SISTA AUKTIONEN MED HÅRSJÖ SYFÖRENING


HÅRSJÖ. En epok avslutades i Hårsjö skola, väster om Vittsjö vid den 110:e syföreningsauktionen som också var den sista försäljningen efter mer än ett sekels aktiv verksamhet. Samlingen inleddes med en andakt av Calle Präst Adolfson som också höll minnesstund efter bortgångna Mona Svensson som var en av stöttepelarna i Hårsjö syförening. Ett ljus tändes till hennes minne under en stunds tystnad.

Några av frivilliga kökspersonalen samlade vid ”bullbordet”.

Den första syföreningsauktionen hölls år 1906 och därefter har liknande försäljningar hållits varje år. Från ett 30-tal medlemmar vid de första syföreningsmöten har nu antalet aktiva minskat till sex. Denna lilla grupp har med stigande ålderskurva nu ansett att ålder och annat är orsaken till att orken inte räcker till. Därför lämnade de vid den sista auktionen också sina uppdrag. Det säregna med syföreningen är att det aldrig har funnits varken ordförande eller styrelse utan alla beslut har tagits i bästa samförstånd.
Trots det var den allra sista auktionen i syföreningens regi var utbudet varierande med 135 utrop. Auktionsförrättare var Calle Präst och Britta Svensson som båda lyckades bra med sina utrop. Högsta pris betingade en oljemålning av Hårsjö skola som kostade 3 000 kronor för köparen Bengt Jönsson. Konstnär var Karin Nilsson som har sina rötter i trakten.

Några av de 80 besökarna vid sista auktionen i Hårsjö

Redogörelse lämnades angående fördelade ekonomiska medel under förra året. Medel i olika belopp hade förmedlats till bland annat Svenska kyrkan, EFS, IM och Rädda barnen. I samband med denna redogörelse lämnades också beskedet att krediten från årets försäljning hade minskat till tre månader från att tidigare varit ett år! Detta beroende på föreningens upplösning. Efter andakten var det lekamlig utspisning då de 80 besökarna vid förlängda långbord tog sig till utspisningsbordet.
Bland det rikliga utbudet vid auktionen fanns äppelkaka och grovbröd, fågelholkar och spettkakor samt blommor och andra nyttosaker. Budgivningen flöt bra då Calle Präst vid något tillfälle endast behövde se på budgivarnas nick som kostade en tia. Under tiden fanns det lite utrymme då auktionsförrättare kunde svälja en slurk kaffe för att mjuka upp stämbanden. Samlingen var även en så kallad hemvändardag då det kom besökare ända från Roslagen. Totala intäkterna för kvällen blev 23 100 kronor som kommer att fördelas till olika hjälpbehov.

Calle Präst som höll andakt och skötte klubban.

Traditionsenligt såldes även ”åror” till förmån för aktionen och då Calle Präst skulle dämpa sorlet för att göra sin röst hörd tillämpade han sin berömda ”busvissling”. Då blev det tyst!
Den sista syföreningsauktionen avslutades som sig bör med psalmen ”Bred dina vida vingar”.
Även om nu anrika Hårsjö syförening officiellt kommer att upphöra om några månader vid slutredovisning finns nog saknaden. Kanske tar andra förmågor upp liknande verksamhet för att hålla bygden levande?

Britta Svensson agerar som försäljare av ”åror”.

Ett av hörnen i den gamla skolsalen var packade av besökare.

Top