SPELMANSSTÄMMAN SAMLADE 80 MUSIKER

VITTSJÖ. I alla tillgängliga utrymmen i Medborgarhuset ljöd det toner främst från dragspel. Den årliga spelmansstämman hade i nästan sista sund fått byta lokal. Nu blev det alltså samlingsplats i centrala kulturorten. Musiker från södra delarna av landet samlades åter med dragspel, fiol, gitarr och andra hanterbara instrument. Omkring 80 av besökarna hade något instrument med sig och ungefär lika många kom för att lyssna.

Några av spelmännen tränar inför Allspelet!

Tveksamheten gäller vilket år denna spelmansstämma spelade upp för första gången. Upphovet lär ha kommit från Vittsjöskog. Men kanske stämman började 1997 då ”dragspelsgänget” inbjöd till musikunderhållning vid Raka Spåret. Forskning utan vetenskaplig grund pågår för att finna ursprungsåret.

Redan vid middagstid började de första spelentusiasterna komma till spelplatsen. Efter hand blev det trångt i spelarbåset då alla ville ha sin plats.

Med Snoddas och Stig Järrel i bakgrunden fanns denna grupp spelmän.

Plåtning från två håll medan musikerna är obekymrade.

Fanns det inte plats så ordnas sådan. Snart började det tona fram toner med hjälp av luft eller strängar.

Det var påbjudet ”Allspel” och då var det samling vid estraden för gemensam musik. Konferencierer var en av initiativtagarna till spelmansträffen, Malin Bengtsson. Hon proklamerade menyn som inleddes med Sånglåt från Skärsjödal. Sen kom Drömmen om Elin samt hambo och slutligen blev det Polkan går...

Efter denna massiva underhållning började splittringen av musikanterna. I smärre grupper drog sig mindre gäng till någon mer undanskymd plats i det stora huset.

Bland de äldre spelmännen fanns 84 årige Ebbe Karlsson från Bjärnum. En gång kapellmästare för Piggelinarna.

Närbild av musiker, ung, medelålders och äldre!

Där spelade grupperna de låtar som låg närmast hjärtat. Det var halvdussinet grupper som spelade var för sig och dessutom var det någon eller några som utfyllde musiken med sång. Det var musikens dag i Medborgarhuset denna lördagseftermiddag.

Någon stadfäst reglering av arbetstiden gällde inte. Därför blev det naturligt uppehåll för lördagsfika i den tidigare fikalokalen. Någon programpunkt för kvällsvard fanns inte men byns gemytlige kock såg till att föda fanns även på kvällskvisten. Närmare ett hundra matfriska besökare i lokalen såg till att få lagad mat vid frivilligt uppehåll i musicerandet.

Efter hand började de kvällströtta att lämna musikcentrat medan en grupp tog tillfället i akt att spela så länge orken, armarna och fingrarna räckte till. Då klockan klämtade midnatt eller strax före hade musikerna lämnat lokalerna. Sen fortsatte arrangörsstaben att städa och ställa i ordning inför nästa samling! Nästa dag hade då börjat med småtimmarna.

Top