NYTT GAVELKORS PÅ EMMALJUNGA FÖRSAMLINGSHEM

EMMALJUNGA. Korset hade bättre hållbarhet än underredet på församlingshemmet i Emmaljunga. Här om dagen byttes det gamla järnkorset från 1927 ut mot ett helt nytt kors av kärnfur och med annan placering.

Egon Johansson i höjden med fäste av det nya korset.

Det finns några ideella krafter kvar i Emmaljunga och en av dessa är Egon Johansson som helt utan kostnad tillverkat det nya korset med samma mått som det gamla.

Det gamla järnkorset som tillverkats av U-balk har både svetsats och bultats samman. Vid kontroll av bland annat korset befanns detta var något rostigt men annars i godkänd kvalitet. Vad som inte var bra var underredet av trä som hade angripits av röta. Det tunga järnkorset hade inte något stadigt fäste utan var tämligen löst i undermåligt fäste.

Det gamla korset togs ner innan någon olycka hade inträffat. Vid någon yttre påverkan kunde det tunga korset fallit och orsakat skada på både person och egendom.

Egon Johansson kan vara nöjd med hantverk och ideellt arbete med korset.

För några veckor sedan började Egon Johansson att på hantverksmässigt sätt ta fram det nya korset som liksom det gamla har en höjd på 95 centimeter. Tidigare kors var placerat på takets ryggning medan det nya korset har fått ett par meter lägre placering. Det har nu anbringats på gaveln som vetter mot Korgmakarvägen.
Så länge det finns ideella krafter som arbetar för Emmaljunga församlingshem finns det goda möjligheter för småkyrkans framtid. Det finns även andra mindre arbeten med församlingshemmet som Egon utfört under årens gång.
Det nya korset har behandlats med linolja och andra medel som skall förhindra rötangrepp. Med hjälp av transportabel lyftkran anbringades korset av kärnvirke på sin nya plats där Egon Johansson såg till att det blev ett rejält fäste.

Top