Efter jordbävningen i Nepal

NEPAL. Vi såg många bilder direkt efter jordbävningen den 25 april men mest från huvudstan Kathmandu. Jag har många vänner i Nepal och var mycket nervös för vad som hänt dem. Främst gällde det elever och personal vid Lions syskola i södra Nepal och skolans styrelse. Alla har klarat livhanken! För mig var frågan: Hur kan jag hjälpa? Tack vare nära kontakter med Nepal och Lions i Sverige kunde jag få fram hjälp i tid.

Jag är medlem i Namaste Nepal, en ideell förening i Sverige, som sedan länge hjälpt utsatta människor i Nepal. Vi samlade snabbt in flera 10 000-tals kronor som transfererades direkt till Nepal. En grupp i Nepal om knappt 10 personer, med skolans styrelse som kärna, köpte baslivsmedel, tält och annat som de vet behövs ute på landsbygden. Redan efter ett par dar nådde hjälpen ut på landsbygden. Bland hjälparbetarna finns Lionsmedlemmar från Nepal. Här följer några bilder från deras hjälpinsatser på landsbygden.

Nilima Raut och en annan volontär

I Kathmandu har jag en väninna som heter Nilima Raut. Hon samlade snabbt in pengar från de många vänner hon skaffat som Rotary-medlem och åkte dan efter jordbävningen till sin hemby med tält mat och gasol. Hennes hjälpinsatser fortsätter i andra byar.

Se bilderna.

Ris är basfödan för alla nepaleser

Raserade hus överallt på landsbygden

Risleverans från Namaste Nepal

Rissäckar i massor på den lilla lastbilen

Fler raserade hus längs vägen

Många behöver hjälp

Det är 30 grader varmt på dagen

Det är ont om bussar

Vägarna är öppnade på en del platser

Tråkigt var att den svenska nationella hjälpinsatsen inte var organiserad så att den kunde flyga direkt till Nepal och att de inte kunde komma ut på landsbygden. Det var för sent att söka och rädda överlevande när svenskarna var på plats. Huvuddelen av styrkan är på väg hem till Sverige men några stannar bl.a. för att undersöka vilka hus som åter kan bebos.
Vill du också hjälpa? Vi vet att pengarna kommer fram och får redovisningar av hjälpinsatserna. Postgirokonto 1518488-0. Märk betalningen ”Lila”.
.

Top