Vittsjö Hushållningsgilles cykelutfärd den 11 Maj

VITTSJÖ. Cyklisterna samlades på Ingegerd och Rolf Nilssons gård i Skinnaretorp en vacker vårkväll. Färden gick mot Snärshult, förbi Lundsgård, och första stoppet var vid Andreas lie. I torpet som låg där, blev Andreas skjuten av en luffare 1933.

Sedan gick färden vidare mot Furutorp. Sven-Bertil Johannesson och Jan Svensson berättade om gårdarna, där Markus Mårtensson och Hilding Månsson hade bott. Markus var den sista generationen av sin släkt som levde  på gården.

Platsen där skolan i Lönsholma varit belägen, var nästa stopp. Skolan flyttades till Snärshult 1910. Vidare besöktes en gammal kvarn. Denna plats kan ha varit förvaringsplats för olika saker under andra världskriget.

Sista stoppet var vid gamla ålderdomshemmet i Kristenstorp, där olika människoöden belystes. Det är en verkligt vacker byggnad, som har behållit sig väl. 1953 flyttade gästerna
till ett nybyggt ålderdomshem i Vittsjö.

Sven-Bertil Johannesson var en mycket kunnig informatör. Många hade olika synpunkter och det blev givande diskussioner. Färden gick tillbaka till Skinnaretorp. Där serverades våfflor, både med grahamsmjöl och utan. Lika goda! Sylt och grädde serverades givetvis också till våfflorna.

Sven-Bertil Johannesson och värdfolket avtackades. Alla var överens om att det varit en mycket trevlig cykeltur i vacker Göingenatur!

Top