som representerade Svenska Skogsgödsling. Ämnet var så omfattade att två lektionstimmar togs i anspråk med smörgåstårta i halvtid.

Daniel Glimtoft som föreläste om skogens skötsel och behandling.

Skogsgödsling borde normalt sett ske vart fjärde år med olika tillsatser, främst från biobränsle där torvmaterial och skogsavfall var att föredra för att inte höga halter av tungmetaller skulle komma växterna till del. En nyhet var att i dag räknas vissa plaster till biobränsle då materialet förintas efter hand.

En stund av föreläsningarna ägnades åt skilda upplägg i grotmaterial (grot=grenar o toppar) utmed traktorvägar. Rätt upplägg ger betydligt bättre energiavkastning än felaktigt upplägg. Flera bildsvep visade de olika uppläggen av grot.
Fallande barr från barrskog ger automatiskt näring då barren bryts ner. Gödsling med kväve var inte att föredra då marken blir allt surare efter varje generation. Den gängse uppfattningen att barrskog ger lägre pH värde än nerfallet från lövskog bör nog omprövas, ansåg Glimtoft. Det finns inget belägg att barr skulle orsaka mer försurning än löv.
En del föreläsningarna behandlade gödsling med pott- eller flygaska. Det var en tämligen omfattande procedur med denna gödning med vattenbegjutning och härdning men speciella spridningsaggregat finns i handeln. Skogsstyrelsen har arbetat fram olika tabeller för gödsling med aska.

Top