Historisk vandring – från krigsplats till festplats

VITTSJÖ. I söndags kväll guidade Claes Ruderstam oss, ett drygt 50-tal personer, runt Vittsjö Skans via ”Mölleön”. En sträcka på mer än två kilometer.

Han berättade om de ständiga konflikterna runt Skansen under tiden då Vittsjö tillhörde Danmark.

Vi samlades sedan vid Minnesstenen, där en krigargrav hittades så sent som 1959. Claes berättade vidare om stenen som restes på 300-årsdagen efter att ryttaren Thomas Larsson hjälpt den utsatte kung Gustav Adolf.

Vidare blev det lite historia om Vittsjön som kan ha nämnts som den ”vidsträckta sjön” och om järnproduktionen vid sjön på 1200- 1600-talet.

Vi närmar oss Vittsjö Camping med anor från 8 – 900 år tillbaka, under jägarstenåldern. Härifrån såg vi Skansenhemmet, som invigdes 1954.

Så kom vi till Gustav Adolfsbron, som i nuvarande skick invigdes c:a år 1800. Under bron flyter Dragsån, där båtar drogs mellan olika sjöar med en höjdskillnad på 1,4 meter. Ån kallas numera Gustav Adolfsån efter att kungen räddats där. En sten i ån påminner om händelsen. (syns på bilden)

Vandringen gick vidare till ”Mölleön”, där vi fick berättelser om kvarnen, garveriet och brädsponten. Nedanför Vittsjö Skans avlutades det hela med applåder.

Top