Inger Burman berättade om Gunhild Sehlin

VITTSJÖ. Träffpunkt Linden gästades torsdagen den 7 maj av Inger Burman. Inger berättade om sin fostermor Gunhild Sehlin med humor och värme. Gunhild föddes i Eksjö den 10 december 1911.

I Landskrona tog Gunhild sin lärarexamen och hon tjänstgjorde i Vanneberga, Vittsjö och 1938 kom hon till Hultatorp. Den allra första boken som Gunhild skrev (Inger kallade Gunhild för Stina) var ”Olydige Olaus”. Hon skrev också en bok om Inger som hette ”En flicka med kringleflätor jag har”. Gunhild skrev 15 st böcker och flera översatta på andra språk. Boken “Marias lilla åsna” på flest språk 14 st.

Gunhild åkte till Jerusalem 1966 och skulle arbeta för IM men blev efter kriget Israel –Jordanien utvisad och smugglades hem till Sverige med flyg.
Men IM och Gunhild gav sig inte utan startade upp verksamheten igen och under Gunhilds ledning blev det byggt barnhem,särskola,yrkesskola och skyddad verkstad.
Under de 19 år som Gunhild stannade i Jordanien fick hon foto av Kung Hussein med inskrift, 2 st ordnar en större och en mindre och även en utmärkelse av glas med Jordaniens flagga vackert infälld.

Inger som också hälsade på hos Gunhild fick vid ett tillfälle erbjudande av en högre tulltjänsteman i Jordanien om att återkomma till honom.

En fin present skickade han men Inger stannade i Sverige. Se bild ovan.
Gunhild Selins sista tid bodde hon på Nybo hemmet i Bjärnum och hon dog den 13 juli 1996.

Top