SKRÄPPOR OCH SOPOR VID INFORMATION I VITTSJÖ

GUNDRASTORP. Jordbruk och sopsortering var två ämnen samma kväll då LRF och hushållningsgillet i Vittsjö inbjöd till träff i Gundrastorp. Efter samling hos Lena och Jerry Olsson i Gundrastorp blev den färd i kreatursvagn ut till de grönskande fälten. Efter förplägnad i den rymliga maskinhallen blev det information samt tips om källsorteringen i soptunnorna.

BILD: En grupp lantbrukare lyssnar till
lämpliga åtgärder vid vallens beredning.

På ett av fälten med stundande skörd av vall berättade Jerry Olsson och utsäde och gödsling som förekommit. Ett genomgående problem var tydligen förekomsten av livskraftig skräppa som suger ut näringen i marken. Sakkunnig personal kom från Örkelljunga Lantmannaaffär som representerades av Rune Nilsson och Peter Kristoffersson. Redogörelse lämnades om behandlade och obehandlade preparat samt godkända och inte godkända bekämpningsmedel. Erik Abrahamsson delgav olika åtgärder för försök till utrotning av skräppor som ofta hade en långtidslevnad, flera tiotal år.

Maryanne Jönsson började informationen om miljöaspekter vid sopsorteringen. Miljön sätts i främsta ledet vid sorteringen för att återvinna det mesta möjliga. Inom ett par år kommer de nu befintliga soptunnorna att bytas mot fyra fack i stället för nuvarande två fack per tunna. Med olika korgar till varje hushåll kommer det att bli elva möjligheter till sortering.

Dessutom kommer fastighetsägare att drabbas av fler kostnader!

BILD: Maryanne Jönsson informerar om sopsorteringen.
Det var många intressanta fall som kom upp beträffande sorteringen av sopor. I de fall fastighetsägaren sköter sorteringen på rätt sätt enligt anvisningar kan det mesta återvinnas. Utländska glasflaskor kan inte återvinnas till sitt ursprung utan flaskorna krossas och används bland annat till vägar inom återvinningsanläggningen.

Top