JÄRNVÄGEN FYLLER 125 ÅR

VITTSJÖ/ BJÄRNUM. Idag är det på dagen 125 år sen järnvägen kom till Vittsjö och Bjärnum.

Det var det nybildade bolaget Wittsjö-Hessleholms Jernvägs-Aktiebolag som lät bygga järnvägen och totalkostnaden var 819 600 kr. Flera olika rallarlag hade under 1½ års tid gjort en imponerande arbetsinsats med spett och spade, korp och slägga.



Lördagen en den 13 september 1890 var den stora dagen då allt var klart och den nya järnvägen med pompa och ståt skulle invigas. Vädret var helt fantastiskt och solen flödade från en klarblå himmel. Invigningsfesten hölls i Vittsjö, som var banans slutstation, och 2 000 personer var på plats. Klockan 11 på förmiddagen anlände det flagg och blomstersmyckade högtidståget söderifrån och möttes av folkets jubel. Landshövding Magnus Gabriel de la Gardie höll högtidstalet och förrättade invigningen och festligheterna fortsatte med högtidsgudstjänst i Vittsjö kyrka och måltid på Vittsjö Skans.

Järnvägen kom att totalt förändra livet i de båda byarna och blev startpunkten för en intensiv utveckling. På endast ett par årtionden hade de båda bondbyarna förvandlats till moderna stationssamhällen.

Vi celebrerar 125-års dagen på vittsjobjarnum.nu med ett par ca hundra år gamla bilder. Vittsjöbilden är ett nyupptäckt foto ur Waldaussamlingen och Bjärnumsbilden är ett gammalt vykort.

Top